Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Plašljivost i privikavanje pasa na pucanj

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Plašljivost i privikavanje pasa na pucanj
Indjijanac
 na zahtev kolege Peza
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

PEZ
 Zahvaljujem se Adminima (Indjijancu)

Zatrazio sam temu jer sam se za protekle dve godine "sreo" sa tri psa koji su imali strah od pucnja.
Kako se radi inace o radnim psima teska srca sam se odvajao od njih ali ipak takvi plasljivi su neupotrebljivi u lovu i za dalju reprodukciju.
Pokusavao sam sa petardama, pucanjem iz puske, cak i u lovu dok gone pred njima odstreljivao divljac ne pomaze, posle pucnja uglavnom podviju rep i pravac kuci.
Zna li neko od kolega ili je imao slicnih problema a da je uspeo to da resi?

Dajte neki savet sta i kako pokusati jer je jedna plasljiva kerusa jos uvek kod nas(moje grupe) da pokusamo da spasemo sto se spasti moze(ako moze) jer se radi o veoma radnoj mladoj kerusi.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

BOJK
 Ja imao taj problem sa sadasnjim kerom, a pukjne puska on kuci il se sakrije u neko trnje i ne mrda odatle. To sam resio tako sto sam kupio petarde, one jace i kad sam ga hranio bacao sam ih prvo dosta daleko pa na kraju dvadesetak metara i uvek ga pomazim da se ne plasi, posle sam i u lovu pucao namerno da se navikne, i vise ne bezi i ne plasi se da kucnem o drvoudaranje al opet mu nije bas drago kad se puca. mislim da ce da bude sve ok tek kad se nesto odstreli u njegovoj blizini.

