Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja
Sremac75
 

hamerles kaže:
Admini moze li tema kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i misljenja????Osmeh

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
 
Podunavac
 Sa kalibrom 223 Rem. imam više vojnog nego lovačkog iskustva, a sa 7,62x39 apsolutno nemam lovačko iskustvo, ali imam veoma veliko vojno-policijsko iskustvo.
I jedan i drugi imaju svoje mane i prednosti. Kalibar 223 Rem. može da se koristi za lov srneće divljači do 200 metara, a lisice do 250 metara. Prednost mu je brzina i položena putanja, a mana nestabilnost zrna kojem smeta i trava i brži vetar i lako ga skreću sa putanje.
Kalibar 7,62x39 može da se koristi za odstrel srneće divljači do 150 metara. Ima veći kinetičku energiju od 223 Rem., sporije zrno sa velikim padom, ali stabilnije na putanji. Lično ga uopšte ne smatram lovačkim kalibrom i nikada ga nisam koristio za lov, niti ću.
Za lovačke potrebe kalibar 223 Rem. je daleko pogodniji od kalibra 7,62x39.
Tri prsta 2Kolce
 
canis aureus
 .223Rem vs 7,62x39
u zavisnosti od načina lova, divljači koja se lovi, uslova u kojima se lovi, očekivanih distanci za gađanje ... oba pokazuju svoje vrline i mane!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
hamerles
 Trazio sam ovu temu da bih se na njoj razmenili iskustva i misljenja o kalibrima 223 i 7,62x39... Sa oba kalibra imam samo vojnog iskustva nikakvog lovackog...Posto mi je potreban karabin iskljucivo za lov lisice i sakala dvoumim se izmedju ova dva kalibra pa bih voleo da cujem razna iskustvaOsmeh iveli 3
 
DakiNS
 Godinama sam imao oba kalibra , moje misljenje je da je 223 superiorniji za predatore,a kada sam prestao cekati lisice zbog preseljenja, zamenio sam ga sa 243 jer sam misljenja da je pogodniji za lov srnece divljaci. U usporedbi sa 7,62 mnogo je precizniji na razlicitim udaljenostima zbog polozenije putanje zrna, ne moram mnogo razmisljati o daljini divljaci. Moje razocarenje usledilo je posle jednog lova na srnjaka u Aleksandrovu kada nisam pucao zbog trave,suvise malo i lagano zrno pa da bi izbegao ranjavanje ili bruku zbog promasaja odustao sam od pucanja. Izuzetno precizan kalibar, Robija nas kolega sa foruma je sa tim karabinom na 150 metara skinuo vranu. Sa druge strane 7,62 ne moras mnogo raymisljati o travi, bocnom vetru . U stvari ukoliko dovoljno koristis bilo koji kalibar prevazidjes mane a iskoristis prednosti
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
tomo vrbas
 Ja ih imam obadva i za lov mi se mnogo bolje pokazao 223,mada sve zavisi do koje daljine bi ga koristio kolega Hamerles?Mada sam zadnjih 3-4 god u lovu na svinje u Deronjama gledao jednog lovca koji ima preradjeni PAP 7,62x39 kako prevrce svinje ko "burice"na daljini od 50-60m na proseci.Mada je moj favorit za predatore i srnecu divljac 223 rem!
 
hamerles
 

tomo vrbas kaže:
Ja ih imam obadva i za lov mi se mnogo bolje pokazao 223,mada sve zavisi do koje daljine bi ga koristio kolega Hamerles?Mada sam zadnjih 3-4 god u lovu na svinje u Deronjama gledao jednog lovca koji ima preradjeni PAP 7,62x39 kako prevrce svinje ko "burice"na daljini od 50-60m na proseci.Mada je moj favorit za predatore i srnecu divljac 223 rem!
Kolega iskljucivo za lov cekanjem na cistini gde se krecu na oko 100-150m pa sacmaricom mogu samo da gledam kako prolaze i odlaze... Imao sam od karabina 8x57JS i prodao jer mi je stajao vise nego sto sam ga koristio a tako veliki kalibar mi vise nije potreban jer DS nema kod mene jednom godisnje ili ni jednom idem na DS... mnogi su mi savetovali da kupim 222 ali mislim da je dosta slab za odstrele sakala na 150m mozda gresim ali tako mislimHmmm Odluka je pala izmedju 223 i 7,62x39... Ma da sve me vise vuce 7,62x39 zelim da cujem svacija misljenja pa cu odluciti... Hvala svima B)
 
