Nacrt novog zakona o oružju i municiji
|
patak78 |
Objavljen 01.10.2010. 22:18
|
Član
Upisa: 138
Pristupio: 01.09.2010. 19:55
|
Poštovane kolege, zna li neko gde mogu da vidim nacrt novog Zakona o oružju i municiji?
Čuo sam da je ušao u skupštinsku proceduru ali nisam mogao da ga nađem na netu.
Dobar pogled! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.10.2010. 07:59
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Čuo sam i ja da je u pripremi taj predlog novog zakona o oružju, i nezvanično sam čuo par detalja, ali ne bih da 'lajem' unapred. Patak78, probaj možda da prečešljaš sajt MUP, pošto su oni jedni od ovlašćenih predlagača, možda tamo ima.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
patak78 |
Objavljen 02.10.2010. 20:50
|
Član
|
Hvala Lalo! |
|
|
|
Boban |
Objavljen 03.10.2010. 10:10
|
Lovčina
Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Sta li ce sad da donesu novo o oruziju,Rodjo ako nesto saznas javi da svi znamo.Hvala unapred. |
|
|
|
patak78 |
Objavljen 03.10.2010. 13:42
|
Član
|
U najavi je da će zakon biti mnogo liberalniji nego prethodni.
Na primer:
-Neće moći običan uličar (čitaj pozornik) moći, na prijavu komšije kojem se ne sviđa kako se češljes, da ti oduzme oružje.
-Urediće se klasifikacija oružja (tetivnog, gasnog, vazdušnog, elektro oružja, itd).
-Biće dozvoljeno punjenje municije za ožljebljeno oružje (što nas lovce posebno interesuje).
I još neke pojedinosti koje idu nama vlasnicima oružja na ruku.
Mada ako su ga pisali ljudi slične stručnosti kao i ovi što su pisali naš novi zakon,....
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 03.10.2010. 21:19
|
Moderator
|
Predvidja se i obavezan lekarski pregled, naročito kod psihologa/psihijatra. Sigurno je svako od vas sreo u životu neku legalno naoružanu budalu, kojoj ne bi smeli ni praćku da daju, a kamoli oružje.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 03.10.2010. 21:39
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
E ima takvih puno, ma kakva praćka nekima nebi trebalo dati ni da pogledaju oružje a ne da ga nabave, nažalost mnogo je veći problem sa ilegalno nabavljenim oružjem, kako kontrolisati crno tržiošte....
Lov je stil mog života... ]
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 04.10.2010. 10:02
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
e nisam citao novi zakon o oruziju i municili ali ako neko jeste ,treba mi pomoc.da li po novom zakonu kao i po starom lovacku pusku sacmaru mogu da nose jos 2 lovca koji nisu vlasnici? i da li je potrebna neka posebna dozvola od dvasnika ili samo uzmes pusku oruzani list i u lov?
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 04.10.2010. 12:54
|
Moderator
|
Tudju lovačku pušku sačmaru (neolučena cev) možeš nositi u lov samo ako imaš oružni list za istu takvu pušku (ne za marku i model, nego za tip puške i kalibar), ne moraš imati pismenu dozvolu vlasnika, nego samo svoj i njegov oružni list. Karabini, tj. oružje sa olučenim cevima, se ne mogu davati drugome za korišćenje u lovu. KOmbinovane puške se isto tako ne mogu davati drugome, osim ako je na njima kombinacija sa dve neolučene cevi. Ako ima jednu karabinsku, ne može.
Što se tiče zajedničkog vlasništva na istu pušku, toga više nema, koliko ja znam.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 04.10.2010. 13:36
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
e hvala lalo na odgovoru.da za karabine znam i znam da je pre na jednu lovacku pusku sacmaru bio 1 vlasnik i 2 podvasnika ili korisnika.
ma idem 16 na takmicenje u glinenim golubovima pa cu nositi moju bokericu koja se vodi na dedu,pa ako mi bas traze papire da znam kako sta da kazem....
