Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na jarebice


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na jarebice
lile
 Ovaj put su bile tri
lile priložio:
aron3.jpg
 
lile
 i jos jedna
lile priložio:
aron2.jpg
 
lile
 Sve ove slike su iz raznih lovova, ali svaki put stanem na broju tri jer sam ja prije svega i sportista i volim da uzivam iz vikenda u vikend a ne odjednom da odstrelim deset komada pa sljedeci vikend CVRC
 
Nikola Vojinovic
 Na temu jarebice smo pisali dosta, volimo je, cuvamo je ali i volimo da je lovimo! U LU Nis lovimo je samo jedan do dva dana godisnje, na brojnost od oko 7 000 ptica, odstrelna kvota je oko 700 ptica, cak smo i tu kvotu redukovali na 350 ptica! Prosle godine je nismo lovili zbog izuzetno lose godine, jaka zima u februaru, zatim kisno prolece i na kraju susno leto, prezivela je ali su jata ptica bila od 6 - 10 ptica retko koje je prelazilo 12 ili vise ptica! Pre toga smo za vreme velikog snega ineli oko 6t zrnaste hrane, po meni to znaci da smo SVESNI I SAVESNI! Ove godine prolecni trening je skracen do 31. marta, iako kalendar dopusta treniranje do 01.maja! Mada te uslove diktira vegetacija, kada su usevi jos niski za gnezdjenje, moze se trenirati otprilike dok zito ne dodje do kolena, a jarebica krene da pravi gnezdo...

Po meni navedene cinjenice govore o nama (LU Nis) da smo svesni, savesni, da vodimo racuna o svom bogatstvu!

Kao prilog, kopiracu strucnu analizu prijatelja Dejana Stojcevskog iz Makedonije, koji je strucno lice u lovistu poljoprivrednog fakulteta, ovaj rad je prezentovan na savetovanju o poljskoj jarebici odrzanom u Nisu, moje skromno misljenje je da se radi o veoma preciznom i jednom od boljih radova i analiza na temu jarebice!



U prethodnom sam svom izlaganju , izneo svoje mislenje I vidjanje oko novonastale situacije zabrane lova poljske jarebice, bazirajuci se na licnim iskustvom I radom na problematici. Da ne bi bilo zabune oko tog licnog iskustva, bicu malo konkretniji - u kontinuitetu duzeg vremenskog perioda , pratim kretanja I dinamiku populacije poljske jarebice (Perdix perdix L.) u datom prostoru , registrujem, brojim, fotografisem, zapisujem, posmatram,vrsim selektivni otstrel, kontrolu kretanja I krivolova, donosim po meni logicne zakljucke, prezentujem sve ono sto utvrdim I konsultujem se sa svim relevantnim subjektima, da bi na kraju, zajedno, oformili I utvrdili misljenje I pravac daljeg delovanja.Sve u cilju pravilnog I uspesnog gazdovanja populacijama divljaci, sve u cilju poboljsavanja situacije I ocuvljavanja prirodnog blaga, koje nam vidno, iz dana u dan, polako nestaje. To je fakt, nazalost, svedoci smo globalnih ekoloskih promena koji ne zaobilaze niti jednu pedu zemlje ove planete, suoceni smo isceznjavanjem mnogih bioloskih vrsta I citavih ekosistema, sa tendencijom daljneg povecanja intenziteta I jacine . Moramo staviti kraj ovoj progresiji, suprotno tome, bili bi samo nemi posmatraci odumiranjabiotopa I biocenoze u kojoj I mi sami pripadamo.
Kako me je postovani kolega Nikola prozvao, a I cinjenicom da se diskusija oko jarebice na forumu vrti u krug, t.e. neki opravduju ovakvu odluku, neki misle da je to pogresan korak I da je cilj nosenja ovakve zabrane lova na celoj teritoriji Srbije sasvim drugacija pozadina , evo, uzecu za pravo da ponovo iznesem svoje razmisljanje I stav u vezi toga. Svesan sam da je doneta zabrana veoma ozbiljna I delikatna odluka kojoj treba detaljnije I opsirnije iznosenje argumenata koji bi opravdali Ili pobili tvrdzenje, I mislim da je tehnicki I naucno neizdrzljivo I nemoguce ostvariti to na forumu . Zato,na insistiranju kolege Nikole, prezentovacu ukratko neke parametre koje pretstavljaju realnu refleksiju kretanja brojnog stanja poljske jarebice( maticni fond, normalno jesenje stanje kapacitet, godisni prirast, godisnji otstrel), koji bi,u korelaciji sa svim ostalim ciniocima u lovistu ( abiotske I biotske o kojim bi pojedinacno po godinama imalo dosta da se iznese, ali ) uslovili formiranje kompletnog mislenjai logicnog zaklucka. Ja sam svoje vec oformio I definisao,da bi sve to prezentovao I obrazlozio u zamisljenom formatu , treba mi mnogo vise prostora I vremena, pa cu zato, ovde na forumu, ostaviti da svako protumaci I rezonira stvar po sopstvenoj volji.

