Dogradnje i izmene
|
kelt |
Objavljen 07.07.2011. 12:58
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
kolega i g. majstore s.jeftic imam zelju da mom m/70 9.3x62 izmenim malo licni opis tako sto bi zamenio rucicu zatvaraca sa ravnom (oborenom, ali ne povijenom sa malo vecom izduzenom kuglom)kao kod african mausera i skratio bih cev na neku minimalno neskodljivu duzinu i dodao bih ekspres nisane. e sad me interesuje koliko ovo ima smisla raditi i dali bi uopste tu dobio nesto na upotrebljivosti ili ono sto sam video kod nekih kolega je samo kozmeticko modni detalj. licno pucao sam iz stuca 8x57 i cini mi se da je puskica ko violina prosto je nemoguce kako mi je dobro lezala, e pa sad ako nebi bilo skupo mnogo sta vi mislite g. majstore
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 07.07.2011. 17:06
|
Veteran
Upisa: 780
Pristupio: 02.03.2011. 23:02
|
kelt kaže:
kolega i g. majstore s.jeftic imam zelju da mom m/70 9.3x62 izmenim malo licni opis tako sto bi zamenio rucicu zatvaraca sa ravnom (oborenom, ali ne povijenom sa malo vecom izduzenom kuglom)kao kod african mausera i skratio bih cev na neku minimalno neskodljivu duzinu i dodao bih ekspres nisane. e sad me interesuje koliko ovo ima smisla raditi i dali bi uopste tu dobio nesto na upotrebljivosti ili ono sto sam video kod nekih kolega je samo kozmeticko modni detalj. licno pucao sam iz stuca 8x57 i cini mi se da je puskica ko violina prosto je nemoguce kako mi je dobro lezala, e pa sad ako nebi bilo skupo mnogo sta vi mislite g. majstore
sve ovo sto ste naveli je stvar kozmetike i lepseg izgleda puske i to se radi da bismo nase oruzje bar malo priblizili stranom jedino kracenje cevi.moj vam je savet da ukoliko zelite da skratite cev dobro razmislite jer kad se jednom odsece nema povratka inace izvodljivo je samo ako se dobro obrade usta cevi inace 9,3x62 zastava pravi od iste cevi kao za manje karabine pa na vrhu izgledaju dosta tanko sto je po meni dosta ruzno u svakom slucaju sve se moze uraditi da karabin bude jos lepsi pozdrav |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.07.2011. 18:31
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Skraćivanje cevi treba izbegavati. Opšte je poznato da cev oscilira prilikom opaljenja. Dokazano je da kod fabričkih cevi koje su naknadno skraćene oscilacija može veoma negativno uticati na sliku pogodaka. I što reče kolega Sjeftić usta cevi moraju dobro da se obrade (što baš i nije posao za svakog puškara).
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.07.2011. 00:44
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Podunavac kaže:
Skraćivanje cevi treba izbegavati. Opšte je poznato da cev oscilira prilikom opaljenja. Dokazano je da kod fabričkih cevi koje su naknadno skraćene oscilacija može veoma negativno uticati na sliku pogodaka. I što reče kolega Sjeftić usta cevi moraju dobro da se obrade (što baš i nije posao za svakog puškara).
Jes' dobro poznato da cev oscilira prilikom opaljenja ali gde nađe da je dokazano da kod naknadno skraćene fabričke cevke oscilacija može veoma negativno da utiče na sliku pogodaka?!? Može!!, ali jedino ako se ne odradi "kruna" tj usta cevi kako treba!!, inače mnoga testiranja su pokazala baš suprotno. Skraćenjem cevi se ne gubi na preciznosti!! Kraća cev je "kruća" i oscilacije manje utiču na nju kao takvu. Gubi se na iskorišćenosti "pogonskog goriva" a samim tim i na brzini projektila i na energiji koju će doneti na cilj. Ovaj negativni uticaj se više vidi kod slabijih tj manjih, "sitnijih" kalibara dok kod "širih prečnika" sve manje -što su veći sve manje gube! Sigurno da na nekim velikim daljinama će to uticati na grupu pogodaka ali to sa osilacijom nema veze kao ni sa lovnim daljinama pa i nekim većim(do 500m sigurno)
Prisustvovao sam jednom testiranju gde je cev od 65cm stigla na 45cm skraćivana po 5cm, i svaki put naravno obrađivana su usta cevi, i probana je na 100, 200 i 300m! Sa nekim kraćim dužinama davala je bolje grupe pogodaka nego sa dužim i to na sve tri daljine gađanja. Pad zrna nije bio isti sa 65cm kao sa 45cm ali grupe pogodaka ...
