Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7,62x39


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7,62x39
270
 Pozdrav svima!
To što u US ima dosta Ruskog oružija pre bi se moglo prepisati "Rusomaniji" koja je kod njih zavladala posle skidanja "Gvozdene zavese" gde je u njihovom bogatom potrošačkom društvu gladnom svega novog i neuobičajenog, nastala utrka da se pribavi ono što do tada legalnim putem nisu mogli da pribave, nego "neprikosnovenom kvalitetu Ruskog oruzija" i "superiornosti Ruskih kalibara"
Apsolutno shvatam tog lovca kojeg poznajes "canisaureus" a koji lovi sa 7,62x39. Čovek je verovatno ispucao ovim kalibrom dosta metaka, dobro poznaje pušku, optiku, municiju kojom lovi, odnosno sve njihove mogućnosti i što je još važnije slabosti, što čini da iz njih izvuče maksimum. U svakom slučaju bolje je loviti puškom balistički slabijeg kalibra sa kojom imaš iskustva nego nekom superijornijeg sa kojom nemaš ama baš nikakvog.
Svaki kalibar koji je do danas konstruisan može se upotrebiti za odstrel neke divljači u zavisnosti od njene veličine, snage tog kalibra i zakonskih ograničenja njegove upotrebe za određenu vrstu divljači. Ali postavlja se pitanje "Zašto baš taj kalibar"?
Ako već neko za lov određene divljači, na primer divljih svinja, želi kalibar iz grupe od 7-8mm zašto bi uzeo 7,62x39 pored drugih iz te grupe kao npr. 7x57, 7x64, 308 win, 30-06, 8x57...!???
Ili ako hoće kalibar za odstrel srneće divljači, šakala, lisice, zašto bi uzeo 7,62x39 pored drugih iz te grupe kao npr. 243W., 25-06, 270 W.,6,5x57...!???
Ili ako hoće kalibar za odstrel štetočina na većim lovačkim rastojanjima zašto bi uzeo7,62x39 pored npr. 222, 223, 22-250, 5,6x50R...!???
Ma koliko neko bio sentimentalno vezan za ovaj kalibar mora priznati da su svi nabrojani u ove tri grupe za navedene namene bolji odnosno balistički superiorniji od njega i adekvatniji lovačkoj upotrebi!
I da rezimiram moje mišljenje i preporuke u vezi ovog kalibra. Osrednji kalibar ne baš položene putanje za dalja gađanja, nedovoljne energije za divljač veće biomase , koji ne raspolaže nekim znatnim viškom energije koji bi oborio divljač ukoliko pogodak nije baš naj idealniji.
Lovcima koji već poseduju ovaj kalibar preporučujem da se ograniče na lov divljači koja nije krupnija od srneće.
Lovcima koji tek nabavljuju lovački karabin preporučujem da ipak u zavisnosti od namene nabave neki drugi kalibar, npr. neki od onih navedenih u ovim grupama!
 
nenadx
 Mislio sam da se neukljucujem vise na ovu temu,zbog licnog stava da netreba jer nemam prakticnih iskustava u lovu sa ovim kalibrom.Ali cu nastaviti da branim ruse,mozda iz subjektivnih razloga.Sta odredjuje superiornost...Koji su ono bese kalibri i snajperisti najbolji u II WW.ako neracunamo one iz filmova.Cije oruzje najbolje funkcionise u svim atmorsferskim uslovima....Ameri daju zaista mnogo novih laboracija i zaista ih izvanredno propagiraju,ali im se isto moze dosta ograniciti upotrebljivost,Samo uredjenje i potrosacko drustvo zapada a posebno amera je naviknuto da se stalno stvaraju novi proizvodi,naravno uz ono new i the best.A prakticno je vecinom,nije sija nego vrat.I naravno da imaju dobre proizvode...Rusi su u ovom kalibru nasli veliku primenu kod njih i veoma uspesno love dosta divljaci,od sajge,irvasa... do sneznog leoparda.Cak ga mnogo koriste i profesionalni lovci.Moze se tu govoriti o pristupacnosti ovog oruzja i municije,ali se nemoze negirati efikasnost i pored balisticke krivulje.Druga je stvar sto mi imamo drugacije trziste i navike,pa i manju upotrebljivost u odnosu na vrste koje bi lovili sa njim.Najpre bih rekao da je to i presudno,on je daleko od uslovne univerzalnosti,a zasto to trazimo od njega neznam,pa za to imamo onog drugog canisaureusovog R rusa.
Dobar pogodak
 
Sniper Hunter
 Ja u septembru kupujem jos jednog Rusa iz 18 u cal 7.62x54 ako Bog da zdravlje i Mup odobrenjeGrin
 
canis aureus
 Ali postavlja se i pitanje: "A zašto NE baš taj kalibar"?
Superiornost!?!?!