Red.br.
Osnovni faktor

Bon.vrednost
Ocena
Poeni
1 Hrana i voda
5 5 25
2 Vegetacija
4 4 16
3 Zemljiste
3 3 9
4 Klima ( padavine i temperatura) 3 2 6

5 Mir u lovistu 3 2 6

6 Nadmorska visina ( konfiguracija) 2 4 8
ukupno 69

Ukupna bonitirana LPP za poljsku jarebicu, sa 700 ha I 69 poena pripada III bonitetnom redu.
Normalno brojno stanje

Red.br.
Vrsta divqa~
Bonitetni red
LPP ( ha) Normalno brojno stawe
Povrsina Maticni fond Godisnji prirast Kapacitet lovista
Fond
1 Poljska jarebica III 700 65 110 175

Brojno stanje po godinama



Godina Maticni f. Godisnji pr. Jesenje br. st. Godisnji otstrel Osnovni fond
2007 63 96 159 32 (88) 175
2008 60 102 162 38 (88) 175
2009 68 104 172 36 (88) 175
2010 64 38 102 4 (88) 175
2011 54 130 184 30 (88) 175
2012 58 67 125 8 (88) 175
2013 50 - - - (88) 175

Veoma kratko, kako sto se iz tabele moze videti, kriticni pad prirasta imali smo 2010 ( ukupni prirast 34,54 % od planiranog ) I 2012 godine ( ukupni prirast 60,9 % od planiranog ). Napominjem da je usled procesuiranja podataka o promenama I analize mogucih cinilaca, ustanovljeno da su ove promene rezultat dejstvovanja klimatskih ekstrema tacnije , kolicina I intenzitet padavina (2010 ) I dugotrajni period viskoih temperatura bez prisustva padavina (2012) . Efekt ovih cinilaca bio je manifestovan redukcijom broja novoizleglih jedinki I kojeficijenta prezivljavanja , t.e. broja prezivelih zivotosposobnih jedinki ili pad brojnosti postojecih socijalnih struktura porodica jata. Pad prirasta I brojnosti , analogno sa postojecim utvrdzenim parametrima godine unazad, apsolutno ne mozemo povrzati sa mogucim efektom planiranog I realizovanog ostrela. To nam teorija , a mnogo vise - permanentna praksa I terensko prisustvo govore.

