Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 8x57

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
8x57
nenadx
 Ovaj kalibar je toliko povezan sa narodima sa ovih prostora da ga skoro smatramo za svoj.Sa njim su ratovali pa lovili pa ratovali,pa lovili...pa dace Bog ostace na lovu,gde mu je i mesto,bez obzira sto je stvoren kao vojni.Iako je od njegovog nastanka napravljeno mnogo novih,on je opstao i zadrzao svoje mesto u lovstvu.O istorijatu ovog metka moze se mnogo pisati.O upotrbljivosti takodje.Tomovi i tomovi knjiga su napisani o njemu.Ja cu za uvod reci ovo,kada u sumi ili planini grune pa razlije zvuk,retko se moze pobrkati sa drugim.
Dobar pogodak

Boban
 Imao sam taj kalibar i bio sam zadovoljan sa njim.
U pravu si 100%B)

canis aureus
 Toliko hvaljen i toliko "penzionisan"!!
Ali veoma teska tema!!!

-ako si, Bobane, bio zadovoljan sto ga vise nemas??

Boban
 Stvarno sam bio zadovoljan,ali sam ga prodao zato sto sam imao veliko ostecenje na cevima i nije mi se isplatio da ga popravljam i kupio sam drugi karabin.
Inace taj karabin je vec bio polovan kada sam ga ja kupio,malo su mi podvalili sa njim i od tada se skola placa.Angry

Boban
 Kada sam kupio taj karabin u kalibru 8x57,bio je kao nov i spolja a i iznutra.
Medjutim kada sam isao prve sezone u lov,pa reko da ga isprobam.Ispucao sam iz njega jedno 5-6 metaka i bio sam zadovoljan,tog prvog izlaska sam odstrelio lisca sa karabinom na 70 koraka licno sam merijo.
Dodjem ti ja kuci i ajde da ga ocistim jer je padala kisa i sneg,kada sam ja ocistio cev i pogledao kroz njega imao sam sta i da vidim,tupa do rupe i nisam bio svestan sta je u pitanju.
Odem kod jednog puskara i popricam sta je bilo sve od pocetka ,
ispostavi se da je karabin vec imao ogromna ostecenja i da je taj majmun sipao nesto poput belog voska i kada se taj vosak ohladi on zapuni ta ostecenja i kad ase prodje cetkom sve se skine a rupe ostanu zapunjene i one se tada nevide sve dok ne opalis sledeci metak,hteo sm da ubijem skota ,vodite racuna kada kupujete polovno oruzije.$aAa

Lala
 Kakva prevara!
Jedino rešenje je da pre se kupovine isproba oružje na strelištu, pa da se posle probe pregleda.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

canis aureus
 Bobane
pa i ti ga nekome prodade!
I taj novi vlasnik je platio skolu ili si pre prodaje zamenio cev novom??

canis aureus
 Naravno 8x57JS!!B)

Sasvim dovoljnom "pokrivenosti" u tezini zrna, od 9gr do 12,8gr(na slici), konstrukcijama zrna daje nam mogucnost da uspesno lovimo svu evropsku divljac!B)

canis aureus
 "...I da kazem nesto za dusu C.aureusa,verujte da se skoro nesecam da je nekome iz mog okruzenja otisao srndac pa ni DS sa 8x57 a pri dobrom izboru zrna ostecenja su bila minimalna!..."

nenadx
volim druže što istinu zboriš!!Yes
B)

aca81
 Koliki pad ima zrno grom 12g na 200m..POZ.
DOBAR POGLED

kojot
 mogu samo da kazem da poznajem lovca koji lovi samo sa vojnim metkovima u tom kalibru i kaze da je zadovoljan.

Sniper Hunter

kojot kaže:
mogu samo da kazem da poznajem lovca koji lovi samo sa vojnim metkovima u tom kalibru i kaze da je zadovoljan.

Moze on da bude zadovoljan ali se bojim da ce jednog dana to zadovoljstvo sto lovi"vojnim metkovima"skupo da ga kosta jer je vojna municija zakonom zabranjena u lovu !!!!!!AngryAngrySad

Boban
 Iskustva su razlicita,ali ja licno nisam za vojnu municiju
ali ako kolega naleti na lovnu inspekciju tek tada ce se pitati koja je cena metka.

Lala

kojot kaže:

Mnogo je bistar taj lovac! A još bistriji su njegovi iz LU, koji znaju da lovi tom municijom, i tolerišu mu!
Ovde se radi o dva kršenja zakona: jedan je posedovanje vojen municije, a drugi je korišćenje zabranjene municije u lovu. Kako kaže moj rodja Boban, ne samo da bi ga lovni inspektor odrao zbog te municije (pogledaj u zakon o divljači i lovstvu kolike su kazne), a ja još dodajem: dovoljno je da na putu u lovište naleti na malo pametnijeg policajca, pa da ostane bez sveg oružja koje ima, i da popije prijavu za nedozvoljeno držanje oružja i municije (zakon o oružju i municiji) - završio bi za sva vremena i lov i mogućnost nabavke oružja. Vojna municija se ne može nabaviti legalno - prema tome, ako ima vojnu municiju, nabavio je na crno, a to je krivično delo!
A kad nešto razmislim, to i ne bi bilo loše, da takvi fasuju, pa da se više prestane sa tom praksom u Srbiji! Ponašamo se kao indijanci, a posle se čudimo što nas po svetu ismevaju zbog ovakvih i sličnih stvari!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

