Sigurno je svako od vas čuo, ili video, a ne daj Bože doživeo, neku nesreću ii rizičnu situaciju tokom lova.
Mislim da bi opisom takvih dogadjaja lovci mogli da se dodatno uvere kakve su sve rizične situacije pre, tokom, i posle lova moguće. Ja lično sam imao barem tri ili četiri takve situacije, greškom drugih kolega, na sreću, bez posledica.
Najopasniji dogadjaj mi se desio pre 2 godine, u jednom gostinskom lovu na fazana. Već smo završavali lov, išli smo prema kolima, nas tri lovca, u koloni jedan iza drugog, ja sam bio prvi u koloni. Kola su nam već bila na dohvat ruke, možda stotinak metara. Išli smo stazom pored nekog kanala. U jednom momentu, meni se odveže pertla na čizmi, i ja čučnem da zavežem pertlu, a lovac iza mene (kojeg sam tada prvi i poslednji put video), stane iza mene, na metar-dva, da sačeka da ja završim vezivanje.
Taman kad sam završavao vezivanje, iz žbuna na ivici kanala se diže fazan, i poleće tačno preko nas, možda 4-5 metara ispred, u visini od 2-3 metra. Poletanje se dešava u momentu kad ja već puštam pertlu, i krećem da ustajem, kad iza moje glave, max. 2 metra iza mene, ovaj idiot GRUUUU... Ja sam instiktivno samo uvukao glavu u ramena, i bacio se na kolena, a ovaj još jednom GRUUUU!!! Od vazdušnog udara i jačine zvuka sam momentalno zagluveo. Samo sam ustao, pogledam da, on je meni nešto govorio, ja vidim da on miče usnama, ali meni samo zuji i šišti u ušima. Ljudi, radilo se valjda o stotinkama sekunde, da sam samo tren ranije ustao, kreten bi me razvukao u glavu!! Pucao je skoro horizontalno, a kažem, bio je tačno iza mene. Ja sam mu bio direkt u liniji paljbe na tog @ebenog fazana!!
Treći kolega, moj prijatelj, je počeo da urla na ovog bolida, ovaj je okačio pušku o rame, i belo gledao, u stilu 'koji vam je...'.
Sluh mi se delimično vratio posle jedno 15 minuta, a ovaj ludak meni kaže 'ne brini, pazio sam ja, šta si se usr'o...'?!?
Tačno mi došlo da mu rasklopim pušku i da delove pobacam, a kundak da mu o glavu razbijem. Posle je dolazio organizator lova, čoveku bilo krivo, izvinjavao mi se zbog budale. Džaba ga bilo...
Evo da vam opisem neki dogadjaj, isli smo u lov na zeca, kod nas se lov izodi tako sto smo poredjani svi u liniju i krecemo se preko livada, oranja, kupinjaka... isli smo tako i nailazili na jednu malo vecu travu(od prilike do ramena), pored mene(ja sam isao naravno bez puske, jedini, ali sam isao u liniju kako bih popunio prazan prostor), da nastavim, pored mene su s leve i desne strane isli lovci s puskama, a za dva coveka tj drugi levo od mene je bio moj otac. Kada smo prisli do ivice te visoke trave u momentu se dize zec i polazi pravo prema mom ocu(on naravno ne puca, jer je bilo na 2,3m) dok ovaj sto je s leve strane mene ,,vozi'' zeca, i taman kad je za malo da dodje u liniji zec s mojim ocem owaj raspaljuje DUUUM, moj otac je ukipeo, samo se razdrao iz sveg glasa ja mislim ,,PAZI BREEE'' i okrenuo se na drugu stranu (pravac gde odlazi zec) i iz drugog ga odstrelio... posle su se malo raspravljali(taj covek je bio u gostima kod nas, i nabedjivao je mog oca kako nije mogl'o nista da se desi) i sve je nekako proslo, jer se znaju od pre i drugari su... ima jos nekih slucajeva ali drugi put... pozdrav!
Drugi dogadjaj, gostinski lov na prepelice:
Poranili smo i bili u lovištu još u samo svitanje. Vreme idealno za lov, grupa od 8 lovaca - moja 2 drugara i ja, i 5 lovaca domaćina. Kad smo stigli na mesto sastanka, jedan od lovaca domaćina se prebacio sa nama u kola, da bi išli sa dvoje kola u lovište.
Lovili smo, uz kratku pauzu za cigaretu, e, u toj pauzi krene jedna boca rakije da cirkuliše medju domaćinima. Ja ne pijem, moji drugari takodje, ali zato ovaj što je bio sa nama u kolima zagrlio flašu pa ne pušta, nije se smirio dok joj dno nije video. Lovili smo jeoš neko vreme, ovaj se raskokodakao, uhvatilo ga piće.
