Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Šakal (mali vuk) iz Trskara


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Šakal (mali vuk) iz Trskara
Lala
 Ovo što C.aureus kaže, formalno je tačno. Ako nema u dozvoli za lov da može da se pucaju i štetočine, onda nema pucanja šakala ili lisice, ili čega god već.
Mislim da će predatori pozdraviti ovakve propise-i ono malo štetočina što se odstrelilo slučajno u redovnim lovovima, sada može mirno da se švrćka ispred cevke. Rezultat ovoga: namnožavanje štetočina i naglo smanjenje fonda lovne divljači. Ako ne promene ovakav nakaradan stav.


Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
nenadx
 Na nedavno odrzanom simpozijumu lovackom u Zagubici,doneta je odluka sa preporukom da se lovci stimulisu nagradom za odstrel sakala.Bila bi to lepa vest kada bih znao koliko je ta odluka uticajna ili obavezujuca,Ovde bi mozda par kolega koji su clanovi sajta a bili prisutni tamo mogli da nam pojasne ovo.I sada bih ja jos nesto rekao u vezi savremenog shvatanja lovstva,ali cemo mozda opet da odemo u druge vode,pa bolje da cutim.
Dobar pogodak
 
Lovac Stari
 

nenadx kaže:
Na nedavno odrzanom simpozijumu lovackom u Zagubici,doneta je odluka sa preporukom da se lovci stimulisu nagradom za odstrel sakala.Bila bi to lepa vest kada bih znao koliko je ta odluka uticajna ili obavezujuca?Ali cemo mozda opet da odemo u druge vode,pa bolje da cutim.


Zato bolje otvori drugu temu GrinGrin.
Dobar pogled.
 
canis aureus
 Hmmm do sada je kod mene u LU nagrada bila 1000din po odstrelu a sada niko to više i ne spominje. Podsticajno!
Lično mi "podsticaj" i stimulans nije potreban, samo da mi ne zabranjuju!
(nešto sam pomislio- pa i da plaćam, platiću ga pre nego što bih išao na neku "jestivu" divljač u toj ceni, to je sigurno! Ali nadam se da će biti...)

-nenadx, druže stariBye, ako ne kažeš nećeš se čutiConfused
 
nenadx
 Covek od pamtiveka klasifikuje,svrstava,deli,grupise.....Zavisno od potrebe,namene...Tako i lovstvo i lovci.Bilo je i sada je.Pernata i dlakava,divljac.Plemenita i neznam koja je njena suprotnost,verovatno su neplemenite bile zveri ili predatori.Itako dalje itd.Prvi lovci i dugo posle toga su lovili za meso,odecu u odbrani..zatim je lov proglasen za sport,a sportiste su lovile,gazdovale,ali cesto u korist jestivih vrsta.Usput je prica da je meso nebitno,a lovi se radi sporta i trofeja.E onda neko kaze OK,ako je nebitno,sva divljac je ravnopravna.Sta odvaja sakala od srne u tim relacijama.Hoces trofej,hoces sport kojim kontrolises ono sto bi sama priroda mogla.Moze ali plati.Sa druge strane,veliki broj zemalja koje nam namecu svest i obrazac ponasanja,su odavno istrebile sve ili vecinu zivotinja,gle cuda nejestivih predatora.Ovde citamo kako imaju enormno velike populacije(za nase uslove)jelena,srna...gle opet slucajno jestivih vrsta.Naravno zadnjih godina im je proradila svest(koja je u stvari kao neki primer)pa su dozvolili vuku,risu...da zive u strogo kontrolisanim prostorima...I naravno sve ovo je dosta pojednostavljeno i niko nama nije kriv sto neumemo da razmisljamo svojom glavom.Znamo sta hocemo,ali kako..to neznamo,ili namerno necemo.Po meni(da negovorim u ime drugih) sakal je nepozeljan u lovistu,u interesu je drzave da mu je brojnost minimalna i lovce koji su clanovi LU treba da nagradi za taj posao.Drugima neka se naplati i svi zadovoljni.Sve je jednostavno,u cemu i gde je problem.Evo gde je,ako bi se ovo primenilo na ovu grupaciju,ne bi bilo neke velike prepreke primeniti to i na jestive vrste.Tako da ako ostane ova varijanta za placanje odstrela,sakal ima zaista zlatnu buducnost na ovim prostorima.A zamisljam to ovako.Dodje lovac na trafiku koje postaviministarstvo sa filijalom LU,odmah pored puta na ulazu u atar.Dobar dan,kaze gdja,izvolite.Lovac kaze sta imate danas najjeftinije.Gdja.uz eu osmeh kaze imamo samo pakete.Paket od 300 eu je najjeftiniji,a ukljucuje 1 kom.vrapca poljskog.2 kom prepelice i samo ove nedelje akcija 1 kom sakala zlatnoga.Naravno drugar odmah uzima paket,jer nostalgija je jaka.Eto ovo je u stvari scenario za science fiction pod nazivom Odiseja 2012 u stvarnosti lovice ovaj narod jos dugo,a sto se nebi salili.Tema je sakal a spomenuo sam ga nekoliko puta
Dobar pogodak
 
