Šakal (mali vuk) iz Trskara
|
car2 |
Objavljen 25.06.2012. 11:24
|
Član
Upisa: 76
Pristupio: 09.06.2012. 15:03
|
Ajd da odam jednu tajnu za uspesan lov sakala, uzmi kesice kamilice i nane i sanjima se utrljaj da prikrijes ljudski miris
Zato mene i kad sam na zemlji i na travi srecem sakale i na par metara,ovaj recept mi dao jedan cicica i odelo okaci na neki vetar nemoj da lepo obucen i opran ides na ceku, mozda glupo to sto kazem ali kod mene pali. |
|
|
|
ivanm |
Objavljen 25.06.2012. 13:43
|
Mlađi član
Upisa: 14
Pristupio: 19.06.2012. 10:18
|
Male tajne velikih majstora lova.
Nekorišćenje jakih deterdženata za odeću sa omekšivačima i mirisima, brijanje bez losiona posle brijanja, itd, to su neki postulati koji su većini poznati. Znao sam šta NE trebam da koristim, evo sad sam čuo šta trebam DA koristim.
Meni je najveći problem što moram da ih nateram da mi priđu na manje od 40metara, da ima smisla pokušaj odstrela. Lično probao sam svakojake municije na svakojakim udaljenostima (govoreći o šakalima, naravno) i stekao neko iskustvo. Teren na kome sam ja je ravničarski sa intenzivnom poljoprivredom koji omogućava da se ova avetinja pojavi niodkud i da se za tili čas udalji van dometa čak i kada je golim okom lako vidiš. U tim uslovima nema ništa od postavljanja čeke na neke staze jer ih ima stotine. Od 10 susreta 7puta izašao je na 50-70metara, a ostalih 30% na 30-50metara, dakle opet diskutabilna daljina za siguran odstrel sa hamerlesom. Iskreno, u početku sam na većim udaljenosti uvek imao lovačku dilemu - da li da pucam i da ga najverovatnije ne ostrelim nego samo ranim sa malom verovatnoćom da uspem da ga pronađem ranjenog ili da ga jednostavno pustim da ode? Obzirom kolika je on on pošast kod nas ipak sam se odlučio na prvu varijantu.Mođda nije lovački najetičnija (kad se puca iako se zna da će najverovatnoje biti samo ranjena divljač), ali kada se zna da se godišnje odstreli 1šakal na 40ha površine (!!!) gajena divljač nema ni blizu milosti od šakala.
Podeliću iskustvo sa svima - crno-crveni Belott "2" bez većih problema na 50-60 metara pogađa u profil šakala sa 3-8 dramlija (zavisnosti od pucnja do pucnja), što zasigurno ne dovodi do odstrela, ali do ranjavanja zasigurno. Čak i živ, ostaje ranjen i gajenoj divljači daje malo veće šanse za beg u vremenu kada imaju i gaje mlade... |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 26.06.2012. 08:41
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Uzmi ti momcino >Karabin i lovi, ah da jos nesto, Sakal je jedna od vrlo zilavih vrsti.
Ponekad odnese i dobar pogodak karabinskim metkom. Nego budi uporan i ne predavaj se.
Dobar pogled.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 26.06.2012. 12:34
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Kolika god da je pošast ... moje mišljenje je da je to pogrešno razmišljanje!!
Nikada, ali baš nikada, nisam povlačio obarač a da sam znao da će posle toga uslediti ranjavanje! Etika ili ne ...
Slažem se da treba stati u odbranu "gajene" divljači, naročito podmlatka, ali lično ne mogu namerno da ostavim bilo koju divljač(pa ni predatore) da se ranjena muči i umire u bolovima! Uvek sam za "bolje siguran promašaj nego nesiguran pogodak" a tek za "sigurno ranjavanje" nisam nikako!!
ALI to je samo moje mišljenje
Na ovim stranama i još nekim temama na ovom forumu ima mnogo štošta da se nauči o lovu ovog predatora, pa tako se može pronaći i koje je adekvatno oružje i municija i na kojim daljinama i sl ... ako se lovi na ravničarskim terenima gde se može divljač gađati na većim daljinama, sačmarica je sigurno loš izbor i preporuka je, kao što je kolega Stari već napisao, nabavka lovačkog karabina.
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 26.06.2012. 13:13
|
Admin
|
Juče prolazeći "Dunavskom magistralom", podnožjem nacionalnog parka erdap, naleteh na ...
Pregažen!
