Kako lovci vide budućnost lovstva u Srbiji
|
Limun |
Objavljen 05.03.2013. 22:32
|
Lovčina
Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Zamolio bih admine da i moje upise sa ove teme brišu jer nisu bili u baš u vezi teme. Žao mi je ako je moje mišljenje uvredilo nekog ali sam osetio potrebu da Saši odgovorim na ovaj način. Kolega Mihajlo ako si mislio da i moji upisi zaslužuju žuti eto možda si upravu ali ne volim kada neko pokušava da mi soli pamet iz npr. Austrije.
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 05.03.2013. 23:37
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
"Suština" čoveka kao jedinke nije unapred data i zavisi od njegovog, oblikovanja kroz izbore u kojima mu ne može u potpunosti pomoći moral, nauka ili filozofija. Čoveka karakteriše apsurdna ili besmislena situacija u kojoj egzistira, nakon što tradicionalni načini osmišljavanja života, tradicija i religija, izgube svoju snagu. Tako čovek mora nanovo da gura svoj (Sizifov)kamen, bez određene teorije, politike ili nade koja bi ga mogla osloboditi muke samostalnog izbora, jer se čovek pre okreće najrazličitijim iskustvima, nego što ih žrtvuje, radi ostvarenja nekog posebno vrednog i priznatog kvaliteta života.....
Srpko,kad pričamo o edukaciji isl, da li bi hteo razjasniti to- lovci love sprasne ds i oplođene srne,ovo zbog toga što sam viđao slične a nerazjasnjene upise.
Dobar pogodak
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 06.03.2013. 11:59
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Kolege nema potrebe za teškim rečima, ako je čovek izneo svoj stav..pa imamo pravo na to!..Nažalost velika većina lovaca u Srbiji je nezainteresirana za bilo šta osim pucanje i pečenje slanine u prirodi, pa prema tome takvo nam je i lovstvo!! Ko ne želi tako ima pravo da se bori za promene i sve dok neko nekoga ne napada za to bez argumenata (kao neki na temi Velika plana), nema potrebe za teškim rečima i raspravama!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 06.03.2013. 12:32
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
buducnost hm. kad porazmislim rekao bih samo onu cuvenu Matijinu "ceracemo se mi jos".ovi nasi razgovori ovde na Srbijalovu treba i moraju da prerastu u sveopstu legitimnu borbu za boljitak i lovstva i celokupnog drustva. lako je okaciti sesir o klin ili otici iz ove zemlje, ali nije lako boriti se sa svakim zlom, koje je snaslo ovu zemlju pa i lovstvo. uvek je razlog jedan, novac(citaj moc) i lagodan zivot na tudjoj grbaci, i nije vazna cena koja ce se platiti za to dok god je placa lovac ili gradjanin. mi smo krivi i samo mi sto im dozvolimo da nam zakolju bika zarad jedne snicle koju ce progutati. BORBA I SAMO BORBA ja tako vidim buducnost. kao sto je i zdravlje vecita borba za zdravlje tako je i buducnost vecita borba za buducnost. CERACEMO SE MI JOS
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 06.03.2013. 17:26
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Kolega Limun mislio sam i na tvoje upise.Svi mi ponekad nastupimo ostro,ponekad posolimo ili dosolimo,sve to je ok i netreba brisati upise pogotovo kada se covek ponasa samokriticki i kao ti uoci da je malo vrdnuo u zuto,to je pravo ponasanje clana foruma po mom misljenju.
Svako bira mesto zivljenja i ide tamo gde mu je bolje .Nije bas ni tako lako ziveti i raditi u tudjoj zemlji i sa razlicitim nacijama.Ja to odlicno znam jer sam pomorac tj. kapetan duge plovidbe pa na brodu imam po 5-6 nacija,ljude razlicitog nivoa obrazovanja,ralicitih veroispovesti i mogu reci da nije nimalo jednostavno.
Evo odoh i ja u zuto.Mozda bi kolega Sasa035 moga da pomogne sa pozitivnim iskustvima iz Austrije koja bi mogla i kod nas da se primene.
Mihailo |
|
|
|
Limun |
Objavljen 06.03.2013. 17:43
|
Lovčina
Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
mihailo kaže:
Kolega Limun mislio sam i na tvoje upise.Svi mi ponekad nastupimo ostro,ponekad posolimo ili dosolimo,sve to je ok i netreba brisati upise pogotovo kada se covek ponasa samokriticki i kao ti uoci da je malo vrdnuo u zuto,to je pravo ponasanje clana foruma po mom misljenju.