PEZ
 Predprosle godine uzmem zenku brak jazavicara, poreklo odlicno, lepa, sto je najbitnije radnik nije mi padalo na pamet da je plasljiva. U lovu podize zeca krenu za njim, kako puce puska zec osta na livadi a ova kao da ima mlazni pogon, tutanj, posle sat vremena mi supruga javlja vratila se kuci.Probao sam i sa petardama, prilikom hranjenja, bas k'o sto kaze Bojk, ma nema sanse, kako cuje pucanj 'oce iz koze da iskoci kakva hrana kakvi bakraci.
Evo sad i kerusa SG cak i kad u daljini cuje pucanj podvije rep i dodje u noge, od rada vise nema nista, a kad se puca u njenoj blizini to je tek strasno, sva se pogubi.
Negde sam procitao da strahovi mogu biti steceni ili urodjeni.
Kod prve grupe postoji mogucnost oslobadjanja dok je druga grupa nepovratno izgubljena, pogotovo sto takve jedinke i same prenose plasljivost na potomstvo.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS
 Iako smo pisali već o ovome , mislim na temi obuka pasa, nije viška opet. Naime postoje dve vrste plašljivosti na pucanj ako tako mogu da kažem. Prva je urođena i tu treba jedinku odmah isključiti iz uzgoja,pošto se plašljivost prenosi na potomke, a vrlo se često dešava da zbog eksterijera se ta mana prikriva i dalje prenosi pa se može desiti da sledeće koleno nema plašljivost a naredno ponovo ima. Druga je stečena plašljivost, različiti su uzroci, nekada se pre bilo kakve pripreme kuče nepriviknuto neugodno iznenadi nenadanim pucanjem u neposrednoj blizini. Nekada deca ili odrasli nepažnjom u neposrednu blizinu psa bace petardu , a nekada psa pogode u lovu , te zbog tog lošeg iskustva izbegavaju svaku pucnjavu. Moguće je psa korigovati na stečenu plašljivost ali treba truda i vremena. Kolega je dao lep primer kako je ispravio stečenu manu kod svoga psa. Neko predlaže da u momentima kada je pas razigran i opušten korištenje plašljivca , bilo da je vezan pucanj za pojavu divljači koja se baca blizu psa tako da pas povezuje pucanj sa njemu interesantnim događajem ili nagrada hranom. Ima i malo drastičniji oblik odvikavanja kada se primenjuje čamac na nekoj većoj vodi. Pas se poveze čamcem dalje od obale te se uz obilonu pohvalu i nagradu hranom puca iz čamca dok pas ne shvati da mu pucanje neće naneti povredu.Najteže i najduže je odvikavanje plašljivosti ukoliko je pas bio ranjen u lovu, tada treba mnogo strpljenja. U tom slučaju potreban nam je pomoćnik koji će sa daljine od barem 100 metara da ispali metak , dok vasnik psa umiruje i tetoši ga , pa nakon par minuta se ponovi pucanj , i tako sve dok na tu daljinu pas ne reaguje strahom, zatim se pomoćnik približava dvadesetak metara i ponavlja se kompletna radnja. Kada se pas umiri, prekida se sve i sutradan se nastavlja istim sistemom sve dok pas ne prestane reagovati. Pored toga kada pomoćnik stigne do udaljenosti od dvadesetak metara počinje se zainteresovati pas sa mrtvom divljači tako da povezuje pucanj sa padom divjači normalno uz pohvalu i bodrenje. Da napomenem svo vreme je pas na povocu, tek kada je na blizinu pucanja miran skida se povodac i počinje se ispočetka. Pas je urađen kada bez povoca sa interesovanjem promatra okolinu očekujući pad divljači.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ivanfox
 Sto rekose kolege selekcija streloplasljivosti kod nas gotovo i da ne postoji jer se obicno zarad dobrog exteriera i da kazem prividno dobrog rada jako prikrivali streloplasljivi lovacki psi.Za sve to su naravno krivi vodici,uzgajivaci(NAJCESCE) isto toliko i ljudi iz sveta kinologije koji su potpisivali razne IUO pa i jace radne utakmice psima sa tako velikom manom.Posledice svega toga i dan danas uzimaju svoj danak jer se cesto desava bez obzira na pasminu da neko kupi lepuskasto,jako temperamentno stene od lovnih,srcanih roditelja a taj pas-kuja vec sa 5-7 meseci starosti pokazuje ocigledne znakove opste plasljivosti,neuravnotezenosti ako tako mogu reci.Moja preporuka mladjima je da se DOBRO raspitaju i sto vise ako mogu saznaju o precima steneta koje bi pribavili-kupili,da bi sto manja mogucnost bila u kasnije eventualno razocaranje lovne upotrebljivosti svog ljubimca!Mislim da je dobro kada mlad pas krene da radi divljac i u tom zaru rada dok je na tragu,mirisu,u oblajavanju i sl. tada treba izdaleka(na 30-ak met.)poceti sa pucnjima iz plasljivca koji simuliraju kasniji pravi pucanj u lovu.Mada je i bitno jos dok je stene navici ga na izvesne jace zvukove itd. ali to vec nije tema.
i foxterrierPas 2 je lovačka pasmina...Imhotep od Stepanskeho rybnika

DakiNS
 Kolega jeste i to tema jer je mnogo lakše ukoliko se unapred spreče negativne posledice. Već sam pisao o metodi koju primenjujem, A uo je velika tabla pocinkovanog lima gde su rubovi savijeni da bi se dobila neka vrsta tepsije. Tu tablu stavljam na ogradu boksa , prvo da se kučići ne zaglavljuju glavice u žicu , a drugo kada se kučići podignu na zadnje noge , prednjima se naslone na lim i tada se proizvede zvuk nalik pucnju. Vrlo brzo im ta buka postane uobičajena posebno stoga što skaču na lim kada se ja pojavim pored boksa , i tada sledi hranjenje, maženje ili puštanje iz boksa na trčanje. Ta buka im je znak da će se dogoditi njima nešto lepo i prijatno.

zoranp
 Ja bih samo kolege dodao da nepostoji po mom mišljenju streloplašljiv pas, već jedinka koja je slabijeg karaktera, te jedinke mogu imati čitav niz problema oko vodljivosti, oko kretanja u terenu, itd...istina je da mnogi nesavesni uzgajivači zarad eksterijera ostavljaju takve jedinke u priplodu i nevode računa o daljnjim posledicama..e sad opet ću napisati ono što sam uvek govorio o takvim psima..te pse sa slabijim karalkkterom je jako bitno što ranije upoznati sa realnošću, tj još kao štenad treba maksimalno oslobađati i sticati njihovo poverenje, a u isto vreme ih izlagati sve intenzivnijem uticaju stranih i neprirodnih zvukova i mirisa...normalno ovde je jako bitno znanje i iskustvo vodiča i štene mora doći u ruke vodiča neisprepadano u suprotnom 99% se osuđeni na neuspeh!! O detaljima možemo posle.ako ima zainteresiranih!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 Zoki daj detalje.
P.S.

