Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Mauser (uopšteno)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Mauser (uopšteno)
Podunavac
 Dare mali beše pištolj, al veliko srce u junaka.
Što se tiče pištolja Colt M1911 mislim da ćeš ga teško naći na našim prostorima. Dosta su retki. I ja sam godinama pokušavao da nabavim jedan ali nisam uspeo. I kad se neki pojavi na prodaju nabrzinu ode.
Tri prsta 2Kolce

Dare_Makedonija
 Naravno da je veliko junastvo podunavac. Samo ima velik broj ljudi koji to ne priznaju (nazalost). Te 1911 ako se dobro secam radili su po licencu i FN i poljski Radom pa mozda koji od tih modelo je lakse nabaviti ovde kod nas. Nego odosmo od temi. Kod nas na Balkanu jos ima funkcionalni mauzeri m98 (video sam neki primerak u muzejima, a mislim da ih ima i kod lovcima). Nego hteo sam te pitati jel mozes da mi das neke sporedbene karakteristika izmedju mauzera i carcano? Pozdrav prijatelju

Podunavac
 Nekoliko karabina Mauser K98 sam i ja imao 90-ih godina. Prvo jedan u lošem stanju koji je služio kao vojni, a posle jedan kao nov iz RR-a (ratna rezerva), koji sam prepravio i koristio kao lovački. Bio sam izuzetno zadovoljan sa njim. I danas mi je žao što sam ga prodao, ali napravio sam pogrešnu procenu situacije.
Što se tiče usporedbe pušaka Mauser mod. 98 i Carcano M91 sve su prednosti na strani Mausera. Carcano je i lošija puška i daleko lošija municija. Talijanski metak je 6,5x52 sa oblim zrnom, koji je imao dosta loše balističke performanse. To su uvideli i sami Talijani, pa su 1938. godine napravili kraću pušku M38 u novom kalibru 7,35x51 sa špicastim zrnom. Ali Italija nije bila u mogućnosti u to vreme da masovno proizvodi ovu pušku i municiju pa su se vratili na originalni kalibar. Jedina prednost u odnosu na Mauser je bila kapacitet magacina od 6 metaka u odnosu na 5 metaka kod mausera i sa tom razlikom što su se meci u magacin Carcana stavljali zajedno sa nosačem (klipom) metaka.
Inače smatram da je Mauser mod. 98 bio najbolja i najkvalitetnija puška u I i II Svetskom ratu, a Mauserov obrto-čepni zatvarač je neprevaziđen i danas.
Jedino po čemu je poznata puška Carcano je ubistvo američkog predsednika Kenedija u Dalasu, koje je po zvaničnom izveštaju izvršeno sa njom. Inače ih je i na naši terenima bilo dosta, pogotovo u delovima Jugoslavije koji su bili pod Talijanskom okupacijom. Model koji se na našim prostorima najčešće koristio je Konjički karabin M91 sa preklopnom bajonetom.
Tri prsta 2Kolce

Dare_Makedonija
 o carcanu sam cuo da ima vrlo probojno zrno. navodno ako je neprijatelj iz drvo a ti ga gadjas da mu nema spasa

vlada lovac

Dare_Makedonija kaže:
o carcanu sam cuo da ima vrlo probojno zrno. navodno ako je neprijatelj iz drvo a ti ga gadjas da mu nema spasa

Dare dobro si čuo, ja sam negde čitao uporedni test, što se tiče probojnosti, izm. 7,9-6,5carc i valjda 7,62x39 gde je 6,5 carcano pokazao najecu probojnu moc

Dare_Makedonija
 kako bi se ta sestica pokazala u lovu?

canis aureus
 iako nema nikakve veze sa ovom temom ...

Ta "šestica", 6,5x52Carcano bi bio vrlo dobar izbor za odstrel sve zakonski dozvoljene divljači tj do DS.
Veoma je sličan ostalima iz familije 6,5mm - 6,5x55Sweden i 6,5x57Mauser
Moj izbor bi bio svakako ovaj MauserYes

Nazad na temu
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Dare_Makedonija
 Ok kolega. Hteo sam te pitati koja je razlika izmedju originalni k98 i nasu m48? Jeli nesto znacajno? ozdrav druze

Podunavac
 Bitnijih tehničkih razlika nema. M 48 ima malo kraću akciju zatvarača od K 98. Najveća vizuelna razlika je u tome što M 48 ima drvenu oblogu oko zadnjeg nišana, a kod K98 je zadnji nišan gol i drvena obloga se nastavlja 10-ak cm od njega prema ustima cevi. M48 ima deblji metalni okov na kundaku, dok Mauser ima metalni umetak na kundaku za rastavljanje udarne igle. Mauser K98 ima crno brunirani zatvarač, dok je on kod M48 beo. Mauser puška je kvalitetnija od Zastavine. Ali i kod Mauser K 98 proizvedenih od 1941. do 1945. godine zbog ratnih uslova proizvodnje kvalitet je malo lošiji od pre ratne proizvodnje.
Tri prsta 2Kolce

Dare_Makedonija
 Hvala Podunavac na detaljnog odgovora. Razmisljam kad bi uzeo karabina o kalibru. 8.57, 30-06 ili 7.64. Od lisicu pa navise. Ali prvo nek dodje bolje vreme i nek ova glupa birokratija popusti. Pozdrav druze

vlada lovac
 [xhide]i52.tinypic.com/vwtyu0.jpg
i55.tinypic.com/316k9i8.jpg
i53.tinypic.com/2ccm8gl.jpg[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]vlado ovo spanac neki?[/xhide]

vlada lovac

Sniper Hunter kaže:
[xhide]vlado ovo spanac neki?[/xhide]

[xhide]Jeste spanac, ima tu i poljaka i jos razno raznih[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
Polonaise Mauser Radom cal.8x57 (fabr.Steyr)
i52.tinypic.com/2zzsx39.jpg[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
Polonaise KbK VZ29 cal.7,92x57
i55.tinypic.com/zu61rd.jpg[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
Mauser cal.22lr
i56.tinypic.com/14awlrr.jpg
i56.tinypic.com/23r47qx.jpg[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
i54.tinypic.com/11rt920.jpg
i56.tinypic.com/fk5w03.jpg[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
i56.tinypic.com/a4vt6p.jpg
i55.tinypic.com/mb7dhl.jpg[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
Mauser HSC cal.7,65
i55.tinypic.com/2k1qas.jpg
i52.tinypic.com/2ntzj4k.jpg[/xhide]

vlada lovac
 [xhide]
P08 Mauser mod.1935 cal.9mmPara
i54.tinypic.com/a3eh39.jpg
i54.tinypic.com/24erpdd.jpg
i54.tinypic.com/167840z.jpg[/xhide]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Mauser KARABINI 198 02.05.2022. 12:18
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,952,620 posete www.srbijalov.com