-sećam se vremena kada sam maštao o američkim MAGNUM kalibrima! Posebno o .300WinMag i 7mmRemMag a za lov i uspešan odstrel DS! Tada se mnogo pisalo o njima i mnogo se preporučivalo kao idealno za tu divljač. Reklamiranje(uh ta američka propagandaShock ) i ono "NEW i THE BEST"(nenadx stvarno si me oduševioGrin sa ovim) je toliko uticalo na mene da ostale kalibre nisam ni primećivao.
....
Neću ništa loše da kažem o ta dva MAGNUMA ali sam promenio mišljenje što se tiče uspešnog odstrela DS i mislim da je "porodica" 9,3mm ipak superiornija od superiornijih iako se o toj "porodici" nikako nije pričalo ili je priče bilo vrlo malo(uglavnom navodeći mane, zastarelost, penzionisanje i sl) a onda....!

upoređivanje 7,62x39 sa 5,56x45 je otprilike isto kao upoređivati 9,3x62 sa 7mmRemMag

Nisam sentimentalan niti naročito "vezan" za 7,62x39 i lično sam pre za .243Win(za predatore, srneću...) ali ako se iz ovog rusa lako može izvući "maksimum" i dobiti odličan "saradnik" u lovu pa zašto da NE?!?
Svi se slažemo da i teren na kom se lovi može da određuje i bitno utiče na izbor kalibra! Sem u Vojvodini retki su tereni gde se divljač gađa na preko 200m jer se bliže ne može prići(izostavljam planinski lov!) a ovaj kalibar se veoma uspešno može koristiti do te daljine! Pa zašto onda NE?
I svi navedeni .22... kalibri se uspešno mogu koristiti na tim daljinama ali ako su vremenski uslovi idealniji dok rus ne gleda toliko na te uslove pa mogu biti i lošiji njemu će mnogo manje smetati! Superiornost!?!?
(možda bi za srneću divljač trebalo imati više kalibaraConfused kad je lepo vreme .22-250 a kad je lošije .270Win pa za DS 7x57 po lepom a 9,3x64 po lošem, pa za jelena ....medveda....)

uhhConfused
 
270
 Pozdrav!
U ptedhodnom odgovoru sam već jasno naglasio "Svaki kalibar koji je do danas konstruisan može se upotrebiti za odstrel neke divljači u zavisnosti od njene veličine, snage tog kalibra i zakonskih ograničenja njegove upotrebe za određenu vrstu divljači."
A ti canisaureus osu paljbu kao da sam zagovornik zabrane 7,62x39 za lov. (Mada nije loša ideja......Šalim seGrin)
Izbor kalibra osim njegovih balističkih osobina, lovnih uslova i ličnih afiniteta, mnogo zavisi i od lovne kulture, dostupnosti oružija i municije, pa i istorije određenog područija.
Ne smatram da ovaj kalibar ne treba koristiti, kome je po ukusu i ima afiniteta prema nemu neka izvoli.
Lično po mom ukusu nije a koje god lovne uslove i vremenske prilike da mi navedeš ja ću ti nabrojati bar 5 kalibara, po mom mišljenju boljih (tj. efikasnijih) od njega koji su dostupni našim lovcima i u pogledu municije i oružija.
Takođe ne preferiram ni magnum kalibre a što može da se vidi iz predhodnog odgovora gde nisam naveo ni jedan. Izgleda da je ta strašna "kapitalistička" Američka propagandaB) na mene slabo delovala a još manje "socijalistička" Ruska.Angry
Što se tiče upotrebe različite vrste oružija i kalibara u zavisnosti od uslova lova i divljači generalno postoje dva stava.
1. "Treba loviti jednim karabinom i jednom eleboracijom svu divljač"
(Odnosno, lovac treba da izabere karabin , kalibar i elaboraciju metka koji odgovaraju lovu naj krupnije katagorije divljači koju namerava da lovi i tom kombinacijom lovi sve)
2. "Za svaku kategoriju divljači i za različite lovne uslove poseban karabin,kalibar i elaboracija"
Oba ova stava imaju svoje prednosti i mane u koje ovom prilikom ne bih ulazio!
Ja lično izbor karabina i kalibra za divljač koju lovim za sve uslove i vremenske prilike rešio sam na sledeći način: "Steyr" u cal. 270 Win. 8,4 gr. za srneću divljač i predatore a "CZ" M70 u cal. 8x57IS 12,7 gr. za divlje svinje.
Pored ovih kalibara (a i da posedujem samo jedan od njih) stvarno ne mogu da zamislim lovnu situaciju koju bi 7,62x39 bolje rešio.Confused
 
