Jeste to teska situacija nekog osuditi na tesku kaznu zbog krivolova,lovocuvarska sluzba sluzi da prijavi i da napise prijavu a ima ostali organi koji to presudjuju,sud i policija.Lovocuvar nemoze da presudi niti da oduzme oruzije bilo kome,
a kazne su straobalne za srnu,nesto mora da se preduzima u vezi sa krivolovom ali ima ko je placen za to pa neka bije glavu o zid,jel tako
Ova zamka sto je postavljena to je stvarno sramota,kada bih ga covek uhvatio na delu pa da ga njome obesi za onu stvar tek tada bi mozda shvatili sta to znaci i koliko to boli,sram da ga bude mesozder jedan
Rodjo, znam ja da lovočuvar ne može da presudjuje, ali treba da radi svoj posao i da prijavljuje! A ako neće da radi, treba ga motivisati da radi-većom platom!
Hajde sad, rodjo, reci ti meni, koliku kaznu bi rebnuo ovom idiotu što je ovu zamku postavio, što je negovan slikao? Ali zakonsku kaznu-koliko taj kreten može da dobije? Ja ću da ti kažem: maximalno može da dobije novčanu kaznu, i to pod uslovom da se dokaže da je žica postavljena za hvatanje divljači. A majmun lepo na sudu izjavi da je on u Pokretu gorana, i da je žicom vezivao stabla, a zec eto grizao stablo pa se upetljao sam. I nikom ništa!!! Ne može da bude osudjen!!! TRAGIČNO BRE!!!
A glavu o zid biju lovci, koji nailaze na ovakve stvari; rekao sam već, da sam naišao na odstreljenu krmaču od jedno 150 kg, koja se ko zna kako dovukla do nekog šumarka i uginula. A čujem da su prošle nedelje u našem lovištu nadjene 3 srne, napucane sačmom 3,5 ili 4 mm, koje su uginule od ranjavanja! I kako da ne popizdim kad to doživim? Znači, neko je pucao srne sačmom za zeca ili fazana?!? Eeee rodjače, neće niko rešiti ovaj problem krivolova dok sami lovci ne uzmu stvar u svoje ruke i razbiju više tu mafiju lovačku!
Rodjo u potpunosti se slazem sa tobom to je ziva istina,sta mislis dali lovci u Austriji i ovde i Svajcarskoj tako rade
Eeee Rodjo ovde bale lezis u corku vise nego za coveka ali zakon je takav FIK I GOTOVO.
Kod nas to nikada nece da se iskoreni jadni smo mi koi placamo uredno i pitamo se gde je bre ona divljac.
Ali Rodjo bar mirno spavamo i ne strepimo da nam neko zakuca na vrata.
Tačno je, rodjo, što se toga tiče, mirno spavam, ali ne spavam mirno kad vidim ovakve slike kao ovog zeca. Ja se iznerviram nevidjeno!
A reci ti meni, rodjo, jel u Švici lovci ne prijavljuju one koji krivolove? Prijavljuju i to momentalno! I koliko puta nedeljno lovočuvar izadje na teren? Pa svaki dan, naravno! A ne kao ovde... Mi smo bre zemlja Tunguzija, Texas nevidjeni! Ovde puca ko kad hoće i šta hoće i koliko hoće!
Zalosno je kako je ovaj zec
okoncao u ovij nazovi *davilici"
I jadno je to da se neko takvim stvarima sluzi
Po meni mi sami gresimo sto uvek nekog sazaljevamo kao ono nema jadan . A vecina tih "jadnika "to radi iz obesti i zato sto lakim putem dolaze do novca
Koji se postenim radom mnogo teze zaradjuje
Iz tih istih razloga imamo i masu Mrtvih po putevima jer opet oni " JADNI " nemogu da poprave svoje automobile .A zapravo su neodgovorni i bezobzirni !!!!
Zato sam ja za sto stroze kazne jer dok nezaboli nece sa time prestati
Pa baš zato ja postavih na početku ono sa varijantama (A.) (B.) i (C.).
I odmah su počele dileme, da li treba poslati čoveka u ćorku ili ne, i većina bi nekako progledala kroz prste krivolovcu, samo ako svečano obeća da neće više, i ako da časnu pionirsku reč da je samo jednom krivolovio.