Dakle, kako sam gore napomenuo, necu vise smarati sa brojevima, zato sto , u datoj situaciji, ovakve podatke I doneseni i zakljucak na osnovu observacije jednog tipicnog stanista ( ono sto je Nikola rekao ), realno , ne drzi vodu I nema sve moguce elemente komparacije koji bi pobili ili opravdali kompleksnu situaciju celokupne povrsine. Ostavicu da svako razvije svoju percepciju I izvuce moguci podatak koji bi mu mozda pomogao u kompletiranju I gradzenju licnog stave. Samo za informaciju, ovakve podatke , Katedra lova na Sumarskom Fakultetu u Skoplju , vodi I u drugim lovistima sitne divljaci, koji se znatno razlikuju u odnosu na biodiverzitet, namenu I tip lovista, nadmorsku visinuna osnovu cega, katedra formira naucno ekspertsko mislenje o populacionom kretanju na nivou cele drzave. Kako I sam, jednim svojim delom ucestvujem u procesu formiranja opste slike, imajuci slobodni transparentni pristup podatcima I potrebnih informacija, mislim da mogu dosta precizno izneti fakticku situaciju. A fakticka situacija je sledeca : - Bar za sada, bar kod nas, bar ovde, na terenima gde jarebica boravi I gde je boravila godinama I godinama unazad, jedina opasnost I pretnja njenog daljneg opstanka pretstavljaju klimatske promene I promene njenog areala ili prenamena povrsina biotopa. Ako malo prosirimo vidik, utvrdicemo da je velikim procentom upravo covek odgovoran za to, svojim utopistickom zeljom I neobuzdanom nagonom za licnim zadovoljavanjem potreba ( I pored toga sto njemu zaista ne treba toliko mnogo ). Covek je taj koji direktno utice na klimu, direktno utice na staniste, direktno utice na sve moguce poznate cinilace koji imaju efekt I udeo promena u biosferi. Govorim o bezbroj opstestvenih I drustvenih profila I organizacija, koji, svako prema svojim potrebama, trosi potrebni prirodni resurs, ne vodeci brigu o mogucem uticaju na ostale segmente prirodnog blaga. Blago u koje svakako pripada I divljac.
Kako covek koji je vec u zrelom period svog zivota, kao dugogodisnji redovni clan lovackog udruzenja, kako diplomirani sumarski inzenjer, kao postdiplomac katedre za lov, kako honorarni radnik u drzavnom lovistu, kako autor pojedinih strucnih I suradnik naucnih trudova, - mogu samo reci da mi je drago sto imam priliku raditi I napredovati u onome sto, pored porodice I prijatelje, najvise volim u zivotu. Lovna je disciplina pravi izazov I neograniceni izvor informacija, polje za dokazivanje I pokazivanje, prakticni I fakticki prikaz virtualne realnosti koja nas svakodnevno prati na kompjuterima I na TV prijemnicima. Lovstvo je delatnost koja ne trpi improvizacije, ne podnosi utopije I demagogije, ne prihvata plagijate I pirateriju, u lovstvu papir ne trpi sve. Jer, priroda I divljac su nesto zivo I opipljivo, nesto sto se moze doziveti, videti, prebrojiti, uloviti..
U proslom sam postu, uzeci u predvid nacionalnu t.e. drzavnu pripadnost, rekao da nemam prava da ispitujem donosenje odluke zabrane I iznosim sumnje oko ispravnosti iste. Ali evo, ovde, u ovom postu, skupicu malo vise hrabrosti I iznecu neke konstatacije koje nemaju toliko dopirnih tacaka sa jarebicom, nego imaju mnogo vise sa manipulacijom, profitom, nekompetentnoscu, profitom, parama..
Najcesce, kao po nekom pravilu, kako si vise na skalilu drzavne hijerarhije, to si manje kompetentniji I sposobniji. Najcesce, finalni zakljucak I resenje problema donosi onaj koji ima najmanje znanja date problematike. Tako, minister poljoprivrede, sumarstva I lovstva je najcesce economist koji nema pojma sta je njiva a sta polje, sta je kombajn a sta je traktor, rukovodilac sektora lova je poljoprivrednik koji misli da je prepelica mala jarebica, a sve grabiljivece imenjuje kako orlove I sokolove, lovacki inspektor ne razlikuje stracku od macu, a podnosilac inicijative zabrane lova je neki samozvani prirodnjak, zastitar ili biolog koji sam sebi ne bi znao nacrtati porodicno stablo do jednog koljena. Medzutim, svi ovi nabrojani karakteri imaju jedno zajednicko a to je kako da svoju nesposobnost I nekompetentnost valorizuju na najlaksi moguci nacin. Pare su u pitanju prijatelji, zatim ponos, potraga za dignitetom I licnom suetom. Ispasti veci ekspert od profesora. Dokazati da brinemo o prirodi I divljaci.
Vec sam rekao da nema bioloske potrebe I logike zabraniti lov jarebice na celoj teritoriji. Ako postoje nepravilnosti u nacinu gazdovanja , planiranja I obavljanja predvidzenog otstrela, to se treba sankcionisati I promeniti. Ako postoji krivolov I zloupotreba divljaci I resursa - I to se treba relevantnom procedurom I akcijom suzbiti. Ako postoji makar I jedan jedini factor u granici pesimuma, koji moze dovesti u pitanje opstanak cele populacije svakako da se treba zabraniti lovljenje, sve do onog trenutka kad utvrdimo razlog poremecenja I otklonimo izvor moguceg zagrozavanja opstanka. Ali nikako, na osnovu sporedbe ili prozvoljnog zakljucka da ako u Beogradu pada sneg, svakako ce jednog dana pasti I u Kinsasi. Apsurdna je tvrdnja da zato sto u Centralnoj Evropi I Vojvodini nema jarebice, nece je biti I u Nisu I Leskovcu. I da je svugde moramo zabraniti I ocekivati da se brojno stanje normalizije, onamo gde je nema, da se magicno pojavi, a onamo gde je ima da se namnozi I da je ima jos vise. Jer od viska , glava ne boli, kako je neko rekao. Ili , sta to ima veze, necemo loviti jarebice, pusticemo fazane I njih cemo loviti, a jarebicu cemo cuvati I paziti za obuku pasa ( citajte potencijalni izvor eurica od Italijana).
Kako prvo onamo gde je jedna vrsta iscezla, zavrsena je promena ili sukcesija jedne biocenoze I nastala je druga, sasvim nova I tipicna , sa novim edifikatorima I dominantnim vrstama. Nemoguce je nametnuti ili popularno receno reintroducirati nesto sto je zbog neceg nepoznatog izmumrlo ili nestalo iz datog stanista. Prvo moramo utvrditi zbog cega je doslo do kraja dinamickog procesa t.e. izumiranja, pa tek onda razmisljati o reintrodukciji.
Kako drugo sasvim je pogresno mislenje da nikome nece smetati povecanje brojnosti. U stvari, tako je nece smetati predatorima I lovokradicima, kako I patogenim I virulentnim nosiocima raznih oboljenja. Da se razumemo, najvise ce to povecanje brojnosti smetati samoj populaciji, koja ce pokusati pronaci nacin da sama regulise brojnost I time obezbedi opstanak ( preko povecanja intenziteta kompeticiskih odnosa I migratornih kretanja ). Lovstvo se bazira bas na temelje regulacije prirodnih procesa onamo gde ima potrebe od istih. Izborni I selektivni ostrel predatora I lovnih vrsta u korelaciji onog sto je predvidzeno u lovnim osnovama je sastavni I nedeljivi deo uspesnog gazdovanja.
Trece neko je spomenuo fazane odmah cu reci da je fazan veoma agresivna I impulsivna, bioloski dominantnija vrsta od poljske jarebice, pa onamo gde se fazan forsira I ubacuje, ne ocekujte jarebicu.
I cetvrto o cuvanju jarebice u smislu obuke pasa , posmatranja, slikanja, fotografisanja I tako dalje I tako dalje.Evo ja , celog mog zivota cuvam pse I lovim sa njima, vecina tog perioda sa pticarima, nosio sam svog psa na obuku u lovostoju, a jos vise u periodu sezone, jer sta je obuka bez onog finalnog krajnjeg cilja otstreliti nesto I udovoljiti prirodnom nagonu psa da oseti ukus plena, da kompletira svoje uzivanje, da upotponi svoje zadovoljstvo donoseci vam ulovljenu jarebicu u ustima. Kao da celog zivota zelite postati svetski porno glumac, svakog dana gledate pornice I citate erotike, a u praksi, nikad niste nista ubodli . Ja licno, ne bi zeleo da imam takvog psa.
Peto - Ono sto je bar kod mene dosta evidentno poslednjih godina je posebni naglasak privatizaciji lovista, u smislu boljeg ocuvanja I gazdovanja populacijama divljaci. Pa onda, imate nebulozne sugestije od strane drzavnih organa u smislu izgradnje reprodukcionog centra, lovno tehnickih objekata, obligatorne reintrodukcije Ili introdukcije, ucestalost kontorli I nenajavljenih poseta sve sa jednim ciljem, pronalaska rupe u nacinu gazdovanja kako razlog oduzimanja koncesije lovista. Donese se zakljucak da sve sto je narodno I opsto ne moze funkcionisati I onda se to mora transformirati u privatno I licno. Uzme se loviste za simbolicnu sumu, povisi se clanarina na granice nemoguceg za obicnih smrtnika I onda se sretno I zadovoljno raspolaze prirodnom blagom opsteg interesa u private svrhe I dublje dzepove. Pa se sve zivo I divo, da istrebiti I za jednu jedinu sezonu.

