Pravilnik "SRPSKE DALEKOMETNE LIGE" za 2019. godinu
100 metara
MK puška – isključivo kalibar 22LR
Maksimalna masa puške: 4.5 kg bez prednjeg oslonca (bipoda)
Svi vidovi prednjeg oslonca su dozvoljeni (bipod, postolje, ranac, vreća…) pod uslovom da nije moguće da se MK fiksira ili da se vrati u identičan prvobitni položaj (bez graničnika), bez mogućnosti elektronski kontrolisanog pomaka i sl
Zadnji oslonac – po izboru strelca, ne sme biti fiksan sa kundakom, mora biti nezavisan element
Izbor položaja za gađanje je slobodan. Stojeći, sedeći, ležeći, bitno da je bezbedan za sve učesnike
Proba: 5 minuta, neograničen broj metaka, meta se ne donosi na uvid
Meč: 10 metaka, 10 minuta, u dve mete po 5kom, mete su jedna ispod druge
Spotiranje je dozvoljeno
Jednom MK puškom može pucati cela jedna ekipa.
300 metara
Dozvoljeni svi kalibri municije do 8,5 mm sa centralnim opaljenjem
Maksimalna masa puške: 8.25 kg bez prednjeg oslonca (bipoda)
Svi vidovi prednjeg oslonca su dozvoljeni (bipod, postolje, ranac, vreća...) u kojima nije moguće da se karabin fiksira ili da se vrati u identičan prvobitni položaj (bez graničnika), bez mogućnosti elektronski kontrolisanog pomaka i sl.
Zadnji oslonac – po izboru strelca, ne sme biti fiksan sa kundakom, mora biti nezavisan element
Izbor položaja za gađanje je slobodan. Stojeći, sedeći, ležeći, bitno da je bezbedan za sve učesnike
Proba: 5 minuta, neograničen broj metaka, meta se donosi na uvid
Meč: 20 metaka, 20 minuta, u dve mete po 10kom
Spotiranje je dozvoljeno
Važi pravilo - jedan strelac – jedna puška
Zabranjena je upotreba gasne kočnice
Umanjeni primer mete / na jednom papiru 55x55cm se nalaze dve kružne mete, vrednost jednog kruga odgovara ¼ MOA na300m. Muš je ¼ MOA, 10tka 0,5 MOA itd.
Format Takmičenja
Takmičenje je pojedinačno i ekipno. Ekipe su sastavljene od 4 člana, stim da se uzimaju u obzir najbolja 3 rezultata kao ekipni rezultat. Da bi ekipa tokom trajanja lige koristila ime iz ranijih kola, potrebno je da najmanje dva člana iz prvog nastupa ekipe budu u timu za konkretno kolo(radi sabiranja bodova za ukupni, godišnji plasman).
Discipline 100m MK i 300m karabin su nezavisne, i rangiraju se i nagrađuju pojedinačno i ekipno.
Bodovanje
Sistem bodovanja se zasniva na performansnom sistemu, gde je pucač koji je zauzeo prvo mesto dobija 100 bodova, i svi ostali rezultati se određuju podelom njihovog rezultata sa pobedničkim rezulatatom i množenjem sa 100.
(Rezultat pucača / Najbolji rezultat) x 100, zaokruženo na 3 decimale
PRIMER:
Otpucao si 89 meč poena. Pobednik ima 105 meč poena (89/105)*100 = 84,762 SDL poena
Ukupan broj SDL poena za sezonu će biti zbir najboljih nastupa pucača/ekipa, po sistemu „broj održanih kola minus jedno, najlošije kolo“.
Finale će vredeti +40% bodova, tj. najbolji rezultat će donositi 140 SDL boda, i svi ostali strelci takođe će dobijati +40%. )
Maksimalan broj strelaca po kolu je pedeset. Nakon popunjavanja tog broja prijavljenih neće biti moguće učešće u konkretnom kolu lige, bez obzira na dotadašnja učešća i plasman
Prilikom ulaska na strelište, vrši se provera bezbednosti oružja – da je oružje prazno i da je zatvarač izvađen ili u zadnjem položaju, i da li su sigurnosne zastavice u ležištu metka. Zastavice moraju biti na tom mestu stalno, bez izuzetaka, sem kada strelac nastupa – i uklanjaju se isključivo po odobrenju rukovodioca gađanja. Nepoštovanje ovog pravila povlači diskvalifikaciju.
Tokom trajanja probe i meča, obavezna je upotreba antifona i od strane strelaca i od strane posmatrača.
Takmičenje se odvija na sledeći način:
Strelac iz baterije, po odobrenju rukovodioca gađanja, zauzima poziciju na streljačkoj liniji sa MK puškom. Pošto rukovodilac odobri, uklanja se sigurnosna zastavica iz ležista i tada počinje proba koja traje 5 minuta. Po isteku vremena za probu, rukovodilac gađanja izdaje naredbu da se obustavi gađanje, dok se okrenu mete na 100m za MK. Potom se izdaje naredba za otpočinjanje meča, koji traje 10 minuta, puca se po 5 metaka u dve mete. Kada istekne vreme, rukovodilac izdaje naredbu da se zastavice vrate u leziste, te da se MK puška odloži, a zauzme pozicija sa karabinom (ukolko je strelac završio ranije sa mečom, zastavicu vraća u ležište i odstupa sa linije gadjanja dok ostali takmičari ne završe, potom zauzima poziciju za gađanje sa karabinom). Po odobrenju rukovodioca gađanja, kada su se svi takmičari postavili sa karabinima, uklanjaju se sigurnosne zastavice i počinje da teče vreme od 5 minuta za probu na 300 m. Kada vreme istekne, gadjanje se obustavlja, i zastavice se vraćaju na mesto (u ležište) dok traje zamena meta na 300 metara. Kada su mete zamenjene, po odobrenju rukovodioca meča zastavice se uklanjaju iz ležišta, i otpočinje meč koji traje 20 minuta, po 10 metaka u dve mete. Strelac koji je završio sa gađanjem, vraća sigurnosnu zastavicu u ležište i sklanja se sa vatrene linije. Pošto se meč završi, strelci mogu da uklone svoje oružje i opremu sa vatrene linije, da bi sledeća baterija zauzela svoje pozicije.
