Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 270 WSM POMODARSTVO ILI ...

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
270 WSM POMODARSTVO ILI ...
skojic
 Od pre par godina tačnije tri godine dobio sam na poklon jedan zanimvljiv kalibar , tj. legendarni karabin Remington 700 SPS u kalibru 270 WSM . Tada nisam znao mnogo o tom kalibru , sada mnogo više znam . Amerikanci su ludi za topovima a ovo je spoj elegancije lova sa 270win. i snage magnuma. Pravo je uživanj loviti sa njim iako sam bio skeptik zbog samog izgleda metka , ali brzo me je uveriou svu svoju lepotu lova . Malo davim ali svi koji imaju 270 win. imaju to zadovoljstvo dauživaju u pravom lovu. Još kalibar je izašao u upotrebu 2002.g. i već je popularan u Evropi ( za Ameriku neznam.

nenadx
 skojic,dobro si otvorio temu,iako smo je malo zakacili na drugom mestu.Naime ovaj kalibar i par drugih jeste novi trend koji je krenuo pa je dobro upoznati se sa njim(a) na vreme.Neki kazu nista novo u sustini,neki.....U svakom slucaju lepo bi bilo da napises jos nesto teoretski ali i iskustva,da bi zainteresovani imali bas ovde uvid u te nove kategorije.
Dobar pogodak

skojic
 Upravu si nenadx-e , odprilike u isto vrema su se pojavili 270 i 300 wsm a odmah i 7 mm wsm , nešto kasnije i drugi 223 i 243 . Nisam nešto upoznat sa ostalima ali sem kraćeg hoda zatvarača dobila se veća i snaga ,manji pad zrna a samim tim i veća preciznost. Prijatelj koji mi je poklonio ovo oružije ( moram reći da je greškom došao ovaj kalibar umesto običnog 270 win. ) kaže da se 270 WSM naj brže probija tj. osvaja tržište . Što se tiče municije svi veći proizvođači ga rade a balistika mu je odptilike slična za istu težinuzrna ; brzina je od 955-1010 m/s a energia od 4200-4500 J , lakše zno - brže a manja energija. Moja iskustva sam već pomenuo ali ipak ... Nebitna daljina i mesto pogodka (od plećke , vrata , stomaka pa do repne kosti ) srneća divljač ostaje na mestu ali bukvalno na mestu. Pucanje kroz žbunje na umanjuje preciznos ali moze doći do pucanja zrna i opet završavaju prostrelnim ranama. Što se tiče druge divljači još nisam imao prilike da ga probam .Evo jedne slike gde je 300 win.mag. nešto malo jači .

skojic
 Zaboravih najlepše od svega je povratni trzaj . Kod 270 WSM je samo 35 J uporedjeno sa sačmenom patronom od 40 grama kod koje je povratni trzaj skoro 60 J , pucanje sa 270 WSM je pravo uživanje. Inače posedujem 223 rem. , 308 win. , 30-30 , 7,62x39 i 8x57 , ovo je ipak nešto novo .

nenadx
 SAd si me zainteresovao,a kakav je odskok i zvuk(poredjenje sa ostalima)
Dobar pogodak

skojic
 Saobzirom daje cev od mog karabina debela nešto kao match cevi (cevi za visoke preciznost ) skoro da nema odskoka odnosno zanemarljiv je a zvuk nešto slično biču jako je karakterističan ali mnogo tiši nego kod 8x57 . Evo slike cevi 8x57-270wsm-308win.
skojic priložio:
abcd0002.jpg

nenadx
 Pa rekao bih da ima debljinu zida,zbog pojacanih pritisaka,a i dobija na tezini zza balans i odskok.Odlicno
Dobar pogodak

canis aureus
 U kolikoj i kakvoj je prednosti .270WSM nad .270Win??
Da li uopšte i ima nekakve prednosti??
Hmmm