Prijatelji, ima se puno puno toga kazati I napisati sto bi islo u prilog definisanja neprihvatljivig razloga donosenja zabrane. Bez argumentovanih dokaza, bez podrske vecine, bez cvrste volje za realno suocavanje fakata I interesa, sve bi ovo bilo samo obicno caskanje I prepucavanje. Ja govorim u ime jedne divne lovne vrste koje volim I postujem, vrste kojoj jos dugo godina zelim oduzimati jedan minimalni deo, koji nikada ne bi ugrozio njen opstanak I postojanje !
Na sami kraj , saljem nekoliko fotografija prolecnog prebrojavanja I utvrdzivanja broja parova t.e. potencijalnih porodica sa kojim cu se, nadam se, od pocetka oktobra ove godine, intenzivno druziti :good:.

i34.tinypic.com/1606jyr.jpg

i34.tinypic.com/fmme52.jpg

i37.tinypic.com/29puuqe.jpg

i33.tinypic.com/166akn8.jpg

Ziveli! :hi:

Dobar pogled !
Priroda, kerovi i lov!
 
Lala
 Ovo što je izneo Dejan Stojčevski jeste jedan od načina razmišljanja kada je zabrana lova na jarebice u pitanju. I jeste jedna strana medalje.

Druga strana medalje se oličava u činjenici da svako ima pravvo da iznese svoje mišljenje, ali niko nema pravo da ocenjuje stručnost drugih i da generalizuje. Da li u državnom aparatu i u hijerarhiji 'najčešće' nekompetentnost raste sa nivoom vlasti? Slažem se da ima dosta takvih slučajeva, ne samo u Srbiji.

