Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7,62x39


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7,62x39
canis aureus
 Dugo očekujem da se i ovaj kalibar nađe u temama ali niko da započneConfused
-i hvaljen i osporavan, i uzdizan i omalovažavan a pošto se većina nas bar nekad susrela sa ovim kalibrom mislim da bi se imalo šta reći! A zaslužuje sigurno!
Kakva su vaša iskustva, mišljenja...
 
Hunterr RS
 Mislim da je sasvim solidan kalibar.Dobar je za lov na srndaca a moze da posluzi i za divlje svinje!Kod nas se dosta koristi zbog PAP pusaka!
 
270
 Kalibar koji zadovoljava za odstrel srneće divljači , lisice i šakala do 100 m a maksimalno uz upotrebu kvalitetne municije, oružija i optike do 150 metara. Za veće daljine preslab kao i za divlje svinje. Masa zrna je naj češće 8 grama a odlikuje ga relativno mala početna brzina i energija u odnosu na druge kod nas i u svetu zastupljenije lovačke kalibre i veliki pad na srednjim i većim lovnim daljinama. Kalibar koji je namenom konstruisan za vojno poluautomatsko i automatsko oružije gde polako odlazi u istoriju potisnut modernijim 5,56 i 5,45 kalibrima a u lovnoj balistici nikada nije imao značajno mesto.
 
nenadx
 Logicno je cega ima koristi ga...narocito ako posluzi svrsi.To je slucaj i sa ovim kalibrom.Zanimljivo je da je ovaj metak,doduse vojni u PaPu odlicno pogadjao na 400m,pa bih se samo osvrnuo na ovu konstataciju moderniji.....U pitanju je cista ekonomija.Statistika kaze da se icpuca dosta bojevih metaka da bi jedan otisao tamo gde je namenjen.Ovi mali su dosta ekonomicniji,zbog utrosenog materijala za proizvodnju,a ide se i na ranjavanje koje je dosta efikasnije...itd.Za ostalo se slazemo,promer namenjen za srednjekrupnu divljac i navise,punjenje....jednostavno metak nije namenjen lovu,posebno kada ima toliko drugih.
Dobar pogodak
 
270
 Nenadx, slazem se sa tobom da tu ima dosta ekonomije, ali postoji i nesto drugo. Prilikom uvodjenja ovih modernijih kalibara trazilo se da oruzije bude precizno prilikom gađanja kratkim rafalima na 400m. tačno je da je 7,62x39 bio precizan do 400m ali samo jedinačnom paljbom jer je odskočni ugao zbog trzaja smetao gađanju rafalima a sve zbog velike težine zrna ( 8gr. naspram 3,56gr. kod 5,56 Nato ili ti 223 rem.) Takođe nova municija je i ubojitija zbog hidro-šok efekta a na većim daljinama, zbog brzine ,nosi i više energije. O probojnosti i preciznosti i da ne pricam. Ko ne veruje neka postavi tablu čeličnog lima debljine 2,5 ili 3 mm na 300 ili 400 metara i neka u nju ispali par metaka iz 7,62x39 i 223 sa punom košuljicom i dobiće sledeći rezultat: 223 kroz tablu prolazi kao kroz sir a za 7,62x39 pitaće se "da li zrna u opšte dobacuju do table"!
 
