Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dužina cevi kod sačmarica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dužina cevi kod sačmarica
Sniper Hunter
 Dalekometna artiljerija vodis i magarence u lov da ti nosi pusku i municijuGrin

Lala

brzi kaže:
12/70 12/76 i 12/89 prvi broj 12 je broj ili vrsta kalibra a drugi broj 70. 76 i 89 je dužina ili veličina ležišta metka u cevi. Kao što znate ima tri vrste municije za puške sa neolučenim cevima : normal-70, magnum-76 i supermagnum-89.

Postoje i patrone 65, zaboravio si...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

vojkan
 Bravo cika Lalo tebi nista ne promice!
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!

Joe the hunter
 Bez zelje da komentarisem predhodne postove, iznecu istrazivanje koje su radili Nemci i italijani polovinom 90-tih godina.Naime, upravo je tema istrazivanja bila duzina cevi, stesnjenje na ustima cevi (cok), prednosti i mane unutrasnjeg i spoljnjog coka za kalibre 12 i 20 u duzini caure 70 i 76mm.Prvi test je bio domet i posip cevi duzine 66cm zatim cevi 71 i na kraju cevi 76 cm i sve su imale pun cok.Test je pokazao da barut potpuno izgori do 15-tog santimetra od lezista metka te da je brzina na ustima cevi bila najveca kod krace cevi(66 cm) a najsporija kod cevi 76cm.Razlika je bila 27 m/sek.Ovo je objasnjeno fenomenom trenja cepa i sacme kroz cev jer barut je svoju funkciju izvrsio do 15-tog sanimetra i sacma se krece potiskivanjem barutnih gasova ali pri tome duze "tare"kroz duzu cev te je to i usporava.Posip je meren na meti 80x80 cm na daljini 45 metara i posip je bio gotovo identican i varirao od 78-86% zrna sacme u meti.Da ne rastezem dalje, opsti zakljucak je bio da duzina cevi NE utice na domet i posip vec da sve zavisi od coka i laboracije metka(tezina i precnik sacme kao i vrsta baruta).Preporuka proizvodjacima oruzja je bila da zadrze do tada vazece duzine cevi a ono iz razloga balansa oruzja.Nedavno sam citao neki americki test za kalibar 10 i 8 i tu su standardi za cevi od 80-120 cm iz razloga koriscenja "sporijih baruta koji potpuno sagorevaju cak do 35-tog santimetra od lezista metka.Inace licno iskustvo mi govori da su Nemci u pravu jer lovim pluautomatom sa 66 cm cevi i polozarom sa 71 cm cevi i nevidim nikakavu razliku za isti metak i pun cok.Dobar pogled

Lala
 Joe the Hunter, svaka čast na objašnjenju! Razumljivo napisano, i logično. Ja imam 2 poluautomata, 66 i 71 cev, i meni je isto, kad pucam sa bilo kojim.

ohotnik
 Jo the hunter veo cenim tvoje postove i vidim da imas ogromno znanje Slazem se u potpunosti sa tobom i ja sam citao to istrazivanje sto se tice duzina cevi Ali moje prakticno iskustvo sto se tice strelista da u pusku sa cevima od 71cm cokiranu sa 3/4 pun cok i pusku od 76cm sa istim cokovima Ista trap municija Razlika ogromna Recimo od serije od 25 komada sa puskom sa cevi od 71 bih ja ili neko od mojih prijateja sa trudom imao od 13-16 pogodaka A sa cevima od 76cm od 20-23 A to je velika razlika Znam za teoriju istrazivanja ali praksa je drugo Zato mislim da proizvodjaci trap pusaka nerade caba cevi od 76cm

brzi
 Lalo postoje ali su to patrone koje se zvezdasto pertluju (plastične) ali je punjenje metka barutom i olovom isto kao i kod patrona od 70. Fazon je u tome što je to zvezdasto pertlovani plastični patron koji kad se ispuca ima istu dužinu kao kartonski patron od 70 tako da odgovara ležištu od 70.

