Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ZASTAVA M85

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ZASTAVA M85
gedzo
 imam ovaj karabin i koristim ga za lov srnece divljaci i tetrjeba ali kad lovim srnecu divljac bez obzira gdje pogodim u predjelu plecke stvaraju se veliki podlivi krvi .Dali ima neko iskustvo sa ovim kalibrom ili sa 223rem jel su dosta slicni hvala unaprjed.

canis aureus
 .222 Rem
-zrno SP tezine od 3,24g, brzine 955m/s i 1480 J kineticke energije na ustima cevi!(PPU)

Lagano i veoma brzo!!
-idealne osobine za stvaranje velikih ulaznih rana i krvnih podliva okolo.

Na temama "srneci kalibri"(pocetnici) i ".223Rem"(lov na krupnu divljac) imas dosta toga interesantnog a sto se odnosi na kalibar koji koristis pa pogledaj.

(mada interesantan kalibar pa ako iko bude hteo da se raspricamo... ili ipak da se ne ponavljamo!?)

nenadx
 Vidi gedzo,prenecu ti neka iskustva,mozda ce malo pomoci.Ovaj kalibar nije koncipiran za zrna teza od 3,2gr,pa se za srne netreba koristiti preko 150m.Kazu neki najbolja su zrna Remington,Rower Lokt 3,2gr.Prave neke firme 4gr,bolje obara srndace,pravi skoro uvek izlaznu ranu i na vecoj daljini,ali su nepreciznija.Eto ostalo ti je rekao c,aureus
Dobar pogodak

gedzo
 hvala na informacijama dobar pogodak

canis aureus
 Pošto nemamo temu kao takvu ...
prebaciću upise koji se odnose na karabin iz naslova u kalibru .222rem ovde gde se može pisati M85 u svim kalibrima
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 M85 u kalibru 7,62x39
neki zadovoljni preciznošću a neki totalno razočarani Confused
Kakava su vaša iskustva sa ovim kalibrom u 85ci?? ... sa SP mundžom, FMJ, ...
Dim

Podunavac
 Проблем није са прецизношћу, него са падом зрна, који је код овога калибра велики. Већ на 150 м пад је 4 цм, а на 200 је скоро 20 цм. Многи су купили пушке у овоме калибру због доступности ове муниције 90-их година, а нису размишљали о њеној разантности. Код војног оружја је овај проблем решен тангентним нишаном са подеоцима за различите даљине, које ловачка пушка нема (као ни ловачка оптика).
Иначе са војном пушком ПАП М 59/66 сам имао одличну групу погодака на даљинама до 200 м са механичким нишанима. А на 100 м су погодци били у пречнику 5-6 цм. Исте сам резултате постизао и са ПМ М 72 Б1. Једино је М 70 АБ 2 мало више шарала.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ... pad zrna mi je i te kako poznat ... pa mi nije bitan Confused
sa +4cm na 100m dobija se 0 na 150m(odprilike) ...

... zato sam pitao za preciznost! Neki su zadovoljni a neki razočarani ... jedni dobijaju sasvim OK grupe pogodaka(4-5cm) dok neki šaraju po crnom krugu koji je 20cm ...

vojno oružje i tangentni nišani ... ma jok, gde ode Jaooo ... ne PAPovka ne Kalaš ... nego SAMO M85 Klasika, "mini mauzer" lovački karabin u kalibru 7,62x39 sa montiranim opt.nišanom ... ??
Dim

neca90
 Jes' da nije tema, al' kad vas dvojica pomenuste... Sta su to tangentni nisani? Je l' moze malo blize objasnjenje, posto prvi put cujem?😉

canis aureus
 ... podešavajući zadnji nišan ... kao kod m98, m48, "kalašnjikova" i sl sa podeocima za određene daljine(100, 200, 300, ...)
Dim

arli
 Ja sam pazario skoro m85 u 223- bukvalno nov iz 87 godine. Namikario sam mu pikantini šinu i nosače-Rade hamrles,optika zrak 6x42 ostalo samo da se isproba,ali nikako da stignem...
Interesantno mi je da je cev(kruna cevi) ravno sečena,dok je kod kasnijih-novijih modela upuštena...Razlog zbog čega je to tako neznam. Mada možda canis i podunavac se otvore za neki info

tomo vrbas

canis aureus kaže:

M85 u kalibru 7,62x39

Ima ga moj kolega ja sam ga upucavao i nisam zadovoljan sa grupom i municijom nasom PPU ima dve vrste redovno zrno i tupo kao pistoljsko sa ovim drugim se najpreciznije pokazao ali do 150m preko toga skoro pa ko minobacac.Inace decko je odstrelio dva vepra prvi 240-250kg,a drugi 100kg na nekih oko 80-90m stim da su oba dva ponela ovaj veliki nekih 10m,a drugi manji preko 50m!Jednom prilikom u lovu na srne na nekih 80m nije bilo prostrela i kad smo je odrali nadjemo da se zrno izulo i ostalo u mesu i kugla i kosuljica sreca pa je dobila u kicmu i nije otisla!Posto imam oba dva kalibra 7,62x39 pap m59 i 223 m85 prednost dajem ovome drugom!