Odgovornost za odluke preuzima onaj koji odluke donosi; taj neko ima svoje ime i prezime, i siguran sam da ima argumente za svoju odluku. Paušalno osporiti nekog, nije pametno. U Upravi za šume Ministarstva ima i službenika koji nisu lovni stručnjaci nego su administrativci (pravnici, ekonomisti, itd.), ali ima i ljudi koji poznaju lovstvo. Ni jedna odluka ovog kalibra kao što je zabrana lova jedne vrste nije isključiva privilegija lovnih radnika, kao što ni lovstvo ne dotiče samo lovce. Stvar treba posmatrati u širem kontekstu, pa se onda vidi koliko tu ima varijabila koje su u jednom momentu argument 'za zabranu' a u nekom sledećem mogu biti argument 'protiv zabrane'. Te varijabile su i ekonomske, i socijalne, i kulturološke, a ne samo lovnostručne.

Velika buka se digla oko zabrane lova jarebice. Ne mogu da dokažem, ali sam sklon razmišljanju da ponegde verovatno ima dosta 'petljanja' kako sa brojem odstreljenih jedinki, tako verovatno i sa brojnim stanjem. Da ne ulazim u priču oko treninga i utakmica pasa u samom periodu reprodukcije jarebice, mislim da se te ptice uznemiravaju u periodu parenja i leženja, što je inače zabranjeno Zakonom o divljači i lovstvu. (O ovome sam pričao sa Nikolom, ima on neke argumente koji mogu biti opravdani, kao npr. formiranje gnezda u detelini pred kosidbu, ali može da se govori i o uznemiravanju, složićemo se). Ispade da je veliko bogatstvo imati jarebicu, ali takodje da je, grubo da kažem, 'prokletstvo' imati nešto što drugi nemaju! A još kad se u sve to umeša izgleda popriličan novac koji se okreće u kinologiji, pa kad se čuju priče o broju kombija sa psima koji kruže jugom i jugoistokom Srbije, onda stvari poprimaju i neku drugu dimenziju.

Nikoli Vojnoviću niko, siguran sam, ne može osporiti brigu o divljači, i visoku lovačku svest, dokazao je čovek mnogo puta to na terenu. Ali nisu svi lovci 'Nikola' (na žalost), ima tu dosta onih koji mešetare i traže svoju ličnu korist.

Oko programa reintrodukcije jarebice koji se pominje, i oko netrpeljivosti fazana i jarebice na istom terenu, već je bilo priča. Ali, da se ne lažemo, ima lovišta i revira koji, iako su pogodni za fazana, nemaju te divljači, nego samo neki biološki minimum, pa je i taj minimum pod stalnim lovnim pritiskom. Možda na takve terene probati reintrodukciju? Još jedna stvar: ako sam ja dobro informisan, pre godinu-dve je postojao predlog da država od LU otkupi celokupan fond odstrela jarebice, da se hvataju mrežama i da se nasele na terene gde je nestala (reintrodukcija). Ta ideja nije sporvedena, a ne znam razloge zašto.
Jarebica očigledno ne trpi intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju 'obogaćenu' hemijom. U Vojvodini je dodatni problem manjak remiza.
Ali je zato, po mom skromnom mišljenju, Šumadija dušu dala za pokušaj reintrodukcije, a tamo ima dosta parcela koje se ne obradjuju, zapuštene su i zaparložene.

Zahvaljujem i Nikoli, i Dejanu na trudu za upis i iznesene argumente. Možda će još neko umeti da kaže neku pametni, pa da probamo da vidimo da li ima nekog rešenja, zašto da ne? Samo da izbegavamo svadju, spuštanje na lični nivo, ili neku svadju neistomišljenika.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Voganjac
 Stvarno je veliko bogatstvo imati jarebice u svom lovistu predivna ptica.....Odobreno
Voganjac
 