Sniper Hunter
 brzi ima starije puske sa lezistem od 65mm i u njih ne idu patrone od 70 mm mislim da je Lala mislio na to

sheytan
 Brzi, greshish! Nekada je standardni kalibar bio 12/65, 16/65, a ne /70. Znachi, NEKADA, tako da su meci uglavnom bili kruzno zapertlovani!
Kada prichamo o duzini metka(patrona), ako ne naglasimo drugachije, mislimo na duzinu otvorenog, tj. ispucanog, odnosno na duzinu chaure.
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

brzi
 Što se tiče ovog istraživanja i ja sam ga nekad davno čitao zato sam i pokrenuo ovu temu da vidimo kakva su praktična iskustva iz lova. Da se razumemo ja nemam oko toga ni malo iskustva zato što ceo svoj lovni vek pucam iz bokerice sa cevima od 71cm. Ali sam viđao lovce u lovu još pre 20 god. kada su počele kod nas da se uvoze mosberg petometke pumparice koje su imale tri različite cevi za tu pušku. Cev od 66cm sa prednjim i zadnjim nišanom koja nije bila čokirana i koja je služila za lov divljih svinja zatim cev od 71cm koja je imala promenjive čokove i koja je služila za lov sitne divljači i cev koja je bila najduža ali nisam siguran dali 75 cm ili još duža koja je služila za lov divljih gusaka a koja je imala pun čok. Dali su to trgovački fazoni te fabrike ili stvarna potreba. Još jedan primer kod nas u Krčedin pre su često dolazili italijani u lov na patke. Kod njih sam viđao spoljne čokove koje su stavljali na svoje poluautomate sa cevima od 71 a koji su bili dugački bar 10-15cm. Samim tim su stavljali i željeni čok i produžavali cevi puške.

brzi
 U pravu ste momci prezubio sam što se tiče dužine patrona

Lala

brzi kaže:
Lalo postoje ali su to patrone koje se zvezdasto pertluju (plastične) ali je punjenje metka barutom i olovom isto kao i kod patrona od 70. Fazon je u tome što je to zvezdasto pertlovani plastični patron koji kad se ispuca ima istu dužinu kao kartonski patron od 70 tako da odgovara ležištu od 70.

Nisi u pravu, postoje standardno pertlovane patrone, dužine 65 mm

Joe the hunter
 [quote]ohotnik kaže:
Jo the hunter veo cenim tvoje postove i vidim da imas ogromno znanje Slazem se u potpunosti sa tobom i ja sam citao to istrazivanje sto se tice duzina cevi Ali moje prakticno iskustvo sto se tice strelista da u pusku sa cevima od 71cm cokiranu sa 3/4 pun cok i pusku od 76cm sa istim cokovima Ista trap municija Razlika ogromna Recimo od serije od 25 komada sa puskom sa cevi od 71 bih ja ili neko od mojih prijateja sa trudom imao od 13-16 pogodaka A sa cevima od 76cm od 20-23 A to je velika razlika Znam za teoriju istrazivanja ali praksa je drugo Zato mislim da proizvodjaci trap pusaka nerade caba cevi od 76cm[/quote
Postovani kolega ohotnik uvazio bi vas stav da prednost dajete duzoj cevi samo onda kada bi mogli da kazete koji tip coka je na jednoj i drugoj pusci, ne koje je suzenje vec dali su tipovi coka identicni na obe puske.Naime u zavisnosti od nacina izvedbe coka (zvonasti, levkasti...)zavisi i posip na odredjeni daljinama bez obzira sto oba nose istu oznaku stesnjavanja.I jos nesto duzina cevi trap pusaka je rezultat sledecih zahteva koje te puske treba da ispine.Duza nisanska linija, teze oruzje(manji odskok) cokovi koji su poboljsani znaci tesnji od punog coka pa su samim tim i duzi i td.Dobar pogled

vlada lovac

Lala kaže:

brzi kaže:
12/70 12/76 i 12/89 prvi broj 12 je broj ili vrsta kalibra a drugi broj 70. 76 i 89 je dužina ili veličina ležišta metka u cevi. Kao što znate ima tri vrste municije za puške sa neolučenim cevima : normal-70, magnum-76 i supermagnum-89.

Postoje i patrone 65, zaboravio si...