Ja sam pristalica radikalnog rešenja, sa drakonskim kaznama, pošto je ovo sve prevršilo svaku razumnu meru. Ali u praksi, nisam siguran da li bih mogao da to sprovedem, bez pomoći drugih, pa zato i ja u praksi primenjujem varijantu (B.).
Preleteo sam po diskusiji, dobre stvari pišete, ali tako ćemo slabo šta učiniti. Činjenica je da se lovokradice ne boje visine kazne, nego verovatnoće da ona bude sprovedena! A kolika je ta verovatnoća danas?? Što se tiče zapošljavanja 1000 lovočuvara, kako neko reče, evo primera... U jednom mestu u Vojvodini, opština je oformila poljočuvarsku službu, zaposlila 22 čoveka, dala im motore, kvalitetne uniforme, oružje, radio stanice, pristojne plate, ugovor na određeno vreme i zadatak da vode računa o nelegalnoj seči, paljenju strnjišta, jendeka, linijama među njivama, nomadskim stočarima i svim ostalim aktivnostima koji imaju štetan uticaj u ataru. Počeli su s proleća.. Šta se desilo, posao se obavljao dok gospoda nisu dobila ugovor na neodređeno, vreme, a to se desilo pre oko mesec dana, i sada otvoreno govore "zabole me: da se smrzavam, da razbijam bubrege, da vijam nomade.." gospoda krivinari, uzima platu, službena vozila koristi u privatne svrhe, načelnica je po partijskoj liniji, koja veze sa tim poslom nema.. udavih malo, ali hoću da kažem, da mislim da se isto to desilo i sa tih "1000 lovočuvara". Neće danas niko da podmetne svoja leđa, da stavi glavu u torbu zarad opšteg dobra. Svest, ljudi, treba promeniti, način razmišljanja, moralne i etičke karakteristike pojedinca, danas, bre, nikog nije sramota da ukrade! U pravu si, Lalo, za ono ko bi šta zaokružio...
Trebalo bi sesti za sto, predsednici udruženja, Ministarstvo, ljudi iz LSS i javno govoriti o tome, organizovati se, probuditi u ljudima sve ono što piše u delu Priručnika pod nazivom "Lovačka etika"...
Roedeer, komšija, mislim da, kad bi lovočuvari dobijali procenat od naplaćenih kazni, da bi vrlo brzo sve bilo dovedeno u red. Ako im daš fixnu platu, onda dobiješ reakciju tipa 'zabole me', pošto mu plata sleduje, radio on, ne radio, isto mu dodje.
Znači, plata po učinku, raspon od nula do milion dinara, pa nek zaradi svoju platu! I još jedna stvar, obavezno da dobiju status službenih lica, da ne bi nekom palo na pamet da se fizički ili bilo kako suprotstavlja lovočuvaru, onda je to krivično delo napada na službeno lice, i zaprećena visoka zatvorska kazna.
Dakle, daš ljudima ovlašćenja, ali uvedeš i odgovornost: ako lovočuvar nešto zgreši, kazna mora biti tri puta veća nego za obične prekršitelje.
U pravu si, Lalo, ali teško bi to kod nas i prošlo i zaživelo, nažalost. I to bi bila budžetska služba na svu ovu krizu. Sve te podržavam i slažem se sa tobom, ali teško izvodljivo. Novinari traže status službenog lica već duže vreme pa, pored svih batina koje su primili, pretnji, ubistava, od toga nema ništa.
Borba je to, moj Lalo, protiv vetrenjača, više lopova, nego poštenih ljudi!
De, vidi ovu moju temu "da li neko zna.." pa prikači nešto, ako znaš..
A što ne bi lovačka društva zapošljavala lovočuvare? Onda ne bi bili na budžetu.
Znam ja da je ovo donkihotovska rabota. Ali meni je lov bio relaxacija od posla, odmor od problema, punjenje baterija. A sad se lov po našim lovištima sveo na muljanje, kradju, petljanje, a tu onda nema ništa od opuštanja. Lovac rekreativac sam, i kao takav imam daleko manja očekivanja u smislu ulova, od lovaca koji idu da bi ulovili meso. Ali nikako ne želim da špartam fenomenalnim terenima, a da divljač ni ne vidim. Onda lov gubi smisao, i pretvara se u cross country takmičenje, jurcanje po oranju.
Rodjo,ovde nema trte mrte odmah po djepu.Ovde brat brata prijavljuje akamoli nekog stranca.
