Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Razlika izmedju vojnih i lovačkih zrna

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Razlika izmedju vojnih i lovačkih zrna
Lala
 Daki, ja sam govorio o efektu dum-dum, kada se zrno fragmentira u puno delova, pa svaki fragment pravi ršum u tkivu, okolo mesta pogotka. 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

aca81
 Ovde se komplikuju stvari postavicu svoje pitanje na drugoj temiSmeko
DOBAR POGLED

Podunavac

DakiNS kaže:
Ajde da se i ja priključim. Zrna sa zatvorenim vrhom ili kako kažemo vojna zrna namenjena su ranjavanju protivnika jer u vojnoj doktrini više vredi ranjen vojnik nego mrtav, zašto? Zato što ranjavajući neprijatelja prvo se postiže šok efekat sa moralne strane , zatim potrebna s barem dva vojnika koja će biti zauzeta izvlačenju ranjenika, zatim financijski nepovoljan efekat na protivničku stranu(dugotrajna skupa lečenja). Sa druge strane posle okončanja sukoba manje teških invalida. Dok u lovu za humano se smatra odstrel divljači u vatri , znači bez patnje ili što je moguće manje patnji.Da nazovem krajnji ili ekstremni lovovi gde je u pitanju samo ekonomska korist to jest neoštećeno meso ili koža dovode do upotrebe šiljatih zrna gde se ne obraća pažnja na dugotrajnost patnji divljači. Kako Lala reče lovačko zrno je dum-dum zrno, baš se ne bi složio sa njim pravo dum-dum zrno je u stvari kao mala granata , znači zrno je punjeno malom količinom eksploziva i kod penetracije u telo ono eksplodira. Nadam se da sam pomogao , a vi me ispravite ako grešimGrin

Rođo za dum-dum zrno nisi u pravu. Britanci su u svojoj fabrici municije u Indiji pravili zrna sa SP i HP konstrukcijom (meki vrh i šuplji vrh) za svoj vojni kalibar .303 (British), a fabrika se zvala Dum Dum Arsenal. Pošto je to bilo prvo korištenje takve konstrukcije zrna u vojne svrhe, ostao je naziv dum-dum, koji se posle koristio za svu municiju bez pune košuljice. Kod nas još više dolazi do zabune pošto dum-dum ljudi automatski shvaćaju kao metak koji dva puta puca.
Municija sa eksplozivnim punjenjem koju ti spominješ je razvijena za određivanje daljine i nameštanje nišana pešadijskih formacija. U zrnu se nalazi čekić, koji od inercije prilikom udara u prepreku kreće napred, aktivira fosforno punjenje koje eksplodira i napravi oblak belog dima koji se vidi na velikoj daljini. Ovakvu municiju na živu silu su prvi put koristili Austo-Ugarski vojnici protiv Srpske vojske nakon poraza u prvim bitkama I. Svetskog rata, a posle Nemački vojnici (snajperisti) protiv Rusa na Istočnom frontu u II. Svetskom ratu. A naziv ove municije je B-patrone (beobachtung), što bi značilo posmatrački (osmatrački) metak. Ovakvu municiju je koristila i JNA u kalibru 7,9 a zrno je bilo ofarbano u sivu boju.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Rodjo pa ti si samo potvrdio ono što sam napisao, nisam gledao konstrukciju ali imaš jedan kod mene kad dođeš.Poneta j u rasprskavanju i jako velikim i teškim ranjavanjima,a sami smo videli kakav je efekat kovačkog zrna na divljači.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Podunavac

aca81 kaže:
Zna li neko vise o vojnoj municiji iz '28g cija je tezina preko 14gr i pise CXC sto bi trebalo da bude Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca...Confused

Moguće da oznake na čauri znače Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pošto se država tako zvala do 1929. godine, a onda je promenjen naziv u Kraljevina Jugoslavija. Koliko ja znam pešadijska municija za puške se nikada nije pravila sa tako teškim zrnom. Standardno vojno zrno je bilo teško 12,8 grama. Jedino zrno koje je postizalo tu težinu je zrno za 8x57I teško 14,66 grama iz 1888. godine. Ali ta municija je već nakon par godina zamenjena standardnom vojničkom 8x57 IS težine 12,8 grama.
Naša puška M24 je licenca Belgijske FN, a ova opet kopija Nemačke Mauser M98. Tako da je i vojna municija standardizovana.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

DakiNS kaže:
Rodjo pa ti si samo potvrdio ono što sam napisao, nisam gledao konstrukciju ali imaš jedan kod mene kad dođeš.Poneta j u rasprskavanju i jako velikim i teškim ranjavanjima,a sami smo videli kakav je efekat kovačkog zrna na divljači.

