Podmlatkari u lovu, DA ili NE
|
arnotije |
Objavljen 25.02.2014. 12:49
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Najmladji i najstariji na otvaranju lovne sezone
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 28.02.2014. 18:54
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Kolko razumeh tema je podmladak u lovu, DA ili NE.Kolko vidim iskustva predhodnih pisaca postova su razlicita kao i stav o zadatoj temi.Koliko se secam zakon je predvideo da u lov moze ici punoletno lice, koji poseduje vazecu lovnu kartu i oruzje za koje poseduje oruzni list.Podrazumeva se da je isti polozio lovacki ispit i stupanjem u lovacku organizaciju prihvatio prava i OBAVEZE koje ta organizacija propisuje.Upravo u svemu tome lezi manjkavost naseg zakona vezano za lovacki podmladak.Neke zemlje evrope, Ceska na primer ne dozvoljava izlazak u lov podmladku mladjem od 14 godina a i oni moraju da se uklope u odredjenu proceduru.Naime podmladak nemoze da ide pored lovaca vec tridesetak metara iza linije kretanja lovaca i zadatak podmlatka je da skuplja i nosi odstreljenu divljac ako u lovu nema zapreznih kola na koja se divljac stavlja.Lovacka drustva sirom Evrope MORAJU da imaju uredjeno streliste na kome podmladak ali i ostli lovci mogu da vezbaju gadjanje glinenih golubova ,zeca i svinje u pokretu kao i stajacu metu srndaca i jelena.Mozda bi i kod nas nesto slicno bilo dobro uneti u zakon o lovstvu jer tada bi bio i vuk sit i ovce na broju.Ovako svako ko vodi dete u lov izlaze njegov zivot riziku a usput krsi i zakon.Nesrece u lovu nisu tako retka stvar da bismo bili sigurni da se "to nama nemoze desiti".Nazalost posledice mogu biti teske ne samo po dete nego po roditelja ,lovocuvara, i ko zna koga jos. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 28.02.2014. 19:09
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
то су чеси паметно урадили. подмладак треба да иде у лов како би научио (а не ко ја под старе дане), али не "у првој линији". но за ово код нас, човек иде у лов ако носи пушку и муницију. уколико није наоружан, он је обичан шетач, а нешто не видех да је забрањено кретање ловиштем ненаоружаних особа. просто, они нису ловци и за њих "ловачки" закон не важи. ово говорим из личног искуства јер смо се много често сретали са групама ловаца док сам ја био у планинарима, и вечито сам водио расправу да се не иде недељом у планину у реоне где се мувају ловци. дакле, уколико би подмладак ишао као у чешкој 30-50м иза ловаца они не би били чланови групе (као што и нису) и пред законом су чисти. шта онда ту раде? шетају, скупљају чауре, посматрају птице за школске секције... а да треба организовати стрељачке секције и стрелишта, треба итекако.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 28.02.2014. 19:13
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
ssekir75 kaže:
то су чеси паметно урадили. подмладак треба да иде у лов како би научио (а не ко ја под старе дане), али не "у првој линији". но за ово код нас, човек иде у лов ако носи пушку и муницију. уколико није наоружан, он је обичан шетач, а нешто не видех да је забрањено кретање ловиштем ненаоружаних особа. просто, они нису ловци и за њих "ловачки" закон не важи. ово говорим из личног искуства јер смо се много често сретали са групама ловаца док сам ја био у планинарима, и вечито сам водио расправу да се не иде недељом у планину у реоне где се мувају ловци. дакле, уколико би подмладак ишао као у чешкој 30-50м иза ловаца они не би били чланови групе (као што и нису) и пред законом су чисти. шта онда ту раде? шетају, скупљају чауре, посматрају птице за школске секције... а да треба организовати стрељачке секције и стрелишта, треба итекако.
Kolega, ne se sekir-aj , mislim da si prokleto u pravu!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 01.03.2014. 06:23
|
Veteran
Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Slažem se u vezi rizika kad vodiš podmladak u lov,ali rizik je i za sve učesnike u lovu ne samo za podmladak.....mislim da je čak manji rizik po nijh jer su tada lovci pažljiviji i klinci uvek idu iza lovaca... svako neka vodi svoje dete na svoju odgovornost....tako ja gledam na to..