canis aureus
 pozdrav 270
.270Win pa te zato oslovljavamo sa 270Hmmm a baš sam se pitaoConfused
-ma šta bre da se zabrani, bre?!?AngrySmeko

ne moraš mi nabrajati tih 5 kalibara koji su po tvom mišljenju bolji tj efikasniji od 7,62x39 u bilo kojim lovnim uslovima i vremenskim prilikama jer i po mom mišljenju ima prilično efikasnijih ali poređenje se odnosilo na veoma brze kalibre a laganih zrna(.222, .223, .22-250 i ostale .22...) koji sigurno nisu po takvim uslovima i prilikama efikasniji i precizniji!
-("svi navedeni .22... kalibri se uspešno mogu koristiti na tim daljinama ali ako su vremenski uslovi idealniji dok rus ne gleda toliko na te uslove pa mogu biti i lošiji njemu će mnogo manje smetati" )-

Lepo si rešio izbor karabina i kalibara!!B)
-pogotovo sa ovom 8icom(ne, nije što i ja lovim tim kalibromNo no no nego... the best of the WorldConfused)Grin
nego zašta će ti .270Win kada ćeš sve lovne situacije bolje rešiti sa "švabom"(8x57JS)???Smeko

"kapitalistička" propaganda je na tebe slabo uticala ali ipak nešto od Winchestera da ti se nađe
 
270
 Pozdrav canisaureus!Bye
Drago mi je da ima jos onih koji vrednost nekog kalibra procenjuju ne samo na osnovu bal. tablica nego po njegovoj efikasnosti u lovu.
Ko je stvarno imao veliku praksu sa 8x57IS shvata da je stvarno The best of the World all game caliber! ( bar za evropsko područije)
Ali da ti odgovorim zašto i 270W.
Sa 8X57IS i PPU SP 12,7gr. sam stvarno rešavao sve lovne situacije bez problema, i u lovu na srneću divljač i predatore izbegavao sam njihova prevelika oštećenja gađajući iza plećke. Ali u lovu nije uvek moguće pucati na divljač postavljenu apsolutno bočno pa u određenim slučajima zrno je moralo pri ulazu ili izlazu da udari u plećku a pošto loviš ovim kalibrom znaš kakav efekat to ima! A i pri gađanju na veće daljine od 200m sa njim nisam imao nešto sreće i ako mi je karabin veoma precizan i ja sam odlično poznavao njegovu balističku krivu i istu vise puta proverio na strelištu. Verovatno se radilo o lošoj proceni daljine golim okom!
Baš zbog toga nabavio sam 223 rem. i to je karabin koji se kod mene pored 8x57IS naj duže zadržao!
I ako ga ti ne voliš previše u mojoj praksi se pokazao kao Nr. 1 B) za lisicu i šakala i omogućava pogodke na stvarno velikim daljinama (400m.)
Ono sto sam posebno cenio kod njega je što nišaneći pomoću optike posle pucnja nema "Black out" efekta(kada se usled trzaja promeni položaj i rastojanje oka od optike u toj meri da se pred okom izgubi cilj i vidi samo crni krug dok se sve ne dovede u optimalan položaj) i jasno se vidi pogodak i reakcija divljači!
Ipak u lovu srneće divljači i pored dobrog iskustva sa njim nikako nisam mogao da steknem sigurnost i poverenje u ovo malo i lako zrno a nista gore nego kad lovac nema psihološku sigurnost i poverenje u oružije zbog čega okleva i propušta pravu priliku za pucanje!Cry
Zbog toga krenuo sam da tražim ipak nešto malo jače!
Toliko hvaljeni 243W. me na žalost u opste nije impresionirao pa sam krenuo da tražim dalje i došao do 270W.Presrean
Po meni kalibar koji saslužuje respekt i tolike pohvale koje su o njemu tokom svih godina izrečene.
Sposoban da reši sve situacije i sa naj krupnijom divljači našeg podneblja i na velikim daljinama ali traži hirurški precizan pogodak što u uslovima lova na divlje svinje je još i moguće sa čeke ali u pogonu je čista lutrija!Oi
Zato tu ostaje "TATA" za ovakve situacije, neprikosnoveni i nikad prevaziđeni 8x57IS!Bravo 2
 