Korišćen je optički nišan.
Bilo je tih testiranja lepo opisanih u "Kalibru" pa ako neko ima te brojeve ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.07.2011. 01:34
|
Lovčina
|
Baš se o tome i radi što si sada naveo. Da je cev skraćena na manju dužinu davala bolje rezultate od dužih skraćivanja. Znači cev ne trpi jednako svako skraćivanje. Može da se desi da se malo skrati pa da rastura pogodtke, a onda mora ponovo da se skraćuje da bi se popravila slika pogodaka.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.07.2011. 02:08
|
Admin
|
mic po mic, makac po makac
Ako je cev 60cm a štuc varijanta u istom kalibru 52cm i provereno dobro grupiše ... bonsek-sek -8cm, obrada usta cevi, kundak "do kraja" i boLbona
Ima smisla sa 8x57JS, sa 9,3x62, .308Win dok sa 7icama i manjim dosta gubi na snazi i brzini. Recimo, .30-06 skratiti na tu dužinu znači izjednačiti ga sa .308Win što se tiče energije i brzine al uz veći plamen ispred usta cevi, veću buku, bljesak ...
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 09.07.2011. 15:35
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
pucao sam iz stuca i mogu vam reci da bije ko iz haubice grmelo je svo streliste, svi odma pitaju koji je to kalibar, a ono obicni 8x57 ,ali stuc
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.07.2011. 18:14
|
Admin
|
"Bije" možda zbog ugla kundaka, zbog lošeg balansa, male težine puške ... a moj karabin kal. 8x57JS je sa cevkom od 52cm(kao i štuc) i manje "grmi" nego .30-06Spr iz cevke od 60cm a i trzaj je manji ...
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.07.2011. 20:07
|
Lovčina
|
canis aureus kaže:
mic po mic, makac po makac
Ako je cev 60cm a štuc varijanta u istom kalibru 52cm i provereno dobro grupiše ... bonsek-sek -8cm, obrada usta cevi, kundak "do kraja" i boLbona
Canise zaboravio si jednu bitnu stvar. Svaki štuc na kraju cevi kod usta ima metlnu kapu (okov), dok cevi standardne dužine treba da budu slobodno plivajuće, tj. da se između potkundaka i cevi može provući parče hartije (ili novčanica) skroz do sanduka bez ikakvog zapinjanja. Tako da ni oscilacija ne utiče isto na štuc i klasični karabin, zbog različitog sistema veze između cevi i kundaka.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.07.2011. 20:11
|
Lovčina
|
kelt kaže:
pucao sam iz stuca i mogu vam reci da bije ko iz haubice grmelo je svo streliste, svi odma pitaju koji je to kalibar, a ono obicni 8x57 ,ali stuc
Kod cevi kraćih od standardnih je uvek jači pucanj i veći blesak na ustima cevi zbog toga što karabinski barut izgara progresivno do kraja cevi. Kod kraće cevi ne izgori unutar cevi potpuno pa se zato ovo dešava. Zbog toga i zrna postižu manju početnu brzinu.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.07.2011. 20:18
|
Lovčina
|
canis aureus kaže:
Jes' dobro poznato da cev oscilira prilikom opaljenja ali gde nađe da je dokazano da kod naknadno skraćene fabričke cevke oscilacija može veoma negativno da utiče na sliku pogodaka?!?
Ako smatraš da oscilacija nema uticaja na dužinu skraćene cevi kako onda objašnjavaš fenomen da cev sa npr. 60 cm dužine ima dobro grupisanje, skraćena na 55 cm loše a onda ponovo skraćena na 50 ponovo dobro grupisanje? I to svaki put skraćena istim alatom, istim postupkom i svaki put jednako obrađena usta cevi (kruna).
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 11.06.2012. 18:58
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Kako da povecam visinu karabinskog kundaka bez pravljenja novog? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.06.2012. 19:09
|
Lovčina
|
mihailo kaže:
Kako da povecam visinu karabinskog kundaka bez pravljenja novog?