Postoje i patrone 67

nenadx
 Malo sam bio zauzet,pa videh sada ovu odlicnu temu.Na duzinu cevi,da bi pruzila najoptimalniji efekt uticu mnogi parametri.Pomenut je barut,pa bih rekao ukratko o njemu.Nekada,dok se koristio crni (dimni)barut,zbog brzog sagorevanja duzina cevi je bila od znacaja pa je zbog iskoriscenosti barutnog pritiska(tj.brzinu sacme) ona bila i preko 85cm.Ovaj barut je u praksi pokazao dosta mana..veliki pritisak,temperaturu....Sa sadasnjim bezdimnim potrebnu brzinu i iskoriscenost bar.pritiska to se postize na duzinu cevi od 60-65cm,a duze cevi su u osnovi nepotrebne,sem za magnum punjenja.Naravno trzistu se stalno nude noviteti,namensko oruzje sa namenskom municijom,pa dobijamo i razne duzine koje samo sa odredjenim laboracijama daju trazeni efekt.Tako i tehnologija napreduje te se dobijaju razne vrste baruta u sastavu,sagorevanju,obliku...pa imamo bezdimne-spore(sa progresivnim sagorevanjem) i brze.Spori se koriste za magnum punjenja a brzi za nazovimo normalne laboracije,pogodne za krace cevi veceg precnika....Za sacmare se preporucuje barut na bazi nitroglicerina...Mislim da je ovaj odnos najbitniji za duzinu cevi,koje u kombinaciji daju lovcu prednosti ili mane u nameni.
Dobar pogodak

brzi
 Bravo Nenadex. Napokon si se javio i već sa prvim postom rasvetlio neke vrlo bitne stvari oko dužine cevi kod sačmara. Sad mi je mnogo jasnije zašto ima raznih dužina cevi i sa kojom municijo(barutnim punjenjem) se upotrebljavaju. Ovaj post je dragocen jer naši lovci uzmu pušku sa jednom dužinom cevi a trpaju u nju sve vrste municije. Nadam se da ćeš malo šire pisati o ovome.

Sniper Hunter
 Kolega nenadx mislim da tise potkrala greska u postu

"o njemu.Nekada,dok se koristio crni (dimni)barut,zbog brzog sagorevanja duzina"
Mislim da si hteo reci sporijegBye

Joe the hunter
 Postovani kolega nenadx, predpostavljam da ste napravili lapsus govoreci o crnom barutu.Naime crni ili dimni barut neuporedivo je sporiji u sagorevanju od celloznog ili nitroceluloznog baruta.Dokaz tome je pritisak koji se razvija sagorevanjem crnug baruta a iznosi maksimalno 280 bara za razliku od bezdimnih koji dostizu do 1050 bara(u lovackim puskama).Jos jedan primer se nalazi u konstrukciji lovackih pusaka DROTARA u kojima je jedino ovaj barut smeo da se koristi.Cevi puske drotare su izradjivane namotavanjem i nakivanjem zice oko trna(kalibra) sacmare te su se tako dobijale cevi i sa tim puskama se lovilo i na nasim terenima do 60-tih godina proslog veka.Slovenacka firma "KAMNIK"je prestala proizvodnju crnog baruta krajem 60-tih godina pa su samim tim i vlasnici drotara ostali uskraceni za mogucnost punjenja patrona za svoje puske.Danas se crni barut jos koristi za punjenje replika perkusionog i kremenskog oruja a najveci proizvodjac u Evrop je Svajcarka.Dobar pogled

AcaNik
 zar ne prave lucani crni barut?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

arnotije

Hunter for ever kaže:
Jel moze iz 12/76 da se pucaju metkovi za 12/70?

Nemoj samo iz 12/70 da pucas onaj 76,mada ima i onoh koji to rade,a znam neke koji nisu dobro prosli

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Sellier&Bellot (Za olučene cevi) MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 107 01.09.2020. 21:55
Skraćivanje cevi na karabinu PUŠKARSKA RADIONICA 107 14.11.2019. 19:24
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
'SLUG' cevi ORUŽJE - SVAŠTARA 8 28.11.2014. 13:24
Tormentacija cevi sačmarica LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 62 19.11.2012. 12:58
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,075 posete www.srbijalov.com