skojic
 nenadx-e težište ji prebačeno na pred prema cevi samim tim doskok je manji a debljina cevi smanjuje zagrevanje cevi a time smanjuje i deformaciju cevi što povećava preciznost , canisaureus-e prednosti su za naše uslove nikakve jer je jako teško doći do municije i po pravilu je dosta skuplja . Što se tiče tehničke prednosti su veća snaga 700 J , brzina veća za oko 100m/s , pad zrna manj primer 100 m u 0 na 250 m 270vin. -16,8 a 270WSM -13,2 ovo su podacisu katloški a na terenu u predhodnim porukama sam već naveo " srneća divljač ostaje na mestu nebitno za daljinu pucanja i mesto pogodka . Neko ko ima 270 vin. zna kojia je lepote pucati sa njim i 270WSM je isto tako .Mana je ponavljam skupa i nedostupna municija za područije Srbije .
skojic priložio:
abcd00071.jpg

canis aureus
 skojicu
Koja je težina tvog Remingtona sa opt.nišanom?
... dužina cevi?

Interesuje me jer si navodio povratni trzaj i odskok cevi! a i slabiji zvuk tj da je tiši od 8x57

-... .270Win je jedan od najpopularnijih kalibara u SAD, postaje omiljen i širom sveta.
Medjutim zbog dužine čaure od 64,52mm zahteva dugi sanduk a samim tim i duži hod zatvarača.
Posle pozitivnih iskustava, skraćivanja .300WinMag na .300Win.Short Mag. 2002god pojavljuje se i .270WSM! Čaura mi je bazirana na čauri metka .404Jeffery koja je duga 53,34mm sa prečnikom u ramenu 13,67mm a na vencu 13,59mm, koja na dnu nema prošireni pojas koji je karakterističan za većinu starije magnum municije.
Zrno je istog prečnika 7,03mm(0,277inča) i metak je ukupno dug 73,34mm. Max piezo pritisak istog je 445MPa.
.270WSM ima veću zapreminu čaure.
U zavisnosti od težine zrna dobijaju se početne brzine od 740m/s do 1041m/s i kinetička energija na ustima cevi od 4100J do 4450J, a na 300m od 2500J do 2800J.
Putanja zrna je položenija....
...
Hmmm
E sad, pitanje sa početkaHmmm
-ako je dužina cevi puške u kal..270WSM kao i puške u kal..270Win zar zbog veće zapremine čaure .270WSM a samim tim i većeg barutnog punjenja(kako bi inače i bio teoretski bolji od .270Win) ne bi došlo do veće "buke" i većeg plamena van cevi zbog više sagorevanja baruta pa i van cevi??Hmmm
-zar ne bi došlo i do većeg trzaja i odskoka cevi zbog ovoga gore navedenog??Hmmm

"... Neko ko ima 270 vin. zna kojia je lepote pucati sa njim i 270WSM je isto tako..."
-Ok, tvoj Remington je sa debljom(težom) cevi što doprinosi manjem trzaju, odskoku zbog boljeg balansa a da je(isti takav) u kal..270Win zar ne bi bio još "ugodniji"??

"...a na terenu u predhodnim porukama sam već naveo " srneća divljač ostaje na mestu nebitno za daljinu pucanja i mesto pogodka ..."
-Ipak verujem da nema toliko prednosti u odnosu na .270Win na svim daljinama!! a što se tiče uspešnosti odstrela srneće divljači! -možda za neku težu, tvrdju divljač ali srneću koja se uspešno odstreljuje i sa 22-250, 223, 243 ...

