Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7,62x54R

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7,62x54R
canis aureus
 Kakvo je vase misljenje o ovom starom kalibru?
Da li ga koristite i kakva su vasa iskustva?-preciznost, efekat na divljaci...

nenadx
 Vodeni,niko ne dotice temu,a da si pokrenuo 308,bilo bi komentara.Zato cestitke.Ovaj kalibar je cak za 300J jaci od navedenog.Rusi sa njim love sibirskog tigra,medveda.....Proslavljeni snajperski metak iz II WW.Rusi su sa njim,napravili caku,pri cemu su od jednog relativno nezgrapnog metka izvukli izvanredne balisticke osobine.Prvi kontakt sa njim sam imao kada su pocele legalizacije oruzja,pa se odnekud pojavise u velikom broju.Bili su to cuveni mosin nagani sa cudnim zatvaracima i naravno vojnim zrnima,pa mu se odsece vrh i vozi.Sada je naravno sve to artikulisanije,pa se moze naci IZ jednokuglara(doduse laka je pa kazu bije i skace.Municiju pravi i nas PPU,cak se dobro prodaje i u USA koji imaju dosta tih pusaka iako je Ruska(tacnije oni su je pravili za Ruse,pa i pomagali malo crvenu revoluciju)
Dobar pogodak

nenadx
 i49.tinypic.com/24gsk5d.jpgEvo izgleda metka,a dodacu i mosina jednog
Dobar pogodak

canis aureus
 Zapoceo sam temu jer smatram da taj kalibar zasluzuje i vecu slavu i vise koriscenja u lovu a sve zbog svoje "moci"!
Koristio sam ga iz Dragunova, rumunskog PSP, (probao iz "mosinke", IZ18), ... i domace 84ke i samim tim uvideo i stekao pozitivno misljenje o tom Rusu!
Malo ga nezastupljenost zrna srozava ali PPU SP 11,7g daje odlicne rezultate -i sto se tice "balistike" i sto se tice preciznosti! Tako da eto u toj kombinaciji sa tim metkom koji nam je dostupan itekako moze da se bude i prezadovoljan!!
Upoznao sam pojedince(nazalost pojedince) koji ga koriste u lovu i stvarno su zadovoljni sa svim sto im 7,62x54R pruza!
Kada ga uporedimo sa slicnima, recimo .308Win i .30-06Spr, u istim tezinama zrna i istom firmom(PPU) ne vidim razlog za zapostavljanje!

7,62x54R 11,7g PPU
0 100 200
804 731 663 m/s
3782 3126 2571 J
0,5 0 -14 cm
(sa +4cm na 100m na 200 bi pad bio -6cm!)

.308Win 11,7g SP PPU (7,62x51)
0 100 200
738 669 605 m/s
3186 2618 2141 J
+1 0 -15 cm
(+4 na 100 na 200 -7)

.30-06Spr 11,7g SP PPU (7,62x63)
0 100 200
820 745 675 m/s
3934 3247 2665 J
+0,5 0 -13 cm
(+4 na 100 na 200 -5)

Tako kaze PPU! (blizi je snaznijem .30-06, uz slabiji trzaj, slabiju buku..., nego slabijem .308)
kad se oduzme, sabere... +odlicna preciznost(koju sam testirao) ovaj kalibar NIKAKO ne treba zapostaviti!!

nenadx
 Jedan drugar je imao ovakav i izvanredno obarao DS i46.tinypic.com/21afnmb.jpg model 44
Dobar pogodak

nikola-79
 Pozdrav za kolege lovce ja se predomisljam da kupim iz 94 u kalibru 12 gore a 7x54 R dole ili 12 a dole 30 06 sta vi kazete staje bolje .Znam daje 30 06 jako dobar ali slabo imam iskustvo 7x54 R pami malo objasnite o tom kalibru .Dobar pogled .Smeko

canis aureus
 pozdrav nikola

Rec je o 7,62x54R!
Gore sam naveo malo uporedne balistike sa .30-06 i .308 sto moze da ti posluzi u predomisljanju.
Najpre bih odabrao za kombinirke i kiplaufe metak sa "R" caurom zbog sigurnijeg izvlakaca!

ZOKA
 Pozdrav Nikola!

Ja imam CESKU ZBROJOVKU ZH301,verovatno znas o kojoj pusci je rec. Znaci kombinovana puska sa dva para cevi 12/12 lovne i 7x57R/12 prava radna puska, plus pokazala se vise nego dobra za lov DS s obzirom na nesto slabiji kalibar. Mislim da je bolja opcija od IZ 94,ali ako si odlucio da kupis IZ postujem tvoju odluku!

POZDRAV

canis aureus
 Gore sam uporedio 7,62x54R sa .308Win i .30-06Spr smatrajuci ih najslicnijima a po samom kalibru zrna, tezini zrna(11,7g koju PPU radi za sva tri kalibra), navodeci podatke iz bal.tablica PPU i dobijeno je to sto je dobijeno!(blizi jacem .30-06 nego slabijem .308)
Uporediti 7,62x54R sa kalibrima sa "R" caurom znacilo bi uporedjivati ga sa 7x57R i 7x65R jer i oni spadaju u kategoriju srednjih kalibara.
Zato, evo sta kaze "PPU balistika" uporedjujuci ova tri srednja na recimo 100m!:
7,62x54R 11,7g SP PPU
brzina 731 m/s energija 3126 J

7x65R 11,2g SP PPU
brzina 686 m/s energija 2635 J

7x57R 11,2g SP PPU
brzina 660 m/s energija 2439 J

sa +4cm na 100m na 200m Rus bi pao 6cm
-----------------------------------7x65R bi pao 10cm
-----------------------------------7x57R bi pao 11cm

Obe "sedmice " su itekako dokazane u lovu DS (pogotovo 7x65R koja je za nijansu jaca) ali eto balistika je u korist 7,62x54R.