canis aureus
 pozdrav 270
slažem se sa tobom da ima dosta ekonomije (nenadxB) ) a i da postoji i nešto drugo.
To uvođenje "modernih" kalibara i preciznosti kratkih rafala na 400m je više pravdanje novog kalibra nego što je i tačno! Ipak kratki rafali na 400m ...!
Verujem da je ključna stvar bila jeftiniji metak(količine municije za vojsku), 5,56x45, nego tolika prednost nad suparničkim ruskim 7,62x39.
Čitao sam o statistikama iz rata u Vijetnamu, rata u Avganistanu, Iraku, pa i "domaćim terenima" i uglavnom je prednost bila na strani 7,62x39 nad 5,56x45 a znam nešto i iz ličnih iskustava i iskustava nekih mojih drugova te tvrdim da su te statistike tačne. Uslovi u ratu, zašta su oba kalibra prvenstveno i stvorena, su prilično drugačiji i zahtevniji od uslova u lovu i traže i dejstvo kroz razne prepreke(trava, granje, lišće ... staklo prozora, ... do slabije oklopljenih vozila, bunkera i utvrđenih objekata) gde se bolje pokazao rus u putanji do cilja dok ovaj lakši i ako prođe kroz prepreku mnogo više menja pravac i odstupa od prvobitne putanje(ako su vremenski uslovi dobri a ako nisu ima još više problema).
Tačno je da laka i brza zrna stvaraju hidro-šok efekat ali ne može se reći da su i ubojitija od težih i sporijih koja će sigurno lakše prolaziti kroz tkivo stvarajući ako ne prostrelnu ranu onda sigurno dosta dublju a samim tim i dosta veću izlaznu ranu koja bi bila itekako ubojita.
A na većim daljinama!?!, fizika dokazuje- "masa puta ubrzanje"! Iako je u početku brže lakše zrno već na većim daljinama ovo teže preuzima inicijativu u brzini a samim tim i u kinetičkoj energiji. Jedan od najvećih problema lakih zrna je baš to naglo gubljenje brzine, zbog svoje male težine, koje dovodi do većeg rasturanja i "rasipanja" pogodaka na cilju dok ova teža zrna zbog svoje težine imaju veći pad u svojoj trajektoriji ali ipak sporije gubeći brzinu zadržavaju svoju preciznost.
-ako uporedimo 5,56x45 i 7,62x39 našeg domaćeg proizvođača PPU-a, oba zrna FMJ, 5,56 od 3,56g i 7,62 od 8g videćemo to gubljenje brzine i energije:
-5,56x45 FMJ 3,56g na ustima cevi brzina 1004m/s i kinetička energija 1794J a na 300m 618m/s i 680J
-7,62x39 FMJ 8g na ustima cevi brzina 752m/s i kinetička energija 2262J a na 300m 522m/s i 1090J
....

270, interesuje me da li si ti testirao ovo sa tablom?
(jer sam i sam učestvovao u jednom sličnom testu gde su uz još neke kalibre bila i ova dva na 300m i ne bih se složio da je krajnji rezultat ...)

Veliki pozdrav
 
270
 Pozdrav canisaureus
Već u predhodnom odgovoru sam rekao da u uvođenju manjih kalibara ima dosta ekonomije ali da je samo ona po sredi ne mogu da se slozim, pogotovo zato što su ih uvele zemlje sa mnogo jakom ekonomijom koje zbog male uštede sigurno ne bi oštetile svoje oružane snage! Posmatranje kalibara iz vojne i lovačke perspektive je dosta različito i o tome bi mogli da raspravljamo danima a da se u nekim stvarima ne složimo. Ima tu osim njihove efikasnosti još mnogo toga što ih čini manje ili više pogodnijim za vojsku (sama konstrukcija oružija, količina municije u borbenom kompletu, brža obuka vojnika, itd., itd.)
Konkretan test sa čeličnom tablom preuzeo sam iz jednog američkog časopisa jer mi je bio naj slikovitiji prikaz uporedjivanju ova dva kalibra a lično sam ih testirao na malo drugačiji način( umesto table čelična automobilska felna i nešto bliža odstojanja) i rezultat mi se uglavnom poklapa sa njihovim testom!
Pošto je ovo lovački forum ja bih sa zadržao na uporedjivanju ova dva kalibra za lov pošto pokrivaju istu kategoriju divljači (srneća,lisica,šakal, vuk)
Do skoro sam koristio zastavin karabin M85 u kalibru 223 rem koji je kupljen još 1987 god. A moj naj bolji prijatelj isti u kalibru 7,62x39 i PAP-ovku.
Od municije ja sam koristio PPU SP 3,56gr. I nešto singapurske sa punom košuljicom za gadjanje u metu i testiranja.
On je za 7,62x39 koristio PPU SP i FMJ, Igman SP, i FEDERAL!
Sad evo nekih praktičnih rezultata i ličnih iskustva iz lova i sa strelišta.
1. Sa 223 smo na strelištu uspevali da složimo 5 pogodaka na 100m. u 2cm.!!!
a sa 7,62x39 na istoj daljini 5-6cm. i to kad nam je bio dobar dan!
2. U lovu, srneća divljači pogodjena sa 223 u plećku do 200m (dalje nismo ni pucali) padala je na mestu nastrela ili odvlačila 50-70m i u 90% slučaja postojala je izlazna rana.
Sa 7,62x39 divljač je znala da odvuče daleko a do 100-120 metara Igmani i FEDERAL su pravili izlazne rane a preko toga zrno je u većini slučajeva ostajalo u telu divljači , PPU SP sa zaobljenim vrhom (RN) znao je pri udaru u kost i na daljinama od 70-80m. da se potpuno raspadne i eventualno na drugoj strani napravi 2-3 male izlazne ranice bez vidljivog krvnog traga!
3. Sa 223 ja sam štetočine po nekad uspevao da odstrelim i na 300-400m. dok su za 7,62x39 te daljine ostale nedostižan pojam.
Ovo su 3 glavna razloga zbog kojih je za mene 7,62x39 "zastareo" a 223 rem. "moderan" kalibar!
 