Svako bira mesto zivljenja i ide tamo gde mu je bolje .Nije bas ni tako lako ziveti i raditi u tudjoj zemlji i sa razlicitim nacijama.Ja to odlicno znam jer sam pomorac tj. kapetan duge plovidbe pa na brodu imam po 5-6 nacija,ljude razlicitog nivoa obrazovanja,ralicitih veroispovesti i mogu reci da nije nimalo jednostavno.
Evo odoh i ja u zuto.Mozda bi kolega Sasa035 moga da pomogne sa pozitivnim iskustvima iz Austrije koja bi mogla i kod nas da se primene.
Mihailo Kolega
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 06.03.2013. 22:17
|
Član
Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
nenadx kaže:
"Suština" čoveka kao jedinke nije unapred data i zavisi od njegovog, oblikovanja kroz izbore u kojima mu ne može u potpunosti pomoći moral, nauka ili filozofija. Čoveka karakteriše apsurdna ili besmislena situacija u kojoj egzistira, nakon što tradicionalni načini osmišljavanja života, tradicija i religija, izgube svoju snagu. Tako čovek mora nanovo da gura svoj (Sizifov)kamen, bez određene teorije, politike ili nade koja bi ga mogla osloboditi muke samostalnog izbora, jer se čovek pre okreće najrazličitijim iskustvima, nego što ih žrtvuje, radi ostvarenja nekog posebno vrednog i priznatog kvaliteta života.....
Srpko,kad pričamo o edukaciji isl, da li bi hteo razjasniti to- lovci love sprasne ds i oplođene srne,ovo zbog toga što sam viđao slične a nerazjasnjene upise.
Hteo sam da kazem da ima dosta situacija gde pojedini lovci u organizovanim lovovima na divlje svinje u otvorenim lovistima iz neznanja sami osakate svoje loviste odstreljivanjem krmaca koje vode copore a i sprasnih krmaca.Kazem iz neznanja jer sam slusao price lovaca koji pricaju kako je na njih naisao copor a oni pucali u ono prvo naj vece misleci da je to vepar i kad je palo vidi cuda krmaca sprasna.A ima i onih koji ponosno prepricavaju kako u coporu uvek pucaju u ono naj vece i tako love vepra al nikako da im se posreci uvek kmaca jbg.I tako za jednu sezonu u jednom terenu odstrele 5-6 krmaca i posle se iscudjavaju sto sledece sezone nemaju svinja u tom terenu.Smatram da se to nebi desavalo kada bi ti lovci znali da takvim nacinom lova sami unistavaju svoje loviste.
Oplodjene srne stradaju od krivolovaca koji love samo meso i ne prave razliku jel to srndac, srna ili oplpdjena srna i smatram da tu edukacija nebi mnogo pomogla jer takvi ljudi su potpuno slepi i gluvi za savete, njih interesuje samo meso.U kom god udruzenju postoje takvi krivolovci za njih znaju i neki normalni lovci i oni nikako ne smeju da dozvole da im neko takav unistava loviste ko god on bio. |
|
|
|
Zoran Zoli |
Objavljen 08.03.2013. 22:05
|
Stari član
Upisa: 286
Pristupio: 21.09.2011. 23:37
|
zadnjih deset dana citam upise o desavanjima u nekim lovackim udruzenjima i pitam se da li postoji neko udruzenje gde nema pronevere , svadje i pokusaja razbijanja udruzenja. ja sam clan dva lovacka udruzenja i za jedno sam siguran da se u njemu svasta desava , od finansija , odluka u.o. do podele medju sekcijama t.j. favorizovanja nekih sekcija . koliko sam informisan u skoro svim l.u. odluke donose predsednici i upravni odbor bez skupstine l.u. sto je sasvim apsurdno . mahom gospoda koja se nalaze u u.o. su ljudi bliski sa predsednikom l.u. tako da se naravno nikad ne suprotsavljaju njegovim predlozima . a skupstina manje vise nije bitna . iako imamo predstavnika nase sekcije u u.o. koji se zaista bori za nas lovce neki put je zaista nemocan da bilo sta utice na donosenje neke odluke . zato sto ostali clanovi u.o. ne zele da se suprotstave iako znaju da to nije ispravno .
|
|
|
|
Zoran Zoli |
Objavljen 08.03.2013. 22:27
|
Stari član
|
Toliko problema ima u samom funkcionisanju L.U. da je to poprimilo katastrofalne razmere . Ja sam lovac sest godina i ne mogu preci preko nekih stvari koje se ticu lovocuvarske sluzbe koja ne radi nista . lovokradja je toliko uzela maha da mi lovci moramo juriti po terenu neodgovorne nazovi lovce koji svaki dan pucaju srne .i ako ga uhvatis na delu nikom nista jer mu i ne mozes nista , a lovocuvar uziva krckajuci debelu platu koju prima od nase clanarine . e zato me zanima da li postoji neko L.U. gde sve funkcionise .
