Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zašto RWS?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zašto RWS?
neca90
 Ja jos uvek nemam karabin,i nemam iskustva sa municijom za olucene cevi( sem od skora pistoljske),kao ni u lovu divljih svinja,pa ne mogu da dajem nikakva iskustva,vec da pitam samo ono sto mi nije jasno...U planu mi je Boze zdravlja da u neko dogledno vreme kupim karabin,a sudeci po upisima RWS je najbolji izbor...

Prvo,jel ima negde u Srbiji (nebitno u kom mestu) da se nadje RWS municija za 8x68S?I ako ima koliko to zadovoljstvo kosta?

A ako ne budem pri parama za tako redak kalibar,onda sam mislio 8x57...Ali sad bih voleo da cujem misljenje vas koji ste ovu municiju koristili,da mi kazete da li je ispravno moje razmisljanje da je za lov svinja pogonom bolje mekse zrno,npr.TMR,KS...a da je za lov cekanjem bolje tvrdje zrno,npr.ID i UNI Classic...I da li je recimo cesta pojava(citao sam to u Kalibru,jos davno) da ako se gadja nazime,gde imamo manju telesnu masu,sa tvrdim zrnom kao sto je UNI Classic,ono pobegne npr 200 i vise metara?

Svaka inf. je dobro dosla,ako Boze zdravlja budem lovio,nece mi biti na odmet ove informacije;)

ohotnik

neca90 kaže:
Ja jos uvek nemam karabin,i nemam iskustva sa municijom za olucene cevi( sem od skora pistoljske),kao ni u lovu divljih svinja,pa ne mogu da dajem nikakva iskustva,vec da pitam samo ono sto mi nije jasno...U planu mi je Boze zdravlja da u neko dogledno vreme kupim karabin,a sudeci po upisima RWS je najbolji izbor...

Prvo,jel ima negde u Srbiji (nebitno u kom mestu) da se nadje RWS municija za 8x68S?I ako ima koliko to zadovoljstvo kosta?

A ako ne budem pri parama za tako redak kalibar,onda sam mislio 8x57...Ali sad bih voleo da cujem misljenje vas koji ste ovu municiju koristili,da mi kazete da li je ispravno moje razmisljanje da je za lov svinja pogonom bolje mekse zrno,npr.TMR,KS...a da je za lov cekanjem bolje tvrdje zrno,npr.ID i UNI Classic...I da li je recimo cesta pojava(citao sam to u Kalibru,jos davno) da ako se gadja nazime,gde imamo manju telesnu masu,sa tvrdim zrnom kao sto je UNI Classic,ono pobegne npr 200 i vise metara?

Svaka inf. je dobro dosla,ako Boze zdravlja budem lovio,nece mi biti na odmet ove informacije;)
Ja cu da ti odgovorim na prvo pitanje posto jedrugo komplesno pitanje i zahteva dugotrajno pisanje a nemam nesto puno vremena RWS u kalibru 8x68 imas da kupis u Beogradu i cena za komad je oko 5 eur i nije nikakav problem da se nabavi a i cena naspram trofeja nikada nije velika.

rokvic
 Pre svega, kalibar8*68 nikako nije za pocetnike, pogotovo da ti bude prvi karabin, drugo municiju za ovaj kalibar imas po bolje snabdevenim peodavnicama, u Novom Sadu provereno znam da ima,
dalje, sledovanje ove municije od 60 kom kosta oko 300e, sto moras priznati nije bas zanemarljiva stavka....
Da li je RWS zaista najbolji to je duga prica, ima svoje prednosti a i mane, a sto se tice poslednjeg pitanja gde si naveo, da nazime moze da ode i 200m od mesta pogotka, taj kome to ode ne treba da ide u lov, nego na streliste i da vezba ,dok mu oci ne pobele...

huntinggirl1
 tačno, ja ga isto kupujem u tom cal,

8x68s je najbolji za svinje, , tu ne treba razmišljati, dobra municija je pola posla što se kaže
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

canis aureus
 8x68S je mogao da se nađe po trgovinama u BGu, ali retko, i ispod 5e/kom nije bivao sigurno.
Za 8x57JS je već bolja pokrivenos' i veći izbor što se tiče RWSa po BG prodavnicama i cena je bila oko 3,5e

A što se tiče korišćenja mekšeg i tvrđeg zrna u različitim lovovima, kako si naveo ... složio bih se da je za pogon bolje mekše zrno iako ima drugačijih mišljenja jer neki tvrde da je bolje tvrdo zrno jer se bolje probija kroz šiblje i granje i sigurnije stiže do cilja ... bolji prenos energije daju mekša zrna a pošto se puca na divljač u pokretu i česti su slabiji pogotci takva zrna će se više deformisati i više će štete naneti što može divljač ostaviti u vatri a i nisu toliko sklona rikošetiranju koliko ova tvrđa, a rikošet u takvim lovovima može da povredi psa ili čak i drugog lovca ..... Sa čeke je već druga priča, precizniji su pogotci u vitalne delove a i manje štete na mesu nanose tvrda zrna ...
ID i UNI zrna su dobra i za čeku i za pogon!!
Nisu toliko tvrda i imaju dobar prenos energije, dobro se deformišu a imaju i dobru penetraciju ... kako im imena kazuju "idealno" i "univerzalno" Confused
A što kažu u KalJibru ... od IDa(TIGa) u 8x57JS mi nijedno svinjče nije odnelo više od 50tak metara a bilo ih je od 30 do 160-170kg i na daljinama od par desetina do dvestotinak metara ... doduše, zrno je uvek padalo na vitalniji deo Yes
9,7g UNI u .30-06 je "tražio" malo bolji pogodak od 8ce ali svaki bolji pogodak(plećka, vrat) je bio blizu mesta nastrela ...