Ee da!Confused
- najviše si me zbunio sa "pucanjem kroz žbunje" gde se ne umanjuje preciznost a može doći do pucanja zrna...
Ovu problematiku(pucanje kroz žbunje, "prepreke" ) najbolje rešavaju najteži kalibri težinom zrna i relativno malom brzinom jer svi lakši a pogotovo sa takvom brzinom (do 1041m/s), u sustretu sa preprekom, će mnogo više odstupati od željenog cilja i to uz korišćenje tvrdjih zrna dok bi se mekša zrna uglavnom raspadala ili prilikom velikih oštećenja i deformacija, a zbog velike brzine, više rikošetirala od prepreke i završavala ko zna gde!
Poznato je masa x ubrzanje....
....Hmmm

skojic
 Težina Remingtona sa optikom , remnikom i spremištem za municiju je 3900 g. a dužina cevi 24 col t.j. 61 cm. Što se tiče pucanja kroz žbunje evo par slika dajlina 80-90 m divljač od žbunja do 6-7 m , zrno jeste puklo na dva dela ali nije skrenulo mnogo sa putanje čak su obadva dela metka na 1 cmod drugog ali je izlaz veliki .Metak je Win. sp 150 gren
skojic priložio:
dsc00216.jpg

Lala
 Više puta je rečeno, da se obrati pažnja na sadržaj slika koje se postavljaju, kao i na komentare o takvim slikama.
Nismo mesari, nego lovci!
Svaki neprikladan post ili sliku, brišem.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

skojic
 Moj prvi kalibar je 8x57 i neki pogodci su pravili i mnogo , mnogo veće kratere , pa sam probao sa 223 u ravnici odličan ali šuma ne sada lovim sa ovim topom a i sadrugim kalibrima . Pre gađam u plećku ali ovaj je nestajao iza žbunja a bilo je šteta pustiti ga da ode lep trofej

skojic
 Uredu lalo ali i to je sastavni deo lova a i nelovim zbog mesa već uživanja i druženja normalno i trofeja .

Lala
 Skojiću, čoveče, majku mu... Pa zar nema drugog rečnika, nego 'praviti kratere' i 'lovim sa ovim topom'...
Daj malo poštuj lovački kodeks, topovi i krateri su vojna terminologija, bzvz je da to primenjuješ za srneću divljač.
A kasapiti divljač prejakim karabinom je mesarski, a ne lovački. Nisi mlad lovac, pa da bi trebalo ja ili bilo ko da te uči, nema smisla stvarno.

canis aureus
 I ja lovim trenutno sa 8x57JS(a lovio sam i sa .243Win i 6mmRem) i nisam imao prilike da "onako" prodjem!
Možda iz razloga što uvek sačekam pravu priliku i čistu metu pa ne dolazi do tumbanja zrna prilikom prolaska kroz prepreku a možda i zbog adekvatnijeg zrna-tvrdjeg kao što je RWS H-mantel, Blaserov CDP...

Lala
 Bilo je već na temi 'Srneći kalibri' rasprave o ovome. Ne bi bilo loše da se pročita dobar deo postova sa te teme. Još tada je sve manje-više rečeno: zakon odredjuje minimalni kalibar, dok je max. kalibar na savesti lovca. Dakle, zakonski je loviti sa 8 x 57, kao što bi bilo zakonski loviti i kalibrom 338 lapua magnum, ali čemu to?
Tada smo se manje više složili oko srnećeg kalibra, a sad ovo...

Pucati kroz prepreke, znači samo dobiti tumbanje ili prskanje zrna, ili rikošet.
Zašto reskirati? Ima dana više nego kobasica, naići će divljač i drugi put

Obnovio sam temu 'Srneći kalibri', imate je ponovo u 'Najnovije teme', svi prethodni upisi su tu!