canis aureus
 270B)
tablice posmatram kao polazni osnov za upoznavanje nekog kalibra poredeći ga sa nekim meni poznatim a što se tiče brzine, energije, pada zrna... ali se ipak najviše rukovodim efikasnošću prilikom odstrela pojedine divljači tim kalibrom. Nisam "zastupnik" nekog kalibra niti "ljuti protivnik" nekog drugog.(pa tako ni .223Rem) Svaki pronađe svoju primenljivost i svog korisnika
Neki mi se više svidi, neki manjeConfused a probao sam ih ..., tako da mišljenje uglavnom osnivam iz prakse. 7,62x39 ne mogu da poredim sa 5,56x45 kao ni 9,3x62 sa 7mmRemMag jer razlike su prevelike!-naročito pad na većim daljinama ovih težih... ali eto sigurniji bih bio u lovu na srneću divljač sa 7,62 nego sa .223 do tih nekih srednjih lovnih daljina(pa recimo 150m) kao što bi sigurniji bio sa 9,3 nego sa 7mmRM u lovu DS, iako sam poprilično isprobavao, testirao... .223Rem i poznate su mi sve njegove i dobre i loše straneConfused
Naravno, uz korišćenje adekvatnog zrna povećava se efikasnost istog kalibra ali snabdevanje na našem tržištu je...Sad što pojedine kalibre tj njihovu moć totalno srozava te se iz onog dostupnog mora izvući neki maximum što će obezbediti potrebnu efikasnost da bi se odlučili baš za taj kalibar. Sa lovnim zrnima iz PPUa bio bih zadovoljniji sa rusom- zbog prilične mekoće prevagnula bi težina
...
223 kao tvoj izbor kalibra za lov predatoraBravo 2 a na 400mOi(svaka čast!!)- sa 7,62x39 ne bih ni probao tu daljinuConfused

a za ovo:
"Zato tu ostaje "TATA" za ovakve situacije, neprikosnoveni i nikad prevaziđeni 8x57IS!Bravo"
Bravo 2Bravo 2B)B)

pošto ovde nije mesto da li si voljan da na temi .243Win obrazložiš svoje razočarenje...??
 
canis aureus
 http://www.google...CCAQqwQwAQ


navodismo neka testiranja na ovoj temi ...
nije 7,62x39(iako smo na toj temi) al kad se spominjao .223 ... pa eto
 
nenadx
 Samo vi pricajte,a ja bih rekao iz ujedinjenih zemalja dolazi najbolje i najgore covecanstvu,E i tu je bitno ko sta preferira.Recimo silikoniSmeko
Dobar pogodak
 
canis aureus
 "Kalibar PAP 7,62 x 39.
A taj koji ti je rekao da je to slab kalibar za svinju, ne zna baš puno... Lovno zrno za taj kalibar obara DS iz zezanja!
Druga je priča, što masa lovaca koristi vojno zrno, koje pravi prostrelne rane, i ne obara DS, nego odnosi pogodak u 3 lepe materine, pa idu posle i traže, ako nadju, ranjenu divljač. Taj koji je tebi to rekao za PAP i cal. 7,62, očigledno je koristio samo vojnu municiju. Pa posle 'prodaje pamet' kako taj kalibar nije dobar."


citirao sam admina lalu sa teme ...153
hteo sam samo da naglasim da ovaj kalibar zakonski nije dozvoljen za lov DS, ni sa jednim zrnom pa ni lovnim!
ika
 
Lala
 

270 kaže:
Ako već neko za lov određene divljači, na primer divljih svinja, želi kalibar iz grupe od 7-8mm zašto bi uzeo 7,62x39 pored drugih iz te grupe kao npr. 7x57, 7x64, 308 win, 30-06, 8x57...!???