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.03.2014. 10:37
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ako ih se ne vodi u lov kako će konkretno naučiti nešta na terenu. Teorija nije dovoljna, potrebna je i praksa. Drugo, ako im branimo da idu sa nama u lov može trajno da ih prođe volja, pa posle više neće hteti kada se ispune sve zakonske norme.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 01.03.2014. 12:51
|
Lovčina
|
управо тако
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 01.03.2014. 15:32
|
Lovčina
Upisa: 2423
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
или га недељом водиш у лов или улица у криминал, па направи избор ;) са тако неком паролом би требали да изађемо. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.03.2014. 16:32
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Nema to veze sa ulicom i kriminalom. Nemoj da mesamo babe i zabe. Jel to znaci da oni koji ne idu u lov zavrse kao krimosi na ulici, .... Pa ne bas. Znam da nisi tako ni mislio ali nije lepo ni pomenuti tako nesto. To zavrsavanje na ulici zavisi od kuće, od situacije i razuma u kuci i vaspitanja koje im se pruza.
A lov ... Ako vole i zele, ... Treba im pruziti, .... |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 02.03.2014. 18:15
|
Lovčina
Upisa: 2423
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
има везе. ја боље знам шта сам мислио. |
|
|
|
arnotije |
Objavljen 03.03.2014. 07:45
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Slika vredi sto reci ...moj stav je takav, dok god on bude ustajao pre mene kada treba da idemo u lov vodicu ga. Dok je bio jos sasvim mali i dok nije mogao da ide, cim bi ja dosao iz lova on bi dovlacio neke krpe kako je tada govorio da cisti "puku" A svako ima pravo da radi kako on misli da treba.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 03.03.2014. 07:56
|
Lovčina
|
AcaNik kaže:
има везе. ја боље знам шта сам мислио.
E do haha, ... Pa lepo ondak reci sta si mislio .... Totle, ... Pasulj, bob i plecka bas ne pomazu mnogo, ..... |
|
|
|
gavra bakos |
Objavljen 03.03.2014. 08:50
|
Član
Upisa: 168
Pristupio: 04.08.2010. 14:18
|
[quote]Joe the hunter kaže:
Naime podmladak nemoze da ide pored lovaca vec tridesetak metara iza linije kretanja lovaca i zadatak podmlatka je da skuplja i nosi odstreljenu divljac ako u lovu nema zapreznih kola na koja se divljac stavlja.
Mišljenja sam da podmladak treba voditi u lov! Podmladak TREBA da ide pored lovca (nikako iza linije), iz prostog razloga što tada lovac ima direktnu kontrolu nad njim!Trbalo bi da ide na dva koraka od lovca i to sa lovčeve leve strane!NARAVNO TO SVE TREBA REGULISATI PROPISIMA!!! Za sada podmladkari nažalost ne mogu ići u lov.
gavra bakoš
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.03.2014. 08:54
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ Mogu ići, još kako! Koleza ssekir75 je gore lepo objasnio, a ja podebljao... Znači, ne kao lovački podmlatkari, nego kao slobodni građani Srbistana!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 03.03.2014. 11:03
|
Lovčina
|
Mislim da ovde nije pitanje forme nego da li ...
A koli mi se cini tu dileme nema...
a kako ce ici, kao pdmlatkari, slobodni gradjani ili vesela grupa mladih koja prati grupu naoruzanih ljudi na putu do kafane .... Mislim da je sve jedno. Jedino mesto gde se o lovu moze nauciti je LOV .... |
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 03.03.2014. 12:49
|
Član
Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Da,ja sam za podmladak u lovu. Ja sam bio 2.-3. razred osnovne kada me je otac učio da punim patrone i gađam iz puške i tako ja zavoleo lov i sve što znam o lovu,mogu vam reći dobar deo toga sam u detinjstvu izučio. Kakvo izlazenje tada sa drugarima u npr.petak veče kad se lovi subota i nedelja,a kad prodje lovni vikend,jedva čekam ponovo subotu i nedelju. Podmladak u lovu nego šta. Pa od malih nogu da zna da barata oružjem-puška,nož,da zna vatru da sebi založi itd... Ma prednosti su iljadu a sa mog aspekta ne vidim mane.