DakiNS
 Zoki ne slažem se u potpunosti sa tobom, naime postoji nasledna mana streloplašljivosti , istina vezano je sa karakternim problemima ali se ne može ispraviti. Upravo zato se i isključuju iz priploda, šteta što se na izložbama i kod lovačkih pasa kao kod službenih ne ispituje plašljivost na pucanj, mnogo bi se tada loših pasa isključilo u startu.

zoranp
 Daki da bismo neko pašće nazvali streloplašljivim to bi značilo da se takvi psi boje samo pucnja, a ja takve pse osim onih koji su nemarnošću i nespretnošću upropašćeni po pitanju pucnja, nisam nikada sreo!! Znači i dalje ostajem pri tome da pse možemo deliti samo na one sa dobrim i stabilnim karakterom i one sa malo lošijim ili katastrofa karakterom tj. plašljivim psima. Pez kod mnaogih pasa sve vzavisi od toga koliko se vremena provodi sa iszim i o od toga koliko vodič ima oko da vidi kakavo je pašće koje vodi. Ko štene dobro je po meni uzeti što ranije štene od kuje i posvetiti mu maksimalnu pažnju u vidu ohrabrivanja, motivisanja hranom, a kakd god se ukaže prilika štene uz poseban oprez dovoditi u lagani kontatkt sa domaćim životinjama tipa pitomom mačkom (koja se neboji pasa), janjad, jarad..itd..tu se več vidi kako štene reaguje na druge životinje i koliko ima one urođene sigurnosti..ako e to sve stidljivo i mlitavo taj prsoces produžavamo, a iz velike daljine za vreme hranjenja i dok smo uz štene stvaramo neprirodnu bukutipa lupanje o kapiju ili kakav lim...petarde nikada nisam upotrebljavao..taj proces trae sve dokle god nepostignete neobraćanje pažnje šteneta daok jede na te zvukove..JAKO JE BITNO DA NIKDA NESMIJEŠ DOZVOLITI ŠTENETU DA TI SE UPLAŠI I POBEGNE OD TEBE..ZNAČI NESME DA ODE IZ RUKE!!..NASTAVLJAMO POSLE!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 Zoki jeste da stene od malena treba privikavati na razne zvukove (ukljucujuci i pucanj) privikavanje na domace zivotinje u okruzenju ali moram reci da je Daki lepo naveo dve vrste plasljivosti i mislim da je u pravu. Sretao sam i imao prilike da drzim jednu kuju koja je bila plasljive prirode ali ona nije bila streloplasljiva.Za nju je pucanj bio nesto sasvim normalno. Ujak je imao jednog trobojca koji je opet bio pomalo i agresivan (doduse, moguca reakcija zbog plasljivosti) ali kad cuje pucanj to je za njega smak sveta. Drug je takodje imao kera Alpinca koji je bio bas temperamentan pas, sa svim odlikama jednog odlicnog gonica, sve dok negde ne cuje pucanj, cak i na poprilicnoj udaljenosti, tako da je sigurno rec o streloplasljivosti. Imali smo dosta muke dok se ker nekako privikao na pucanj.Cak sta vise nekoliko puta su pod njim pustane kuje(ne kazem da je u redu i ne opravdavam) i na nijednom potomku se ta streloplasljivost nije pojavila, ni minimalno.
P.S.

zoranp
 Pez neznam šta da kažem, ja sam u svom životu imao preko trideset pasa i to što goniča, što ptičara, nikada nisam imao prilike ni da vidim niti da imam psa koji je dobro radio i kad opališ on pobegne, a da isti nije bio prestravljen tj. loše odrađen pucanj..opet kažem jako puno pasa sam video u svom životu, neželim da se prepirem, nego rađe odustajem od daljnjeg tumačenja, jer neznam kako da pomognem takvom psu!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 Zoki ne sumnjam ni u cije iskustvo pogotovo ne tvoje i nije mi namera da se ni sa kim prepirem ili ne daj Boze svadjam ili iznosim neistine na ovom forumu.
Slazem se sa tobom u potpunosti sto se tice prestravljivanja(loseg odradjenog pucnja) ali da ja iznesem moje vidjenje stvari pa onda ti proceni.

