Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Krivolov - kako se boriti protiv?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Krivolov - kako se boriti protiv?
Lala
 Često se na forumima oko neke teme pominje krivolov. Koliko sam mogao da shvatim, situacija je mane-više ista bez obzira na region, LU ili LD.
Krivolovci su prevršili svaku meru: disciplinovani lovci sve češće budu u situaciji da 'šetaju pušku' praznim lovištem. U svakom LD se uglavnom zna ko su ti ljudi koji svojim ponašanjem nanose štetu svim lovcima, i narušavaju ugled kompletnog LS.
Krivolov više nije sporadična pojava, nego je postao svakodnevica.
KAKO SE BORITI PROTIV?
Meni lično je 'pun nos' krivolova, nailaženja u lovištu na uginulu divljač prethodno ranjenu, na javnu prodaju opreme za krivolov, na nabavku zabranjene municije, na stav' baš me briga' većine lovaca a i lovočuvara, pa čak i članova uprava u LD i LU.
Krivolovi se sve, od prepelice pa do jelena. A jedno vreme je u Novom Sadu cirkulisao čak i broj telefona na koji se mogla poručiti srna, dan ili dva unapred, odstreljena i očišćena. Tuga jedna... Srećom, barem su ti ljudi završili na sudu.
Posledica ovog ponašanja je formiranje stava 'kad mogu drugi, i ja ću', i onda je sa pravim lovom završeno.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Kile_
 jao lalo tesko pitanje.kako se boriti,tesko,skoro nikako.posto lovocuvari ne rade kako treba svoj deo posla,koji je pretpostavljam i "hvatanje" krivolovaca u lovistu i prijavljivanja policiji i ostala procedura.
da je vreme kao sto nije da da drzava misli o tome i da joj je stalo,zaposlis lepo primer 1000 ljudi kojima ce jedini posao biti da radno vreme provode u drzavnim javnim lovistima,samim tim da ga cuvaju i stite od lovokradica,krivolovaca kako god se oni zvali.poznajem LD gde lovocuvar redovno ide u kontrolu,i uvek dodje kuci sa srnom ili srndacem Smile smesno ali zalosno.
-eto i ja sam bio naveo primer da u mom LD je broj zeceva ove godine bio na zavidnom nivou ali stoka sve pobila pod farom,tako da nismo imali ni jedan izlaz.
Samo 300 i 4x4

nenadx
 Odlicna tema,stara,ali uvek aktuelna.Neko bi rekao,odraz vremena,ali nije.Sada je tehnika usavrsena,pa je i efekat izrazeniji.I pre se znalo,uglavnom,ko prednjaci u ovim rabotama.Problem je u sankcijama i mentalitetu.Kada kazem mentalitet,pre mislim na nacin reagovanja na desavanja oko nas,a ne potrebu za ubijanjem,Kako god povezano je jedno sa drugim,a i resivo.
Dobar pogodak

Lala
 Hajde da zamislimo sledeću situaciju:
Svratite kod svog kolege lovca iz grupe nenajavljeni, na kafu; ulazite u dvorište, a on iza kuće dere srnu. Šta bi ste uradili?
A.) Prijavili bi ste ga odmah disciplinskoj i ostalim organima u vašem LD
B.) Porazgovarali bi sa njim, da više ne ide u krivolov, i ne bi ga prijavili, osim ako ne ponovi to isto
C.) Ne bi ste ništa pitali, popili bi kafu i otišli, i ništa ne bi preduzeli, i klonili bi se druženja sa tim kolegom

Smem da se kladim, da bi 25% lovaca zaokružilo pod (B.)
75% bi zaokružilo pod (C.)
Niko ne bi zaokružio pod (A.)

E to je slika našeg mentaliteta, i suština problema.
Kako kaže poslovica: na ljutu ranu, ljutu travu! Znači, oštro protiv krivolovaca. Ali...
Za jake poteze treba imati, pored mozga, i nešto izmedju nogu, tj. jaka muda! (izvinjenje za prostakluk). A mi smo skloni da pametujemo, a kad dodje 'stani-pani', onda se lepo izvučemo sa obrazloženjima: neko drugi će to da odradi, što da se ja petljam, neću da se svadjam i zameram, što da me mrzi kolega kad mi je pomogao npr. oko popravke kola kad je trebalo, neću da nosim čoveka na duši, nije on tako loš, i još milion opravdanja.
A divljači sve manje.
I sledeći izlazak u lovište, sa tim istim kolegom za vreme lovačkog doručka diskutujete kako je nekad bilo puno divljači.
I ni jedan od vas dvojice ne pocrveni!