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 03.03.2014. 19:55
|
Lovčina
|
stojkuki kaže:
Mislim da ovde nije pitanje forme nego da li ...
A koli mi se cini tu dileme nema...
a kako ce ici, kao pdmlatkari, slobodni gradjani ili vesela grupa mladih koja prati grupu naoruzanih ljudi na putu do kafane .... Mislim da je sve jedno. Jedino mesto gde se o lovu moze nauciti je LOV ....
управо тако и никако другачије!
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 03.03.2014. 22:11
|
Veteran
|
Lovački podmladak jovancalic u akciji ,,izgradnja hranilišta za krupnu divljač,, ....prvo nek nauči da poštuje prirodu i divljač pa sve ostalo....
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 04.03.2014. 17:03
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Vidim da kolege bas nisu razumele termin LOVACKI PODMLADAK.U predhodnom mom postu sam izneo iskustvo iz Ceskog lovstva gde se pod podmladak ne misli na DECU LOVACA nego na CLANOVE PODMLATKA LVACKOG DRUSTVA.Mnogi clanovi tog podmlaka cak i nemaju roditelje koji su lovci nego su samoinicijativni clanovi LD.Znaci samo clan podmlatka LDi to stariji od 14 godina moze da se krece na terenu na kome se izvodi lov.Treba reci da mladi clanovi LD moraju proci lovnu vecernju skolu u trajanju od 60 casova pre nego sto mogu izaci sa lovcima na teren.Tako da netreba brkati samoinicijativno vodjenje dece i clanove lovackog podmlatka.Gledajuci sve ove nesece u lovu najezim se pri pomisli da je to moglo da snadje i neko dete.Dok se u nasim lovistima ne uvede red deci nije mesto u lovu a Bogami ni nama matorima. |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 04.03.2014. 19:43
|
Veteran
|
Joe the hunter kaže:
Vidim da kolege bas nisu razumele termin LOVACKI PODMLADAK.U predhodnom mom postu sam izneo iskustvo iz Ceskog lovstva gde se pod podmladak ne misli na DECU LOVACA nego na CLANOVE PODMLATKA LVACKOG DRUSTVA.Mnogi clanovi tog podmlaka cak i nemaju roditelje koji su lovci nego su samoinicijativni clanovi LD.Znaci samo clan podmlatka LDi to stariji od 14 godina moze da se krece na terenu na kome se izvodi lov.Treba reci da mladi clanovi LD moraju proci lovnu vecernju skolu u trajanju od 60 casova pre nego sto mogu izaci sa lovcima na teren.Tako da netreba brkati samoinicijativno vodjenje dece i clanove lovackog podmlatka.Gledajuci sve ove nesece u lovu najezim se pri pomisli da je to moglo da snadje i neko dete.Dok se u nasim lovistima ne uvede red deci nije mesto u lovu a Bogami ni nama matorima.
Kolega ja sam pisao o tome unazad nekoliko stranica u vezi edukacije podmladka koju nemaju,a plaćaju članarinu ...moj Joca je član LU Brzava Plandište i PLAĆA članarinu već evo 3 godine....da neko kaže da nemogu ići sa nama u lov dok ne napune 14 god i dok neprođu neko predavanje ili neku školu nebi ga vodio...ako se nevaram većina (ne sve, već većina) tragedija se dešava u lovovima koji nisu baš po ,,propisu,, i niko nije lud da u takve stvari vode decu...u pravu si potpuno koliko je opasno al uvek nekako popustim i povedem ga....ne ide u grupni lov, samo na fazana i jednom sam ga vodio na patke što je i meni prvi put bilo...
Žena mi Makedonka....
|
|
|