Rođo pod pojmom dum-dum municije se podrazumeva sva municija koja nema punu košuljicu, znači SP, HP i ostale konstrukcije sa otvorenim ili ubušenim vrhom. Eksplozivno zrno je nešta sasvim drugo i nije bilo još ni u planu kada je nastao termin dum-dum municija. Ostalo je sve tačno što si napisao. A što se tiče naše municije sa eksplozivnim zrno imao sam je za vreme rata, naši su je snajperisti koristili za podešavanje daljine optičkih nišana, a doživeo sam i da se sa njom pucalo na mene, tako da sam je jako dobro upoznao.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Podunavac kaže:
Rođo za dum-dum zrno nisi u pravu. Britanci su u svojoj fabrici municije u Indiji pravili zrna sa SP i HP konstrukcijom (meki vrh i šuplji vrh) za svoj vojni kalibar .303 (British), a fabrika se zvala Dum Dum Arsenal. Pošto je to bilo prvo korištenje takve konstrukcije zrna u vojne svrhe, ostao je naziv dum-dum, koji se posle koristio za svu municiju bez pune košuljice. Kod nas još više dolazi do zabune pošto dum-dum ljudi automatski shvaćaju kao metak koji dva puta puca.

Hmmm
Britanci su u gradu Dum-dum u IndJiji već postojeću municiju .303British sa FMJ zrnima prepravljali tako što su odsecali šiljati vrh i tako je koristili i bili mnogo zadovoljniji nego sa FMJ ... i tako po gradu je nazvaše Dum-dum ... a tek nakon toga počeše proizvodnju municije sa Soft Point zrnom koju im ubrzo, nakon par bitki i velikih oštećenja po ljudstvu neprijatelja, ukazom u Nemačkoj zabraniše ...

a ovih domaćih "dum-dum" sa sivo ofarbanim zrnima u kalibru 7,9mm još uvek negde imam(par komada) za uspomene iz ...

Što se tiče te municije iz '28 najbolje je izbegavati tj neupotrebljavati!! To je municija sa "ravnom kapislom"??
Znam slučajeve gde su nakon "ispucavanja" tog metka zrna ostajala u cevima jer barut nije sagoreo!!, a i same te kapisle mLogo škodU cevima!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

aca81

Podunavac kaže:

aca81 kaže:
Zna li neko vise o vojnoj municiji iz '28g cija je tezina preko 14gr i pise CXC sto bi trebalo da bude Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca...Confused

Moguće da oznake na čauri znače Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pošto se država tako zvala do 1929. godine, a onda je promenjen naziv u Kraljevina Jugoslavija. Koliko ja znam pešadijska municija za puške se nikada nije pravila sa tako teškim zrnom. Standardno vojno zrno je bilo teško 12,8 grama. Jedino zrno koje je postizalo tu težinu je zrno za 8x57I teško 14,66 grama iz 1888. godine. Ali ta municija je već nakon par godina zamenjena standardnom vojničkom 8x57 IS težine 12,8 grama.
Naša puška M24 je licenca Belgijske FN, a ova opet kopija Nemačke Mauser M98. Tako da je i vojna municija standardizovana.

Nisam merio zrno No no no informaciju o tezini sam dobio uz municiju inace imam i GBR zrna iko zna jos kakvih ali nisu tako dobro ocuvana kao CXC pa sam cisto hteo da znam istoriju i znacaj kad ga vec imam u kolekcijiSmile tebi druze svaka castB)znas znanjeGrin
DOBAR POGLED

vlada lovac

aca81 kaže:

FOMU je osnovana 1928.g kao prva privatna fabrika na Balkanu.Do 1938.g u fabrici je proizvodjena pištoljska i revolverska municija u kalibrima 6,35 mm, 7,65 mm i 9 mm Browing, 5,8 mm Veldog; 8 mm Gaser; 8 mm i 9 mm Steyr; 7,62 Nagant; 9 mm, 11,2 mm i 12 mm Central, a 1940. godine počela je proizvodnja puščane municije kalibra 7,9 mm, tako da je oznaka CXC verovatno latinicna i ne odnosi se na Kraljevinu SHS, a tezina od 14,6g je u kalibru 8x57I iz 1888.g ko sto rece Podunavac i nema isti precnik
Ostalo nam je posle ww2 more nemacke municij sa lakim zrnom m47 (po nasim usvojenim oznakama) i ona sa teskim zrnom m49 (po nasim usvojenim oznakama), m47 je bio prvenstveno namenjen ispaljivanju iz pusaka,a m49 iz pusaka,puskomitraljeza i mitraljeza. Lako zrno m47 je nemacko lako zrno 1905IS od 9,9g, tesko zrno m49 je nemacko tesko zrno 1934IS od 12,85g, a imali smo i municiju m49 u proizvodnji od 1940.g. Nemacka je najvecim delom prepunjavana u nase caure i pakovana u nase kutije.
Lako zrno nismo proizvodili,ali smo tu municiju remontovali,prepakovali, a tesko je usvojeno i preimenovano u univerzalno. Ova naša univerzalna i teška zrna nisu konstrukcije S.S. zrna,nego su zaobljenija i odgovaraju onima na municiji koju su nemci označavali sa "fur MG".
Ja nadjoh te podatke, trebalo bi da su prilicno tacni.