Da se razumemo, nisam ja otkrio mlaku vodu ili rupu na saksiji. Ja sam jedan od onih što bi zaokružio odgovor pod (B.). I nisam ni malo ponosan na sebe zbog toga!
Hajde, budite iskreni, pa odgovorite, šta bi vi uradili: (A.), (B.) ili (C.)?

Lala
 Bog te mazo, al sam lepo sročio prethodni post! Ma kao za novine da je pisan!
Ma raspisao se lala, kao na takmičenju literarnih radova Grin
E još da ima manje krivolova od tog pisanija...

Lovac Stari

lala kaže:
Bog te mazo, al sam lepo sročio prethodni post! Ma kao za novine da je pisan!
Ma raspisao se lala, kao na takmičenju literarnih radova Grin
E još da ima manje krivolova od tog pisanija...

A lalo mojGrin, zaboravi ti jednu opciju!

D.) A ono kolega, ajde pola - pola i nemoj nikome da pricas;). Mozda bi 50% njih zaokruzilo pod D?

Znam za jedan slucaj, prozvase jednog iz okoline dvoporcijas (dva dela)!
Tip prepodne lovio sa jednom grupom, padne srna i eto dela. Popodne lovio sa drugom grupom, padne opet srna i opet deo.
Dobar pogled.

Boban
 Pa rodjo kao prvo svako je od nas na neki nacin u zivotu pogresio,neko vise neko manje ali se gresi.
Ja imam grupu sa kojom idem u lov nas smo troica i nerazdvojni smo sto se tice lova,ja prvo polazim od sebe.
Nikada nebih rizikovao da ubijem Srnu na kvarno za nekih 100 E i da mi ode oruzije koje je vredno recimo 30 puta skuplje od te Srne.Dok sam bio predcednik hvatali smo krivolovce na delu i to vise puta ,znas kakva je njihova reakcija
klece na kolenima i nepitaju koliko kosta samo da im se ne uzima oruzije mole za oprostaj i proklinju dan kada su izasli u krivolov e tako je to,mnogi nisu imali takav susret sa uhvacenim krivolovcima i neznaju kakva je to situacija.
Treba zaokruziti pod ( A ) tada bi svi mirno lovili i imala bi divljac za sve i niko nebi kukao kako je danas bio u lov i nije ni video nista a kamoli da je puzao,ali posto je takav mentalitet kod nas zaokruzicu ( B ).

Lala
 Lovac Stari, časna starino, tačno, to sam zaboravio! Ali mislim da je ta opcija ispod 5% verovatnoće, preovladava opcija (B.) ili (C.).

Rodjo, bio si u situaciji da odlučuješ o sudbini krivolovaca. Hajde se seti, za koliko njih si podneo prijavu? Ili si postupio po opciji (B.): nemoj da te još jednom uhvatim i slično? Ja ne znam kako bih uradio da sam bio na tvom mestu... Verovatno ne bih mogao da ukopam čoveka, da ga bacim u zatvor zbog srne, a opet, psovao bih sve do neba kad bih našao nekog takvog... Ajd sad budi pametan

nenadx
 Lepo se razvija ova tema i meni licno se svidjaju rezoni.Mozda je to put razmisljanja.Prvo bih rekao da zaokruzujem B,bas iz rezona koji je naveo Boban.Sa druge strane ako se pravi i hoce rez,logicno je A.Realno,strogo postovanje zakona je jedini put.To povlaci ono mentalitet.Ako se kaze da je divljac nasa,tj.lovci ulazu,cuvaju...i na kraju neko kaze,e to si sve radio da bi platio po nekoj manjoj trzisnoj ceni.Kojoj ceni,kome,koja je to matematika i logika.Pa lovci su do skoro(relativno)lovili bez tog placanja,a izgleda da ima manje divljaci.U cemu je stvar.Ja bih rekao u samoj postavci lovstva.Ovo meni lici na trzisnu ekonomiju,samo postoji monopol,pa malo iritira.Ovo nije opravdanje za krivolov,vec trazenje srzi problema.U svakom slucaju ovo je najmajne jedan od bitnijih problema.Pogledajmo kako se lovi recimo u USA.Lovocuvarske sluzbe su posebna prica,tako da ima zaista mnogo segmenata,povezanih koje treba resavati.A treba jer nelovi se jedne sezone.Pravi lovac je to do kraja zivota,pa mora razmisljati dugorocno.Zato i mislim da ova razmisljanja koja se iznose idu u potrebnom pravcu,
Dobar pogodak

Boban
 Pazi Rodjo to su situacije vrlo zeznute kada bih ti pricao nasta su ljudi sve spremni nebih ti ispricao za 5 dana,svasta sam se nagledao i naslusao.Ali to mozda nekom drugom prilikom.

