Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7x64Brenneke vs .270Winchester

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7x64Brenneke vs .270Winchester
Sniper Hunter
 7x64Brenneke vs .270Winchester

Hvala unapred ika

Od kolege canis areus

ficha007
 ali pazi kad sam znao. Samo je bilo pitanje vremena kada bi u obračun ušla ova dva kalibra.

Interesantan "dvoboj". Tipični primeri nemačke i američke škole, kao u ostalom i "dvoboj" između 8x57 i 30.06.

Jedva čekam "majstore od pera" i obarača da kažu po koju pametnu.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

kelt
 Znaci ja protif mog drooga Shekija auu e to cemo uskoro na strelistu pa kud puklo da pukloGrin. ja svoju diljku u 7x64 a on svoju u 270w.iveli
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

kempi
 Kolega canis posto si otvorio temu voleo bi prvo da procitam tvoje vidjenje ove situacije a obecavam da cu najiscrpnije ucestvovati i na ovoj i na temi 270......30-06 ili kako vec.Odobreno

canis aureus
 Kolega kempi tu sam te ček'o!!
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Lala
 Ima neTko Tko te čeTka! Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

SUMO
 Ovo je vrlo kompleksna tema i sa zadovoljstvom cu je pratiti. Prva pera ovog foruma bi trebalo da nama neupucenima objasne sta je tu velika razlika i sve ostalo.

kempi
 Tesko je nama svima ovde prvo odrediti parametre i zahteve u kojima uposte da trazimo razliku izmedju ova dva ili namenu za ova dva ili bilo koja druga kalibra. Srecom sto je ovakvih foruma i diskusija pa covek moze nesto i nauciti. Pristarsnost je sasvim dozvoljena jer i u obicnom zivotu neko voli crne neko plave.
Moj izbor bi bio 270kao i sto jeste u stvarnosti mada imam i 300wm ali sa njim imam lose iskustvo na manje od 200m. Prvo zasto 270w ?! Odgovor je krajnje prost pokusaj naci univerzalan a on je po meni tome najblizi. Prvo i osnovno u ovoj temi na sta treba staviti akcenat je da netupimo puno nego da u obzir uzmemo zastavinop oruzje i ppu municiju. Mada nije na odmet reci koju i o svapskoj ili ti Americkoj varijanti i oruzja i municije.
I sam sam bio u velikoj zabludi da su dva o kojim a pricamo ista kalibra jer gledajuci okom i nije neka razlika ali medjutim u najmanju ruku razlikujuse ko dupe i oko u daljim diskusijama pokusacu da objasnim sto podrobnije u cemu je razlika.

prvo opis 270win ili u mm 6,85x64,3mm sa zrnom precnika 7.03mm ima zapreminu caure od cak 4,56cmkubnih i korak uvijanja "10"
i prirodna tezina zrna koja najbolje nosije 140grn sa mekim jezgrom ili 130grn monolitne konstrukcije
sapocetnim brzinama oko 930m/s za140grn i cak 960 za130grn

opis 7x64 je i umilimetrima toliko sa zrnom precnika 7.20 i ima zapreminu caure samo 4cm kubna i obicno korak uvijanja "9" i prirodna tezina zrna mu je 160grn sapocetnim brzinama oko 800m/s.

E sad mozete videti koliko u ustvari to razliciti kalibri a na oko slicni.Svi fabrikanti su skloni kompromisima i svakojakim resenjima samo da nam prodaju nesto sto moze da posluzi pa tako i metak za 270 sa tezinom zrna od 100grn pa do cak 180grn pitanje je cemu svrha akomi pri nabavci samog kalibra karabina biramo brzinu i tezinu koja nam treba. Tako nazovi i prolazi ova prica sa velikim dijapazonom zrna alirealno bez osnova.
Tako mozete i za7x64 naci metke koje pravi Barnes sa zrnom ttsx-om od 140grn i od 870m/s brzine nije nego.
Po njima sve moze asamo da se proda pitanje je da li to i radi u lovistu.