nenadx
 E gde zakacismo vojno i lovacko,a i USA propaganda....Rusi su i napravili....x39 zbog ekonomicnosti,a ameri jos vece cicije uvedu223 u vojnu upotrebu.Malo sale,zaista bi se moglo dosta pricati o efikasnosti ova dva,bilo koja namena da je u pitanju.Reklo bi se da ste upuceni pa mozda i moze paralelno,od vise znanja glava tek po nekad boli.Ajde da kazem par zapazanja,Mislim da rafalna paljba netreba ni da ima veliku preciznost,zbog namene i ....Obicno se koristi za ulicne ili bliske borbe.Nema se vremena za nisanjenje pa rasturanje dobro i dodje...Polazi se od ideje da prosecan vojnik realno i nije neki strelac....Rusi prave ekonomicniji 7,62 ali i dalje sa idejom o zaustavnoj moci...Ameri prave jos ekonomicniji sa novom logikom o jos vise ispaljenih metaka sa namerom da onesposobi(ranjava)i time zaokupi jos vise ljudi van borbi,indirektno vise ljudskih i materijalnih sredstava neprijatelja van stroja.U vezi sa ovim neznam vise sta da dodam,Sto se tice upotrebe u lovu verujem da biste mogli vise da kazete,jer nemam prakticnih iskustava posebno sa rusom
Dobar pogodak
 
270
 Pozdrav svima
Jos će ova tema da ispadne politička, da ja zastupm Amerikance a "canisaureus" Ruse. Malo šale nije na odmet.
Što se gađanja kratkim rafalima tiče samo da napomenem da je kod uvođenja novog oružija u US koje je trebalo da zameni M1 dva uslova pored sijaset drugih bili su da na 400 jardi(oko 365 metara) to novo mora da probuši tadašnji vojni šlem od čeličnog lima i da kratkim rafaloma od 3 metka sva tri na ovoj daljini završe u polje 30x30 inch(oko75x75cm.) i tu je pobedila "colt" puška M16 u cal 5,56Nato(čitaj 223 rem.)
Moram da priznam da imam malo lične averzije prema 7,62x39 a iz razloga što se posle ratnih dešavanja u našoj zemlji mnogo PAP pušaka i Automatskih pušaka našlo na "crno" kod nelovaca koji su iz ne znanja o ne efikasnosti vojne municije, ovim puškama, vojnom municijom sakatili naročito srneću divljač. Po principu kad krene u lovokrađu puca na više komada dok konačno jedna ne ostane na mestu da je ponese a ostale ranjene propadaju umirući više dana po raznim vrzinama.
 