Lala
 Pa rodjo, ko ti brani da bar neke ekstremne primere izneseš. Ja lično pretpostavljam da najviše boli kad se nekom oduzme oružje, ali sada za odstrel srne u krivolovu ide i ćorka, pa nije baš jednostavno nekog poslati iza brave, i nauditi i njemu i njegovoj porodici i sve što uz to ide.
A ja bih najžešće kaznio upravo one koji su zaduženi da čuvaju i štite divljač - lovočuvari, policajci, sudije i tužioci: pogledaj samo ko lovi u najboljim lovištima za džabaka! 

Cvele
 Posteno i ja bih rekao odgovor pod B) jer ipak u lov, idem s dobrim drugarima s kojima se znam odavno, mozda je moje misljenje pogresno, ali j**, po meni je tako Confused
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Cvele, nema tu ispravno ili pogrešno mišljenje, sve je stvar okruženja u kojem živiš i loviš, mentaliteta i ako baš moram da kažem, prihvatanja i loših stvari vezanih za lov.
Hajde se seti koliko puta si opsovao u lovu, kad špartaš kilometrima, a nigde divljači na vidiku? Da predješ 10 km sa kerom, a da se ni izdaleka ne pokaže fazan, ili zec.
Ne kažem da se mora svaki put odstreliti nešto, ali ako se sastavi period loših ili 'praznih' lovova, onda svako od nas počinje da se pita gde to vodi. I koji je smisao odlaska u lov na taj način?
Sve je to lepo, i druženje, i izlazak u prirodu, ali ako se lov svede samo na to, onda zbog druženja i izlaska u prirodu ne moraš plaćati članarinu, ići na akcije tvog LD, praviti troškove za opremu i sl. Onda lepo odeš na izlet, napraviš roštilj i pozoveš drugare, i imaš sve to.

Cvele
 Totalno si u pravu... ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Nešto razmišljam, da li bi bilo efekta, kada bi se onaj koji pronadje/prijavi krivolovca, ili ga fotografiše u krivolovu, bude nagradjen recimo novčano, delom od kazne koju krivolovac plati (naravno ako bude osudjen na sudu, ili disciplinski kažnjen u svom LD)?
I još, da plata lovočuvara može da se poveća, ako nadje krivolovca, ili da mu ide procenat od naplaćenih kazni za prekršaje koje lovci naprave (nevakcinisani psi, upotreba zabranjenih metoda lova, zabranjene municije, nenošenje ili neposedovanje lovnih karata, kršenje discipline u lovu i sl.).
Kao što se u pojedinim društvima nagradjuju lovce koji odstrele štetočine, zašto ne bi bili nagradjeni za otkrivanje ove dvonožne, još gore štetočine?
Garantujem da bi se situacija promenila na bolje u roku od mesec dana, kad bi se ovo primenilo: čim bi jedan prekršilac nadrljao, ostali bi razmislili šta i kako rade!
Šta vi mislite o ovom predlogu?

Lovac Stari
 Svaka cast casnim pojedincima, ali ova boljka u nasoj svesti tesko ce se iskoreniti. Uopste sa nasih prostora.
Imali smo nemali broj primera, kada su padali za slobodu oni iznad najnizeg lovackog sloja pa nisu odgovarali! Pa sta ocekivati od onog koji mora po svaku cenu da odnesi zeni nesto u ranac.

Svaki od nas ovde moze da navede gomilu primera, gde se sta ukralo ili krivolovilo.
Komentarisimo slobodno i pokusajmo da nadjemo neko spasonosno delotvorno resenje za rak ranu naseg Lovstva.
Sto navede kile_vs pred pocetak lova se video zec tu i tamo po neki primerak. Dodje i 18 oktobar-pocetak sezone. A zeca ni iz korova, ali zato sve njive i lucerke isarane(izgazene vozilima).
U mom udruzenju placeni Lovocuvar dolazi iz udaljenog mesta. Putuje autobusom, na terenu je mozda jednom u nedelju dana, pokriva vise sela i sekcija. Ne poznaje dobro teren i sta ocekivati od tog coveka Sad???
Dobar pogled.

