Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Postupak sa svežim mesom od divljači


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Postupak sa svežim mesom od divljači
Lovac Stari
 Posle svakog odstrela a i lova trebamo (meso)divljac obraditi. Kao prvo i najvaznije divljac se mora osloboditi iznutrice!Zbog cega? Logicno zbog rasipanja unutrasnjih tecnosti zbog eventualno loseg pogotka,spoljne temperature i slicno. Od unutrasnjih tecnosti ili sastojaka, spomenimo samo: Krv, mokracu ili sadrzaj creva i buraga! Kada izvadimo iznutrice, skidanje koze ili dranje mozemo obaviti i posle par sati ili cak i par dana ako je vreme hladno i niska temperatura!
img196.imageshack.us/img196/2615/mesoj.jpg
Ovo sto je napisano isto vredi i za sitnu divljac np zeca.
img214.imageshack.us/img214/1437/izproslosti1.jpg
Kakav je vas postupak sa lovinom?
Dali sve ostavljate za kraj ili posle lova? Mozda vi imate neku svoju metodu ili nacin?Neko praktikuje pa meso ostavi da ostoji neko vreme, da ostoji u vodi, neko ostavi da ostoji u sircu itd. Sve u cilju da se izgubi miris divljine i krvi, radi lepse boje.
Koji su vasi postupci? Dali preradjujete meso odmah i sta najvise pravite od mesa divljaci?
img442.imageshack.us/img442/8365/izproslosti2.jpg
Za klanje i dranje sam jos uvek ekspert mada me malo godine sustizu Grin.
Dobar pogled.
 
Sniper Hunter
 Ja sam spremio srneci but u vinu i ovde u ch but od divokoze i ne zalim seB)Prvo odstoji u vinu posle se zalijeGrin dobrim crnim 
 
Lovac iz Vrbova
 

Sniper Hunter kaže:
Ja sam spremio srneci but u vinu i ovde u ch but od divokoze i ne zalim seB)Prvo odstoji u vinu posle se zalijeGrin dobrim crnim


Čuo sam i ja za to sa vinom...SmileSamo jel ti u vino stavljaš da bi dalo ukus mesu,ili kako neki kažu da bi "ubilo" "silovitost"divljeg mesa?itanje
PoSpavanjezzzz
 
Sniper Hunter
 Po malo i jedno i drugo kolegaLovac ito mora da odstoji 3 dana najmanje sa svim zacinima zajedno i posle se pece zajedno stim sto se smanji kolicina vina
 
Finnskogen
 Obrada mesa odstreljene divljaci
na ovu temu sigurno ima toliko razlicitih odgovora koliko i ljudi koji ce o tome dati svoje misljenje, u svakom slucaju ovo ja cu ovde izneti svoje i nacin na koji ja to radim ako mi uslovi i prilike dozvoljavaju.
Prvo da kazem da se moje misljenje na ovu temu menjalo i evoluiralo kroz vreme. Na pocetku sam od svoga oca i lovaca u njegovom okruzenju naucio da ostavljam meso odstreljene divljaci u hladnoj vodi kako bi voda izvukla krv iz mesa.
Danas sam potpuno drugog misljenja i dok moj otac i dalje stoji iza toga da meso treba drzati u vodi ja ga nikada ne dovodim u direktan kontakt sa njom.
Ali ako cu da krenem iz pocetka onda bih trebao da kazem da je po mom misljenju prvi korak u tome procesu presecanje velikih krvnih sudova u sto kracem roku posle odstrela sto bi trebalo da dovede do odleva krvi.
Zatim sledi odstranjivanje polnih organa kod muskih jedinki te vadjenje creva i iznutrica.
Ono sto sledi posle toga u mnogome zavisi od temperature zraka tj ako je hladno tada nikako ne bi trebalo odmah skinuti kozu sa zivotinje vec pustiti da meso prenoci pod kozom i tek sutadan je otkoziti.
To znaci da dozvolimo mesu da se polako ohladi jer pri naglom hladjenju dolazi do stezanja i tada je postupak sazrevanja/omeksavanja mesa u mnogome otezan ako ne i nemoguc.
Sledeci korak jeste ocistiti unurasnjost odstreljene zivotinje od krvi i prljavstine ( pri pogodku u creva ) to bi trebalo napraviti vlaznom krpom, nikako direktnim dodirom sa vodom jer u tome slucaju dolazi do kontra efekta jer meso upija vodu i sa vodom i neugodan miris i bakterije .
Zatim sledi dezinfikacija, mesavinom sirceta i vode treba navlaziti krpu te premazati unutrasnjost zivotinje posebno delove koji su dosli u dodir sa mokracom , izmetom.....
Taj postupak je posebno vazan zbog suzbijanja daljnjeg sirenja bakterija koje dovode do kvarenja mesa u procesu sazrevanja/omeksavanja mesa.
Kada se meso jednom odkozi odstraniti sve octecene delove (zbog suzbijanja stvaranja bakterija u krvnim podlivima ) te pri pogodcima u plecke plecke odvojiti ite nozem odstraniti krvne podlive. Zatim jos jednom oprati meso vlaznom krpom i jos jednom dezinfikovati sircetom ako je to potrebno.
Sazrevanje/omeksavanje mesa je najvazniji deo i to u sustini znaci da meso treba da odstoji na prohladnom suhom i prozracnom mestu da bi sazrelo i omeksalo. Vremenski period procesa sazrevanja/omeksavanja zavisi od vise faktora ali ponajvise od temperature zraka na kojoj se taj proces odvija te svakako od starosti zivotinje ali i usolova pod kojima je odstreljena.
Nekakva osnovna formula trebala bi da bude da suma pomnozone temperature zraka i dana pod kojima se proces odvija bude 40
Npr ako je temperatura zraka 6 stepeni tada bi meso trebalo da stoji 7 dana 6x7=42 (40)
Ako je temperatura zraka 4 stepena tada bi meso trebalo da sazreva 10 dana 4x10=40
Sa tim da temperatura nikako ne sme da prelali 8 stepeni jer tada dolazi do kvarenja mesa i pada ispod 1,7 stepeni jer u tome slucaju staje proces sazrevanja i proces nema nikakvog efekta.
Naravno kod mladjih zivotinja taj je postupak nesto kraci do je kod starijih nesto duzi, to jednostavno mozete proveriti tako sto kada prstom pritisnete meso ono pocinje da popusta pod pritiskom.
Tada je proces sazrevanja mesa zavrsen i te sledi zamrzavanje mesa. Ja licno meso vakumiram jer na taj nacin duze traje i zamrzavam ga naglo ( jer sam to negde procitao Smile ali sto je mnogo bitnije odmrzavam ga polako u frizideru.
Pri procesu naglog odmrzavanja dolazi do pucanja stenki celija i gubitka vode/vlaznosti tako ma koliko dobro prces sazrevanja/omeksavanja odradite nece to imati nikakvog efekta jer ce meso posle termicke obrade biti suhi i tvrdi Smile
Pozdrav
Finnskogen priložio:
526691_502957529725995_267761338_n.jpg
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarPlaninko011
Offline
· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,951,504 posete www.srbijalov.com