Člane Canisaureus, hajde se dogovorite vi karabindžije, da li može 7,62 za DS, ili ne! A vidjao sam PAP po lovištima, na DS... Nema veze. Ja ne lovim karabinom, pa eto, ima stvari koje ne znam.
Ako je tako, kako pišeš, moja je greška. Confused
Daj molim te, taj član zakona (ili pravilnika) iskopiraj ovde, ako ti nije teško. Ili napiši koji su dozvoljeni kalibri, nije loše imati to.
Nego, od kad me to zoveš 'admin Lala', do pre par meseci sam bio samo 'Lala'? Ili ja to nazirem tračak zluradosti? Ma jok, čini mi se samo, tripujem bzvz. Smile
A taman sam razmišljao da dodjem na hajku u Ašanju...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
canis aureus
 "Zabranjeno je loviti lovačkom municijom za olučene cevi, i to:
1) medveda municijom kalibra ispod 7 d` 64 mm i težinom zrna lakšom od 11,0 grama;
2) jelena i divlju svinju municijom kalibra ispod 7 d` 57 mm i težinom zrna lakšom od 11,0 grama, odnosno 9,0 grama;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu municijom kalibra ispod 6,2 d` 51 mm i težinom zrna lakšom od 6,0 grama;
4) srneću divljač municijom kalibra ispod 5,6 d` 41 i težinom zrna lakšom od 3,5 grama.
Divljač iz stava 1. ovog člana zabranjeno je loviti puškom sa glatkim cevima, osim divlje svinje.
Ptice i zečeve zabranjeno je loviti puškom koja prima više od dva metka i poluautomatskom puškom koja nije reducirana na dva metka."
Iz zakona o lovstvu, a piše u priručniku za polaganje lovačkog ispita koji je još uvek važeći i po kome se polaže lovački ispit.

"Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g."
Iz zakona o divljači i lovstvu

Retki su proizvođači municije koji za ovaj kalibar prave zrna težine preko 8g tako da iako ima preko 7 mm prečnik uglavnom nema dovoljnu težinu zrna od 9g, navedenu u zakonima kao minimum!, a o nedovoljnoj kinetičkoj energiji koju donosi na cilj ...

Lalo u čemu je problem? Jesam li te "naružio", pogrdno nazvao??
 
Lala
 Nisi me naružio, daleko bilo, nego mi zapelo za oko ono 'admin Lala', do sada nismo tako komunicirali, zato sam ti se i obratio sa 'član Canisaureus'. Nick je sasvim dovoljan, bez prefixa. Zazvučalo mi to skretanje pažnje na moju grešku malo zlurado, ako nisam u pravu, onda zaboravi.
Ovo što si postavio je OK. Izgleda da ne samo da ja nisam znao ovo do detalja, nego i većina članova ne zna. A lovački ispit sam davno polagao. I 'admin Lala' je živ čovek, pa ne može sve da zna.
Jedna od svrha foruma je i edukacija.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
canis aureus
 Lalo, sa moje strane ništa nije bilo zlurado!!! pa ću k'o što kažeš -zaboraviti.
(a možda da sam napisao i bez prefixa pronašao bi se ... ! ma jok, čini mi se, samo tripujem, bzvz;) ako nije tako ti ne uzmi za zlo)
živ i deb'o ti meni bioiveli
(za šakalijadu!?-pa znaš što se nekada pozivalo u lov!, samo ti, mislim, doođiiiZbunjen)Smeko

Nego Lalo, kao što kažeš nisi "karabindžija" pa ..., problem je kod mladih lovaca koji naiđu na jeftinu PAPovku i kupe je za lov sve divljači(znam par takvih slučajeva) pa slab kalibar(za odstrel DS) nadoknađuju većim brojem metaka(10kom) koje će moći velikom brzinom da upute ka cilju(verovatno neki neće pogoditi cilj već će otići ko zna gde) i tako usmrte divljač. Na kraćim odstojanjima ovaj kalibar, pod uslovom pogotka u vitalnu zonu, i naravno sa lovnim zrnom i može da uspešno "završi posao" sa manje krupnom DS dok će one snažnije, krupnije, kapitalnije DS odnositi takav pogodak da nekada neće ni biti pronađene!
Imao sam priliku da učestvujem u gostinjskom lovu(tj kao gost) na DS, gde je jedan od domaćih na DS pucao iz PAP 7,62x39. DS od oko 140kg se pojavila pred nišanom na nekih 60tak metara i usledilo je 7kom brzom paljbom. Na mestu nastrela nema krvi tek posle 40-50koraka pojavljuje se i sve je obilnije ... i posle nekih 500-600m se smanjuje i jedva pronalazi krvni trag. Zbog noći, istrošenih lampi ... potraga se nastavila sutadan. "Nađena je krmača posle sigurno kilometar i više sa četiri pogotka(4/7) bez izlazne rane,- visoka plećka, stomak, but ..." javlja mi drugar.