aca81
 Pericu hvala puno na informaciji B) mozda je bio tad neki privatnik pa ga komunisti liferovali zbog konkurencije i nije zabelezeno u knjigamaSmeko
DOBAR POGLED

aca81
 Vlado opet mi poslao drug poruku u kojo pise da je u nekom casopisu nasao podatke o tom metku tj.da se pravio i da je bio prvi metak....Confused
DOBAR POGLED

vlada lovac
 Ne tvrdim da nije moguce, ako moze neka slika ili skenira taj casopis pa da svi vidimo
[xhide]i ja sam pre neki dan gledao neku slicnu municiju sa meni nepoznatim oznakama iz 38,39g sa lakim zrnom, da nije neki zajednicki prijatelj[/xhide]

neca90

Podunavac kaže:
U zrnu se nalazi čekić, koji od inercije prilikom udara u prepreku kreće napred, aktivira fosforno punjenje koje eksplodira i napravi oblak belog dima koji se vidi na velikoj daljini. Ovakvu municiju na živu silu su prvi put koristili Austo-Ugarski vojnici protiv Srpske vojske nakon poraza u prvim bitkama I. Svetskog rata. A naziv ove municije je B-patrone (beobachtung), što bi značilo posmatrački (osmatrački) metak. Ovakvu municiju je koristila i JNA u kalibru 7,9 a zrno je bilo ofarbano u sivu boju.

Pored B-patrone,postoji municija sa nazivom Einschusppatronnen(einssuspatronen),koja je prevashodno namenjena za korekturu gadjanja i iznalazenje odstojanja.Ovo su ustvari zrna Mannlicher 8x50R i 8x56R.Stvar je u tome da ova zrna u sebi nose jako malu kolicinu eksploziva,a ostvaruju veliku pocetnu brzinu,a to znaci da su visokorazantna i da imaju polozenu putanju,tj.polozeniju u odnosu na metak kalibra 7x57 i zrnom od oko,ako se ne varam,14 grama,koje je koristila srpska vojska!
Ovu ozloglasenu municiju,a karakteristicno je zrno M-1912,koristili su prvi Austrougarski vojnici u Bici na Drini,na mestu zvanom Mackov kamen,na planini Jagodnji,u zapadnoj Srbiji.Ovo je ustvari bila obest i iskaljivanje besa prema srpskim vojnicima koji su istim tim Austrougarima naneli strahovit poraz u Cerskoj bici!!!Dakle,visokorazantno zrno=velika pocetna brzina+mala kolicina eksploziva+polozena putanja=...ne treba posebno pisati kakve je to rane nanosilo nasim vojnicima!!!Inace,ovakva vrsta municije je zabranjena jos na Petrogredskoj konferenciji 1868.godinePraviloA zamislite da smo mi Srbi koristili ovakvu municiju i jos da smo se time hvalili...o tome bi se i dad-danas pricalo!!!A kad nas gadjaju ovakvom municijom,municijom sa osiromasenim uranijumom i i kasetnim bombama,to je zato sto su nam ti zlocinci "prijatelji" i sto je to za nase dobroAngry

aca81
 Slikacu metak a casopis kad se ukaze prilika ali je cinjenica da ima svacega u ponudi i moze se naci dosta toga zaostalo iz ratova i proslosti pa i nevezano za municijuChut
DOBAR POGLED

Podunavac

neca90 kaže:
Pored B-patrone,postoji municija sa nazivom Einschusppatronnen(einssuspatronen),koja je prevashodno namenjena za korekturu gadjanja i iznalazenje odstojanja.Ovo su ustvari zrna Mannlicher 8x50R i 8x56R.Stvar je u tome da ova zrna u sebi nose jako malu kolicinu eksploziva,a ostvaruju veliku pocetnu brzinu,a to znaci da su visokorazantna i da imaju polozenu putanju,tj.polozeniju u odnosu na metak kalibra 7x57 i zrnom od oko,ako se ne varam,14 grama,koje je koristila srpska vojska!
Ovu ozloglasenu municiju,a karakteristicno je zrno M-1912,koristili su prvi Austrougarski vojnici u Bici na Drini,na mestu zvanom Mackov kamen,na planini Jagodnji,u zapadnoj Srbiji.Ovo je ustvari bila obest i iskaljivanje besa prema srpskim vojnicima koji su istim tim Austrougarima naneli strahovit poraz u Cerskoj bici!!!Dakle,visokorazantno zrno=velika pocetna brzina+mala kolicina eksploziva+polozena putanja=...ne treba posebno pisati kakve je to rane nanosilo nasim vojnicima!!!Inace,ovakva vrsta municije je zabranjena jos na Petrogredskoj konferenciji 1868.godinePraviloA zamislite da smo mi Srbi koristili ovakvu municiju i jos da smo se time hvalili...o tome bi se i dad-danas pricalo!!!A kad nas gadjaju ovakvom municijom,municijom sa osiromasenim uranijumom i i kasetnim bombama,to je zato sto su nam ti zlocinci "prijatelji" i sto je to za nase dobroAngry