bturjane
 Sve je ovo kolega Nikola po mom skromnom laickom misljenju u redu ali uvek ono ali,rece Lala:"pa kad se čuju priče o broju kombija sa psima koji kruže jugom i jugoistokom Srbije, onda stvari poprimaju i neku drugu dimenziju."
Vidis kod nas se ne cuje prica nego smo ih gledali svakodnevno u julu i avgustu,mala mesta u kojima ima po jedan hotelcic pa zabari obicno u njemu i ostaju a ispred parkirani kombiji sa po 15-20 kera u boxicima +prikolica sa hranom porcijama i svim pratecim elementima vrhunske terenske kuhinje ako taj izraz i postoji u kinilogiji,sta je poenta celo mesto trlja ruke od lovocuvara,preko upravnika lovista ,predsednika zajedno sa onima sto mu iz du...a vire a iznajmljuju puske zabarima za po 10 e dnevno i jos uposle i komsiju ili prijatelja da bude kerovodja,vlasnik hotela,konobari,vlasnik restorana u kom po preporuci jedu specijalitete od divljaci(po preporuci predsednika jer je i on njegov covek)polako da ne zaboravim nekog a da oni sto postavljaju vabilice za prepelice i sto ih tokom noci cuvaju ako sam nekog zaboravio nek se uvredi pa nek mi kaze,i tako celo mesto srecno i zadovoljno sto pljuste evrici a nas lovce i ljubitelje prirode(recimo u mom slucaju je do sad samo jedan kolega lovio jarebicu iz grupe ostali samovoljno ne jer je vec pred istrebljenjem i ovde kod nas a debelom zaslugom zabara i domacih prodanih dusa),koji samoinicijativno,cim padne sneg i stegne mraz iznosimo zrnastu hranu i pokusavomo da pomognermo ko koliko moze u okviru svojih mogucnosti,niko i ne pita jer rec predsednika je svetinja za odredjene njegove pulene a mi nepodobni cak i smetamo unosnom internacionalnom poslu.
Uz svo duzno postovanje dragi kolega stanje na terenu je takvo a po papirima o kojima se polemise i barata nekim virtuelnim podacima necu ni da pisem,tako da sto se mene smatra kad je osvanula odluka na sajtu MPVS laknulo mi je i sa zadovoljstvom i punim odobravanjem smo je komentarisali sa kolegama
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
 
gruja
 Bturjane govori istinu,kao i uvek,a Lala je u potpunosti u pravu sto se tice reintrodukcije jarebice.Ako je mogla divlja curka da se nastani u okolini Valjeva(secam se ,poslao neki lekar iz Amerike svojim zemljacima tridesetak komada) zasto ne bi mogla i jarebica kao autohtona vrsta.Curke su naravno potamanjene od strane mestana,ali to se resava na neki drugi nacin.Prosle godine sam razgovarao na tu temu sa ljudima iz Uprave za sume i oni takodje imaju sluha za ovu ideju,samo iz opste poznatih sistemskih problema u drzavi,ovo im nije bas prioritet.Smatram da nije nikakva steta probati sa naseljavanjem tamo gde je nekad obitavala.Ako se odradi kako treba mozda i imamo uspeha,ako ne ,bar smo pokusali.Mene muci sistem hvatanja.Gledao sam kako hvataju curke u Kanadi uz pomoc mreza i topova,kao onih za vatromete,i vrlo su efikasni.Poklope celo jato kad dodje da se hrani.Mozda bi moglo i za jarebicu da posluzi?Ne znam da li neko ima bolju ideju ili vec postoje drugi sistemi?
 
nidzamotocross
 Ako bi se jarebice hvatale, u tome bi dosta pomogli psi koji efikasno markiraju. Gledao sam skoro kako su u americi premestali neke prepelice i hvatali ih bas uz pomoc poentera. Pas markira, on pridje sa topom koji ispaljuje mrezu i obuhvati celo jato tamo gde ker markira. Mogao bi i da se iskoristi njihov nizak let i da se tu ukljuci vise ljudi kao u hvatanju zeceva ali to je sve lutrija. Pitanje je odakle bi se te jarebice unosile? Koje ce to LU ili LD da dozvoli izvoz jarebice?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
mrwa22250
 samo da ima volje moglo bi da im se nadoknadi recimo iz fonda za razvoj lovstvaika
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Indjijanac
 jedan od najvećih problema pri hvatanju i transportu je STRES.od koga dolazi do uginuća jedinki.netreba zaboraviti da se radi o divljoj životinji koja nije navikla da je dodiruje ljudska ruka.
možda bi za hvatanje bile najbolje neke vrste zamke-lovke u koje bi ptice ušle a nebi mogle da izadju,
pored toga drugi problem pri hvatanju i naseljavanju su formiranja jata i odnosi polova.ukoliko se ti odnosi polova ne odrade dobro dolazi do gubitka jata i u starom i u novom staništu.