Kod nas je 7x64 stekao veliku slavu zato sto su ga Srbija sume kaojavno preduzece kupile za svu svoju strucnu sluzbu cime on i jeste bio najzastupjeniji u ukupnom odstrelu jelenske i crnedivljaci kod nas.Proslavilo ga je i ABC zrno koje jebilo gratis testirano kod nas jos zavreme bivse Jugoslavije. Tad u privatnom posedu nije bilo ni 2% karabina u kal270w da bi mu parirao u bilo cemu. uU to vreme se pocelo sa nasilnickim marketingom kalibra 30-06win te su svi drugi bili u senci.Oni koji nisu podlegli tom marketingu kao sto sam i sam imaju i neke druge kalibre osim ova dva Da nepominjem 8X57koji nam je ostao u amanet od svaba i od bivse JNA a cini minimum 80% od ukupno registrovanih kod nas .

SUMO
 Jel` Kempi,
a RWS KS 8 gr sa 970 m/s ? To si zaboravio?
Po tebi ispade da 7x64 ne valja nista.Grin
Ispade da sve one Svabe i Austrijanci pojma nemaju sto love sa 7x64?
A znas li koliko Francuza lovi sa 7x64? I oni u zabludi.
Red bi bio da se krene da ljudima otvarate oci. Kiss

canis aureus

canis aureus kaže:
Kolega kempi tu sam te ček'o!!
iveli 3

a i tebe SUMOooo Yes

još i kolega dvestasedamdeset da se uključi i ondaK pored teorije može koja i iz iskustava da se proturi ...
Dim

DakiNS
 pez #48
Objavljen 01.02.2013. 13:09

Veteran

Upisa: 764
Pristupio: 09.02.12
Status: Offline
Kolega canise svaka cast na predlogu, kao obicnog lovca uvek me je interesovalo koji je bolji od ova dva kalibra.Negde sam procitao da je .270 receno po evropski 6,9x64 pa ajd sad, sta je bolje i koliko.
P.S.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

canis aureus
 Da bIdnem među "prvim perima" na ovoj temi ... malo teže Confused jer nemam preteranih iskustava sa navedenim kalibrima, a naročito .270Win.
Sem na strelištu, gde sam ih više puta "oprobavao" i upoređivao ... lov sa 7x64 vrlo malo a sa ovim drugim ni toliko Vaistinu
E sad, što se tiče strelišta i daljina do 300m i ne videK tu veliku razliku među ovim kalibrima. Koristeći i teža i lakša zrna iz oba kalibra nije bilo većih odstupanja po pitanju preciznosti i rasipanja grupa pogodaka.
Tako da sam mišljenja da taj famozni dugi konus kod "germanskih" kalibara i nije toliko uticajan koliko mu se pridaje! Recimo, najlakši PPUov SP u 7x64 težine 9g na daljinama do 250-300m nema tolika odstupanja po preciznosti u odnosu na teža zrna koja "germanski" traže/voleDu. Dok, oprobana najteža zrna do kojih smo uspeli da dođemo u .270Win, Normin Orix težine 10,7g se već izdvajao prilično šireći grupu pogodaka poredeći grupe sa lakšim zrnima(8,4g i 9,7g)
Uglavnom su korišćeni Zastavini karabini u oba kalibra i eventualno "Kranjci" u 7x64 i nije bilo razlike u preciznosti da bi to bilo za navođenje. Po tom pitanju su tu negde.