Meni bude krivo kad vidim da strada na ovakav način a ja se "polomiK" da mu dokučim i nadmudrim ga, odstrelim
|
|
|
|
ivanm |
Objavljen 26.06.2012. 13:51
|
Mlađi član
Upisa: 14
Pristupio: 19.06.2012. 10:18
|
Hvala.
Prihvatam, naravno, sve sugestije i kritike.
Samo bih hteo, Canise, da sebe malo ispravim ako sam se pogrešno izrazio - nikad ne bih i nikad nisam pucao sa namerom da ranim i ostavim ranjenog šakala. Uvek bih ga posle hica tražio da ga "dotučem". Problem je u tome što je retko bilo efekta od te potrage. Uostalom da sam neetičan i da ne smatram da čak i najveća zver treba da ima korektan pristup lovca ne bih tražio savet iskusnijih od mene za sigurnim odstrelom. Sve moje dosadašnje aktivnosti nisu bile sadističke već jednostavno sam tražio načine da budem uspešan. Cilj mi je bio da ranjavanjem (ako već ne uspem da ga odstrelim) je da sebi dam mogućnost da mu priđem na manje rastojanje i dovršim započeto. Probao ovo, probao ono, uvideo šta se može a šta ne, šta se čime postiže a šta ne, i eto me na forumu u potrazi za savetom.
Krivolov, neetika u lovstvu, nepoznavanje lovstva i predatori jesu naši najveći problemi i treba ih rešavati zajedno !!! Neznanje nije sramota, već nepriznavanje vlastitog neznanja i nedostatak volje za stalnim učenjem.Nije sramota pokajati se za učinjenu grešku. Sramota je nepriznati svoju grešku i činiti je i dalje... |
|
|
|
car2 |
Objavljen 26.06.2012. 15:10
|
Član
|
E moje kolega tacno je sto kaze Canus ,idi na opciju za siguran pogodak ja sam svoje primerke nekad nocu trazio sa mojim terijerom ,na krvni trag i povodnik kera i nalazio,koja je to volja bila da pokazem koliko sam odstrelio sakala.
A i iskreno samo karabin je zakon za sakale kod sam poceo da lovim sakale imao sam srecom karabin 6,5 Carcano ostalo od dede ,koliko sam time sakala odstrelio, sednem u njive a kod mene iz brda idu vinigradi vidis sakala ko na dlanu i tresnes ga karabinom sa 100 metara e to je lov bio bio sam mladji i ludji ,puno srece mladjim kolegam jer sakal je lukavi protivnik. |
|
|
|
alex |
Objavljen 26.06.2012. 15:25
|
Lovčina
Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Kolege imam zelju da odstrelim sakala.
Znam da ga ima na terenu gde lovim video sam rupe, cuo ga u suto odstreljeni su dost njih ali nikako da izadje na mene.
Polako skupljam pare za karabin i optiku ide malo teze jer zelim da sve to sam isfinansiram bez pomoci mojih.
I sad lovi ga sa mojom puskicom IZ 18. i na vecim disancama ga ne bih pucao pa sam hteo da vas pitam za neki mamac da ga namamim da mi pridje u dome.
Znam za ono sa ribom u flasi imate li jos neki mamac???
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
car2 |
Objavljen 26.06.2012. 18:05
|
Član
|
Ima mamac ali i smejacemo se za ovo kod mene 2 poneli plovku na ceku ,ona se drala i stvarno radilo pucali na sakala ali ipak nesto pojelo i odnelo plovku
Ma nema pravila samo treba biti uporan ,jedan ce da naleti. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.06.2012. 18:50
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
canis aureus kaže:
Kolika god da je pošast ... moje mišljenje je da je to pogrešno razmišljanje!!
Nikada, ali baš nikada, nisam povlačio obarač a da sam znao da će posle toga uslediti ranjavanje! Etika ili ne ...
Slažem se da treba stati u odbranu "gajene" divljači, naročito podmlatka, ali lično ne mogu namerno da ostavim bilo koju divljač(pa ni predatore) da se ranjena muči i umire u bolovima! Uvek sam za "bolje siguran promašaj nego nesiguran pogodak" a tek za "sigurno ranjavanje" nisam nikako!!
ALI to je samo moje mišljenje
Na ovim stranama i još nekim temama na ovom forumu ima mnogo štošta da se nauči o lovu ovog predatora, pa tako se može pronaći i koje je adekvatno oružje i municija i na kojim daljinama i sl ... ako se lovi na ravničarskim terenima gde se može divljač gađati na većim daljinama, sačmarica je sigurno loš izbor i preporuka je, kao što je kolega Stari već napisao, nabavka lovačkog karabina.