nenadx
 Sala o americkoj propagandi je od ranije,pa je i neshvatamo drugacije.canisaureus je po obicaju dao crno na belo,mada mislim da ima jos nesto da kaze.Inace lepo je krenulo sa argumentima da konacno ako mozemo razotkrijemo taj kalibar.Zloupotreba vojnog zrna,ipak nesme da bude merilo za lovne svrhe ovog kalibra,mada se svakako slazem sa konstatacijom,pa lepo bi bilo da se nastavi,jer ima prilican broj ovog oruzja u rukama lovaca.
Dobar pogodak
 
canis aureus
 pozdrav 270, nenadx
270, slažem se sa ovim što si napisao-"Posmatranje kalibara iz vojne i lovačke perspektive je dosta različito i o tome bi mogli da raspravljamo danima a da se u nekim stvarima ne složimo. Ima tu osim njihove efikasnosti još mnogo toga što ih čini manje ili više pogodnijim za vojsku (sama konstrukcija oružija, količina municije u borbenom kompletu, brža obuka vojnika, itd., itd.) ", dok ovo američko testiranje ta dva kalibra... (baš sam iznenađen da je njihovo čedo pobedilo suparničkog jadnička i dokazalo svu snagu svoje otadžbine...Hmmm )
Eto, u sličnom testiranju sam i ja učestvovao.
Meta je bila automobil postavljen na strelištu na daljini od 300m. Korišćena je samo domaća municija PPU FMJ(5,56 3,56g i 7,62 8g). Kroz vrata automobila oba su prolazila kao kroz sir ali sa druge strane auta kroz druga vrata izlazila su samo zrna 7,62 dok su 5,56 ostajala u unutrašnjosti auta.
Sledeći test je bio gađanje mete na 100m kroz "šoferšajbu" koja je služila kao prepreka do cilja udaljenog oko 1,5m i od pet metaka kal 5,56 PPU FMJ metu je po prolasku kroz prepreku pogodio samo jedan dok su svih pet rusa pogađali metu.
-gađajući metu skrivenu iza bukovog stabla prečnika 25-30cm sa daljine 15-20m koristeći takođe PPU FMJ 7,62 je bez većih problema rešavao situaciju dok 5,56 nije baš zadovoljio ne stižući do mete.
Što se preciznosti tiče i sam sam sa 5,56 dobijao bolje grupe nego sa 7,62 ali i sa 7,62 na 100m grupe od 5kom su umele da budu do 30mm, gađano iz domaće PAPovke! Učestvovao sam na takmičenju iz navedene puške na daljini 5kom/100m i bio tek 5. sa grupom od 37mm, dok je prvi imao grupu od 21mm!...
(i u "Kalibru" br 163 iz maja ove godine ima zanimljiv test gde se radi o ova dva kalibra)
...
270, naveo si dve totalno različite puške- PAP i M85 i nije ni čudo što je sa tom polaznom razlikom 5,56 toliko superiorniji u odnosu na 7,62. Sam sistem pušaka pravi tu razliku. Kod PAP deo gasova se vraća na glavu klipa... dok kod obrtnočepnog karabina svi gasovi izlaze kroz cev tako da su iskorišćeniji u potisku svakako bržeg zrna, a i preciznost poluautomata i obrtnočepnih ne može baš da se meri jer poznato je da su ipak obrnočepni precizniji pa i u bilo kom "savremenom" kalibru da je PAP.
...
Zar i ameri ne menjaju "modernog" 5,56x45 Nato za 6,8x42mm?Hmmm
A što??
 