aca81
 Samo jedan primer da ne filozofiram i ponavljam ono sto su rekle kolege B) pre dve godine bio sam prisutan kad je lovac pucao na DS vojnom municijom i zadao prostrelnu ranu DS koja je krenula niz brdo sa svim odlikama smrtno ranjene,dok smo isli po tragu koji se lako pratio jer je krv sikljala po metar u oba pravca i sam neznam koliko krvi je bilo prosto sam se cudio kako je uspela da predje toliki put ali ni tu nije bio kraj mom cudjenju jer posle 300m se valjala u kaljuzistu i na moje iznenadjenje zatvorila ranu i promenila pravac pa krenula pravo uz brdo kao savrseno zdrava,posto je bio letnji period a tu i tamo po koja kap krvi bilo je tesko za pracenje ali uz pomoc kera na povodcu smo je pratili 5-6km i na kraju je presla reku i tu smo odustali.....tek posle desetak dana smo saznali da je pala na 2km od reke,verovatno se opet otvorila rana pa je iskrvavila i tako propala....nije dobra vojna municija ni za divljac ni za oruzje ni okolinu...POZ.
DOBAR POGLED

270
 Karabin u lovu koristim već 15 godina i za to vreme ispucao sam gomilu municije i u lovovima i na strelištu i eksperimentisao sa raznim kalibrima 223, 243, 270, 30-06,308, 7,62x39, 300 win. i 7mm rem. magnum ali sam uvek imao bar jedan karabin kalibra 8x57IS pa i sad posedujem jedan i često ga koristim. Kalibar ima zadovoljavajuću parabolu do 200m i dovoljno energije za svu našu divljač. Zbog velikog kalibra ima odličnu predaju energije na telo divljači tako da mi je 90% pogođene divljači ostajalo na mestu pogodka a onih 10% nije odlazilo dalje od dvadesetak metara čak i pri lošijim pogodcima što ni sa jednim drugim od pomenutih kalibara nisam postigao. Kalibar ima dug prelazni konus pa nije pogodan za laka zrna što po meni i nije neka mana jer mu je korak uvijanja žljebova i onako prilagođen za zrna teža od 12 grama. Po meni su mu mane nesto jači povratni trzaj ( mada trza manje od 30-06 i pomenutih magnum kalibara) i sto prilikom pogodka u plećku "razbije" srneću divljač mada se to ako baš neko želi ili je prinuđen da srneću divljač lovi ovim kao jedinim kalibrom može izbeći gađanjem u grudi iza plećke ili upotrebom tvrđe konstrukcije zrna. I da sumiram. Odličan univerzalni kalibar za manja i srednja lovačka rastojanja a odstrel na većim i graničnim lovačkim rastojanjima ipak treba prepustiti drgim razantnijim i za ove daljine specijalizovanim lovnim kalibrima.

aca81
 Druze vidim razumes se a imas i iskustva sa 8x57 pa mi reci sta mislis o "gromu" i objasni zasto nije dobra vojna municija...POZ.
DOBAR POGLED

Cvele
 Pa kako moze biti dobra vojna municija ?! Prvo steti oruzju, drugo divljac dobija teske povrede od kojih ne pada na mestu mrtva! ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

270
 Veliko je pitanje šta se u ovom kalibru može smatrati vojnom municijom. U tu kategoriju sigurno spadaju zrna koja su obeležavajuća, pancirna, zapaljiva. Klasična zrna sa punom košuljicom imaju i u lovu svoju primenu pa se ovakva municija ne može smatrati vojnom pre svega što se može legalno kupiti. Glavna razlika je što se za lovačke odnosno civilne potrebe proizvodi municija sa ne-korozivnom kapislom a vojna ima kapislu koja kao inicijalnu smešu koristi živin fulminat koji je veoma korozivan i nagriza cev. Upotrebu municije sa punom košuljicom treba ograničiti na odstrel štetočina ili druge sitne divljači koju ne želimo previše da oštetimo jer se ista prilikom prolaska kroz telo divljači ne deformiše i predaje veoma malo energije a pravi prostrelne rane sa veoma malo ili bez krvnog traga. Ako isključimo pogodke u glavu ili pršljenove vrata pogodak ovim zrnima pa čak i kroz srce divljač će predaleko odvući a da nikad ne bude pronađena i uginuti u mukama. Veoma opasno je prepravljanje ove municije iz vojnih zaliha na taj način što se vrh odreže ili izbuši jer ista zrna na dnu nemaju dance pa vrlo lako može da se desi da se olovo iz zrna odvoji prilikom urezivanja košuljice u žljebove i izleti iz cevi a košuljica ostane u cevi. Ukoliko se to ne primeti i zatim opali drugi metak sigurno će doći do oštećenja cevi a možda i do povređivanja strelca. Grom nisam koristio, iz prostog razloga što nabavljam veću količinu municije iste serije, sa njom upucam karabin (optiku) i ništa ne diram dok to ne potrošim, Grom će sigurno biti sledeća serija ako ga moj karabin bude dobro nosio (grupisao). Iz tuđeg iskustva znam da se u 8x57 odlično pokazao na srndaća odnosno da obezbeđuje "pad u vatri" bez mnogo oštećenja, kod svinja obavezno pravi izlaznu ranu ali kažu da nema onog pada na mestu nastrela kao kod SP zrna već da obavezno odvuče, manje ili više u zavisnosti od mesta pogodka!

canis aureus
 270, odlično objašnjenje!!!Bravo 2
B)

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,117,179 posete www.srbijalov.com