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 08.03.2013. 22:48
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Zoran Zoli kaže:
Toliko problema ima u samom funkcionisanju L.U. da je to poprimilo katastrofalne razmere . Ja sam lovac sest godina i ne mogu preci preko nekih stvari koje se ticu lovocuvarske sluzbe koja ne radi nista . lovokradja je toliko uzela maha da mi lovci moramo juriti po terenu neodgovorne nazovi lovce koji svaki dan pucaju srne .i ako ga uhvatis na delu nikom nista jer mu i ne mozes nista , a lovocuvar uziva krckajuci debelu platu koju prima od nase clanarine . e zato me zanima da li postoji neko L.U. gde sve funkcionise .
Ima samo su retka! Razlog je jednostavan. Prvo je jedan lovac u redovnom lovu odstrelio srnu i ostavio je u kukuruzima, naveče otišao po nju, ali nije ćutao nego se poverio drugaru iz grupe koji je video šansu za sebe i isto uradio. Na kraju su svi odstreljivali. U jednom momentu odgovoran član LU vide da on nije ništa gori od ostalih pa i on to uradi. Od tog trenutka više nije bilo nazad jer su svi sve držali u šaci, nije niko mogao nikoga sprečiti u krivolovu jer su svi isti i tako lovište ostalo prazno.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 08.03.2013. 23:04
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
DakiNS kaže:
Zoran Zoli kaže:
Ima samo su retka! Razlog je jednostavan. Prvo je jedan lovac u redovnom lovu odstrelio srnu i ostavio je u kukuruzima, naveče otišao po nju, ali nije ćutao nego se poverio drugaru iz grupe koji je video šansu za sebe i isto uradio. Na kraju su svi odstreljivali. U jednom momentu odgovoran član LU vide da on nije ništa gori od ostalih pa i on to uradi. Od tog trenutka više nije bilo nazad jer su svi sve držali u šaci, nije niko mogao nikoga sprečiti u krivolovu jer su svi isti i tako lovište ostalo prazno.
Opisano sve od "pocetka do "kraja"
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Zoran Zoli |
Objavljen 08.03.2013. 23:23
|
Stari član
|
Nije meni toliki problem u mahinacijama u udruzenjima kojih je bilo i pre pedeset godina pa i sad i bice ih jos godinama to je sigurno ,ali nemarnost prema divljaci mnogo boli . ima li lepseg prizora videti srnu sa jednim ili dva laneta koji se igraju na proplanku , kako dosta lovim srndaca takvih prizora sam video dosta . to je lepota , mada u ranim jutarnjim satima sva divljac izlazi da se susi od rose , fazani , zecevi ali masa njih to gleda kako oni to kazu samo kroz buteve
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 09.03.2013. 00:35
|
Stari član
Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Tokom januara i februara bejah gost na mnogim sakalijadama gde upoznah sasvim obicne ljude poput sebe koji iskonski nose lov u krvi kao i ja,bilo je tu ljudi iz cele zemlje od juga do severa od istoka do zapada. Pricasmo o raznim stvarima pa se tako i dotakosmo teme rukovodstva i upravljanja u njihovim udruzenjima (necu imenovati udruzenja), nisam pricao o situaciji u maticnom vec sam samo slusao njihove probleme slusao i cudio se kako bezobrazluk,bahatosto,korupcija,nepismenost...tako zadjose i duboko se ukorenise u ovaj plemeniti sport????? U potpunosti podrzavam Lalin stav oko needukovanosti lovaca koju pokvarenjaci vesto iskoriscavaju, cuo sam cak da se i u nekim udruzenjima lovcima koji potegnu neka pitanja preti oduzimanjem oruzja, izbacivanjem iz udruzenja!!??? Slusajuci sve te ljude stekao sam utisak da se osecaju sami u borbi za pravdu,da nemaju podrsku obzirom da smo svedoci da drzava okrece glavu ili mozda bi trebalo otvoriti novu temu sa nazivom Vase misljenje kako se resiti korupcije i lose uprave u udruzenjima?? Nakon svega toga slika o buducnosti pretvorila se u jednu crnu tacku koja kako se priblizava postaje sve veca i crnja. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 09.03.2013. 07:50
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nije samo neinformisanost i neznanje lovaca jedan od uzroka propadanja lovstva. Neretko su i oni ljudi sa puškama koji sebe zovu lovci, a koji sede na lovačkim domovima pored nas, uzrok propasti. Kladim se da svako od nas može da u glavi iz cuga izbaci barem tri imena ljudi u svojoj sekciji ili LU, koji mlate sve šta stignu - mesarska škola mišljenja. Pa kad na to dodate rukovodstvo koje tolerisanjem ovakvih stvari obezbedjuje glasove na skupštini i pokriće za svoje rabote, onda tu normalan čovek nema šta puno da traži, jer čak i da javno kažemo, odmah sledi zahtev 'Dokaži!', a već ne samo kao vic, nego kao gola istina, kruži ona rečenica da mnogi žive od nedostatka dokaza. Evo link, samo kao nevezana ilustracija da se sa tom rečenicom i zavitlava jedan poznati političar koji je ujedno i lovac, kada odgovara na novinarsko pitanje.