Kupi obrazinu koja se montira na kundak a izrađuje se od kože ili sintetičkog materijala. Ako ti to nešta znači.
|
|
|
|
Danijell |
Objavljen 15.06.2012. 19:29
|
Mlađi član
Upisa: 35
Pristupio: 24.05.2011. 18:02
|
Sta god da uradis izgledace ruzno a nece biti ni dzabe.bolje napravi nov kundak po meri jer je u sustini najbitnije kako ti karabin lezi.ne vrede ti ni skupe optike,montaze ili jaki kalibri kad ces se napromasivati jer ti kundak ne lezi.mnogo vise ce te kostati ti promasaji nego nov kundak koji pritom ako je od bicnog drveta (bez sare) i nije toliko skup. |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 15.06.2012. 23:28
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
mozda je resenje podesiva obrazina. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 10.12.2012. 17:14
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolege hajde da malo pokrenemo ovu temu.
Posto sam u nameri da kupim jedan M48 izvrsio bih na njemu neke dorade pa bih voleo da date neki konkretan savet (predlog) kako i sta odraditi.
Naravno, cev se ne menja jer posle duzeg razmisljanja(i dvoumljenja) pala je odluka da kalibar ostane 8x57JS. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 10.12.2012. 17:43
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
pez kaže:
Kolege hajde da malo pokrenemo ovu temu.
Posto sam u nameri da kupim jedan M48 izvrsio bih na njemu neke dorade pa bih voleo da date neki konkretan savet (predlog) kako i sta odraditi.
Naravno, cev se ne menja jer posle duzeg razmisljanja(i dvoumljenja) pala je odluka da kalibar ostane 8x57JS.
Samo sam jednom u zivotu napravio gresku da od babe pravim devojku tj. revitalizovao sam jedan stari karabin i bila je skuplja dara nego mera.Nebih da te obeshrabrim ali matematika je cudo.Predpostavimo da taj karabin platis 100 evra.E sad odobrenje u supu za novu cev, cev u Zastavi 150 evra(poskupelo pre neki dan), poliranje i bruniranje sa rupama za nisane jos 130 evra, novi nisani (naj jeftiniji zastavini) 60 evra, obrada sanduka sa rupama za montazu 40 evra , nova rucica zatvaraca, novo okidanje, Nov kundak bar 100 evra, i kad sve saberes jednog dana kad resis da ga prodas dobijes 200 evra.
E sad ako sve ovo gore navedeno imas dzabe onda slobodno kreni u proces a imaces ipak oruzje po svojoj meri i ukusu.Srecno.Dobar pogled |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 10.12.2012. 17:55
|
Lovčina
|
Ovako
Cev ne bih menjao ostaje znaci ista cev samo bi se skinuli oni stepenasti prelazi, busenje rupa na sanduku za prihvat ON takodje me ne kosta kao ni bruniranje i izrada kundaka, e sad kostalo bi jedino poliranje zatvaraca i stelovanje ceonog zazora (nisam se raspitivao ali mislim da taj posao ne kosta previse a ipak iziskuje strucnost i znanje pa i neka kosta sta kosta)
Nisani... razmisljam o Batue nisanima jer ce se taj karabin najvise koristiti u sumskom lovu na DS eventualno lov srndaca ali za to ce da sluzi ON. Kad sve saberem i oduzmem jeftinije mi je nego li nov zastavin karabin a opet oruzje po mom ukusu (onako kako ja zelim da bude).
Hvala Joe, Dobar pogled! |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 10.12.2012. 18:26
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Cek malo zasto ceoni zazor ako ostaje ista cev.Ako imas nekog dobrog strugara cev moze da se obradi i na strugu za cas. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 10.12.2012. 18:59
|
Lovčina
|
OK Joe nemam iskustva sa karabinima, za obradu cevi takodje nema problema i to se radi gratis tako da mi "matematika" odgovara, sa podnosenjem zahteva, kupovinom, registracijom i jos nekim sitnicama ne verujem da ce cena preci 300e, ne znam mozda i gresim.
Hteo sam da mi neko od iskusnijih predlozi nesto konkretno sta bi valjalo zameniti, popraviti, prepraviti... |
|
|