B-patrone je municija za kalibru 8x57 IS ili 7,92 Mauser, a Einschusspatronen municija za kalibar 8x50R Austrian, inače princip rada i namena su im isti. Međutim kolega napravio si par grešaka.
Prvo kalibar 8x50R ni sa standardnom ni sa eksplozivnom municijom nema veliku početnu brzinu ni položenu putanju. Vojno zrno Ausro-Ugarske monarhije u kalibru 8x50R je bilo tešlo 15,8 grama, a početna brzina 620 m/s. Municija za određivanje daljine mora da ima iste ili približno iste karakteristike kao standardno vojno zrno, da bi se posle štelovanja nišana dobila ista slika pogodaka.
Drugo Srpska municija 7x57 Mauser je u to vreme bila jedna od najmodernijih i balistički najpovoljnijih u Evropi, pa i celom svetu. Težina zrna je bila 11,2 grama a početna brzina 700 m/s. Srpska municija je imala položeniju putanju i veću probojnost od Austro-Ugarske, i u ono vreme jedino Nemačka municija 8x57 IS je mogla da joj parira.
Treće municija 7x57 se nikada nije pravila sa težinom zrna od 14 grama, niti može tolika gramaža da se "spakuje" u taj kalibar.
Tri prsta 2Kolce

neca90

Podunavac kaže:

neca90 kaže:

B-patrone je municija za kalibru 8x57 IS ili 7,92 Mauser, a Einschusspatronen municija za kalibar 8x50R Austrian, inače princip rada i namena su im isti. Međutim kolega napravio si par grešaka.
Prvo kalibar 8x50R ni sa standardnom ni sa eksplozivnom municijom nema veliku početnu brzinu ni položenu putanju. Vojno zrno Ausro-Ugarske monarhije u kalibru 8x50R je bilo tešlo 15,8 grama, a početna brzina 620 m/s. Municija za određivanje daljine mora da ima iste ili približno iste karakteristike kao standardno vojno zrno, da bi se posle štelovanja nišana dobila ista slika pogodaka.
Drugo Srpska municija 7x57 Mauser je u to vreme bila jedna od najmodernijih i balistički najpovoljnijih u Evropi, pa i celom svetu. Težina zrna je bila 11,2 grama a početna brzina 700 m/s. Srpska municija je imala položeniju putanju i veću probojnost od Austro-Ugarske, i u ono vreme jedino Nemačka municija 8x57 IS je mogla da joj parira.
Treće municija 7x57 se nikada nije pravila sa težinom zrna od 14 grama, niti može tolika gramaža da se "spakuje" u taj kalibar.

Moguce Podunavac,jer znam da sam citao u "Kalibru"jos odavno o ovoj vrsti municije,i pokusao sam da to negde izvadim iz malog mozga,ali eto,pogresihSmileDrugi put cu da budem oprezniji;)

Podunavac
 Neco nikakav problem nije, svakome se desi da pogreši.Bye Malo smo prodiskutovali, za to portal i služi. I ja sam zaboravio u prvom upisu napisati da je službena Austro-Ugarska municija bila 8X50 R, nego sam se nadovezao na B-patrone (8x57 IS) da su korišteni na srpskom frontu. Efekat je bio isti, ali su u pitanju dva različita metka.
Tri prsta 2Kolce

aca81
 To je taj metak sa "srebrnim" zrnom
img6.imageshack.us/img6/600/img0003xw.jpg
img193.imageshack.us/img193/9017/img0009gq.jpg
img546.imageshack.us/img546/7459/img0011gn.jpg
DOBAR POGLED

vlada lovac
 Aco ja bih rekao da ovo definitivno nije municija iz Kraljevine SHS, zrna sa ovom legurom su radili Italijani za svoj Carcano, mada on nije bio u cal.7,9 vec u druga tri kalibra, premeri diametar zrna sublerom da bi znali da li je IS ili I

aca81
 OK.....znas li mozda istoriju ova dva zrnaGrin
DOBAR POGLED

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Razlika izmedju kontinentalnih i britanskih ptičara KINOLOGIJA 22 22.11.2024. 09:27
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,953,094 posete www.srbijalov.com