Sub sonic municija
|
draza |
Objavljen 16.12.2009. 16:52
|
Član
Upisa: 183
Pristupio: 24.11.2009. 14:21
|
Dali vam je poznato u kom se kalibru moze nabaviti
sub sonic (podzvucna ) municija
sem kalibra 22 lr ?????? |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 17.12.2009. 21:51
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ako se nemoze nabaviti,moze se puniti.Pitanje je samo koja je svrha,jer joj je efikasnost bar 4 puta manja po svim merilima od klasicnih.I sam znas za sta se koristi,pa bez koriscenja dodatne opreme(suppessor,....)nema svrhe.Doduse u nekim zemljama EU se prodaje normalno i nasa PPU subsonic municija.
Dobar pogodak
|
|
|
|
aleksa88 |
Objavljen 17.12.2009. 22:26
|
Mlađi član
Upisa: 38
Pristupio: 13.12.2009. 09:21
|
U Srbiji je zabranjeno punjenje municije za olucene cevi NAZALOST |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 18.12.2009. 17:15
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Za sta sluzi ta municija, msm kakva je to municija posto vidim da nije ista kao obicna...
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 19.12.2009. 17:15
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Obicno u kombinaciji sa prigusivcem pucnja. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.12.2009. 11:51
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Samo se vi zezajte, dušmani su svuda prisutni... No-no!
Ne mora baš o svemu da se priča javno!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 20.12.2009. 12:01
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
u pravu si lalo.
a i tema je bzvz nepotrebna,mislim prvi put cujem za tu sub sonik municiju,a i ko se jos zajebava sa tim.
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 20.12.2009. 12:42
|
Moderator
|
Pa kad covek pita....... |
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.12.2009. 12:47
|
Moderator
|
Pa sigurno ne pita da bi vežbao streljaštvo, ybg!
A vidjao sam divljač ranjavanu sa tom puc-puc municijom, i lično bih olupao kundak o glavu tim pametnjakovićima koji se upuštaju u igre sa .22 LR i sličnom municijom po lovištu.
Administratori bi stvarno trebali da zaključaju ovu temu!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 20.12.2009. 12:53
|
Moderator
|
Sub sonic municija postoji i u drugim kalibrima a u lovu sluzi za selektivan odstrel kad treba da nesto odstrelis ada ne uznemiris ostalu divljac, znaci ne samo u 22 cal e sada je pitanje za sta je ko upotrebljava i sa kojim namerama znaci podzvucna brzina +"cutalica"=? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.12.2009. 15:13
|
Moderator
|
Sniper Hunter kaže:
Sub sonic municija postoji i u drugim kalibrima a u lovu sluzi za selektivan odstrel kad treba da nesto odstrelis ada ne uznemiris ostalu divljac
Takodje, i da se ne uznemire nadležni organi...
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 20.12.2009. 18:12
|
Moderator
|
Drugari preteraste,ta municija se koristi u EU i uopste nije tabu tema.Nas zakon ne dozvoljava tu municiju,sto neznaci da se nemoze raspravljati o tome.Tako isto mozemo razgovarati i o njenim nelogicnostima.Ali tema je subsonik municija.Sto rece sniper hunter,ta municija se koristi u lovu u recimo Nemackoj,Francuskoj...i preporucuje u kompletu sa prigusivacima zvuka,narocito u blizini naseljenog mesta(zamislite sta bi nasi zakonodavci rekli o tome,jedino ako im ne preporuce oni iz EU)Ova municija se najcesce koristi za lov divljih kunica.To je sto se tice lova.Koristi se i u nekim streljackim disciplinama,pa se recimo nas PPU u 9mm,dosta prodaje tamo.Sto se tice prigusivaca to takodje nije tema za izbegavanje,jer eto legitimno se koristi na zapadu(a tamo stremimo),posebno sa mogucnostima informisanja,nije vise problem da ga svako napravi u kucnoj radinostiPo meni je veci problem potreba za koriscenjem u nasim uslovima,pa je mozda to vise za razmenu misljenja.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.12.2009. 18:45
|
Moderator
|
Blago meni, kad bi to ovde dozvolili, leleeee!
Pa u roku od mesec dana sve što je srnećeg roda, što nosi rogove i pase travu bi bilo pobijeno, za krave i ovce nisam siguran da ne bi imale gubitaka
Ja o ovoj temi neću više da diskutujem; zbog nivoa lovačke kulture dobrog dela naših lovaca, ova municija i treba da bude zabranjena!