Završimo lov, pakujemo opremu u moja kola, i ja kao da me neko upozorio, pitam ovog nabarenog lovca da li je ispraznio pušku (poluautomat). Naravno, kaže, šta ti misliš, da sam ja blesav! I 'ladno frajer repetira pušku, da izvrši kao probno opaljenje, sva sreća pa mu rekoh da se odmakne od kola (stajali smo ispod podignute zadnje haube)... I kako on repetirao i potegao oroz GRUUUU!!! prošiša sačma pola metra od haube! Ova dvojica mojih drugara poiskakali iz kola, počeli da zaležu
Budalu pijanu smo istovarili na početku tog sela, kod neke kafane, maltretirao nas da udjemo da popijemo piće sa njim, da se izvine... Idi s' milim Bogom i ti i tvoje piće, i kasnije smo išli neki put u isto mesto, ali taj momak nikad više nije išao u lov sa nama, a pravo da vam kažem, nije mi nedostajao
Evo da dodam i ja nešto na ovu temu:
Lovimo štetočine davne 98/99 završimo jedan pogon,bez predaha idemo na drugi. Na oko 50 do100 m. trska do trske. Prelazimo preko busenja od trske u koloni po jedan. gde je prvi lovac zagazio tu smo svi ostali isto, stopa na stopu.
Ja mlad lovac, a najverovatnije i većini lovaca napunjena puška, zakočena sto posto.
Prelomi se busen pod mojim teretom meni puška na ramenu od trzaja opali; čovek iza mene prebledeo, ja takođe! Sreća i moja i njegova, niko nije stradao.
Dobra škola! Od tad puška uvek prazna, dva koraka pre završetka pogona.
Imao sam i ja jedan takav slucaj isli smo u lov na lisicu idem ja prvi i drug iza mene puska na rame zakocena silazimo niz neku strancicu(posto je kod nas sve uz brdo i niz brdo) i razgovaramo kuda nam je najlakse da se spustimo on oce na jednu ja na drugu stranu i on prodje ispred mene (dosadilo mu vise da raspravljamo kuda cemo) i krenu, ja za njim nisam 2 koraka poklizam se padnem na pusku,puska opali povrh moje glave tacno dje je on stajao ubilo bi ga na mjesto bog me je pogledao. Od tad nikad vise puska mi nije napunjena kad se krecem.
To su opasne situacije,ja nikada ama bas nikada na svom oruziju ne stavljam remnik,uvek mi je oruzije u rukama i nikada mi nije tesko da nosim bezobzira koliko dugo pesacio.Neke kolege sa foruma su se i licno uverile u to,oruzije se uvek nosi u rukama kada se ide stranom uvek je puska u suprotnu ruku od brda.
Lalo u pravu si alkohol nema sta da trazi u lovu, kamo srece da i moji pajtasi tako misle, nemili mi se da idem u lov kad vidim da su vec ujutro zagrejani.
Dobra pogled
Za sve godine koliko lovim bilo je dosta "vanrednih' desavanja ali ostade mi jedan u pameti od pre 15 godina iz jedng naseg lovista.Lovio se fazan i Bog dao bilo je, pucalo se na minut.Moja grupa ide pored neskinutog kukuruza i malo malo cujem kako sacma brije stabljike a bogami neka bas zuji kraj uva.Stanemo da prezalogajimo i pitam ja domacine sa kojom sacmom love.Pa prva cev 6-ca a druga 4-ka znase, glasio je odgovor.Nikad vise nisam otisao u to loviste a steta bese bas bogato.
nazalost, imao sam priliku da gledam jedan takav dogadjaj iz takoreci prvog reda:
lovio se zec kruznim lovom u kojem ucestvuje celo drustvo, i mi smo bili na levom krilu (ovde prisutni Zoka, kolege iz grupe i ja). kraj karike za nas, stizemo do zasede, i na 15 metara od mene lovci iz zasede se spremaju i polako krecu ka zbornom mestu na dorucak, ispred mene kolega iz firme i jedan "bas iskusan" stariji lovac.
Stariji ide napred kroz razor, ovaj moj iza njega na dva koraka, covek polako stavlja pusku na rame, i remnik mu klizi tako da cevi "padaju" unazad pravo prema coveku iza njega, ovaj refleksno pokusava da uhvati kundak i da zabaci pusku kako treba, i gura dva prsta medju obarace...
pucanj, mi se zaledili svi i cekamo da se covek srusi, srecom to se nije desilo, sacma je prosla ovom coveku na jedno 50cm od lica (koliko smo mogli da procenimo), ovaj prvi mrtav ladan otvara pusku uz solomonski komentar :
-opali sama majku joj njenu...
vadi prazne caure iz cevi, ubacuje dva nova metka koci pusku i ponovo na rame.
onaj drugi nije progovorio do posle dorucka...