RWS najbolji izbor?!?
Kvalitet je odličan!!!! ali je cena za naše uslove prilično visoka!
Norma Orix je po mom mišljenju odličnog kvaliteta ali umerenije cene što je ipak bolji izbor Confused a verujem da se mogu još neka zrna favorizovati kao dobar izbor a da su niže cene ...
Sve u svemu, ko ima novaca da izdvoji za RWS ... neće pogrešiti ni sa IDom ni sa UNIjem Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

neca90
 Hvala svima na odgovorimaSmileIma vremena do kupovine,ali rekoh da se informisem,nije zgoreg;)

moravac 1
 Norma Orix je po mom mišljenju odličnog kvaliteta ali umerenije cene što je ipak bolji izbor Confused a verujem da se mogu još neka zrna favorizovati kao dobar izbor a da su niže cene ...
Sve u svemu, ko ima novaca da izdvoji za RWS ... neće pogrešiti ni sa IDom ni sa UNIjem Stari[/quote] Kolega jedna mala ispravka Norma uopste nije jeftinija od RWS-a.Pucam Normom.Sto se tice RWS-a tice naj idealnije resenje za pucanje i pogon i sa ceke pokazalo se zrno evoluson.Koga kod nas retko gde ima.Zadnji novitetet koji sam imao prilike da probam je evoluson grin.Municija nove generacije bez olova je aluminijumska je kosuljica.RWS municija je skupa za nase prilike Norma takodje ali vrede svaku paru.
srbija

Neca92
 Ma PPU rules! Osmeh 2 Grin
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

stojkuki
 Pa dobro, ... Iskustva su razlicita ... Ali ...
8x68 sam imao, pucao sa njim i prodao ga.
Metak je kao sto je receno oko 5 eur. Za nekoga ko puca koliko ja, to je skupoooo.
Koristio sam KS od 14.5 grama. Dobar ... Odlican. Efikasan.

Ono sa cim se necu sloziti je da je 8x68 najbolji za svinje. Nijedan kalibar nije najbolji a pogotovo ne za svinje. Gde je tu 9,3 ... 0,300. .... Svaki ima nesto svoje. a najbolji je onaj kalibar u dobra strelca.
Drugo, da nazime odnese .... Odnosi i nazime ... I te kako. Ne odnosi samo kada se pogodi idealno po kicmi, odnosno pogodak koji izazove sok nervnog sistema. Meni je npr pre nekog vremena nazime od 60 i kusur pogodak srce/pluca odnelo stotinak metara. Sve cisto, prostrel, odneta leva komora srca, pokidana aorta, a odnelo ... I te kako ...
i jos dve stvari .... Prvo DS je čudo od životinje ... Pravo, .... A drugo, .... U pogonima na malim prosekama i u gustisu cesti su pogodci po trbuhu, ... A te pogotke i nazime odnosi ... Zato i postoje dobri nasi verni kerovi, ...

Elem. rWS je odlican, metak, ... Za lovne daljine jedan od boljih ali je zaista jako jako skup ....

Lovac Stari
 Ma taj id i uni nisu dzabe tog cenovnog razreda!
Mada dobrom Lovcu i strelcu zavrsava posao i nas PPU.

-ANUBIS-

Lovac Stari kaže:

Aplauz

canis aureus

moravac 1 kaže:
Kolega jedna mala ispravka Norma uopste nije jeftinija od RWS-a.Pucam Normom.Sto se tice RWS-a tice naj idealnije resenje za pucanje i pogon i sa ceke pokazalo se zrno evoluson.Koga kod nas retko gde ima.Zadnji novitetet koji sam imao prilike da probam je evoluson grin.Municija nove generacije bez olova je aluminijumska je kosuljica.RWS municija je skupa za nase prilike Norma takodje ali vrede svaku paru.

Zavisi gde kupuješ i na koliko ali uglavnom je RWS malo skuplji od Norme! Ako gledamo UNI, ID, EVO od RWSa a TM, DK i KS su u ceni sa Normom.
Recimo, u 9,3x62 koliko sam se raspitivao UNI Classic je do 10e skuplji od Orixa po pakovanju od 20kom a EVO je još skuplji.
Dim

sheytan

Lovac Stari kaže:

Neki beshe i vuq sudu sa PPU... Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

moravac 1

canis aureus kaže:

moravac 1 kaže:
Kolega jedna mala ispravka Norma uopste nije jeftinija od RWS-a.Pucam Normom.Sto se tice RWS-a tice naj idealnije resenje za pucanje i pogon i sa ceke pokazalo se zrno evoluson.Koga kod nas retko gde ima.Zadnji novitetet koji sam imao prilike da probam je evoluson grin.Municija nove generacije bez olova je aluminijumska je kosuljica.RWS municija je skupa za nase prilike Norma takodje ali vrede svaku paru.