Lala

Lovac Stari kaže:
U mom udruzenju placeni Lovocuvar dolazi iz udaljenog mesta. Putuje autobusom, na terenu je mozda jednom u nedelju dana, pokriva vise sela i sekcija. Ne poznaje dobro teren i sta ocekivati od tog coveka Sad???

Pa ja sam izneo predlog, kako da se poboljša lovočuvarska služba. Pored onoliko nezaposlenih, za solidnu platu bi se otimali za taj posao, a još ako imaju mogućnost dodatka za otkrivanje lopuža, onda bi ceo dan bili na terenu, a ne jednom nedeljno. A imali bi i motiv da brzo upoznaju teren: pa meni treba 2-3 izlaska na isti teren, da ukapiram gde je šta. Nije to velika mudrost! Uostalom, ne mora ni da šparta lovištem: kad snimi kola ostavljena na ulazu u lovište, ili džipove u ataru, lepo ih sačeka na asfaltu i iskontroliše. Samo treba hteti!
Što ja umem da kažem često: kad neko nešto hoće, nadje način kako; a kad nešto neće, nadje razlog zašto!

Lovac Stari

lala kaže:
Pa ja sam izneo predlog, kako da se poboljša lovočuvarska služba. Samo treba hteti!
Što ja umem da kažem često: kad neko nešto hoće, nadje način kako; a kad nešto neće, nadje razlog zašto!

Potpuno si u pravuB).
Daj boze da bude tako ili nesto slicno.
Dobar pogled.

Lala

Lovac Stari kaže:
Pa sta ocekivati od onog koji mora po svaku cenu da odnesi zeni nesto u ranac.
Sad???

Što se tiče ljudi koji love ili krivolove da bi imali mesa da jedu, takvih je najmanje! Najviše je onih koji rešetaju srne i divlje svinje, da bi ih prodali restoranima! To je bre čitava industrija postala.
Pogledaj samo jelovnik u bilo kom iole boljem restoranu: svi nude srneći paprikaš ili onaj od divlje svinje. A da li ih je iko ikad zapitao odakle im meso? Nema šanse!
Pa što ne bi takvi ljudi, koji nemaju za egzistenciju, bili uposleni kao čuvari? Dati im platu, i mogućnost da dodatno zarade procentom od kazni. To se višestruko isplati: neka je bruto plata (sa doprinosima) 50 000 dinara: pa ljudi, toliko košta max. 5 srna! Toliko krivolovci zveknu za deset dana! E, ali mnogi po upravama LD i LU su protiv tog zapošljavanja, pošto onda ostaju bez mogućnosti da goste i časte neke 'ugledne'(?) i 'zaslužne'(za čega) ljude, policajce, političare, lekare, sudije, tužioce... I da posle neke svoje lične interese realizuju preko tako uspostavljenih veza.
Kladim se da ste svi vi bili svedoci ove i sličnih pojava, i da ste sve to gledali gundjajući sebi u bradu, a niko nije ustao na skupštini svog LD i javno prozvao one koji se bave ovim vidom prikrivene korupcije. Zašto? Pa zato što i mnogi lovci imaju putera na glavi, a usput računaju da ako ćute, možda i oni budu u milosti kako svojih iz uprave, tako i onih pomenutih moćnika, 'uglednih' i 'zaslužnih'! Sitna šićardžijska računica! I uz to, totalno pogrešna: niti će imati koristi ako ćute, niti će imati divljači da love. A drugi deo lovaca ćuti, zato što su bili svedoci krivolova, a nisu prijavili - to je onaj odgovor pod (B.). Eto vam zatvorenog kruga, kolege lovci, i Gordijevog čvora. A znate kako se odvezuje Gordijev čvor? Presecanjem! Dakle, mora odgovor pod (A.)!

Negovan
 Evo zeca uhvacenog prosle nedelje u zamku u selu Roanda LU FAZAN Sedlare. Sta mislite o ovakvom nacinu krivolova!!!!!!!!!!!!!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima? LOV PREDATORA 853 14.01.2021. 22:03
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Borba protiv KRIVOLOVA! PROPISI O LOVU 365 06.11.2018. 03:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,952,571 posete www.srbijalov.com