Sigurno da je bilo i uspešnijih odstrela DS ovim kalibrom ali manje nego neuspešnijih.
Ne donosi dovoljno energije na cilj a to znači da je slabašan za lov tako čvrste, "tvrde na pogodak" i otporne divljači kao što je DS!
 
270
 Canisaureus, već znaš moje negativno mišljenje o ovom kalibru pogotovo za lov DS, ali i starim i novim zakonom je dozvoljen!!!
Stari kaže "Zabranjeno je loviti jelena i divlju svinju municijom kalibra ispod 7 d` 57 mm i težinom zrna lakšom od 11,0 grama, odnosno 9,0 grama" ovo se tumačilo da je minimalna dužina čaure za kalibre 7mm, 57mm a za kalibre veće od 7mm nije bilo ograničenja u dužini čaure jer bi tada i 308,30-30 ai tvoj omiljeni 7,62X54R bili zbranjeni za ovu vrstu lova a dobro znamo da nisu bili zabranjivani!
Za ovaj kalibar se prave i teža zrna od 8 gr npr 9,1 pa i 9,7 gr tako da nije zabranjen ni po novom zakonu koji kaže "Zabraneno je loviti Jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0g"
Osim navedenih ograničenja u kalibru i težini zrna mišljenja sam da je zakonodavac trebao da ograniči i kalibre minimumom energije koju u određenoj elaboraciji imaju na 100 metara daljine!
Konkretno za ovu vrstu divljači osim zadatih uslova po pitanju kalibra i težine zrna trebalo je dodati " elaboracijama koje imaju veću energiju od 2500J na 100m "
 
canis aureus
 Retki su proizvođači municije koji za ovaj kalibar prave zrna težine preko 8g tako da iako ima preko 7 mm prečnik uglavnom nema dovoljnu težinu zrna od 9g, navedenu u zakonima kao minimum!, a o nedovoljnoj kinetičkoj energiji koju donosi na cilj ...
-ovo sam već napisao i znam da je retkost(ne retkost nego je kod nas nikada nije bilo!!) naći municiju od npr 9,1 pa i 9,7g kod naših prodavaca a isto tako i kod vlasnika pušaka u ovom kalibru! Jesi li ti negde naišao na municiju sa tim teškim zrnima u ovom kalibru u Srbiji?, u prodaji ili u lovu?!?
A sve ispod dozvoljenog minimuma od 9g je zakonski nedozvoljeno.
Da li si upoznat da je ikada postojao podzakonski akt? koji je ovako nekako glasio:
"Za odstrel divlje svinje najmanja dopustena kineticka energija zrna na 100 m je 2500 J (dzula)"
 
270
 Ne znam za pod zakonski akt ali to je dobra preporuka i ne bih imao ništa protiv kada bi postojao i u novom zakonu!
Municiju 7,62X39 nisam imao prilike da kod nas vidim u prodaji sa zrnima težim od 8gr ali sam došao do nekoliko komada od 9,1gr a vidjao sam i elaboracije od 9,7gr pa i od 10,1 gr (Ruska za prigušivačem opremljena oružija) a ukoliko se zakon o oružiju i municiji (nadam se uskoro) izmeni nikakav problem neće biti smotati ručno ovu municiju sa bilo kojom težinom zrna kalibra.310 i .311!
S obzirom na barutno punjenje možeš misliti koliko će energije ova teža zrna imati u ovom kalibru a zakonski će biti dozvoljena za lov DS!
 
canis aureus
 Doći do nekoliko komada je jedno a sve ostalo ...
Siguran sam da nijedna "naša PAPovka" ili bar 99,9% njih nikada nisu ni blizu bile nekom težem lovačkom zrnu u svom kalibru od 8g!
Imao sam i municiju sa zrnima težine od 11,8g (našeg PPUa za prigušivačem opremljena oružija) a ta municija za lov nije sigurno!
 
Lala
 Čekaj bre, sad ispada da je ipak dozvoljen 7,62x39 za DS, ali u odredjenim laboracijama? A ko će to na licu mesta da proveri, i na koji način?
A po zakonu je dozvoljen za lov podmlatka DS. Jedino nije precizirano kako da ustanoviš da li je podmladak (krupnije nazime?) ili odrasla jedinka. Malo bzvz napisano, ali nije jedina nejasnoća u zakonu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,135 posete www.srbijalov.com