Kormoran napast za ribu!
|
Lovac Stari |
Objavljen 20.05.2010. 17:23
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|

Ova plovusa kod nas je zasticena!
Ali po svim izvestajima sa voda pravi velike stete na ribljim vrstama i na ribljoj mladji.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 20.05.2010. 17:37
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
A ovu sa tvoje slike su trajno zbrinuli 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.05.2010. 18:22
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nije ribolovačka priča: na jednom pecanju, izvukao sam babušku (meleza) oko 300-400 grama. Pošto sam pecao u nekoj trski, morao sam da izdignem štap i ulov, da se ne bi upetljalo. I kako sam držao podignut štap, tako se ova avetinja od kormorana zaleti kroz vazduh da ćapi ribu, ali je promašio, inače bih imao upecanog kormorana. A da ne pričam koliko me skot kormoranski prepao kad se odjednom stuštio meni iznad glave! Kao u Hičkokovom filmu 'Ptice'!
Neki moji poznanici koji rade na jednom ribnjaku, su mi pričali neverovatne priče o alavosti kormorana, i o silnim štetama koje im naprave, a ne smeju da se odstreljuju, jer su zaštićena vrsta. Onda ribočuvari pune sami ćorke, pa pokušavaju pucnjevima (zvukom) da ih rasteraju, ali kormorani su brzo ukapirali da im ne preti opasnost, pa ne zarezuju puno zvuk pucnja. Lično sam bio svedok tome!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 20.05.2010. 22:03
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Ja tj moj otac imamo vikendicu na Dunavu, ispod Djerdapa II u selu Prahovo, tamo se on nekada bavio profesionalno ribarenjem tj bio je alas (bacao mreze, strukove....). Sada je zabranjen ribolov iz camca, ali pre kada smo izlazili na smudja, najbolje mesto je bilo na 50ak metara od brane uz jedan stub u obliku slova G(cirilicnog), taj stub je granica izmedju nas i Rumunije. A naravno stub kao stub ima svoju namenu-on je u stvari dalekovod. Posto se smudj lovi popodne-uvece, svi kormorani se skupe na taj dalekovod, ima ih na stotine, ljudi pa vi ne znate sta je to kada pocnu da vriste, u stvari to nije nista, najgore je kad otvore ,,paljbu'' vrse nuzdu, samo pljusti po Dunavu(i po nama, jer smo ispod njih ) ali sva sreca pa to traje neko vreme i umire se, pa tek onda nastaje pravo pecanje
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
bela |
Objavljen 13.04.2011. 22:58
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
imao sam mnogo prilika i neprilika sa kornoranima , jedna od prilika je bila skoro
veliki KORMORAN više nije zaštićena vrsta na ribnjacima.
tako da je izmeren šaran izvađen iz kormorana 750 gr
a smuđ takođe ivađen iz kormorana teži 400 gr
vižlan i terier
|
|
|
|
chaki |
Objavljen 14.04.2011. 21:52
|

Veteran

Upisa: 603
Pristupio: 12.08.2009. 11:52
|
Prva slika mi je poznata jer je bila na mom forumu a takvih situacija ima nebrojeno kad je kormoran u pitanju. Jednostavno ptica koja nanosi ogromne gubitke ribljem fondu.
Isti problem ima i u svim drzavama bivse SFRJ a u Sloveniji se pojedini delovi suma suse od izmeta koji kormorani istresaju na drvece na kojima odmaraju.
Ako je skinuta sa zbarane bice to dobar znak jer je napast veca od bilo cega pa mogu slobodno da kazem i od mreza.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 14.04.2011. 22:01
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
uf prava stetocina za ribu, u mom kraju na drini i zvornickom jezeru je pravi pomor za ribu u kolikom ih broju bude dobro ima ribe ikako
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 14.04.2011. 22:26
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Zivim na 2km od jezera, a 100m od reke Rasine! Suvisno je da kazem koliko ih ima kod mene! Ljudi, to nije normalno, na hiljade! Polje kroz koje prolazi Rasina je rezervat, pa se na Rasini krecu bez straha, a na jezeru su se ispraksovali, nikako da pridju na puskomet!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 15.04.2011. 00:41
|

Lovčina

Upisa: 1295
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Prvi put sam video koliku stetu nanose na Drini dok sam bio u vojsci u Malome Zvorniku,ja mislim da nema veceg zla za riblji fond od jata kormorana oni vise ribe nagrde nego sto mogu da pojedu!Jednom prilikom sam vozio kapetana,starijeg vodnika i grupu lovaca koji su pucanjem iz pusaka probali da ih oteraju sa jezera ma to je bilo smesno ta ptica nimalo nije za potcenjivanje! |
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 16.04.2011. 21:29
|

Veteran

Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Na dojransko jezero u makedoniji kormoran koriste u komercijalni ribolov. tacno ne znam kako to rade gledao sam davno jednu emisiju kormorani su ganjali ribu u nekim pregradama od trske pa su ih ribari samo hvatali u mreze. kod nas imamo vise caplju nego kormorana ali oba vida su zabranjeni za lov |
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.04.2011. 21:32
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Znam za to na Dojranu, uhvate kormorana, pa mu na vrat stave metalnu ogrlicu, da ne može da proguta ribu, pa kad kormoran ćapi ribu, drži je u kljunu, a 'ribari' uhvate kormorana sa ribom, i to je to.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 17.04.2011. 01:29
|