Posle ovog upisa, Lala je za ovu temu 'over and out'.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 20.12.2009. 18:48
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Bas tako Lalo, kakva je lovacka svest i edukacija kod veceg dela nasih Lovaca. Zloupotrebe bi bilo oho. Koliko sam junacina cuo da se hvale ja sam s 22lr!
Pre kratkog vremena je pisalo nesto u Nemackim lovnim glasilima o upotrebi ove municije. Uz nju normalno u lovu na prenamnozene Kunice dolazi i prigusivac.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 21.12.2009. 16:48
|
Moderator
|
nenadx kaže:
Drugari preteraste,ta municija se koristi u EU i uopste nije tabu tema.Nas zakon ne dozvoljava tu municiju,sto neznaci da se nemoze raspravljati o tome.Tako isto mozemo razgovarati i o njenim nelogicnostima.Ali tema je subsonik municija.Sto rece sniper hunter,ta municija se koristi u lovu u recimo Nemackoj,Francuskoj...i preporucuje u kompletu sa prigusivacima zvuka,narocito u blizini naseljenog mesta(zamislite sta bi nasi zakonodavci rekli o tome,jedino ako im ne preporuce oni iz EU)Ova municija se najcesce koristi za lov divljih kunica.To je sto se tice lova.Koristi se i u nekim streljackim disciplinama,pa se recimo nas PPU u 9mm,dosta prodaje tamo.Sto se tice prigusivaca to takodje nije tema za izbegavanje,jer eto legitimno se koristi na zapadu(a tamo stremimo),posebno sa mogucnostima informisanja,nije vise problem da ga svako napravi u kucnoj radinostiPo meni je veci problem potreba za koriscenjem u nasim uslovima,pa je mozda to vise za razmenu misljenja.
Hvala nenadx! Ja licno mislim drugari da nije problem u podzvucnoj municiji nego u nama samima i nasoj lovackoj svesti i moralu ,jer ko je resio da se bavi lovokradjom nece birati sredstva i kalibar.Po meni treba poostriti kontrolu a ne zabranjivati nesto sto se vec u svetu slobodno koristi naravno u skladu sa zakonom DOBAR POGLED! |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 23.12.2009. 22:29
|
Moderator
|
Tako je druze,to je nas veciti problem.Uvek moramo da imamo neki nas stav,neku kontru,pa nema veze dali smo u pravu.Ali to je opet problem vise onih gore(mada se nama bije o glavu)Striktno sprovodjenje zakona,pa neka svako odgovara za svoje postupke,tada ce i subsonik i mnoge druge stvari biti najmanji problem.Moral je povezan sa odnosom pojedinca prema drustvu ali i obrnuto i o tome neko mora da razmislja.Pozdrav
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 24.12.2009. 09:01
|
Moderator
|
Ne mislim ja da je problem u vrsti municije, ili u korišćenju prigušivača. Problem je u glavi. A kad diskutujemo, hajde da više govorimo o situaciji 'de facto', a manje o 'de jure'...ili da prevedem: zakoni su tu da se poštuju i da se sprovode, a postojeći zakoni se masovno krše, a organi koji treba da sprovode zakon, ne rade taj posao kako treba. Šta vredi nešto zabraniti, kad to niko ne poštuje; u vikend zonama svaki drugi vlasnik vikendice ima malokalibarku, i pegla po divljači, šta god vidi. A svi znamo da postoje lovci i 'lovci', ali hajde da ne tupim, o tome sam više pisao na temi 'Krivolov...'. Na Zapadu se ta municija i prigušivači koriste za lov prenamnoženih kunića? Haahahahahhaha pa ovde više nema ničeg prenamnoženog, ljudi, o čemu pričate?
Subsonic municiju i prigušivače dozvoliti ovde? Ma dajte molim vas... A što ne bi dodali još i IC nišane?
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 24.12.2009. 10:17
|
Moderator
|
Pozdrav lalo ne kazem ja da ti nisi u pravu ali onda ako krenemo po toj logici treba zabraniti i farove koji se montiraju na karabine i l.puske u nocnom lovu na DS jer mogu da se zloupotrebe. DOBAR POGLED! |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 24.12.2009. 12:09
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
Lala kaže:
Ja o ovoj temi neću više da diskutujem; zbog nivoa lovačke kulture dobrog dela naših lovaca, ova municija i treba da bude zabranjena!
Posle ovog upisa, Lala je za ovu temu 'over and out'.
1.lalo pa kako sad,ides preko svoje reci
2.farovi koji se montiraju na lovacke puske,zakonom su dozvoljeni i niposto ne treba da se ukinu.
a ajde zamisli situaciju da su farovi zabranjeni,pa kako bi lovio nocu?pucao bi na sve sto suska??