[xhide]p.s. -a pošto sam pristalica "germanskih" kalibara i pošto amere ne volEm ni u kaubojcima a kamol negde dalje ... pored odličnog 7x64 kalibar .270Win je i više nego nepotreban! Izvolte
UpsGrin[/xhide]
Dim

SUMO
 Kiss

ja sam onda sve vreme u zabludiGrin
Posto je 270 prakticno manjih dimenzija od 7x64, izgleda da su ovi drugi zagovornici teorije ``mali ali tehnicar``Grin

kempi
 Lepo je rekao kolega 270 da sa onima koji nelove sa 270w inetreba diskutovati na tu temu isuvise ste pristrasni. Canis nevoli Americke kalibre i u lovu i praksi nije imao potrebu za njima. Naravno i ja sam svestan da sam pucao i sa 8x57 ono sto sam pucao sa 270 da bi opet u bar 90% posto ucinak bio isti jer su pogodci uvek bili dobri da nekazem odlicni. A da nemam prakse i da sam teoreticar ko sto neko nabaci onako e to se debelo za...bo. Realnog lova i odstrela divljih svinja malih i velikih na malim i na vecim daljinama imam sa 270 dosta i sa ovim kalibrom mozda i najvise (U KRAJU). I jos jedna nepobitna cinjenicada sa 270w nikad do sad nisam izgubio ni jedno jedino grlo divljaci a bilo ih je i od 250kg i da najbolje odstrele svinja sa padom u vatri sam imao sa nasim ppu-om 150grn sa realnom brzinom od 850m/s i sa rws kegel spitzom iste tezine dobijenim na poklon jer nisam dovoljno bogat da ga kupim a jako volim i postujem domace.

Podunavac
 Lično nisam imao u svom vlasništvu kalibar 270 Win. Probao ga jesam i imaju ga neki moji drugari. Što se tiče odstrela predatora i srneće divljači tu su podjednaki, možda je 270 Win. čak i malo bolji, ali samo za one koji pucaju na daljinama preko 200 m jer ima malo položeniju putanju (premda i to zavisi od težine i tipa zrna, što ću posle i da prikažem). Što se tiče odstrela DS i jelenske divljači, smatram da je 7X64 puno bolji izbor. Ima malo manju brzinu ali ona u lovu ove vrste divljači nije toliko ni bitna. Ali zato ima veći i bolji izbor težih zrna koja su itekako poželjna prilikom odstrela krupnijih primeraka ove divljači. Kalibar 7X64 sam imao u svom vlasništvu, premda ne mogu reći da sam nešto baš lovio sa njim. Uglavnom sam lovio kalibrom 8X57 IS.
A sad malo teorije iz balističkih tablica.
270 Win. RWS KS 9,7 grama i 7x64 RWS TIG 11,5 grama.
Kalibar 270 ima veću početnu brzinu 895 m/s (na ustima cevi) od 7X64 koji ima brzinu 865 m/s. Ali već na 200 m, 270 ima brzinu 720 m/s, dok 7X64 ima 735 m/s. Što je veća daljina veća je i razlika u korist 7X64.
Sad malo o energiji. Na ustima cevi 270 ima 3885 J, dok 7X64 ima 4307 J. A na 200 m 270 ima 2514 J dok 7X64 ima 3110 J. Na većim daljinama ta razlika još više raste.
Sad malo o putanji i padu zrna. Kalibar 270 ima nulu na 185 m, dok 7X64 ima nulu na 180 m. Na 200 m 270 ima pad -2 cm, a 7X64 ima pad -2,5 cm. Na 300 m oba kalibra imaju pad zrna -27 cm. Na većim daljinama 7X64 ima manji pad od 270 Win.
Znači primetna je razlika u kinetičkoj energiji u korist kalibra 7X64, dok su po ostalim parametrima približni i 270 ima zanemarive prednosti u odnosu na 7X64 i to samo na daljinama do 200 m. Vlasnici kalibra 270 vole da se hvale nekim odstrelima na 300 i kusur metara, a na tim daljinama je kalibar 7X64 bolji po svim balističkim karakteristikama. Sada će vlasnici kalibra 270 Win. da kažu kako nije ista težina zrna. Pa naravno da nije, o tome se i radi. E to je ono što ja stalno govorim o težini zrna.
Nisam protivnik američkih kalibara, čak šta više posedujem karabin u kalibru 30-06 Spr. a planiram kupovinu i jednog u kalibru 243 Win. (ako bude bilo mogućnosti). Ali u slučaju izbora između 270 Win. i 7X64 za mene je švaba apsolutni favorit i pobednik u ovome takmičenju.
Tri prsta 2Kolce