hvatanje i unošenje jarebice u lovišta može da bude mač sa dve oštrice,prvo može da izgleda uspešno obavljen posao a kasnije može da se ispostavi da je nanešena velika šteta.
Smatram da bi u ovom poslu aktivno MORALI da učestvuju stručnjaci i dobro da mu se posvete,a takodje i da u nekom vremenskom periodu isprate naseljavanje u drugom staništu.Indjijanac
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
PEZ
 Misljenja sam da bi se pre naseljavanja morali prvo utvrditi stvarni razlozi nestanka jarebice sa nekadasnjih stanista a tu slozicete se ima mnogo posla a niko od nadleznih ne vodi brigu o tome. Da je samo nekontrolisano izlovljavanje u pitanju kao glavni razlog njenog nestanka u to ne mogu da poverujem, pesticidi...hm ...pa recimo u okolini Leskovca se jos uvek obradjuju njive i koristi "hemija" a jarebica ima ... negde sam procitao da fazan "proteruje" jarebicu sa njenog stanista pa moze biti da je i to jedan od razloga...
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
mrwa22250
 moj atar iako se nalazi na severu vojvodine ima odlicne stanisne uslove za poljsku jarebicu.pre petnaestak godina jedan italijanski grof poklonio je dvestotinjak parova koji su organizovano cuvani.ipak ucinak je bio veoma slab po mom misljenju usled neadekvatne zimske prihrane(najcesce kukuruz u klipu).kumuje tome svakako i hemija i povecan broj dlakavih i narocito pernatih predatora i sve vece unistavanje parloga i remiza.i prosle sezone vidjao sam nekoliko manjih jata i to bas na terenu gde imamo jaku populaciju fazana tako da ne verujem da je on odgovoran za njen sve manji broj.po pravilu nakon dugih zima sa dubokim snegom smanjenje brojnosti je evidentno a posto joj je zimsko perje odlican termoizolator verujem da ugibaju usled nedostatka hrane.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
gruja
 U sustini se svi slazemo da ovakav poduhvat mora da osmisle i sprovedu strucna lica.Imamo toliko doktora nauka i ,,vrhunskih strucnjaka"pa bi im ovo bila prilika da opravdaju svoje diplome a nama ucine zadovoljstvo da srecemo jarebicu na svim onim terenima gde je nekada zivela.Ministarstvo ce sigurno podrzati takav projekat i nadoknaditi u svakom smislu onim udruzenjima sa juga,koja budu ucestvovala u projektu.Cim LU,,Podgora"Kosancic bude dobila(vise nije pitanje da li ce dobiti!) ove godine teritoriju na gazdovanje,pokrenuce inicijativu kod Uprave za sume za realizaciju projekta naseljavanja poljske jarebice u druga lovista.Ako moze sadasnje ,,rukovodstvo"udruzenja koje trenutno gazduje ovim terenima da za slavu lovacke sekcije,kojoj je prisustvovalo petnaestak lovaca,pojede 40(cetrdeset)jarebica,mozemo i mi svojim kolegama lovcima pokloniti stotinak jarebica svake godine!Ovo nije samo moje misljenje,vec i misljenje mojih clanova,te tako jarebice ,,planirane"za odstrel stranih turista bice naseljavane po Srbiji,a Uprava za sume ce nam nekako kompenzovati fazanima ili zecevima i svi ce biti zadovoljni.Napominjem da nasi lovci preferiraju lov gonicima i pre ce slusati pesmu gonica nego li pratiti jato jarebica.Jarebicu nam tamane ljudi sa strane i to u velikom broju,a od toga nema koristi ni udruzenje ni drzava,jer sve ode u neke ilegalne tokove i od toga se okoristi samo par pojedinaca,te mi je bas drago sto je stupila na snagu ova zabrana lova jarebice do 2015.godine.
 
PEZ
 Grujo nije ti losa ideja ta "kompenzacija" Jarebice za Zeceve bi "mozda " i bila obostrano korisna samo se treba sprovesti u delo.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
Voganjac
 Svaka vam cast kolege da nije ovoga foruma puno stvari nebi znao o nekim zivotinjama,sto glava puno vise zna od jedne a ta jedna moze puno da nauci.....Odobreno itanje
Voganjac
 
Nikola Vojinovic
 Pozdrav kolege!

Vidim da je ovde mnogo "zabrinutih" ljudi! Pre svega bi rekao da je ovde dosta "politicara" koji nisu obratili paznju na nalaz jednog strucnjaka, koji se posvetio ovoj ptici kroz nekoliko godina...

Lala je u svemu tome video politicku "notu" gde je neko prozvao nekog, medjutim niko ovde nije pomenuo ime i prezime! Vec naveo kako to obicno biva, sto ne znaci da je trenutno tako... Znamo da odluke ne donosi jedan covek, vec tim ljudi koji uduzeno rade na problemu, a cine ih ljudi zaposleni u ministarstvu, lovackim savezima, javnim preduzecima... Svakako cemo se truditi da sa njima ostvarimo otvorenu i konstruktivnu saradnju!

Kolega bturjane je dao primer iz svog lovista, koje je u haosu! Vidim da je spreman da kritikuje, ali nisam video da je naveo primer ili bilo sta konkretno uradjeno po tom pitanju?! Deklarise sebe kao "strucnjaka" za sve probleme, samo ne znam na osnovu cega?!

Ostale kolege su dale konstruktivne predloge, hvala na tome!