canis aureus
 arli
menE nEje poznato da je naša dika, naša Zastava, tako obrađivala usta cevi na svojim karabinima ma kog modela i kalibra bili Confused
dal ti to nEje neka naknadna dorada prethodnogA vlJasnika?
Dim

canis aureus

tomo vrbas kaže:

canis aureus kaže:

M85 u kalibru 7,62x39

Ima ga moj kolega ja sam ga upucavao i nisam zadovoljan sa grupom i municijom nasom PPU ima dve vrste redovno zrno i tupo kao pistoljsko sa ovim drugim se najpreciznije pokazao ali do 150m preko toga skoro pa ko minobacac.Inace decko je odstrelio dva vepra prvi 240-250kg,a drugi 100kg na nekih oko 80-90m stim da su oba dva ponela ovaj veliki nekih 10m,a drugi manji preko 50m!Jednom prilikom u lovu na srne na nekih 80m nije bilo prostrela i kad smo je odrali nadjemo da se zrno izulo i ostalo u mesu i kugla i kosuljica sreca pa je dobila u kicmu i nije otisla!Posto imam oba dva kalibra 7,62x39 pap m59 i 223 m85 prednost dajem ovome drugom!

Danke tomo vrbas na prenetom iskustvu ...
Svakako da ne može da se poredi trajektorija(putanja zrna) kod 7,62x39 i .223rem al za odstrel na kraćim daljinama dao bih prednost "rusu" ... veća zaustavna energija, veći prenos energije na "težoj" divljači a opet manja šteta zbog manje brEzine na lakšoj ...

Imao sam priliku da gađam iz dve 85ce u 7,62x39 ... jedna je ispucala na hiljade metaka(barem 7-8h uglavnom "vojnih" ) , cev je bila već dobro nagrižena i za rashod ali na meti nije previše rasipala ... sa Zrakom 6x42 i FMJ mundžom nije izlazila iz crnog kruga na 100m
... druga je bila nova. Davala je na 100m grupe od 4cm do 10cm u zavisnosti od municije. "Suvenir" iz MaĆedonije je davao uglavnom grupe 4-5cm i jedna serija PPU SP je bila vrlo dobra ... uz pomoć Cajsa 6x42 ...

Sad, u zadnje vreme, čujem mnogo žalbi da je taj karabinčić u 7,62 "neviđeno" neprecizan, da ne može ni šporet na sto meteri da pogodi, da može da se koristi do 50m ... i još kojekakve priče pa me interesuje i iskustvo forumaša sa navedenim ...
Dim

arli
 Canis, trenutno gulim teren,pa kad dođem postaviću neku sličku. Inače i moj drugar(lovočuvar) ima isti takav m85 službeni sa ravnom krunom cevi-takođe predratne proizvodnje...

tomo vrbas
 Kod mene na 223 je isto ravna kruna cevi meni se to nesvidja ali jbg tako ga je fabrika izmislila.
Mislim da preteruju ti za sporet do 150m sasvim zadovoljava mada i do 200m verujem kada se covek ustosi sa njime bez problema da obori sve sto se gadja!

canis aureus
 "ravna kruna" cevi ?
Dal' je to 'vako ko dole na sliKU?
Ako jeste onda je to klasična obrada usta cevi koju je Zastava radila. Sama "usta cevi" su odrađena pod uglom a zid cevi je ravan.

... nije skroz ravno k'o da je bonsekom sJečeno Confused kako sam ja iz upisa pomisliJo Jaooo
Dim

tomo vrbas
 fotkica.com/thumbs3/1_tmb_85786247_Fotografija0175.jpg

Ovako to kod mene izgleda na M85 223r

arli
 Kao što je postavio Tomo Vrbas. Isto je i kod mene...

ssekir75
 уобичајена ствар. сви које сам видо били су тако обрађени. и прецизни. први пут чујем да неко каже да је тај карабин непрецизан.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Zastava M70 KARABINI 921 24.10.2022. 19:54
Zastava sa Battue nišanom KARABINI 75 24.06.2022. 13:29
Crvena Zastava - Puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 375 13.09.2016. 15:02
Bokerica M80 Crvena Zastava LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 79 04.11.2013. 08:02
Zastava M24 (Kraljevina Jugoslavije) KARABINI 4 22.01.2011. 13:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,118,091 posete www.srbijalov.com