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 10.12.2010. 16:08
|
Lovčina
Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Sta ce biti sa ljudima kojima je privremeno ili trajno oduzeto oruzje kako ce oni biti clanovi L.U.kad zakon bredvidja da isti nemogu biti cak ni clanovi!Moraju biti iskljuceni iz udruzenja !!Kako ce ti ljudi uplatiti clanarinu za 2011god i ?????Ima dosta ovakvih primera!!!! |
|
|
|
neca90 |
Objavljen 10.12.2010. 17:56
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Tekst Nacrta Zakona o oruzju i municiji moze da se preuzme sa sajta Nacionalne asocijacije za oruzje Srbije(NAOS).Citao sam ovaj Nacrt i mogu da vam kazem da je po meni on kud i kamo bolji u odnosu na ovaj vazeci zakon iz 1998.godine.Ssslavaplana pita sta ce da bude sa oruzjem koje je oduzeto,kad novi zakon bude stupio na snagu?Ja ne tvrdim,ali skoro da sam siguran da ce ti ljudi ici na lekarski pregled,pa ako cika doktor kaze da su u vinkli-onda ce(nisam siguran,ali pretpostavljam)policija morati da im vrati to sto im je oduzeto,a ako on kaze da im fali "neka daska"onda ostaje na istomJa sam tako shvatio citajuci Nacrt.Ko bude procitao,videce da je ovaj zakon dosta liberalniji u odnosu na ovaj sadasnji.Nacrt poznaje 4 kategorije oruzja:
A kategorija:ZABRANJENO ORUZJE(MITRALJEZI,BOMBE,AUTOMATI)...
B kategorija:ORUZJE ZA KOJE JE POTREBNA NABAVNA DOZVOLA (lovacko,sportsko oruzje,kao i oruzje za licnu bezbednost-tj.pistolji i revolveri).Ovde spada i samostrel.
C kategorija:ORUZJE ZA KOJE NE TREBA NABAVNA DOZVOLA,ALI STE DUZNI DA PRIJAVITE POLICIJI DA GA POSEDUJETE(da sad ne nabrajam bas sve,ali recimo vazdusne puske snage preko 7,5 J)
D kategorija:ORUZJE ZA KOJE NE TREBA DOZVOLA,NITI STE DUZNI DA POLICIJI PRIJAVITE DA GA POSEDUJETE(recimo,luk i strela,zatim vazdusne puske do,7,5J,racunajuci i 7,5 J itd).
Novina je i to sto ce policija morati da obrazlozi zasto vam je odbila zahtev za izdavanje nabavne dozvole,a ne kao sada.Pa tako,ako lekar kaze da ste sposobni da posedujete oruzje,a plus niste osudjivani krivicno za kaznu vecu od 5(?) godina,niti se protiv vas vodi krivicni postupak,onda ce policija morati da vam da nabavnu dozvolu.Sto je i logicno,sta ce da navedu kao razlog ako vam je dosije tako tanak?Posebno me raduje to sto se vise od vlasnika pistolja ne trazi da svoje kratke cevi drze rasklopljene sto trenutno moraju,sto je po mom misljenju nevidjeni idiotluk,vec ce morati da svoje pistolje i revolvere drze u sefu i pod kljucem!Losa strana Nacrta je ta sto ostaje na snazi zabrana o slobodnom nosenju oruzja sa kratkim cevima.Zatim,u clanu 35. kaze se da je zabranjeno koristiti lovacko oruzje van namenskih objekata(strelista i lovista),sa cim se delimicno slazem.Mozda ce nekom delovati smesno,ali smatram da je sada trebalo dozvoliti,tj regulisati obaranje jabuke na svadbama.Pa ako Amerikanci mogu da zakonom traze od svojih podanika da javno(neskriveno)nose oruzje,pa valjda i mi mozemo da zastitimo ovaj nas lep narodni obicaj u kome ja ne vidim nista lose!Ruku na srce,ovakvim strelcima je policija gledala kroz prste,postenoB)Takodje smatram da bi trebalo dozvoliti vlasnicima dvorista da svoja vatrena oruzja upotrebe i protiv zivotinja na svom privatnom posedu,ako im je neko dobro ugrozeno!O ovom Nacrtu se nije raspravljalo jos uvek,tako da je velika verovatnoca da se mnoga resenja do usvajanja izmene,sad,da li na bolje ili na gore,videcemo...