Imam informaciju da je pravilnik o zastiti jarebice nije samo slovo na papiru! Cilj je saradnja sa lovistima koje uspesno gazduju poljskom jarebicom, kako bi se stabilizovala brojnost, uradila detaljna analiza brojnosti, a kasnije unapredjenje brojnosti na nivou cele zemlje!

Ili na Srpskom, utvrdice se njena brojnost u svakom delu lovista, tako da ce se prvi "test" raseljavanja vrsiti sa terena sa vecom brojnosti na terene sa manjom u okviru jednog lovista, nakon toga dobice se rezultati, koji ce se kasnije primenjivati na teritoriji cele zemlje...

Nadam se da ce aktivna zastita dati rezultate i da cemo postici zeljeni efekat!
Priroda, kerovi i lov!
 
bturjane
 Pa kolega nije red da ti i ne odgovorim iako pises napamet a tudje upise i ne citas,to kako me ti deklarises je tvoj problem
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
 
Dare_Makedonija
 Kolega Vojinovic moze jedno pitanje? Kako se fazan i jarebica trpe na terenu? Dali jarebica strada od fazana u borbi za hranu itd? Posto su kod nas od ove godine poceli ispust fazana pa me interesuje dali moze da dodje do neke nepovoljne situacije u vezi jarebice? Pozdrav
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve
 
Nikola Vojinovic
 "Ma sve OK al onaj strucnjak s narandzastu kapu i onaj APRIL no,no,a da nestajanje nije prouzrokovano izlovljavanjem je NAJVECA NEISTINA koju jedan lovac moze da izgovori i ostane ziv,sto se tice autora mogao je bar da procita neke osnovne informacije o ovoj ptici"

Iskreno se pitam da li je ovo napisao lovac ili?!

Jel neko procitao brojke koje kolega dejan iznosi u svom "naucno istrazivackom" radu?! Mislim da je covek na veoma precizan nacin pokazao da lov nikada nije ugrozio brojnost!

Kolega bturijane, deklarisao sam te na osnovu procitanog, samo sto opet iskreno nisam video na delu tu "brigu", iskreno mi smeta kada se generalizuje! Ja mogu da iznesem samo cinjenice sa kojima raspolazem, a te cinjenice nisu "pausalne" procene, vec skoro realna situacija na terenu... Mene je to iskreno pogodilo, da neko rad strucnih ljudi i lovaca u LU Nis baca pod noge i poistovecuje sa neradom i nebrigom! Da sada ne bi ponavljao sebe, pregledom mojih upisa, moze se tacno utvrditi prihod koji LU Nis ostvaruje od PRODAJE MIRISA!!! A takodje mozete naci i ulaganja, dokaz tome su rezultati koje vidi ko hoce da vidi, veliki broj ptica koje se trudim da prikazem, narocito na temu kinologije, dobro gazdovanje o cemu svedoce dobri i uspesni lovovi, puna hranilista za sve vrste divljaci, sve se to moze videti iz mojih upisa i sa fotografija! Nasa lovocuvarska sluzba je opremljena na najvisem nivou, od HTZ opreme, sluzbenih vozila, digitalnih aparata i GPS uredjaja! Mislim da smo u ovome daleko ispred svih u okruzenju, a medju prvima na nivou Srbije!

Kod nas komercijalnog lova jarebice NIKADA nije bilo!

Obuka pasa se izvodi iskljucivo po kalendaru, s tim sto u prolecnom delu uvek zavrsavamo 31.03. iako kalendar dozvoljava trening do kraja aprila meseca, a to je kako sam u onom snimku vec rekao mesec kada parovi svijaju gnezda, mozda je greska sto nisam naglasio da se rasparuju u februaru ili martu u zavisnosti od vremenskih prilika!

Prosle godine smo SAMOINICIJATIVNO zabranili lov jarebice, da se pohvalim da je inicijativa potekla od mene i jos nekoliko drugara!

Moj zakljucak bi bio, da sve zavisi od ljudi! Mi cemo se opet pored zabrane lova truditi da unapredimo brojnost i sacuvamo jarebicu! Voleo bi da budemo primer svima!

Kolega Dare, fazan je izuzetno agresivna i teritorijalna vrsta! Ne preporucuje se njegovo naseljavanje na terenima bogatim jarebicom, jer je jarebica kao nasa atohtona vrsta po meni uvek prioritetna! Mi ga nikada ne ispustamo u staniste jarebice!
Priroda, kerovi i lov!
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov jarebice kamenjarke LOV NA SITNU DIVLJAČ 48 25.11.2015. 17:27
Uzgoj i očuvanje jarebice DIVLJAČ 42 26.02.2014. 20:08
Elementi populacione dinamike poljske jarebice STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 12.05.2013. 20:55
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,823,854 posete www.srbijalov.com