Zavisi gde kupuješ i na koliko ali uglavnom je RWS malo skuplji od Norme! Ako gledamo UNI, ID, EVO od RWSa a TM, DK i KS su u ceni sa Normom.
Recimo, u 9,3x62 koliko sam se raspitivao UNI Classic je do 10e skuplji od Orixa po pakovanju od 20kom a EVO je još skuplji.
Posto bas posedujem karabin u kalibru 9,3x62 evo i cena da znas kakve su.D.K 14,6g 80,Kegelspic 16-g 76,H-m 16,7g 87, TM-rundkopf 18,5g 75,Evoluson 18,8g 92 i Uni classic 19g 87.Sva pakovanja su po 20 kom.Norma vulkan 15g 75,oryx 15g 84 koliko je i oryx 18,5g.Sto se tice RWS-a najskuplji metak je silver edicion sto bi Englezi rekli metak za potpis lovca.
srbija

moravac 1

sheytan kaže:

Lovac Stari kaže:

Neki beshe i vuq sudu sa PPU... Odobreno
Ma i PPU kolega ako se mora!srbijalovJa ipak radije RWS a bogami i Norma.
srbija

sheytan
 Mora se samo umreti! Grin

Ja, lichno, 5e za metak NE DAM! Stari Iako ispalim mashala evara godishnje... Ali, domatjih! Kiss Zivela Uzicka Republika! Pardon, fabrika! Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

canis aureus

moravac 1 kaže:

canis aureus kaže:

moravac 1 kaže:

Posto bas posedujem karabin u kalibru 9,3x62 evo i cena da znas kakve su.D.K 14,6g 80,Kegelspic 16-g 76,H-m 16,7g 87, TM-rundkopf 18,5g 75,Evoluson 18,8g 92 i Uni classic 19g 87.Sva pakovanja su po 20 kom.Norma vulkan 15g 75,oryx 15g 84 koliko je i oryx 18,5g.Sto se tice RWS-a najskuplji metak je silver edicion sto bi Englezi rekli metak za potpis lovca.

U katalogu 2013/2014 cene u Austriji za 9,3x62 su
-RWS UNI 19g -88,40e
HMK 16,7g -88,40e
EVO 18,8g -94e
EVO GREEN 11,9g -94e
-a Norme Orix 15g/18,5/21,1g -81,50e
Vulkan 15g -76,50e
Alaska 18,5g -69,50e
(RWS TM, KS i DK su jeftiniji i u ceni sa Normom)

Sigurno da cene variraju od prodavnice do prodavnice, od uvoznika do uvoznika ...
po našim prodavnicama i kad se moglo pronaći RWS i Norme uvek je RWS bio skuplji min 10e po pakovanju(20kom) .... možda što je RWS ime koje je duže/više poznato na našim terenima ...Confused

Najviše iskustva imam sa ID i UNI Classic o čemu sam pisao a vidim da ti favorizuješ EVO, EVO sam koristio u .30-06 i nisam bio preterano oduševljen, doduše samo par odstrela, ali ni na meti nije bio ništa precizniji od ID i UNIa ... zbog malog broja odstrela s EVO nisam baš kompetentan ALI sam zadovoljniji sa ID(TIGom) pa i sa UNI Classic Confused

Pošto imaš/loviš s 9,3x62 mogli bi da se prebacimo na temu 9,3x62 jer bih voleo da čujem o tvojim iskustvima s tim kalibrom i eventualnom izboru municije.
iveli 3
Dim

AcaNik
 Нови калибар Smile
10,3x68 Магнум
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

kolega_LOVEc
 3006 rws DK 10.7 grama, na 100m
i44.photobucket.com/albums/f1/migxxx/IMAG0047_zpslukk5dr9.jpg
i44.photobucket.com/albums/f1/migxxx/IMAG0048_zpsnu7fmpiu.jpg
i44.photobucket.com/albums/f1/migxxx/IMAG0049_zpsav0niqub.jpg
i44.photobucket.com/albums/f1/migxxx/IMAG0052_zpstmcuh7nd.jpg
i44.photobucket.com/albums/f1/migxxx/IMAG0067_zps8nsc8ewj.jpg
i44.photobucket.com/albums/f1/migxxx/IMAG0075_zpse2pwkpnt.jpg[/img]
na 19 cm se zaustavilo
Vim vi repellere licet

klaja
 Ja sam isto planirao da probam pucati na taj način,zanima me kako se otvara. Pucam Rws 11.2gr H-mantel u kalibru 7x65R. Jako sam zadovoljan kako ga nosi . Imao sam pogotke lija od 50 do 180m a na svinji ga nisam probao.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Cal. 20/76 iskustva i mišljenja! LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 169 15.10.2019. 19:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,476 posete www.srbijalov.com