Uzgoj i očuvanje jarebice
|
Sniper Hunter |
Objavljen 13.02.2011. 17:42
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Po predlogu kolege marcony
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 13.02.2011. 18:20
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Iskustva,izvestaji sa terena,predlozi i mere za unapredjenje fonda(brojnog stanja) ove Poljske Koke.
Napomena.
--------------
Vec par meseci pratim jato ovih Koka, zive u predelu gde je zima ekstremno duga i hladna.Temperatura pada i do -15-20. U jesen ih bilo 15 mladih i 4 stare( u jednom jatu). Sada ih je dve manje, Nadam se da ce ovaj ostatak uz neredovnu prihranu isterati srecno zimu i docekati toliko zeljeno prolece.
Inace ovamo je nadmorska visina 600m!
Dobar pogled.
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 13.02.2011. 18:31
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Jarebica je veoma atraktivna ptica za lov. U mom lovištu ih nažalost ima samo jedno ili možda dva jata. Za lov jarebice imali smo po jedan izlazak onako uz lov fazana. Poslednje lovne sezone ih nismo ni lovili zbog njihovog malog broja. na njihovu malobrojnost direktno utiče upotreba pesticida u poljoprivredi. Neznam da li može da se uzgaja u veštačkim uslovima......
Lov je stil mog života... ]
|
|
|
|
Todor Grozni |
Objavljen 13.02.2011. 19:32
|
Mlađi član
Upisa: 12
Pristupio: 08.01.2011. 16:05
|
Kod mene u lovistu jarebice ima na svakom koraku, procenjuje se da na oko 1500 hektara (gde se jarebica i lovi) ima oko 2000 jedinki mada ja mislim i da ih ima vise. Pa tako LU prodaje miris dreserima i dobro zaradjuje. Sto se tice lova lovi se 2 dana u toku sezone i svaki lovac ima pravo na po jednu jarebicu.
Recept za ocuvanje jarebica je manja upotreba pesticida i prehrana u zimskim uslovima.
ne lovim radi lovine vec zbog lepote lova
|
|
|
|
aca |
Objavljen 13.02.2011. 20:09
|
Veteran
Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
kod nas se jarebica ne lovi vec 15 godina i kako se meni cini sve ih je manje.prosle godine dok sam vodio kerove bilo ih je dosta sada nema ni jedno jato.da li je zbog nestrucne upotrebe pesticida stvarno neznam.zao bi bilo da ova koka izumre barem u mom lovistu |
|
|
|
r@ca |
Objavljen 13.02.2011. 20:30
|
Mlađi član
Pristupio: 23.01.2011. 18:39
|
Bravo za temu B).Lov na Jarebicu je moja prva i najveca lovacka ljubav pa sam upravo iz tog razloga puno trazio i citao o toj plemenitoj ptici. Pa evo nekih osnovnih informacija o njoj:
Siva Jarebica ili Perdix perdix takodje je poznata i kao Madarska jarebica,Huna,a u nasim krajevima i kao poljska jarebica nastanjuje se na poljuprivrednom zemljistu veceg dela Evrope, Zapadne Azije kao i u nekim delovima Juzne Kanade i SAD-a.
Opis:
Jarebica je okruglasta ptica visine 25 do 30cm braon boje sa sivim palezom(pirgava),glava joj je narandzaste boje sa flekom na grudima iste boje. Muzjak i zenka se tesko razlikuju sem sto je kod muzjaka fleka na grudima jace izrazena. Veci deo vremena provode na zemlji,cak i kad se osete ugrozenim radje trce nego lete.Pripada pticama neselicama.
Ishrana:
Odrasle ptice se hrane sitnijim zitaricama(mada moje iskustvo govori da jedu i kukuruz u zrnu bez problema),insektima,travom,semenjem
Mladi jedu iskljucivo insekte.
Gnezada/Uzgoj:
Koka leze do dvadeset jaja u gnezdo na zemlji obicno na marginama zitnih polja,najcesce ozime psenice, gnezdo najcesce prave od suve trave. Jaja polaze obicno polovinom maja,najcesce jednom ali ukoliko se oseti ugrozenom ili joj jaja budu unistena moze to uraditi jos jednom na drugom terenu. Muzjak i zenka naizmenicno leze na jajima. Zive u grupama od 10 do 25 jedinki,sem u vreme parenja, mada su zabelezena i mnogo veca jata(250 kom.)