skojic
 IZVINJAVAM se za rečnik to je bilo žargonski( ko razume) .
Drugo ja ovde nisam pisao o srnećim kalibrima već o kalibru koji je u naslovu i o njegovom učinku na kod nas najzastupljeniju visoku divljač . U poređenju sa drugim kalibrima radi lakšeg uočavanja prednosti i mana , a kako neko ko hoće ili već ima neki kalibar da vidi njegov učinak na divljač nego iskustvom i slikama drugih koji ga poseduju i love sa njim BAR JE TAKO U SVETU.
Što se tiče pucanja u divljač bilo bi lepo kada bi svako lovište imalo poligon čistine na koju bi puštali divljač da stoji i lovci imali čiste i mirne mete radi lepih i pravilnih pogodaka , ali nije moguće pa mi koji volimo da se zavlačimo po šikarama i žbunju ne možemo da čekamo "idealnu priliku" za odstrel iako sve uredno i lepo platimo ( možda to i volimo da se nadmećemo sa divljači ) valjda je i to lov a ne samo kočije.
Za tumbanj zrna , pa to i u ravnici se dešava . Pucate u srneće divljač ili divlju svinju koja se nalazi u pšenici ili uljanoj repici ili suncokretu i šta dobijate ... možde treba sačekati povoljnu priliku kada izađe ... sigurno je to.
Zakon je jasan i to skoro niko i ne pokušava da izvrće a lovačku etiku ....e to jeveć druga priča.Nekada je bolje pucati i jakim kalibrima prave manju štetu li to nije etički.
Što se ikustva tiče ima mnogo iskusnijih od mene , ali na ovoj temi se još nisu javili.
Pozdrav gospodo lovci a i vi drugi . Možete i mene da isključite sa ovog foruma jer ja imam drugačije mišljenje.

Lovac sa NLT-om

skojic kaže:
IZVINJAVAM se za rečnik to je bilo žargonski( ko razume) .
Drugo ja ovde nisam pisao o srnećim kalibrima već o kalibru koji je u naslovu i o njegovom učinku na kod nas najzastupljeniju visoku divljač . U poređenju sa drugim kalibrima radi lakšeg uočavanja prednosti i mana , a kako neko ko hoće ili već ima neki kalibar da vidi njegov učinak na divljač nego iskustvom i slikama drugih koji ga poseduju i love sa njim BAR JE TAKO U SVETU.
Što se tiče pucanja u divljač bilo bi lepo kada bi svako lovište imalo poligon čistine na koju bi puštali divljač da stoji i lovci imali čiste i mirne mete radi lepih i pravilnih pogodaka , ali nije moguće pa mi koji volimo da se zavlačimo po šikarama i žbunju ne možemo da čekamo "idealnu priliku" za odstrel iako sve uredno i lepo platimo ( možda to i volimo da se nadmećemo sa divljači ) valjda je i to lov a ne samo kočije.
Za tumbanj zrna , pa to i u ravnici se dešava . Pucate u srneće divljač ili divlju svinju koja se nalazi u pšenici ili uljanoj repici ili suncokretu i šta dobijate ... možde treba sačekati povoljnu priliku kada izađe ... sigurno je to.
Zakon je jasan i to skoro niko i ne pokušava da izvrće a lovačku etiku ....e to jeveć druga priča.Nekada je bolje pucati i jakim kalibrima prave manju štetu li to nije etički.
Što se ikustva tiče ima mnogo iskusnijih od mene , ali na ovoj temi se još nisu javili.
Pozdrav gospodo lovci a i vi drugi . Možete i mene da isključite sa ovog foruma jer ja imam drugačije mišljenje.

Skojicu Lalo te je samo opomenuo....I nije lovacki da drugi pustaju dibvjac a ti da cekas na cistinu da izadje i da je odstrelis......barem ja tako mislim....

Pozdrav gospodo lovci a i vi drugi---koji drugi??? Confused
Samo NLT..... B)

skojic
 Kada komentarišeta postove bio bi rad barem da uđete u temu , a na ovom forumu ima i onih koji nisu lovci baram koliko sam ja dosada upoznat.A što se tiče poštovanja divljači opet pročitaj dobro post.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
LOVAC - strast,nasledje ili pomodarstvo LOVAČKE PRIČE 65 30.04.2014. 08:02
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,433 posete www.srbijalov.com