Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čokovi na sačmaricama

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čokovi na sačmaricama
Profa

pez kaže:
Kolega ssekir godina izrade je oznacena ovom brojkom koju je kolega Profa postavio 0872 tu nema dileme. Slazem se da je bolje da ovih nekoliko postova admini prebace u odgovarajucu temu.
Ono sto mene zanima da li ove slovno-brojne MN 2889 oznake ima i na baskuli puske.

Kolega Pez, postoji slovno brojna oznaka na baskuli puske, tamo je ukucano EMN 2889

Profa

ssekir75 kaže:
pitanje i za profu i za vladu lovca: koji serijski broj vam je upisan u oružni list? upišite ga, mnogo je bitno da znamo kako bi našli godinu izrade! posle ćemo lako da ustanovimo ko je u pravu.

skini cevi, pa pogledaj da li je na onoj prečki ispred ključa ukucan neki broj. meni je i tu otisnut serijski broj

Admin Power, prebacite ovu raspravu na temu toz 34 da ne kvarimo temu od čoci...

Kolega, u oružni list je upisan broj MN 2889 a na prečki ispred ključa je broj EMN 2889. Na taj broj sam mislio kad sam kolegi Pezu odgovorio da je na baskuli.

PEZ
 U tom slucaju se radi o serijskom broju(oznaci) puske, da je godina proizvodnje nema logike jer je puska ispitana(testirana) 72. god.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Profa

pez kaže:
U tom slucaju se radi o serijskom broju(oznaci) puske, da je godina proizvodnje nema logike jer je puska ispitana(testirana) 72. god.

Slažem se kolega!

ssekir75
 hm... definitivno je onda to serijski broj, mada čudno da to na dve tozovke koje sam gledao nema. moja i jednog prijatelja su samo brojčanim oznakama označene. pogledaću na još tri koje su mi u okruženju. no definitivno je onda puška 72. godišteConfused
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

vlada lovac

ssekir75 kaže:
pitanje i za profu i za vladu lovca: koji serijski broj vam je upisan u oružni list? upišite ga, mnogo je bitno da znamo kako bi našli godinu izrade! posle ćemo lako da ustanovimo ko je u pravu...

Kolega ja sam svoju tozovku prodao odavno, ovo sto pisem je samo po secanju, ali nisam siguran da je imala slovne oznake ispred ser.broja, vrlo je moguce da nije Confused

sheytan
 Bre, jarani, ovo s brojevima oqpiralo temu! Grin Bilo bi pravo da admini ovo prebacu u temu o TOZ-kama... iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

PEZ

ssekir75 kaže:
hm... definitivno je onda to serijski broj, mada čudno da to na dve tozovke koje sam gledao nema. moja i jednog prijatelja su samo brojčanim oznakama označene. pogledaću na još tri koje su mi u okruženju. no definitivno je onda puška 72. godišteConfused

Ili starija...jer po onoj brojki 0872 znamo da je u avgustu 72. vrseno ispitivanje u nasem ZIZ-u
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

andrijaijelena

Podunavac kaže:
A evo još jedno lepo objašnjenje za lovce početnike.

1/1 PUNI ČOK (suženje otvora cevi za 0.75-1 mm)
Koristi se za gađanje na većim dajinama 45-55 m.
Raspon daljina gađanja je:
- minimalna 22 m
- optimalna 27-46 m
- maksimalna 55 m
Pri gađanju jedinačnim zrnima, iz ovih cevi treba ispaljivati samo potkalibarna zrna.

3/4 ČOK (suženje od 0.5-0.75 mm)
Upotrebljiv za gađanje na daljini 40-50 m.
- minimalna 20 m
- optimalna 25-40 m
- maksimalna 50 m
Od jedinačnih zrna treba iz ove cevi ispaljivati potkalibarna zrna i samo neke vrste kalibarnih, koje ne izazivaju velika naprezanja u predelu čoka.

1/2 ČOK (suženje od 0.38-0.5 mm)
Pogodan za gađanje na srednjim daljinama 35-45 m.
- minimalna 19 m
- optimalna 24-38 m
- maksimalna 47 m
Od jedinačnih zrna može se koristiti potkalibarna ali i kalibarna (što je manje pogodno).

1/4 ČOKA (suženje od 0.20-0.35 mm)
Ovaj čok pogodan je za gađanje na manjoj i srednjoj daljini 30-40 m.
Raspon gađanja je:
- minimalna 13.7 m
- optimalna 17-27 m
- maksimalna 35 m
Može ispaljivati sve vrste kalibarnih i potkalibarnih zrna.

CILINDAR (praktično bez suženja ali u stvarnosti postoji suženje do 0.2 mm)
Koristi se za daljine gađanja do 25 m.