Po mom misljenju Rus je u prednosti eto zbog bolje balistike gde se vidi da je jaci, brzi, manjeg pada ali i zbog tezeg zrna tj veceg precnika(i to malo ali...) i narocito zbog OBODA koji je kod njega najsiri tako da iz "prelamaca" zimi u najdebljim rukavicama moze bez problema da se prepunjava.

... kad se sve oduzme, sabere... ovaj kalibar NIKAKO ne treba zapostaviti!!

nenadx
 Malo smo zapostavili ovaj kalibar,cija je najveca mana zlatna sredina.Toliko je u sredini,da u vremenu kada lovac nije lovac bez par karabina,jednostavno nije IN.A nije ni bio jer se forsirala propagandom samo zapadna,a zatim usa,oruzja.Ali znate li da ga u usa i Kanadi ima na hiljade,doduse sticajem okolnosti,ali njihov lonac je radio.I sad,nebih menjao moj 30 06 za njega,ali kada bih nabavljao prelamacu,uzeo bih u 7,62x54R.Obrazlozenje,balistika odlicna,u praksi dokazano obara i najkrupniju divljac,i sto rece predator,R najsigurniji za tu vrstu punjenja cevke,ima jos razloga ali nemora se sve reci.
Dobar pogodak

canis aureus
 nenadx, znaci druze pao si pred zapadnom propagandom!Frown
sad mi je jasno kako i zasto .30-06!Angry
Grin

"... lovac nije lovac bez par karabina, jednostavno nije IN"
Uuh druze
Licno sam najpre za lov jednim "univerzalnim" tj srednjim kalibrom(7x57, 7x64, 7,62x54R, .308Win...) i lakse visoke(srnece...) i teskih DS!, a iz razloga "boljeg" poznavanja tog kalibra, karabina(optike na njemu, okidanja...) naravno uz koriscenje pravilnog izbora zrna za lovnu divljac nego za posedovanje vise karabina a veoma malo poznavanja ijednog od njih!!
E sad etika!?
Kako onda ne biti IN i nemati dva karabina kad je ovaj jak za srnecu a ovaj drugi slab za DS!?

Sve u svemu resio sam da priustim sebi "cevku" u odlicnom 7,62x54R!! B)Presrean

Boban
 Dobar izbor,sve sto vise slusas druge manje cujes sebe.
Sam si svoj covek pa i tako odluciB)

Lala

Boban kaže:
sto vise slusas druge manje cujes sebe.

Rodjo, ova misao je dostojna velikih filozofa! Sa malo reči, puno rečeno! Bravo 2
Vidi ti mog Rodju.... Stavi ovu misao u potpis za forum! Ili da ti je ja ukradem Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Boban
 Pa Rodjo kao sto vidis,sitno ali dinamitnoGrin

nenadx
 Moram da odgovorim drugaru,ciji mi se nacin razmisljanja svidja.Propaganda mi je sticajem okolnosti bliska i poznata,pa tako bas i nisam podlozan njenom dejstvu.30 06 mi je bio prvi karabin nakon kombinirke(7x57R),sa njim sam dosta i uspesno lovio,pa kao sto si i sam rekao,navikne se na njega,optiku..i to je to.Ima puno istine u toj logici.Sto kazu,ne menjaj konja koji dobija(poceo Boban sa filozofskim mislimaBravo 2pa ajde..)Ali sam i rekao,pa cu ponoviti,prelamaca bi bila u 7,62x54R,a znas sta mislim o tom oruzju.
Dobar pogodak

canis aureus

nenadx kaže:
Moram da odgovorim drugaru,ciji mi se nacin razmisljanja svidja.Propaganda mi je sticajem okolnosti bliska i poznata,pa tako bas i nisam podlozan njenom dejstvu.30 06 mi je bio prvi karabin nakon kombinirke(7x57R),sa njim sam dosta i uspesno lovio,pa kao sto si i sam rekao,navikne se na njega,optiku..i to je to.Ima puno istine u toj logici.Sto kazu,ne menjaj konja koji dobija(poceo Boban sa filozofskim mislimaBravo 2pa ajde..)Ali sam i rekao,pa cu ponoviti,prelamaca bi bila u 7,62x54R,a znas sta mislim o tom oruzju.

"prva ljubav zaborava nema"!Confused

B)B)B)
Bravo 2Bravo 2Bravo 2

nenadx
 Pa moze se i tako reci,mada i ostale se pamteVebanje
Dobar pogodak

canis aureus
 Slikovito poređenje
s desna u levo 7x65R, 7x57R i 7,62x54R
canis aureus priložio:
a_20.jpg

canis aureus
 ...
i poređenje "oboda" rusa sa sedmicama
canis aureus priložio:
b_12.jpg

Sniper Hunter
 NijeDragunov dzabe DRAGUNOVGrinTJ nije sve u pusci ima nesto i u municijiB)

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,471 posete www.srbijalov.com