Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čokovi na sačmaricama

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čokovi na sačmaricama
Podunavac

Neca1992 kaže:
eeeeeee, sad mi je sve jasno!! Smile Hvala! Bye

Vlada ti je postavio američku tablicu na kojoj je suženje čokova prikazano u inčima pa može da te zbuni. I na onaj skeet čok nemoj da obraćaš pažnju. On je sportski čok i nema veze sa kompletom lovačkih čokova koje isporučuje Baikal za model Iž 27. Oznake ti idu ovako:

I - F full 1/1 (puni čok)
II - IM improved modified 3/4
III - M modified 1/2
IIII - IC improved cylinder 1/4
IIIII - C cylindar

A ovakva su ti suženja čokova kod IŽ 27 u milimetrima:
C 0,0
IC 0,25
M 0,5
IM 0,75
F 1,0

Baikal još pravi i dva sportska čoka: Skeet i Trap. Skeet je suženja 0,4, a Trap 1,25.

I treba da znaš ako planiraš da pucaš čeličnu sačmu iz IŽ 27 to smeš samo sa C, IC i M čokovima. Sa IM (3/4) i F (pun čok) to ne smeš.

BojanKG
 ja sam vise za nepromenljive cokove Confused
srbijalov markafazan

mirko knezevic
 Ma prave sad ove stvari covek ce na kraju da ponese u torbu cokove i da ih menja na svakih sat vremena... Samo zbunjuju ljude...al dobro i to je jedna vrsta marketinga i prodaje oruzja.Smile

Zex
 Na promenjivim cokovima ruskih pusaka postoje oznake za olovnu i celicnu sacmu,naj uzi moguci cok(Sto se tice bezbednosti(za celicnu sacmu) iznosi 0,52 pod oznakom XF(posedujm takav).Naglasavam-nisam nista pio/mozda samo jedno crveno pivo,he heiveli

Neca92

Podunavac kaže:

Vlada ti je postavio američku tablicu na kojoj je suženje čokova prikazano u inčima pa može da te zbuni. I na onaj skeet čok nemoj da obraćaš pažnju. On je sportski čok i nema veze sa kompletom lovačkih čokova koje isporučuje Baikal za model Iž 27. Oznake ti idu ovako:

I - F full 1/1 (puni čok)
II - IM improved modified 3/4
III - M modified 1/2
IIII - IC improved cylinder 1/4
IIIII - C cylindar

A ovakva su ti suženja čokova kod IŽ 27 u milimetrima:
C 0,0
IC 0,25
M 0,5
IM 0,75
F 1,0

Baikal još pravi i dva sportska čoka: Skeet i Trap. Skeet je suženja 0,4, a Trap 1,25.

I treba da znaš ako planiraš da pucaš čeličnu sačmu iz IŽ 27 to smeš samo sa C, IC i M čokovima. Sa IM (3/4) i F (pun čok) to ne smeš.

eee, sad mi je sve apsolutno jasno!!! B) Hvala kolega!!! B)
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Podunavac
 Nema na čemu. I treba da se međusobno pomažemo. Čovek se uči dok je živ.
Tri prsta 2Kolce

Neca92
 Naravno! A i mi mladi lovci treba da ucimo od najboljih! B)

SUMO
 Kako je ovo tema za pocetnike,
najidealnija kombinacija kod bokerica je 1/4 i 3/4 coka.
Inace, jedna anegdota - na Bereti ponesem uvek 1/4 za prepelice a 1/2 za grlice.
Eto one dalje lete nego prepelice..... kad jednog jutra zaboravim onaj 1/2...ostao samo 1/4 u pusci.
Grlice lete kao u prici....

I naravno skidao sam ih podjednako dobro, bez razlike.
Od tad ne menjam cokove, cak i kad lovim patke, stavim 1/2 kad idem na zeca kruzno i 1/1 kad lovim guske.

sa punim cokom kod vecine pusaka dobijate jako uzan posip, pa se vrlo lako promasuje i na daljinama od 30 do 40 m sto zna da razocara svakog pocetnika.