3.da se ja pitam ja bi zakonom dozvolio i koriscenje IC i night vision uredjaja prvenstveno zbog sigurnosti lovaca,
tada bi se sigurno manje desavalo da lovac postane lovina.hunter je pomenuo rez "zloupotreba",pa na koji nacin bi zloupotrebio DS?
na koji nacin bi zloupotrebio IC uredjaj?,na taj sto bi prvo vece odstrelio vepra,drugi razlog ne postoji,sigurno ga ne bi koristio u vojne svrhe,
koje vojske?koje vojne svrhe?
a to sto su nasi svi zakoni takvi kavi su to je druga prica,a da su lovci srbije kao jedan,pa lepo bi ispisali peciticu,jedan pravni akt koji bi svi lovci potpisali a u vezi koriscenja IC uredaja i lepo poslali LSS oni dalje proslede u skupstinu i samo ga metnu u zakon i eto.. ali jbg
nego.pogledajte zakone celog kontinenta severne Amerike,pa kod njih je u lovu sve dozvoljeno pocevsi od kalibra .22 pa zajedno sa kalibrom 50. da da oni mogu da love sa kalibrom 50 ,e sad to st onema svrhe jer divljac eksplodira prilikom pogotka to je druga stvar ali oni mogu.od night vision do IC uredjaja i kojekakvih nocnih uredjaja pii pa to je nista to je ok,sto da ne koriste?
pa do el.vabilica kojekakvij el.lokera,bunkera za lov,camaca prilikom lova na reci.inace kod nas je sad zabranjeno da lovis rekom iz camca,iskljucivo sa obale.mislim da ne nabrajam vise.hehe evo isto oni dopzvolu za lov divljaci vade jednom na dan kada se otvara lov i dozvola im vazi za selu sezonu,a vecu trofejnu divljac samo prijave i plate,ostalo mogu da ubijaju koliko im volja.!!
nego
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 24.12.2009. 17:49
|
Moderator
|
Kile, druže, morao sam da nastavim diskusiju, jer je ovo jedna od stvari koja mi ide na živce.
Znači, kao prvo, nisam ja protiv kojekakvih spravica, ili municije, ili IC, kad bi lovački narod ovdašnji imao kulture, mere i granice, a ne da se još hvale kako su uz pomoć ovog ili onog odstrelili ovu ili onu divljač, na stotine prepelica, srndaće na vabilicu, zečeve van sezone, i da već ne nabrajam dalje.
Drugo, nigde nisam ni spomenuo farove u lovu na DS.
Treće, IC naravno za DS bi mogao da ide u redu, ali hajde budi iskren, reci mi, koji 'maher' neće uzeti IC i peglati recimo po srnećoj divljači, da ne pominjem jelensku, ili već neku drugu divljač visoke vrednosti? Ma jedva bi dočekali, čoveče! Kao što bi jedva dočekali da pucketaju sa subsonic i prigušivačima. E kad bi to dozvolili, onda bi Kile, Lala, i ostale kolege, ovde na forumu još više gundjali i frktali kako nema divljači, kao što je već nema, jer žgadija pobi sve po lovištu, bez obzira na dozvoljene i nedozvoljene stvari. Ako ovako nastavi, neke vrste divljači ćemo videti samo na fotografijama.
Dakle, poenta mojih postova je da ovde kod nas nema dovoljno lovačke kulture, i da se ne sprovodi ni postojeći zakon koji je rigorozniji od zapadnih, i da nema nikakve svrhe otvoriti mogućnost da se još dodatno istrebljuje divljač iz lovišta. Pogledaj samo statistiku o broju razne divljači u zadnjih desetak godina, pa ćeš videti kako nestaje divljač. Ta pojava se zove PREKOMERNI ODSTREL (zbir zvanično prijavljenog i neprijavljenog odstrela).
I opet, evo, kad se povede reč o nedozvoljenoj municiji ili o zabranjenim spravicama, dodjemo uvek do krivolova. Znači, nije problem npr. Kile, ili Lala, ili Sniper Hunter, niti je problem subsonic, ili IC ili prigušivač, nego su problem zlotvori koji svojim činjenjem upropaštavaju nama lov, kao i oni koji bi trebalo da štite divljač, a to ne rade, nego pokrivaju one prve.
E, da, da te podsetim samo, na pričaonici si pominjao da ćeš da ideš u komercijalu na patke za 3000 dinara, uz lov iz čamca, a ovde pišeš kako je to zabranjeno! Hajde razmisli pre nego što postaviš post.
Subsonic, prigušivači i IC u Srbiji, sada, NE!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|