Ako se pun cok koristi za vece daljine, ne razumem zasto se preporucuje pucanje prvo iz desne-gornje cevi, to jest barem na mojoj toz-34 je pun cok u gornjoj cevi. Ili ja nesto nisam razumeo Ne razumem
EYE OF THE TIGER

ssekir75
 kod bokerice prvo se puca iz donje cevi. doduše to "prvo" nemoj shvatiti bukvalno, znači da se puca na bliže. iz gornje cevi se puca na dalje zbog punog čoka. kod mene je na toz 34 donja cev imp mod, tj 3/4
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

nidzamotocross
 Pravilo je prvo manje cokirana, a to na svim puskama nije isto. Odobreno i naravno u zavisnosti od daljine..
Na primer kod Brno ZH, prvi obarac okida gornju a drugi donju, itd..
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ

andrijaijelena kaže:

Ako se pun cok koristi za vece daljine, ne razumem zasto se preporucuje pucanje prvo iz desne-gornje cevi, to jest barem na mojoj toz-34 je pun cok u gornjoj cevi. Ili ja nesto nisam razumeo Ne razumem

Na bok. puskama sa fiksnim cokovima po pravilu je gornja cev jace cokirana kod polozara je to leva cev a opaljuje je druga (leva) obaraca. Kod ZH , ko sto Nidza rece, redosled opaljivanja je obrnut pa drugom obaracom opaljujemo donju(desnu) cev.
P.S.

Podunavac
 Evo lepo kolege objasniše sistem i redosled opaljivanja. Ali na Brno ZH su obe cevi sa punim čokom pa je redosled opaljenja potpuno nebitan. Ona može da opaljuje svaku cev posebno sa namenjenim obaračem ili da opali obe (jednu po jednu) sa zadnjim obaračem.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Pa da, kod nje je takav redosled iz razloga sto je karabinska cev na kombinaciji gore, pa s tim i ona prva puca, dok je sistem da jedan (zadnji) obarac puca obe, s tim sto ide prvo donja pa gornja, je zbog trap cevi u cilju brzeg pucanja..

stefan092
 Da se pohvalalim prvo PresreanPresreanGrin Danas sam Kaparisao Bokericu YILDIZ SPZ M 20/76, jedan selektivni obarac, promenjivi cokovi. Pa me zanima koju kombinaciju cokova da stavim(ima 5 coka). Zamolio bi da kolege koji love sa ovim kalibrom iznesu svoje zakljucke,iskustva i misljenja.

PEZ
 Kolega cestitkeOdobreno
Koju ces kombinaciju cokova odabrati pre svega zavisi od terena i vremena gde i kad ces loviti pa tek onda od kalibra kojim ces loviti.
Recimo u lovu na prepelice gde se puca na manjim distancama pogodni su otvoreniji cokovi, u sumskom lovu recimo ili u lovu na sljuke takodje cokovi cilindar ili 1/4 coka ili 1/2.
Na pocetku sezone kad je divljac jos uvek ne rasplasena takodje su pogodni otvoreniji cokovi dok pri kraju sezone kad je divljac uznemirena vise bi odgovarali uzi (jaci ) cokovi. kao i za barsku divljac.
Obicno se u cev sa kojom se prvo puca stavlja otvoreniji cok a za drugu cev uzi, npr. cilindar za prvu i 1/2coka za drugu cev, ili 1/4x3/4, polu /pun cok. Naravno sve druge kombinacije su moguce ali je najbolje da pre svega istestiras pusku sa svakim od cokova pa ces onda i sam naci kombinaciju po tvojoj meri.
P.S.

nidzamotocross
 Pa standard za bilo koji kalibar ti je - prva cev polu čok, druga pun. To ti je za sve lovačke situacije. Ali pošto si naveo da ćeš loviti fazana, prepelicu i jarebice, onda bi možda bolji izbor bio prva cev 1/4 čoka, a druga cev 3/4 čoka.

Sve zavisi od toga šta i na koji način loviš, tj. koju divljač i na kojoj daljini pucaš najčešće tu divljač.

Kale1204
 Cestitke na izboru Smile Verujem da ces biti zadovoljan ali ja bih ipak za pocetak lovacke karijere preporucio cal 12.
Par godina unazad lovim sa 20 cal i mobil cokovima,tu pusku koristim za prepelicu,grlicu,zeca,fazana kombinacija cokova koja mi najvise lezi je 1/4 i 3/4 coka s`tim da ne pucam magnume tj nista teze od 28g

stefan092
 Ja lovim jedino u polju tzv. poljski lov, sto znaci da pucam na daljinama od 10-15m do 45m najvise. I meni je kombinacija 1/4 i 3/4 izgledala kao optimalna za navedene uslove ali ko sto rece kolega Pez istestracu sve cokove pa cu utvrditi sta i kako. Samo se nerviram sto cu morati da cekam pola godine da pocne lov, jer dok prodju praznici, dok dobijem odobrenje zavrsice se ova lovacka sezona Sad

Htedoh da zaboravim, hvala na cestitkama. iveli 3

Kale koja je tvoja puska u kal. 20?

Podunavac
 Čestitke kolega na puški.Bravo 2 Nek te dobro i dugo služi.
Što se tiče čokova na početku sezone je najbolja kombinacija 1/4 i 3/4 čok, a kako sezona odmiče 1/2 i pun čok. Za lov DS pogonom jedinačnim zrnima cilindar i 1/4 čoka, a za trap 3/4 i pun čok.
Za lov gusaka i DS nemoj da zazireš od magnum municije pošto je i te kako potrebna u ovom kalibru, a za svu ostalu divljač je dovoljna standardna.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Paradox čokovi na sačmaricama ORUŽJE - SVAŠTARA 14 22.12.2013. 20:42
Preticanje pri gađanju sačmaricama LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 117 22.10.2012. 23:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,068,248 posete www.srbijalov.com