Podunavac
 Kolega za šakala i lisicu nema potrebe za zrnom kalibra 7,62 mm i težinom 8 grama. Druga stvar pad ovoga zrna na 150 m je 4 cm a na 200 m 19 cm, dok je kod 223 Rem. pad zrna nula do 2 cm na 200 m, što znači od 0-200 m pucaš bez korekcije nišanjenja (ili sa veoma malom korekcijom).
Tri prsta 2Kolce
 
tomo vrbas
 222 nije los ali losiji pogodak lisica odnese,a ne sakal.E sad ako te nosi misao ko sto je moga druga ponela kada je kupio M-85 7,62x39 da ce moci da pegla vojnu municiju na lisice odma odustani jer je to najveci promasaj.Pomasaj u pravome smislu toliko rasturanje nisam video ni kod karabina sa razlokanom cevkom,a preciznist mu nije nesto naklonjena ni sa redovnim lovnim zrnom mada za lovne situacije do 150m sasvim zadovoljava lovacke potrebe.A sa 223rem si siguran i na 200m sto se tice bilo kojeg predatora!
 
Podunavac
 

tomo vrbas kaže:E sad ako te nosi misao ko sto je moga druga ponela kada je kupio M-85 7,62x39 da ce moci da pegla vojnu municiju na lisice odma odustani jer je to najveci promasaj.Pomasaj u pravome smislu toliko rasturanje nisam video ni kod karabina sa razlokanom cevkom,a preciznist mu nije nesto naklonjena ni sa redovnim lovnim zrnom mada za lovne situacije do 150m sasvim zadovoljava lovacke potrebe.



Nisam imao prilike da probam LK M 85 u kalibru 7,62x39 ali mi ovo nikako nije jasno. Imao sam sasvim solidne pogotke standardnom vojnom municijom iz M 70AB2 na 100 m. Ali sa PM M72B1 na 200 m sam imao odličnu grupaciju od 5 metaka. Svi su završavali u grudnoj meti u vitalnoj zoni. Na 100 m su se neke rupe dodirivale i nisu izlazili iz crnog kruga. Ista stvar je i sa PAP M59/66. Kod PM M72B1 je korak uvijanja 240 mm, 4 žleba i dužina cevi 54 cm. Na LK M85 ja sve isto osim dužine cevi koja je kraća 3 cm (51 cm dugačka). Ne vidim zbog čega onda ovakva razlika u pogotcima? LK M 85 bi trebala da bude još precizniji pošto ima obrto-čepni zatvarač. Tvoj drugar ili je imao nekakvu lošu municiju, ili je puška neispravna ili je loš strelac (bez uvrede).
Tri prsta 2Kolce
 
tomo vrbas
 Kolega Podunavac neznam sta je u pitanju puska je potpuno nova moguce da je i do municije,cak smo uporedjivali preciznost sa mojim PAP-om koji je na 100m pokazao bolju grupu!Sa LK M85 kolega ima problem kada u magacin ubaci vojni metak nemoze da ga ubaci u cev,a isti mu se problem pojavio i sa lovackim zrnom.Onda je uzeo municiju sa oblom kuglom i sa njom mu se najbolje i pokazao!A nije bas ni neki strelac,pa se decko toliko demoralisao i hteo da ga proda pa sam ga jedva ubedio da samo zameni cev u 223 rem!
 
canis aureus
 CZ M85 u 7,62x39 je vrlo precizna!!
Kolega ima montiranu optiku Karl Cajs Jena 6x42 i preciznost je odlična! Pogotovo sa FMJ dok sa SP i SPRN na 100tki pravi grupe od 4-7cm što nije neprecizno.
Pisao sam na temama .223Rem i 7,62x39 o "problematici" pa čak i upoređivasmo to tamo i tako to ...
Sa rujom ako na 100m ideš +4cm na 150m dobiješ 0 na 200m pad od 10cm i na tih 200 donese Energiju 1300 i više Jula(PPU SP) Confused pa još ako uspeš da sastaviš grupu na 200m od 10cm Confused ... a dal će neko da kaže da taj kalibar ne valja, da je vaki-nakiSad ... samo opleti a obara ruja i mnogo veće i teže zverke od lije i šakalaYes
Ovaj moj tovaariš, kog sam naveo da koristi 85ticu, ne obraća mnogo pažnju na "valja-ne valja" a odstreljuje mnogo više od tih koji imaju "bolje" kalibre i koji kude i samo pričaju ... njemu valja i do 200m samosrbijalov ... za strelište FMJa koliko 'oš pa da se uvežbaš kako 'ošConfused
Na srnećoj divljači pravi manje štete prilikom odstrela od brzog .223Rem a obara na 150m(pa i 200) bolje od laganog amera ali je nebitno pošto je u pitanju lija i šakal gde oštećenja nisu bitna a oba kalibra ih na tim daljinama obaraju B)
Slažem se da je po pitanju "pada zrna" i korekcija nišanjenja bolji .223Rem od 7,62x39 ali ovo lako zrno sa tako velikom brzinom i boljom balističkom krivuljom traži i mnogo bolje uslove za lov, mnogo precizniji pogodak(koji mnogo zavisi od svih tih ostalih uslova), čistije terene(bez ikakvih prepreka -travki, grančica, stabljika poljoprivrednih "kultura" koje ostaše ne pokošene ...) dok ruja "gura" sa mnogo manje problemaConfused
E sad ako će se ti predatori loviti samo na tek pokošenim detelinama, na parcelama sa "svežim" strnjikama, fudbalskim i drugim sportskim terenima, aerodromskim pistama ... i zimi na ravnim snegom pokrivenim terenima .223Rem je odličan izbor pod uslovom da nema vetra, ikakvih padavina, mnoštva komaraca(ROFL) na putu do cilja i tako toConfused
(a da li je poznato da predatori neretko i uglavnom izbegavaju "čiste" terene i uvek, koliko god su u mogućnosti, traže zaklonjenije puteve ...? predostrožnost, lukavost ili ko zna šta većConfused)