Canise Ovako bi trebao da razmišlja svaki lovac. Lovnu divljač ne bi trebalo klasirati, nego etika treba da vredi za sve vrste divljači, pa i za štetočine.
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 26.06.2012. 22:18
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Slazem se da netreba ostavljati ranjenu divljac.
Jos uvek mi u mislima Ranjeni Srndac od pre neku godinu, ode i eto.
Evo jedne zenke od pre neku godinu, sto rece Car bio sam mladji a i lepsi .
Odpucana sa 243 winc.
Ovu zenku je pregazio auto izmedju Pozarevca i Auto puta. A video sam ga i na Auto putu kod Beske.
Dobar pogled.
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 27.06.2012. 22:45
|
Veteran
Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Dali je moguće da mužjak Šakala hoće da se pari sa vučjakinjom koja je u teranju.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 29.06.2012. 00:03
|
Admin
|
bogoljub kaže:
Dali je moguće da mužjak Šakala hoće da se pari sa vučjakinjom koja je u teranju.
ker jedno kerA drugo što ne bi bilo moguće ... a i teranje je teranje
p.s. ima ona tema o "ukrštanju" pa ...
Hibridizacija
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 29.06.2012. 21:44
|
Veteran
Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Čovek kaže vučjakinja terala šakala a posle on nju i hoće da je naskoči ali mu nije uspelo.Pucao na njega ali ga promašio i obrukao se na tako malom rastojanju 20 metara da toliku metu promaši.
A ni svinje te večeri nije dočekao a komarci ko Rode.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 22.07.2012. 23:51
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
car2 kaže:
Ima mamac ali i smejacemo se za ovo kod mene 2 poneli plovku na ceku ,ona se drala i stvarno radilo pucali na sakala ali ipak nesto pojelo i odnelo plovku
Ma nema pravila samo treba biti uporan ,jedan ce da naleti.
ma meni to sa plovkom deluje ok jer znam neke kod mene sto snimali pevca kad peva pa kasnije okacili zvucnike na ceku i raspalili "pesmu" al im nije uspelo, izgleda nasli nekog pevca falsira
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 25.07.2012. 07:56
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Juče konačno nakon jako dugo vremena izlazak na teren!!! Idemo nas trojica kolega (Apinest, jedan kolega lovac koji nije član foruma i ja) da malo prošetamo u nadi nebi li nekim laganim piršovanjem došli do krzna lije ili šakala!! Vreme idealno na granici između kiše i jake naoblake, jedino malo jači vetar nego što bi nam odgovaralo!! Ostavljamo auto, kratak dogovor i polagano kretanje...vidim nekoliko zečeva, ali teren u globalu jako "prljav", tek gde pokoje strnjište i detelina!! ...dolazimo do dogovoreno mesta i sastanka, pa nakon kraćih konsultacija opet ponovo isto, ali u smeru auta!! Počinje da propadava kišica, a ja zastajem na poljskom putu posmatrajući poveću parcelu strnjišta, omeđenu sa obe strane kukuruzima!!..mračak se već onako fino hvata za tlo, a silueta šakala u kasu izbija na nekih 150 m iz desne table kukuruza i ulazi u strnjište, bacam karabin u stalak i pokušavam da uhvatim u optiku divljač, međutim šakal "lomi" na desno i u istom tempu opet nestaje u kukuruzu..kao da mi je samo hteo reći ..tu sam!!..ali dobro, ima dana za megdana...tek smo krenuli..novi tereni ..nove kolege...samo polako!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 25.07.2012. 12:22
|
Stari član
Upisa: 389
Pristupio: 06.04.2011. 08:42
|
Kolege imam jedno pitanje,da li je moguce loviti sakala karabinom sa svojom minimalnom grupom od 3 lovaca koliko propisuje u svom L.U cekanjem ili ne,zimus smo isli sacmarama i samo gledali van dometa sacmare kako se igraju,pitali u sekciji da nam odobre da nosimo karabine,kazu da ne moze! kakva su pravila shodno sa time da se ide u grupno cekanje? da li je moguce da se to odobri ili je to samostalna zabrana U.O. udruzenja.? |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 25.07.2012. 12:55
|
Admin
Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
zoranp kaže:
..mračak se već onako fino hvata za tlo, a silueta šakala u kasu izbija na nekih 150 m iz desne table kukuruza i ulazi u strnjište, bacam karabin u stalak i pokušavam da uhvatim u optiku divljač, međutim šakal "lomi" na desno i u istom tempu opet nestaje u kukuruzu ..
Znači opet si promašio!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 25.07.2012. 19:00
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Nisam ni pucao!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 03.08.2012. 21:28