Naime pre 4-5 godina kupi moj drug kera, desilo se da su neka decurlija bacale petarde pored njega i prestravila ga i kasnije je pokazivao plasljivost na pucanj, sto je i normalna reakcija. Sad da je bio radnik jeste, Onda prosle godine odem ja kod istog odgajivaca i uzmem stene od istih roditelja kao i taj drugov ker, vrlo rano je krenula da radi svoj posao, o plasljivosti ni govora ... posto sam ostao bez nje uzmemo ja i drug jos jednu kerusu (sestra iz legla ovoj mojoj) i jos jednu sestra samo po ocu.
Kod mene su te "nove" dve stigle letos sa svojih 10 odnosno 11 meseci, krene obuka, krenu da rade bas kako treba i onda se desi da je jedna plasljiva.
E kasnije saznam da je majka ovih mojih kerusa i kera od druga bila pucana u lovu, i dan danas ima sacmu ispod koze, odgajivac kaze da radi ko sat, i onda mi se javila sumnja da su mozda strahovi kod kera i ove druge moje keruse mozda nekako nasledjeni strahovi pa sam eto bas zbog toga hteo da cujem misljenje.
P.S.

DakiNS
 Kolege niste pažljivo pročitali moje upise. Postoji stečena streloplašljivost i nasledna. Stečena se uz mnogo truda da ispraviti , a nasledna ne. Ima još jedna mogućost , a to je loša socijalizacija psa kada se pas plaši svega pa i kada se privikne na otvoreni prostor, prisustvo drugih ljudi i pasa ostaje strah na buku .Zoki imaš sreću kao i ja , da nisi imao nikada streloplašljivog psa ali nazovi našeg kolegu Robiju pa ga pitaj da li je čuo za takav slučaj. S obzirom da je mlad čovek ima iskustva više nego duplo stariji kinolozi.

zoranp
 Ja sam pez davne 92kupio u Drvaru kujicu kratkodlaku istarku, od jako dobrih pasa...nedugo nakon nabavke pošto je bila kod jednog mog kolege dok je neodnesem kući (išao sam jako retko, ratno doba), odlučimo da je povedemo u planinu sa ostalim psima..i sve je bilo Ok dok neka budala nedonese odnekud papovku, pa kad opali prvi metak džaba i gomila pasa i što je bilo traga, ona se trže i stade sva pokisla...ja doviknem ovom kolegi da nepuca ponovo doke je neuvatim, ali ovaj majmun opali i drugi put i ona pobeže, da sam je na jedvite jade našao. Posle sam je odneo kod mene i urdaio obuku u lovu, a radila je ko sat..vrhunska zečarka, bez dugog proštektavanja na tragu, nije "šlajfala" po istom i jako je dobrog nosa bila, ali kad opališ metak ona je kod kuće..nažalost morao sam je se rešiti, a do dana današnjeg je nisam zaboravio. E sad tu se pogodio čitav splet nespretnih okolnosti pomešanih sa neiskustvom...ja od tada zaista nikada nisam imao psa kojeg sam ja odgojio od malih nogu a koje se bojalo pucnja!! Ovde u Bačkoj imam praksu da prvih mesec dana obavezno štene upoznavam sa mnom, okolinom, domaćim životinjama i bukom...sve to radim jako pažljivo i uvek vodeći računa da mi je u ruci i da nemože nekontrolisano pobeći...Imao sam jenu Vižlu koja je jako loš karakter imala i pokušala uvek negde pobeghne ili da se skloni od npr. zvuka motorne testetre.na kraju sam je vezao sebi za nogu i pilao drva...kad je vidila da nemože nikuda predala se..ovde opet postoji jedna caka nasmeš dozvoliti da pas "pukne" od panike, već ide smirivanje, pa opet i tako do predaje...na kraju moj savet čim štene stekne poverenje u tebe i malo ojača, povodac mora da svalada kao deo obuke i pravo u grad, šetnja po največpj gužvi uz obaveznu oabzrivost i da jednostavno osećaš psa..kad to pregrmi nema mu u ataru ni jedne prepreke!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 Letos kod mene u selu nekakva svadba na nekih 200-300 metara od moje kuce, keruse vezane na svojim mestima, izilazim iz kuce i vidim da jedna drhti kao prut a druga koja ovako naoko izgleda bas kao da je uplasena ni pet para ne daje.
Pridjem ovoj koja drhti ne znam sta je, onda opet pucanj, ona hoce u dzep da mi udje, odvezem je i odvedem na teren ajde reko da je malo prosetam mozda u prirodi nece obracati paznju na pucanj ali od toga nema nista, kako pucanj odjekne(sad je mozda na 700-800m jedva da se cuje) ona podvije rep i zaputi se kuci, na poziv se vrati i ponovo tako bar tri cetiri puta kad sam odlucio da je ne maltretiram vise i vratim je kuci. Onda jesenas u lovu podize zeca odstrelismo ga tad nije reagovala,mada nisam mogao ni videti jer je zeca prvi pucao moj drug, kasnije sam ja dostrelio tog zeca ali ona nije isla za njim i onda u poslednjem izlasku na zeca taman je krenula da trazi sa susednog brda odjeknu pucanj,ona ostavi trazenje i pobeze nekud. Posle jedno pola sata se vrati ja je pomazim i ko da nista nije bilo dok opet ne podigose kerovi zeca i ne opali puska, pobeze kuci glavom bez obzira.Evo vec mesec dana razmisljam sta da radim i kako a resim taj problem sve u nadi da cu uspeti ali...
P.S.