Sto se tice vestackog uzgoja veoma ih je tesko uzgajati sem u posebnim uslovima, slicnim prirodnim stanistima i na velikoj povrsini.Prirodni nepriatelji Jarebice su: ptice grabljivice,lisica,macka(koje na terenima gde ja lovim ima u izobilju). Najveci neprijatelj joj je svakako covek koji kultivacijom zemljista unistava prirodno staniste ove ptice.
Ovo su samo neke informacije koje sam pronasao o ovoj prelepoj ptici i atraktivoj lovini,a svoja iskustva u lovu na jarebicu cu izneti kasnije u temi kako se tema bude razvijala.
Hvala na paznji kolege i oprostite ako sam bio preopsiran,sve u zelji da sto vise saznam o njima,nadam se da cu od vas cuti jos puno novih stvari.
Dobar pogled! |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 13.02.2011. 20:39
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Kolega r@ca nisi nista preterao i mozes da pocnes odmah sa iskustvima ja sam moju zadnju jarebicu ulovio ima vise od 10 god a i ne vidjam ih puno ove godine samo 5 komada malo jato kada je preslo put ispred autaB)
|
|
|
|
aca |
Objavljen 13.02.2011. 20:45
|
Veteran
Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
hvala ti na informacijama r@ca steta sto ih kod mene vise nema u tolikom broju kao nekada |
|
|
|
r@ca |
Objavljen 13.02.2011. 21:12
|
Mlađi član
Pristupio: 23.01.2011. 18:39
|
Sto se lova na jarebicu tice to je kod mene malo specificno. S obzirom da zivim na KiM gde zakona nema i u mnogo vaznijim drustvenim sferama pa tako i u lovu, moj lov na jarebicu je imao razlicite faze.
Naime na terenima gde lovim sa mojom grupom(koju usput receno cine Arnotije i L200) ima prilicno jarebica radi se omalom terenu od nekoliko desetina hektara na kome po nekim nasim proracunima ima oko 500kom jarebica teren cini male poljuprivredne povrsine ispresecane rekom ibar,poljuprivreda je na jako niskom nivou(malo pesticida).
E sad gde je problem?
Lovci ovih krajeva su tradicionalno orjentisani na lov visoke divljaci ali s obzirom na nacin lova i ophodjenja prema divljaci iste je sve manje pa se upravo ti "veliki lovci" sve cesce spustaju u polje i love ,do juce, te dosadne ptice
No da se vratim ja nasem lovu, jarebicu smo prvih godina lovili fino naravno po kalendaru,prvih sezona bi u 2-3 izlaska odstrelili po 5-6kom. medjutim kako se gore pomenuto sve cesce desava resili smo da NASU jarebicu cuvamo pa smo je tako prosle i ove sezone prihranjivali a odstrelili smo par komada iako im se brojno stanje povecalo.
I da na kraju da kazem da nam u lovu pomaze NKD lea koja je spec za jarebice. A ovi gore pomenuti veliki lovci to rade tako sto cesljaju teren dok ne podignu neko jato onako na noge a onda ga teraju dok ga ne desetkuju potpuno |
|
|
|
marcony |
Objavljen 13.02.2011. 23:25
|
Član
Upisa: 171
Pristupio: 08.11.2010. 13:33
|
prvo da se zahvalim adminu na otvaranju teme B) |
|
|
|
marcony |
Objavljen 13.02.2011. 23:34
|
Član
|
Todor Grozni kaže:
Kod mene u lovistu jarebice ima na svakom koraku, procenjuje se da na oko 1500 hektara (gde se jarebica i lovi) ima oko 2000 jedinki mada ja mislim i da ih ima vise. Pa tako LU prodaje miris dreserima i dobro zaradjuje. Sto se tice lova lovi se 2 dana u toku sezone i svaki lovac ima pravo na po jednu jarebicu.
Recept za ocuvanje jarebica je manja upotreba pesticida i prehrana u zimskim uslovima.
todore koje je tvoje lovište ? ja sam iz vojvodine (Bačka Palanka) i ovde kod mene možda ima 2-3 jata, i to je mnogo pošto ništa nismo radili po pitanju uzgoja i očuvanja jarebice. |
|
|
|
marcony |
Objavljen 13.02.2011. 23:47
|
Član
|
Sto se tice vestackog uzgoja veoma ih je tesko uzgajati sem u posebnim uslovima, slicnim prirodnim stanistima i na velikoj povrsini.Prirodni nepriatelji Jarebice su: ptice grabljivice,lisica,macka(koje na terenima gde ja lovim ima u izobilju). Najveci neprijatelj joj je svakako covek koji kultivacijom zemljista unistava prirodno staniste ove ptice.