http://www.youtube.com/watch?v=eLh5rp...Lh5rpqyB5U
Evo jedne slike koju je poslao naš član Draganpan, sa uginulim srndaćem pronadjenim u njegovom lovištu. Sva je prilika da je uginuo od trovanja olovom, od neke budale koja nosi pušku. O kakvoj to budućnosti možemo da govorimo, dokle god nailazimo na ovakve prizore? Da ne idem dalje u priči!!!
Slika je načinjena ovih dana, što se vidi po bastu.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 09.03.2013. 12:54
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Kolege, problem je prvenstveno u drzavnom sistemu,sistem je zardjo i nefunkcionise wd40 nepomaze.Kad sistem nefunkcionise to se preslikalva na sve pa i na lovstvo.
Kod nas takoreci svako ko zeli moze postati lovac,pripravnicki staz kao i lovacki ispit su se takoreci sveli na formalnost.Od obrazovanja pocinje mnogo toga.
Udruzenja su posebna prica,sto je svacije to je nicije i obrnuto, jos kada se dodaju raznorazni interesi pojedinih grupa nastupa haos.Biti uspesan predsednik LU nije nimalo lak posao.
Lovocuvarska sluzba je zavisna od rukovodstva udruzenja,cim nema samostalnost nemoze ni da radi kako treba.
Inspekciski organi pocev od lovnog inspektora,upravne inspekcije pa nadalje cesto nerade ni po prijavama a kamoli da sami nesto preduzmu.
Lovokradja cesto prolazi blago kaznjena od strane suda.
Koliko je samo trovanja pasa otrovima koji su zabranjeni.Sta radi poljoprivredna i druge nadlezne inspekcije.
Mnogo je toga sto nefunkcionise a propisano je zakonima.
Mozda jednog dana bude bolje. |
|
|
|
Zoran Zoli |
Objavljen 10.03.2013. 22:37
|
Stari član
|
polovinom novembra prosle godine grupa lovaca je lovila u jednom reviru . jedan od njih odstreljuje srnu ne videci da ih druga grupa posmatra kako vrse zlodelo.i naravno druga grupa prijavljuje slucaj nadleznim organima u l.u.i policiji , od tada do danas se jos uvek ne zna pocinilac zlodela zato sto policija nije ustanovila ko je pucao .i sada lovci iz l.u. se interesuju sta ce biti dalje da li ce krivac biti pronadjen i adekvatno kaznjen ili ce biti amnestiran . mislim da ce mnogi shvatiti pogresno i pomisliti da ce i oni tako nesto uraditi i proci nekaznjeno . umesto da je policija privela celu grupu i oduzela im svo oruzje dok ne kazu ko je taj ,samo daju nadahnuce ostalim da se oprobaju u krivolovu .
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 11.03.2013. 06:16
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
nažalost ti ljudi koji su prijavili u društvu će pretrpeti veliki prezir,a onaj koji je krivolovio se smeje u oči,zato nam je tako gde god se okreneš.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 11.03.2013. 10:22
|
Stari član
|
Pitam se kada ce vise drzava shvatiti da je rukovodstvo najveci problem kako u udruzenjima tako i u savezima. |
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 13.03.2013. 00:21
|
Stari član
|
Miroslaw kaže:
Pitam se kada ce vise drzava shvatiti da je rukovodstvo najveci problem kako u udruzenjima tako i u savezima. Ne samo da shvati vec i da ucini nestio da se ta bolest izleci jednom za svagda a i preduzmu mere da ponovo ne dodje do iste bolesti. |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 08.04.2013. 18:05
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
Mozda se nesto I poboljsa u lovstvu,evo formira se I rsdna grupa za novi ZODL,mozda I lovci se sete kolilo se nekad radilo pp lovistima,a i kakvi su bili fondovi divljaci
|
|
|