Ja sam se malo vise raspisao,dajuci neke stvari iz Nacrta i svoj stav o njima,ne zamerite na ovom dugackom pisaniju |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 10.12.2010. 18:55
|
Lovčina
Upisa: 2420
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
nesto mi je cudno to za kaznu da nije veca od 5 godina.
kaze li se nesto o kolicini municije i da li ce biti dozvoljeno punjenje municije za ozljebljene cevi?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 10.12.2010. 19:26
|
Veteran
Upisa: 530
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ako si primetio,pored 5 godina sam stavio upitnik,sto znaci da nisam siguran da je to tacno,posto me ovaj Nacrt u elektronskom obliku zeza po nece da otvori tekst.Ali kad budem to sredio javljam tacan podatak,Boze zdravlja.Kad je municija u pitanju,tu stvar stoji ovako.Do sad smo mogli da imamo najvise 60 komada municije za olucene i ozljebljene cevi u kucnim uslovima,a od sad 200 komada!Punjenje ce da bude dozvoljeno,s tim sto cemo prvo morati da polozimo ispit o punjenju municije pred drzavnom ili lovackom komisijom,ne mogu sad bas da se setim ko je obrazuje.Pa cak ce biti dozvoljeno punjenje i pistoljske municije za IPSC takmicenja!E,to je zakon kad ga strucni ljudi pisu!!! |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 10.12.2010. 19:54
|
Lovčina
Upisa: 2420
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
e bas me zanima ko ce da cini tu komisiju za punjenje municije.
ako je dozvoljeno za ozljebljene cevi zasto bi se tu posebno izdvajali pistolji? ne idem na IPSC ali hocu da punim i da pucam svoju municiju u streljani sto da ne jel tako?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
patak78 |
Objavljen 10.12.2010. 19:54
|
Član
|
Posetio sam stranicu NAOS-a i jedna stvar mi je upala u oči.
"Nacionalna asocijacija za oružje Srbije je završila sa izradom Nacrta Zakona o oružju i municiji. Nakon godinu dana rada izrađena je verzija koja predstavlja zajednički predlog Sekcije trgovaca oružja i municije, Sekcije proizvođača oružja i municije, Sekcije FTO agencija, Sekcije kolekcionara oružja i Sekcije puškarskih radionica."
To su ljudi koji su zaslužni što je svetlost dana ugledao ovaj Nacrt Zakona o oružju i municiji ugledao svetlost dana. Moje mišljenje da je on odličan, ali....
Setite se samo ko je učestvovao u izradi ovog našeg nesretnog nacrta lovačkog zakona. Sve sami ljudi iz struke (LSS, LSV itd...) Da bi na kraju u Ministarstvu i nazovi stručnjaci taj zakon u potpunosti promenili.
Plašim se da se to ne desi i sa ovim nacrtom zakona o oružju i municiji. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.12.2010. 20:25
|
Moderator
|
Patak78, to je već, koliko ja čujem, uradjeno. U proceduru će ići predlog zakona, koji sastavlja MUP.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 10.12.2010. 20:27
|
Lovčina
Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Ja nisam mislio na lekarske preglede kad sam pomenuo oduzimanje oruzja po raznim osnovama!Nelogicno je da jednom lovcu zbog tezeg saobracajnog preksaja bude oduzeto oruzje do okoncanja upravnog postupka gde sup ima diskeciono pravo da nikad vise nevrati tom coveku oruzje!!!Samim ovim cinom lovac vise nije lovac jer jedan od uslova po novom zakonu da bi bio lovac jeste i posedovanje lovackog oruzja na svoje ime i tu nastaje problem a da ne pominjem po kijim sve osnovama oruzje moze biti oduzeto i ko zna kad vraceno u najboljem slucaju a gde je tu LOV i sa cime???Mislim da je ovo ozbiljan propust u zakonu!! |
|
|
|
patak78 |
Objavljen 10.12.2010. 20:32
|
Član
|
Lala kaže:
Patak78, to je već, koliko ja čujem, uradjeno. U proceduru će ići predlog zakona, koji sastavlja MUP.
O Srbijo među šljivama! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.12.2010. 20:32
|
Moderator
|
Oružje može biti oduzeto i po osnovu prijave za prekršaj javnog reda i mira, u šta spada i vredjanje, psovanje, bacanje smeća na ulicu, pa ako pogledaš komšiju popreko, a on te prijavi, ode puška, dok ne dokažeš na sudu da nisi ništa uradio, pa onda SUP opet vrši provere, ali detaljnije nego kad si prvi put nabavljao oružje, pa može i da ti ne vrati oružje, iako si na sudu oslobodjen.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|