Sve je stvar u uvežbanosti strelca i njegovim "sposobnostima" rukovanjem svojim oružjem! Džaba i najprecizniji kalibri i puške ako strelac ne može ili nezna te "superiornosti" da iskoristi!
A na tih traženih 100-150m oba kalibra imaju dovoljnu preciznost i snagu za uspešan odstrel navedene divljači, predatora. Da su u pitanju veće daljine i potreba za boljim opt.nišanom bi bila veća, a tako i skupljom municijom, boljom(mach) cevkom ... kako bi se neke "superiornosti" mogle istaći, prikazati ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
ohotnik
 Druze odlicno napisano i objasnjeno.B)
 
-ANUBIS-
 

tomo vrbas kaže:
222 nije los ali losiji pogodak lisica odnese,a ne sakal.E sad ako te nosi misao ko sto je moga druga ponela kada je kupio M-85 7,62x39 da ce moci da pegla vojnu municiju na lisice odma odustani jer je to najveci promasaj.Pomasaj u pravome smislu toliko rasturanje nisam video ni kod karabina sa razlokanom cevkom,a preciznist mu nije nesto naklonjena ni sa redovnim lovnim zrnom mada za lovne situacije do 150m sasvim zadovoljava lovacke potrebe.A sa 223rem si siguran i na 200m sto se tice bilo kojeg predatora!
[xhide]Kolega podunavac je vec to strucno rekao a ja bi samo da se nadovezem posto sam ponosni vlasnik kalibra 7,62*39 M85 aj ja nemam nikakvih problema sa takvim rasipanjima probano cak I sa vojnim zrnima meni moja 85 sluzi odlicno normalno shodno njenim mogucnostima malo vezbe pa prelazi I tih "famoznih do 150m" kad joj udjete u stos bude to I malo vise proverenoOdobrenotako da se ne treba odmah razocarati a jos vise slusati mnoge koji tvrde da kalibar nevalja a nikada metak nisu iz njega opalili ima I takvih iz dosadasnjeg iskusta puskica je sasvim ok [/xhide]
 
zoran panic
 http://www.youtub...00iV8uON-c
 
DamirKS
 
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
 
Podunavac
 Sasvim je normalna stvar da zrno kalibra 223 Rem. koje se kreće 40% većom brzinom od kalibra 7,52x39 ima manju penetraciju zbog daleko veće deformacije (ako je u pitanju SP zrno).
Međutim ima i druga strana medalje. Učestvovao sam u jednom drugačijem testu. Probojnost vojne municije u odnosu na pancir ili metalne ploče. Vojna pancirna municija u kalibru 7,62x39 i ista takva u kalibrima 223 Rem. i 5,45x39. Naš metak kalibra 7,62x39 nije mogao da probije ni pancir ni ploču, dok su američki 223 Rem. i ruski 5,45x39 probijali i jedno i drugo.
Za lov je osim pravilnog izbora kalibra veoma bitan i pravilan izbor zrna, po težini, obliku i tvrdoći.
Tri prsta 2Kolce
 
zoran panic
 za 7,62 x 39 se malo teze nalazi municija mislim izbor zrna . godinama sam lovio sa gromom 30-06 manje stete mi je pravio nego ovaj psp 8g cak je i vise odlazio srndac posle pogodka ali ne dalje od 50 m nista strasno
 
-ANUBIS-
 [xhide]Da veliki problem je gramaza zrna ja nisam naleteo na nista sem 8g a zanima me da li moze da se u srbiji nabavi neka druga gramaza i gde[/xhide]
 
zoran panic
 ja se nisam raspitivao jer posedujem jos karabina pa mi rus sluzi samo za srnecu divljac a ovaj ppu je za te stvari ok
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
7,62x39 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 108 25.06.2020. 20:34
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,824,103 posete www.srbijalov.com