Jel neko imao iskustva sa uzgojom jarebice? |
|
|
|
Todor Grozni |
Objavljen 13.02.2011. 23:50
|
Mlađi član
|
Moje maticno drustvo je LU "Dobra Glava" Pecenjevce to se nalazi na pola puta izmedju Nisa i Leskovca. A sto se tice jarebice i u komsiluku je stanje dobro pogorovo u LU "Toplica" Doljevac gde planiram da se uclanim ove sezone. Problem kod nas na jugu su zecevi e njih nema za "lek".
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 13.02.2011. 23:58
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Todor Grozni kaže:
Moje maticno drustvo je LU "Dobra Glava" Pecenjevce to se nalazi na pola puta izmedju Nisa i Leskovca. A sto se tice jarebice i u komsiluku je stanje dobro pogorovo u LU "Toplica" Doljevac gde planiram da se uclanim ove sezone. Problem kod nas na jugu su zecevi e njih nema za "lek".
Pa kako da ima zečeva kada ih potepeše lovokradice....na jugu su kolko ja znam velika šumska prostranstva pogodna za takve aktivnosti ako se ne varam....
Lov je stil mog života... ]
|
|
|
|
Todor Grozni |
Objavljen 14.02.2011. 00:19
|
Mlađi član
|
Jank 100% si u pravu za zeceve. Sto se tice jarebice srecom pa zive u nizim delovima lovista gde nema suma pa je zato i lovokradljivcima komplikovano da se sakriju, mada oni obicno nevole tu vrstu divljaci.
Od kako nemamo zeca nemamo ni lovokradju
|
|
|
|
radislav |
Objavljen 16.03.2011. 20:45
|
Mlađi član
Upisa: 37
Pristupio: 10.02.2011. 15:46
|
r@ca druze i kod mene u Republici Srpskoj je slicno stanje sto se tice zakona i bezakonja jer je ovaj j..eni rat ucinio svoje ali ono sto se kaze bice bolje :ja sam optimista mozda sad kada dode Putin 23eg da se nesto promijeni i kod nas i kod vas nije nam nikada neke koristi od rusa bilo ali mozda sada oce dako i na srbe Bog jednom pogleda.N as i rusa 300 miliona.poz
RADE
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 16.03.2011. 21:18
|
Stari član
Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
E sta da ja sad kazem a da ne ispadne da lazem?Kod mene ima toliko jarebica da na svakih 500 metara od prilike,ima jato!Sad kad je bio zadnji sneg iznosili smo hranu za jarebice i za dva sata koliko smo proveli u polju izbrojali smo ja i upravnik 160 komada jarebice.I to samo u mojoj sekciji ciji sam predsednik i ljubomorno cuvam jarebice koje su na tom delu terena.Inace je lovimo svake godine po 2-3 izlaska,svaki lovac ima pravo da odstreli 3 jarebice za jedan izlazak.Lovimo je uglavnom u perifernim delovima lovista,a centralni deo ne pustamo za lov.Inace su nam stalni gosti Italijani,koji dolaze da obucavaju pse i sjeseni u lov na jarebice.Bas sam sad imao jednu grupu na obuku pasa u mojoj sekciji.Ljudi su odusevljeni brojem jarebica.Jos su se sad podelile u parove,pa ih ima u svakoj psenici.Mislim da je kljucni faktor za opstanak jarebice,prihrana u zimskom periodu i ciscenje terena od svih vrsta predatora.
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 21.03.2011. 20:01
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Kolege jel ima neko neke informacije o vestackom uzgoju jarebice? Kod mene ih ima dosta ali se svake godine sve vise retce pa hteo bih da ovu temu postavim u mom LD. Hvala unapred. |
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 06.04.2011. 12:57
|
Veteran
Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
Dare-Makedonija o vestackom uzgoju jarebiva pisano je u starim brojevima lov. novina kao i u ZOV-u... |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 06.04.2011. 14:01
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Evo malo da pomognem kolegama na ovu lepu temu!! Kod nas u Palanci mamo nekoliko manjih jata od desetak ptica po jatu!! Ovde sam postavio nekoliko slika sa jednog terena na kojima se vidi teren , tragovi jarebica, lepota ferme na Jarebicu i na kraju najčešći uzrok zašto je nema divlje deponije u remizama ( normalno uz uz lovokrađu, pesticide i predatore)!!
Hvala Bogu pa ih još uvek ima da se čovek divi toj prelepoj životinji, a do kada ćemo je joiš imati , nažalost po mom mišljenju, a gledajući većinu lovačke populacije..nećemo još dugo
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|