Lala
 E nek si mu rek'o! Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
nenadx
 No no noLalo,Lalo,becaru
Dobar pogodak
 
270
 Apsolutno se slažem sa konstatacijom da je 223 mnogo osetljiviji na prepreke od 7,62x39 ali pogađanje cilja kroz prepreku je mnogo manje bitno za ove "frontovske puške". To su specifične situacije za čije rešavanje se najčešće koriste snajperske puške i mitraljezi raznih jačih kalibara od oba pomenuta.
U lovu ovo ne bi trebalo da ima značaja jer treba pucati samo na ne zaklonjenu divljač koju pre pucanja jasno vidimo, mada u kasnoj sezoni na srndaća kada je vegetacija bujna uvek sam radije koristio stari dobri 8x57 od 223. pogotovo što su laka zrna 223 špicastog a otvorenog vrha(SP) mnogo osetljivija od FMJ zrna za 223 pa tu i naj manja grančica ili klas žita utiče na pogodak.
O ova dva kalibra možemo raspravljati i upoređivati ih po još mnogo parametra (derivacija, balistički koeficijent zrna, uticaj bočnog vetra i atmosferskih razlika...) i da opet savako ostane na svom stanovištu!
Na veće daljine jednostavno po preciznosti i efikasnosti 223 je daleko ispred 7,62x39
Zrno težine 8 gr jednostavno je prekratko za kalibar 7,62; kod 223 odnos dužine zrna i kalibra je u mnogo boljem balansu.
Uvođene municije 6,8 u US Army je još u eksperimentalnoj fazi.
A kolko mi je poznato Rusi svoj 7,62x39 zameniše sa 5,45x39 (AK74)
 
Lala
 I Rusi poklekoše!!! Kuda ide ovaj svet c c c c c... Smile
Slušajte, vas trojica, nenadx, canisaureus, i 270, nisam neki 'karabindžija', ali moram da kažem da vam je odlična diskusija! Bravo 2
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 270, jer nije AK47?! Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
270
 Pozdrav!
Nije AK47 Cvele, taj koristi municiju kalibra 7,62x39
Noviji model koji sam pomenuo AK74 koristi 5,45x39
Inače ne radi se o metku koji je nastao prostim sužavanjem grla čaure 7,62x39 već o sasvim drugačijoj konstrukciji čaure koja osim dužine sa prethodnom nema ništa zajedničko.
 
canis aureus
 Uh Vi, američki zastupnici, još ćete navoditi i da od Moskviča boljeg auta imaAngry
Smeko
270, svakako se slažem sa ovim tvojim "priznanjem i averzijom"
"Moram da priznam da imam malo lične averzije prema 7,62x39 a iz razloga što se posle ratnih dešavanja u našoj zemlji mnogo PAP pušaka i Automatskih pušaka našlo na "crno" kod nelovaca koji su iz ne znanja o ne efikasnosti vojne municije, ovim puškama, vojnom municijom sakatili naročito srneću divljač. Po principu kad krene u lovokrađu puca na više komada dok konačno jedna ne ostane na mestu da je ponese a ostale ranjene propadaju umirući više dana po raznim vrzinama."
-I sam se "naježim" kad se setim tih nekih događanja iz prošlosti, pa i sad kad vidim neke lovce sa PAPovkama i sa sve tromblonskim dodatkom i nišanima... u lovištu a sa urednom dozvolom za istu puškuSad
Ali tu je više reč o, kako si naveo, nelovcima nego o pravim lovcima! i korišćenju i zloupotrebi vojne municije sa vojnim zrnima što ne bi trebalo da toliko "blati" lovni kalibar 7,62x39 koji neki pravi lovci uspešno koriste u lovu.
-moj drug i kolega lovac već više godina koristi CZM85 u kalibru 7,62x39 sa kojim je prezadovoljan! Na karabin je montiran opt.nišan Karl Cajs Jena(stari model) 6x42 a fiksni nišani su skinuti. Uglavnom ga koristi u lovu na štetočine(zveri, predatori) i ponekad na srneću divljač. Do 150m sa odličnim uspehom je odstrelio priličan broj štetočina dok jednom prilikom je uspešno odstrelio srndaća na 200+m koji je ostao na mestu nastrela pogođen u prednji kraj visoke plećke i sa prostrelnom ranom! Uvek koristi municiju PPU SP od 8g i ne pomišlja da je menja. Karabin je upucan na +4cm na 100m tako da 0 dobija na 150tak metara a na 200m -10cm.
Često posećuje strelište i veoma se izveštio sa ovim kalibrom koji mu je, pored još nekih koje poseduje, omiljeni!
-Lično sam razmišljao o jednoj 85ici u ovom kalibru, samo za lov predatora ali "famozni" veliki pad zrna na većim daljinama me je opredelio za neki drugi kalibarConfused
E daa!!!-jednom prilikom sam probao preciznost AP M70 sa drvenim kundakom na 600m i 10 metaka je palo u grupu od 40cm!!-na moje oduševljenje a i iznenađenje kao i svih prisutnih -ipak ova puška nije namenjena....
"Frontovske puške"!?!?
-svakako bih na front pre sa 7,62 zbog samopouzdanja i upoznatosti sa njegovom moći na bliskim odstojanjima, na kojim se "jurišne puške" i koriste, pa i kroz prepreke, zaklone.... nego sa 5,56 ili 5,45x39(koji i ruska vojska nerado prihvata već se uglavnom služi starim 7,62)