Joe the hunter
 Opet se ovde pokusava da uporede dva metka i DVA RAZLICITA KALIBRA a sve je pocelo od toga dali je 270 pogodan za lov DS.Sta god ko mislio o 270 on nemoze da se uporedjuje sa 7x64 jer je ovaj potvdjen u 100.000 otstrela DS i jelenske divljaci po evropi(i sire) dok rezultati sto se tice evrope i 270 bas nisu jasni.Ja sam lovio 24 godine sauerom 80 u cal. 7x64 i na sta sam pucao to je i palo i cenim da sam za to vreme ispalio sigurno 700 metaka iskljucivo rws breneke tig 11,5 grama i nesto malo Selier Belot od 9 grama.Mozda bi 7 rem.mag bio priblizniji za poredjenje sa 7x64 nego 270.Znaci 270 jeste dobar metak ali se nemoze porediti sa 7x64 bar sto se tice lova na DS i jelensku divljac, ali bi ipak dao prednost 270 pri lovu na muflona ,lopatara , srndaca pa cak i divokozu i mislim da je odlican za tu vrstu divljaci.

sheytan

Joe the hunter kaže:
Opet se ovde pokusava da uporede dva metka i DVA RAZLICITA KALIBRA a sve je pocelo od toga dali je 270 pogodan za lov DS.Sta god ko mislio o 270 on nemoze da se uporedjuje sa 7x64 jer je ovaj potvdjen u 100.000 otstrela DS i jelenske divljaci po evropi(i sire) dok rezultati sto se tice evrope i 270 bas nisu jasni.Ja sam lovio 24 godine sauerom 80 u cal. 7x64 i na sta sam pucao to je i palo i cenim da sam za to vreme ispalio sigurno 700 metaka iskljucivo rws breneke tig 11,5 grama i nesto malo Selier Belot od 9 grama.Mozda bi 7 rem.mag bio priblizniji za poredjenje sa 7x64 nego 270.Znaci 270 jeste dobar metak ali se nemoze porediti sa 7x64 bar sto se tice lova na DS i jelensku divljac, ali bi ipak dao prednost 270 pri lovu na muflona ,lopatara , srndaca pa cak i divokozu i mislim da je odlican za tu vrstu divljaci.

Zashto, ako su ove podunavske Grin iveli 3 tablitze TACHNE???
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Joe the hunter

sheytan kaže:

Joe the hunter kaže:

Zashto, ako su ove podunavske Grin iveli 3 tablitze TACHNE???

Tacne su ali recimo da je 270 odlican kalibar izmedju npr.6,57 i 7x64 e sad opet npr imas 300 mag i treba ti mirniji kalibar za gore navedenu divljac i tu je onda resenje 270.Znaci kalibar 270 je puska uz pusku a nikako jedina za sve.

kempi
 A koja po vama je jedina za sve? Ili bar dve tj dva kalibra koja pokrivaju sve?

sheytan
 Kolega Joe, tachne su, al u "tzensored"! Smeko

11.5g & 865m/s??? Moze, ali iz 7rm, i ni ondak nije naivno!!! Stari

Nisam gledao lazljivu nazzi tablizzu, vetj samo podatke od tebra-Podunavtza, i garantujem da nemaju veze s mozgom!!! Npr., oni slepci Grin iz Norme 11-gramsko zrno tjeraju samo sa 830m/s...

Kolega Joe, apsolutno se slazem s tebe za te velike daljine i tu divljach - NEUPOREDIVO je bolji 270w sa zrncima cca. 8.4g, a i za prasizze se slazem, izvesno je bolje neko teshko zrno u 7x64... Odobreno

A balistichke tablice nekada tako bezochno lazu, da uporedjivanjem npr. nekoliko proizvodjacha i najvetjem laiq bidne jasno da neko laze kao pseto... Sad
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
.270Winchester vs. .30-06Springfield MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 159 06.02.2013. 21:34
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,441 posete www.srbijalov.com