Uh,bilo je to pre dve godine...posle lova seli smo na neko deblo da odmorimo(teren planinski).Sve je bilo mirno,dok gonici nisu poceli da laju uz brdo...covek koji je sedio pored mene je rasklopio svoju dvocevku,stavio dva metka i dok je preklapao...puska je sama opalila(nije stisnuo obarac,vec je igla sama raspalila po metku iz nama nepoznatih razlog),sve je na srecu dobro proslo i po nas a i po jednog mladog gonica koji je tek pocinjao radni vek,jer lezao ne daleko od mesta gde su se kugle zarile u zemlju...! PaSSS puska je povucena iz upotrebe dok nije resen problem...
Ja sam imao jos gori slucaj,kod mene je ranjavanje zavrseno sa padom u nesvest i maltene bataljivanjem lova za taj dan... Naime moja grupa i ja krecemo u lov svi veseli nasmejani mislim da je bila 3 ili 4 nedelja lova. Krenuli na teren za koji smo smatrali da ima divljaci a nece biti guzve,jer kod nas je to strasno 2400hektari terena a 180 lovaca,kad se to razmili kao da jurimo siptare. Za nepunih pola sata dok smo pili kafu kod drugara pala je nevidjena magla,vidljivost 20-30m... Idemo mi polako ne zurimo nadamo se podici ce se pa ce biti bolje,nailazimo na neku vrzinu veliku iz koje polece fazan ali ne peva mi ne pucamo ne znamo sta je,kad ne lezi vraze cuje se puska BOOOO BOOOOO..... Sacma poce da leti po nama i da udara po granama,Drugar poce da se hvata za unutrasnji deo butine malo ispod(svog drugara) znate na sta mislim,i kaze izgleda me kuce udarilo kad potrcalo za divljaci koja je poletela,i tu on cupka kao malo ga boli al nista idemo dalje. Posle nekih 100m on kaze,bre boli me ovo,reko skidaj se da vidimo sta ti je. Svlaci on pantalone,na tom mestu malo ispod na unutrasnji deo butine kozna pukla u bukvalnom smislu pukla rascvetala se od siline udara po velicini udarca bi rekao da je 6 a mozda i 4 velicina sacme,i drug od straha cega li pada u nesvest...!! Srecom pa je imao debele pantalone sa postavom inace bilo bi svasta... E tu je onda usledilo podizanje iz nesvesti prskanje vodom pa dok se on povratio dok se smirio kad sam video da mu je dobro nije mi vise ni bilo do lova... A srecom pa je bila magla nisam video tu budalu sto je pucao inace da jesam bacio bih ga u moravu sigurno jer smo lovili teren blizu nje... Nikad ne pucaj u magli ako ne znas dali tamo ima neko i ako fazan leti nisko!!!!
Sreća što tvoj drugar nije bio niži čovek. Ostao bi bez "alata". Šalu na stranu, ljudi se igraju sa oružjem kao da je igračka i dok neko ne naj... ne nauče se pameti.
Bilo je svega, jednog mog kolegu, sto ga znam su pogoidli u lovu na fazna u lice, sa oko 30m, imao je probusen obraz i dva zrna su zavrsila u celu, sva sreca pa nije oko pogdojeno. Imao je operaciju i sada je sve u redu..
Ma ljudi bre rokaju ko te pita dal ima neko ili ne,jeb... ti kilo mesa evo ti pare idi kupi mesozderu da ubijes coveka zbog fazana,nije samo njega prstale levenice al on rob pade prvi na braniku otadzbine... Srecom Podunavac sto visok...
meso je meso, kaze jedan nazovi lovac moras paziti oko sebe ipak je lov opasan sport...Ja se secam da u knjizi ima i clanak o etici i pravilima ponasanja kako u neposrednom lovu tako i posle lova kad ono ko zna sta sam citao...
[xhide]Ovako izgleda nesreca u lovu, pogodak sa ne tako velike udaljenosti, sreca sto je sitna sacma u pitanju, inace bi ishod bio fatalan... [/xhide]
ovo može da bude samo namerna "nesreća" sa udaljenosti od 40tak metara iz polučoka sačmom 3-3,5mm, municijom sa koncentratorom ... a da je slučajno -vrlo nemoguće!
[xhide]Ko ce ga znati, opalila puska sama, okrenuo se, mozda zakacio dzep od jakne za obarac, opalio i pogodio kolegu koji je isao do njega, ili je bio pijan pa nije video belu macku, i pucao na tako ne bezbedan nacin, u svakom slucaju, totalno katastrofalno... [/xhide]
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?