Ali da pravac vratimo na lov a frontu daleko lepa kuća!!Yes
 
nenadx
 Niko nema sto yugo imade......dusuVebanjeE sad da nema prethodnih natpisa,pitao bih se zasto uporedjivasmo ova dva kalibra...Sad cu i ja malo da branim rusa..Nesto gledam ima ga dosta i u usa.Rusi sa njim love dosta divljaci...Ko pogodi na velikoj daljini je dobar strelac,a ko pogodi iz blizine je dobar lovac.Salu na stranu cujem padaju i DS od njega,bez vecih problema..Nego malo bih se opet osvrnuo na one vecite teme o zrnu,koja je i ovde zakacena u drugom kontekstu doduse...Sta je ispravno i sta se trazi od zrna.Sada su u modi polu ili monolitna zrna.Njihov zadatak je ako se nevaram da prodju kroz telo,neostave nista ili vrlo malo od mase i izadju sa sto manjom izlaznom rupom,tacnije sto pribliznijom ulaznoj.Nesto mi to dosta lici onoj zabranjenoj,koju pominjasmo.O cemu se radi ? Sa druge strane,sta mislite,ili znate,da li ce rus pri dobrom izboru konstrukcije(a videsmo balisticke podatke)Imati dovoljno snage za obaranje i krupnije divljaci.Recimo zakon trazi i energiju potrebnu za obaranje,a ne krvni trag(izlaznu ranu)da li grese u tom segmentu?Lalo rusi nepoklekose,uvek naprave slicno ali sa mnogo razlike i ovaj 7,62 kao i onaj kojeg ima canisaureus su nesto totalno drugacije,pa verujem da je to slucaj i kod ovog 5,45 bez obzira sto se neuklapa u imidz velikog medveda.Hteo sam da postavim razne konstrukcije zrna koje imaju za ovaj,koji je tema ali bi zauzeo mnogo,mnogo mesta.Inace svidjaju mi se ovi prakticni primeri koje dajete,oni su meredovni.
Dobar pogodak
 
nenad_franc
 ja osim iz vojske nemam bas nikakvo iskustvo sa ovim kalibrom,ali jedan decko iz moje grupe lovi papovkom u ovom kalibru vec duze vreme! prvi odstrel divlje svinje koji je imao bio je bas ovom puskom,tako sto je video divlju svinju kako ulazi iza grmlja i ispalio je tri brza hica u pravcu gde je usla divlja svinja,ne znajuci sta se desava prisao je tamo i video kako lezi na zemlji i sva tri hica su zavrsila u srce! posle toga je imao jos bas dosta odstrela tom puskom,i po tri dnevno! i danas najvise ide sa tom puskom,bez obzira sto ima i karabin u kalibru 8x57!
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,823,895 posete www.srbijalov.com