Mlade jedinke su neoprezne dok se nepuca na njih,ja sam ulovio dva mlada šakala dok mi je brat radio kao traktorista.Pozove me i kaže ima jedan na uljanoj repici samo se smakne da ga ne skvasim jer je prskao veliku parcelu repice.Dođem sednem sa njim u traktor i priđem mu na 10 metara i i tako za dva dana dva komada.Trećeg kojeg sam odstrelio bio je veoma oprezan ali sam brzo reagovao i ranio ga prvim metkom,drugim promašio odvukao par stotina metara u pšenicu.Našli ga posle par dana kada su se muve počele skupljati.Imao sam više puta priliku da ga vidim ali nijednu priliku za pucanje uvek van dometa sačmarice.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Neko je ranije tražio navode nekih radova o šakalu,pa evo nekih sa malim kašnjenjem :
Ćirović, D., Penezić, A., Milenković, M., Paunović, M. 2014. Winter diet composition of the golden jackal (Canis aureus L., 1758) in Serbia. Mammalian Biology 79: 132-137.
Šálek, M., Červinka, J., Banea, C. O., Krofel, M., Ćirović, D., Selanec, I., Penezić, A., Grill, S., Riegert, J. 2014. Population densities and habitat use of the golden jackal (Canis aureus) in farmlands across the Balkan Peninsula. European Journal of Wildlife Research 60: 193-200.
Ćirović, D., Pavlović, I., Penezić, A., Kulišić, Z., Selaković, S. 2013. Levels of infection of intestinal helminth species in the golden jackal Canis aureus from Serbia. Journal of Helminthology, doi:10.1017/S0022149X13000552.
Heltai, M., Ćirović, D., Szabó, L., Penezić, A., Nagyapáti, N., Kurys, A, Lanszki, J. 2013. Golden jackal: Opinions versus facts – experiences from Serbia and Hungary. 2nd International Symposium on Hunting, »Мodern aspects of sustainable management of game populations« Proceedings, 13-20. Novi Sad, Serbia, 17 – 20. October, 2013.
Ćirović, D., Chochlakis, D., Tomanović, S., Sukara, R., Penezić, A., Tselentis, Y., Psaroulaki, A. 2014. Jackals as carriers of Leishmania and Brucella species in Serbia. 1st Conference on Neglected Vectors and Vector-Borne Diseases (EurNegVec): with Management Committee and Working Group Meetings of the COST Action. Cluj-Napoca, Romania. Parasites & Vectors 7(Suppl 1): p. 19.
Penezić, A. & Ćirović, D. 2013. Seasonal changes in the diet composition of the golden jackal: case study from Veliko Gradište (Serbia). 87th Annual Meeting of the German Society of Mammalogy, Prague, Czech Republic. Mammalian Biology 78S: p. 19.
Lanszki, J., Kurys, A., Nagyapati, N., Szabó, L., Ćirović, D., Penezić, A., Heltai, M. 2013. Feeding habits of the golden jackal (Canis aureus) on the basis of new examinations. XII Wellmann International Scientific Conference, Hódmezővásárhely, Hungary. Review on Agriculture and Rural Development. vol. 2.
Szabó, L., Lanszki, J., Kurys, A., Nagyapati, N., Ćirović, D., Penezić, A., Heltai, M. 2013. Acoustic survey on golden jackal population in the area of Sastya game management unit. XII Wellmann International Scientific Conference, Hódmezővásárhely, Hungary. Review on Agriculture and Rural Development. vol. 2.
Ćirović, D., Penezić, A., Milenković, M., Paunović, M. 2009. Winter diet of Golden jackal (Canis aureus L.1758) in Serbia. 83rd Annual Meeting of the German Society of Mammalogy. Dresden, Germany. Book of abstracts: p. 8.
Ćirović, D., Penezić, A., Selaković, S. 2011. Primena akustične metode u proceni brojnosti populacija šakala (Canis aureus L.1758) u Srbiji. 6. Međunarodni simpozijum o lovstvu i održivom korišćenju biodiverziteta. Žagubica. 342-353.
Ćirović, D., Milenković, M., Paunović, M., Penezić, A. 2009. Zimski aspekt ishrane šakala (Canis aureus Linnaeus, 1758) na području centralne Srbije. Međunarodno savetovanje o lovstvu. Žagubica 2009. Lovački Savez Srbije. 153-170.
Ćirović, D., Selaković, S., Penezić, A. 2009. Kondicioni status tri autohtone vrste kanida - vuka (Canis lupus), šakala (Canis aureus) i lisice (Vulpes vulpes) tokom zimske sezone u Srbiji. Međunarodno savetovanje o lovstvu. Žagubica 2009. Lovački Savez Srbije. 31-44.
Ćirović, D., Milenković, M., Paunović, M., Penezić, A. 2008. Aktuelno rasprostranjenje i faktori širenja šakala (Canis aureus L.1758) u Srbiji. Međunarodno savetovanje o krupnim zverima i tragačima po krvi. Žagubica 2008. Lovački Savez Srbije. 93-102.
Ćirović, D., Penezić, A. 2013. Demistifikacija ishrane šakala u lovištima Srbije. Lovac, časopis Lovačkog saveza Srbije 4/23:27-29.
itd...
Moj prvi odstreljeni sakal u karijeri a i prvi u mom lov.drustvu..pisao sam da mi je za neverovati da ga kod nas u ataru nema a da je svuda u susednim odstreljivan.i eto dosao i taj dan da se ja i on sretnemo.Naime bila su dva zajedno ali sam pucao ovog blizeg(na 68 koraka) ostao na mestu a onaj drugi je isao jedno 70m iza ovog i uspeo je da mi utekne.inace ovo je muzjak te.13,5kg.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
dreger kaže:
Moj prvi odstreljeni sakal u karijeri a i prvi u mom lov.drustvu..pisao sam da mi je za neverovati da ga kod nas u ataru nema a da je svuda u susednim odstreljivan.i eto dosao i taj dan da se ja i on sretnemo.Naime bila su dva zajedno ali sam pucao ovog blizeg(na 68 koraka) ostao na mestu a onaj drugi je isao jedno 70m iza ovog i uspeo je da mi utekne.inace ovo je muzjak te.13,5kg.
dreger kaže:
Otkud ti ovde...Eeee svaka dala....alal ti nišanske sprave....
Dreger svaka cast na ulovu lep i krupan primerak moj je imao 11kg,a pre neko vece drug rani jednoga i uvuce mu se u rupu ja mu kazem daga izjamarimo on nece muka mu da kopa!Inace sinoc je jedan poceo da se glasa iza moje kuce tako da cu morati njime da se malo vise pozabavim!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?