Ovde je zakon ovakav,mozes da cuvas kera i da ga vodis u lov ali na povodniku i privezan za opasac,lovci se postave na
odredjena mesta a grupa volontera i mladih clanova koi ne nose oruzije idu u strelce galameci i lupajuci u lonce i serpe
teraju divljac prema lovcima i kada lovac odstreli neku divljac onda pridje sa kerom i ker tako malo nadavljuje divljac i to ti je to,nema pustanja gonica da jurcaju i divljaju po polju zajedno sa lovcima.Posle lova svi idu u restoran i urokaju se dok nestigne vecera .ClAQue
Hahahaha, rodjo, razlika je očigledna! Kao prvo: jadni ti lovački psi u Švici! Pa to onda love kao u zatvoru.
Kao drugo, uočljiva je razlika i to što se ovde pola lovaca uroka još pre i tokom lova, a u Švici posle lova
Kao treće: ovde pripravnici lupaju po rakiji i pivu, a ne u šerpe!
A koliko dugo moraju pripravnici da lupaju u šerpe, da bi postali lovci?
Pa da razlika je ogromna,masa njih je uclanjena kao pocetnici.
Imaju odredjene testove i polaganja pa sastanak sa ostalim lovcima pa onda lovci razmatraju dali si ti podoban za njihovo drustvo i jos nekih sitnica,auslenderi koji ne poseduju Svajcarski pasos ili C vizu ne mogu da budu primljeni u drustvo lovaca.A kod nas samo daj uplatu i idi u lov,ima jos sto sta ali da ne davim ljude.
Da se i ja ukljucim u ovoj temi , moje misljenje da ni lovocuvari nisu krivi zato sto im plata nije veca od 20.000 hiljada dinara (cistacica u EPS-u ima 30.000 i bole je ledja) samo edukacija i pravilan rad sa mladim clanovima mogu u buducnosti da dovedu do smanjenja krivolova ,ne krivolov i mislim da u okviru sekcija i drustva mora da se radi na sprecavanju lovokradje na razne nacine, primer jednog, predsednika drustva za svoje clanove svake godine kupuje po 10 kg jelenskog mesa i 5 kg srneceg sa napomenom da clanovi LU nebi dosli u iskusenje da zbog mesa idu u lovokradju,a ako neko i ode u lovokradju automatski bira opciju pod A ,moje licno misljenje da je ovo na neki nacin uredu ,ali ima situacija gde predsednik glumi boga u drustvu i ponasa se kao da je loviste njegova licna svojina i dovodjenjem raznih sto bi rekao Šojić (TAJFUNA) lovi sta hoce ,a kada se prikaže sta je ulovljeno i mala deca u to ne mogu da poveruju,pa mnogi iz revolta podržavaju lovokradju i ne prijavljuju lovokradice, ali po meni najgora stvar je sto svako LD ima 2-3 posto onih sto vole da potegnu pusku na divljac koja se ne lovi po kalendaru , mada posle presude od 6,2 miliona i po 2 i kusur godina zatvora licno mislim da je lovokradja smanjena , samo edukacija podmladka o lovu i čuvanju prirode na prav nacin može u budućnosti da smanji lovokradju . POZDRAV DOBAR POGLED
Yoki hant, dobro si locirao tri problema: prvi problem čuvanja (nagradjivanja lovočuvara), drugi problem lošeg upravljanja lovištem i fondom divljači, i treći problem kaznena politika.
O svemu tome je već rečeno ranije u diskusiji na ovu temu, tako da si samo potvrdio da većina poštenih lovaca misli isto o lovokradji, ali da na žalost, nema mehanizma koji može da obezbedi da sve ove tri faze. I zbog toga velika većina bira opciju (B.); logika manjeg otpora, i logika nezameranja. A lovišta sve siromašnija!
Nismo dosta dugo ništa ovde dopisali, a vidim na drugim forumima da se piše o istoj temi i problemima. A bilo je i pitanja o raznim vrstama municije i opreme, zgodnoj za krivolov (ne optužujem nikog).
Zavirio sam na neke druge forume, i vidim da ima pametnjakovića koji čak i postavljaju slike sa odstrelom divljači, a uz sliku ima datum kad je slikano.. e problem je što su slike načinjene u vreme lovostaja!
I posle se čude čudom kad im stigne prijava od 'zelenih' sa sve policijom da im oduzme oružje!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?