Neca92
 Mislim da je kombinacija dole 1/2, gore 1/1 (naravno, za bokerice) najidealnija za skoro sve vrste lova! Pa treba i taj zec i fazan da ima sasnu da prezivi! (i preplica, i grlica) Moje misljenje... Confused

mihailo
 1/2 i 1/1 pokazalo se kroz dugogodišnju upotrebu kao valjano.Mada princip je što krupnija sačma širi čok,manje deformacije kuglica i sve ostalo što ide sa tim.Ipak promenljive čokove treba isprobati sa različitom krupnoćom sačme od istog proizvođača pa videti šta je najbolje.

Podunavac
 Sužavanje čoka ima uticaj samo na sitnu sačmu, zaključno sa br. 8 (3,5 mm). Što se tiče izbora čokova na početku sezone je povoljnija kombinacija 1/4 i 3/4 a kako sezona odmiče 1/2 i pun čok. Bar ja tako radim.
Tri prsta 2Kolce

mirko knezevic
 Ljudi ja nemam dve cevi jbg iako je to mozda prednost bokericama i polozarama sto imaju dva coka prvi malo siri i drugi uzi ako promasis... Ja na PA stavljam cilindar kad idem na prepelice,kad krene sezona prvo na patke pa zec fazan pa opet patke zimi stavljam polu cok... Dosad mi se to pokazalo kao idealno resenje...
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Ghost Hunter
 Pozdrav!
Posto sam mlad i jos neiskusan lovac, molio bih iskusnije kolege da mi otklone jednu dilemu!
Zanima me smiju li se pojedinacna zrna(kugle) pucati iz cijevi sa 1/2 coka!

Podunavac
 Smiju. Ali ipak treba da pripaziš na izbor kugle. Naj povoljnije su tipa Brenneke ili potkalibarne.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Ghost Hunter kaže:
Pozdrav!
Posto sam mlad i jos neiskusan lovac, molio bih iskusnije kolege da mi otklone jednu dilemu!
Zanima me smiju li se pojedinacna zrna(kugle) pucati iz cijevi sa 1/2 coka!
Ja iz 1/2 coka pucam sve a iz 1/1 samo potkalibarne .

LM
 Ja lovim sa čokovima 1/4 u donjoj i 1/2 gornjoj cijevi. Po meni su jači čokovi nepotrebni, svejedno je dosta municije koju koristimo u plastičnom kontejneru, pa ne vidim kakav uticaj ima čok na posip sačme. Čim nađem kupujem cilindrične čokove.

Podunavac
 Fiksne cilindrične čokove na lovačkoj sačmarici nećeš naći, pošto ih niko ne proizvodi serijski. U zadnje vreme mogu da se nađu kombinacije 1/4 (1/2) čoka i olučena cev u sačmarskom kalibru za lov DS kuglom. Ali cilindrične cevi se još uvek rade isključivo za vojne i policijske potrebe. Rešenje ti je da uzmeš pušku sa izmenjivim čokovima, pa možeš da kombinuješ po svom izboru.
Tri prsta 2Kolce

hamerles
 Sve serijske lovacke puske par one starije proizvodnje proizvode se Pun cok i Polu cok. Polu cok bas nesto i nema uzan posip tako da ti cilindar nije potreban Bye

Podunavac
 Cilindar je naj pogodniji za kuglu, a za sačmu od kako je zabranjen PP stvarno nema potrebe. Za sitnu sačmu je od 1/4 čoka pa naviše.
Tri prsta 2Kolce

hamerles
 Ko ne voli da puca iz coka polucok je dobar ne grupise sacmu bas punoB)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Paradox čokovi na sačmaricama ORUŽJE - SVAŠTARA 14 22.12.2013. 20:42
Preticanje pri gađanju sačmaricama LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 117 22.10.2012. 23:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,117,721 posete www.srbijalov.com