Veteran

Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Lala kaže:
Znam za to na Dojranu, uhvate kormorana, pa mu na vrat stave metalnu ogrlicu, da ne može da proguta ribu, pa kad kormoran ćapi ribu, drži je u kljunu, a 'ribari' uhvate kormorana sa ribom, i to je to.
Kolko se secam kormoran samo nateruje riba u pregrade od trske. Takvo nesto sa metalnu ogrlicu sam video u jednu emisiji o kineskim ribarima. Oni isto za tu svrhu koriste i vidru |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 09.04.2012. 22:12
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Verovali ili ne imao sam jednog na stapu pre neki da cekajuci sarana. Ne znam da li sam negde pominjao ali sam veoma zagrizen sarandzija. Prosle godine sam dobio i svoju prvu garnituru stapova i to me je jos vise podstaklo. Najveci saran mi je 11 kg. A 11 i 12 maja me ocekuje moje prvo carp takmicenje i moje prvo pecanje u carp timu .
 Engleski poenter 
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 09.04.2012. 23:38
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
je se svake godine susrecem sa kormoranima na Drini i Zvornickom jezeru, nemogu brojkom opisati koliko ih ima i koliku stetu nanose ribljem fondu,a da niko ne preduzima nista neznam samo koliko ce jos biti zasticeni
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 03.03.2013. 20:59
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
Dare_Makedonija kaže:
Lala kaže:
Kolko se secam kormoran samo nateruje riba u pregrade od trske. Takvo nesto sa metalnu ogrlicu sam video u jednu emisiji o kineskim ribarima. Oni isto za tu svrhu koriste i vidru
jeste bajata tema ali lala je u pravu. jedino je zaboravio da kaze da mu pre toga skrate krila, tj perje. ovo su mi pricali bas ribari sa dojrana, jer sam kao klinac letovao cesto tamo. a camci su im cudni, sa ravnim dnom kao korito i uzani.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 04.03.2013. 07:42
|

Stari član

Upisa: 389
Pristupio: 06.04.2011. 08:42
|
Kormorani,ihaj vec nekoliko godina unazad na prelet kod Velike Morave stalno viđeni na puskomet, nit me zao niti zalim za municijom,pecaros sam a i videh jednog sa srednjom pastrmkom oko 400 grama izbacio je dok je lupio o obalu odakle je uzo bog ce ga znati,Morava te ribe nema.. kod nas ih ima na hiljade,u jatima neretko lete po 20 komada,a visina poprilicna kao da znaju dovoljan domet za sitnu sacmu,najtezi kojeg sam video ostreljenog i ujedno vodja jata je tezio celih 5 kg!! strvina teska! prosla zima dok su vode ledile bio ih je mali milion na ledu.. a zabrane...  |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.03.2013. 08:12
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Aco ne bih baš takve stvari pisao .Kormorani su po više osnova opasni i za ribu a i za ljude. Naime postoje nametnici u ribi koji žive ne samo u crevima ribe nego i u mesu ribe. Postoji čitav lanac a to je :kormoran- kormoranov izmet - sitna riba - ribe predatori njihov izmet - sitna riba - kormoran. Ne bih baš da stavljam slike jer su degutantne ali problem je kod nedovoljno termički obrađene ribe, što nametnik može dospeti u ljudski organizam (probavni sistem) odakle ga je moguće odstraniti samo hiruškim putem.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 04.03.2013. 16:40
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Rođo "nedovoljno termički obrađena" je širok pojam. Može li malo opširnije o ovome ako si već upućen. Dali je dovoljno da se riba kuva 30-45 minuta (fiš) da se ubiju crvi ili da se peče na laganoj vatri 10-ak minuta? Znači sušenu ribu treba izbegavati. I ako dospe u organizam koje su posledice? Ovo je postala česta tema među ribolovcima i u Hrvatskoj. A često se mogu čuti izjave da je ovaj crv došao iz Srbije. Premda je verovatnije da je stigao iz Azije. Neki tvrde da ovaj crv postoji kod nas već godinama, ali da se tek sad digla prašina oko ovoga.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.03.2013. 19:56
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Dobro je pa nismo Japanci pa ne jedemo Suši. Sušena riba je takođe rizična . Često se desi i da pohovana nije dovoljno termički obrađena naročito ako se peku veći komadi. Ali i to se može proveriti da li ima crva ili ne. Ako se riba isfiletira i ostavi 24 časa u frižideru.crvi počinju da izlaze, ipak nije pouzdan test jer mogu ostati jajašca ili larve. Sve u svemu iako obožavam ribu.a dogovor sa mojom dragom jeste da se sve malo duže peče i kuva do granice pred raspadanje. Iako mislim da kada bi videla te grozote mogao bih da zaboravim na ribu u našoj kuhinji.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 17.03.2013. 03:35
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|