miomirkica
 Uvazene kolege ovde je sve rečeno o kerovima koji se plaše.
PEZ mozda ti baš nemaš sreće sa kerovima ili mozda postoji nešt
utvom dvorištu ili oko tebe što prestašuje mlade keriće. Mozda ja nisam dobro pročitao predhodne upise pa mi oprostite. JA sam dosta star lovac i kada imam mladog kerića gledam da što više vremena provedem sanjim.Naj bolje privikavanje na prasak je cepanje drva.
Nije šala, u početku bude neoverljiv a onda krade i odnosi cepanice
da se svi ukućani smeju . Pzdrav
mica.jovanovic@gmail.com

PEZ

DakiNS kaže:
Kolege niste pažljivo pročitali moje upise. Postoji stečena streloplašljivost i nasledna. Stečena se uz mnogo truda da ispraviti , a nasledna ne. Ima još jedna mogućost , a to je loša socijalizacija psa kada se pas plaši svega pa i kada se privikne na otvoreni prostor, prisustvo drugih ljudi i pasa ostaje strah na buku .Zoki imaš sreću kao i ja , da nisi imao nikada streloplašljivog psa ali nazovi našeg kolegu Robiju pa ga pitaj da li je čuo za takav slučaj. S obzirom da je mlad čovek ima iskustva više nego duplo stariji kinolozi.

Daki procitao sam najpazljivije i verujem da je tako.S obzirom da je ova "problematicna" kuja stigla kod mene sa svojih 11 meseci moguce da se radi o lose socijalizovanoj jedinki, ko zna. Odrastao sam u lovackoj porodici od 96. sam i sam lovac i meni je ovo potpuno strano jer ne pamtim da smo nekad imali nekog streloplasljivog psa, a zamisli kad ulozis vreme i trud(novac za kupovinu steneta,hranu, zaboravi ne racunaj) da naucis kera da bi mogao s njim da lovis a ono Trt Milojka zato,sam i zatrazio temu da nesto naucim od iskusnijih i od ljudi koji su se sretali sa ovim problemom, ma resio bih ja ovo vrlo lako ali mi je bas stalo do ove kuje a ono ko za inat, ma nek bude sta bude neka smo mi zivi i zdravi a kerova je bilo i bice ih.iveli
P.S.

PEZ

miomirkica kaže:

PEZ mozda ti baš nemaš sreće sa kerovima ili mozda postoji nešt
utvom dvorištu ili oko tebe što prestašuje mlade keriće.

Postoji, BABAROGASmean
P.S.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
parazitske bolesti pasa KINOLOGIJA 60 04.09.2020. 09:16
Ishrana pasa KINOLOGIJA 19 20.04.2019. 23:12
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Izložbe i utakmice pasa KINOLOGIJA 707 18.09.2018. 18:44
Trovanje pasa i prva pomoć KINOLOGIJA 68 06.05.2017. 23:31
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,080,955 posete www.srbijalov.com