Probne mete sa 100m se ne donose na uvid strelcima, a sa 300m se donose.
Sva pitanja za čijom regulacijom se naknadno ukaže potreba, biće regulisana aneksima pravilnika.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na treće kolo takmičenja, „SRPSKA DALEKOMETNA LIGA“, osnovane od strane Streljačkog sportskog udruženja „TNT“ iz Beograda, a koje će se održati u Trsteniku, 16.06.2019. godine.
Discipline/svaka je posebna:
- 100m MK puška i
- 300m karabin
Sve prijave se uplaćuju na tekući račun SSU TNT 200-3072612101968-17 Poštanska štedionica, moguće je zbirno uplatiti za ekipu ili pojedinačno. Tim/pojedinci koji se prijave za takmicenje a na istom se ne pojave, ne ostvaruju pravo na refundaciju.
Kotizacija je nepromenjena, 1.500 RSD
prijave na mail telefon za informacije +381 62 655 600 Stefan Kovačević
Takmiči se ekipno i pojedinačno u obe discipline. Svaka disciplina se boduje posebno.
Meč počinje u 10h, obavezan dolazak bar 30min ranije.
Broj mesta je ograničen na 50 i prijave se zaključuju kada se ovaj broj ispuni, rok za prijave je 10.6.
Hrana i piće obezbeđeni u toku meča.
Posle ovog kola se pravi letnja pauza i nastavljamo u septembru i finale u oktobru.
Da se tajno pohvalim a da vi ne sirite jer nisam siguran da bi se objektu pisanja ovo svidelo jer je skroman momak.
Pa mislim vec dve godine momak iz mog zaseoka, gde su mi se geni smuckali, gde sam proveo najlepse i najbezbriznije dane osvaja drugo mesto na pucanju na Khales kupu na 1000m.
Dobro ljudi iz tog long range kluba ga znaju dobro posto mu je sada hobi postao i posao konacno ali ja sam to saznao tek u aprilu kad sam isao u lov na srndaca.
Dobro de, od njega me ne cudi da to moze u danu kada smiri zivce jer zna da bude nervozan ali okolnosti u kojima cujem da je to uradio su zaista neuobicajene.
Krenulo je od MUPa gde je dosao da trazi da moze da pusku koju je sam radio izveze na takmicenje. Jesmo mi blizu Bosne ali je referent prevazisao Muju iz vica pa mu je predlozio da on tamo nadje pusku i lepo puca. Kazu sto jada je prosao da bi to ostvario.
E sad tamo dodje kazu 20 strelaca odkojekude i dovedu 3-5 clanova tima.
Znaju ko meri vetar, ima tu i oftamologa koji mere ocni pritisak, nose se tamni povezi ceo dan.
Medjutim dodje Aco sam i tras, tras i uze drugo mesto mislim da je 2017 prvi put na opsti uzas ostalih takmicara iz razvijenih zemalja.
Znam da mu je cuveni Sterle bio spoter da li je takav bio dogovor ili se to tamo namestilo jer je on covek koji voli sve iz SFRJ.
Sve u svemu ko u vicu o paklu ima Srba sposobnih samo je tesko da izadju iz kazana jer ih mnogi vuku dole.
Meni je drago da se nasao u tom svetu i u onome sto je kao dete voleo - samo da kazem da je kao dete iz MK ispalio jedno deset sanduka municije ko kaze da je ne treba davati na dozvolu. Dobro puca i glinene golubove a slagacu mislim da je iz karabina poceo da lovi tek posle 20 godina.
300m
1. Miroslav Čukvas
2. Andija Petković
3. Stefan kovačević
Sami rezultati su bili odlični, svi takmičirai pobednici su bili egal i presudilo je svega 0.05 poena između prvog i drugog.
što se tiče neke statistike u pogledu maksimalnog broja poena to je sledeće
100m lr, tri nabolja rezultata u sezoni 2019 ostarili su sledeći strelci
1. 90 krugova Marko Miljaković
2. 89 krugova Darko Ćirić, Petar Pavlović, Dragoslav Đorđević
3. 88 krugova Radomir Živadinović
Najbolji ekipni rezultat sezone na 100m je ostvarila ekipa SSU TNT 1
300m tri najbolja rezultata u sezoni
1. 197 krugova Arnold Kunc
2. 193 krugova Miroslav Čukvas
3. 191 krugova Saša Kunc
Najbolji ekipni rezultat sezone na 300m je ostvarila ekipa SK Srebrni Metak
Sezonu završavamo sa ukupno 80 takmičara koji su nastupali u 2 kategorije. Neki Prosek po kolu je bio 48+- stelaca.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?