canis aureus
 

nenadx kaže:
.Gdja.uz eu osmeh kaze imamo samo pakete.Paket od 300 eu je najjeftiniji,a ukljucuje 1 kom.vrapca poljskog.2 kom prepelice i samo ove nedelje akcija 1 kom sakala zlatnoga.Naravno drugar odmah uzima paket,jer nostalgija je jaka.


GrinB)

sinoć, pored ostalog, na moje insistiranje napisana je dozvola i za odstrel štetočina koju lično dobih da bude kod mene da ne bih bio sumnjičavConfusedGrin
Na čuđenje ostalih požurio sam da se prijavim za čeku gde najslabije ima traga DS i srnećeg iako se ta divljač lovila, ALI...
Par puta od početka maja i lovne sezone na vepra samca, obilazeći tragove... sam iznosio i hranu za predatore. Tek od skoro hrana je odnošena a na tom mestu svoj trag ostavio je moj omiljeni!...
Nakon sat vremena provedenog na čeki, još za dana, iz neočekivanog pravca(očekivao sam ga sa druge strane, iz obraslog kanala koji ide iz šume), putem koji deli pšenicu od česte hrasta sejanca, na blizu 200m od čeke primetio sam kako se lagano približava ka meni. Mauser je već bio spreman! TIG takođe!
Kroz optiku nisam mogao da ga vidim od visoke pšenice. Pratio sam put, tražeći najbolju poziciju gde bih mogao da mu prislonim končanicu. Nema ga!
Najbolja pozicija je čistina na putu kod proseke kroz koju sam došao na čeku, na 130 koraka od moje pozicije. Čekam ga baš tu!
Posle desetak minuta vidim ga kako mi iskače iz končanice brzinom munje i uskače u sejanac. Odeeeee!
Krupan komad!! Sigurno je osetio moj trag i nije hteo da rizikuje!?!?!......
Već je uveliko noć. U prečniku od možda 1km počinju sa "javljanjem"(oko 15kom) i javlja se i on tu u blizini...

-ovog puta je izostala slikaVrlo tuan al bar je za taj trenutak bio u optici!
Biće dana!!!Yes
 
nenadx
 Bice,bice druze,a predosecam bice jos slika ohoho.Naravno i ovakvih lepih prica..Uziva se u svakom dozivljaju,to je lov.B)
Dobar pogodak
 
canis aureus
 Biće, druže moj, lova na šakala(i liju naravno) sve dok je šakala!, pa nek bude kako bude!
Nadam se da će uskoro biti na slici, ako ne ovaj što mi uteče onda neki drugi. Tek im spremam razonoduYes
(visoka vegetacija im ide u koristAngry)
 
bela
 bio sam da prskam ovas sa jednim rođakom. kako je traktor zagazio u ovas tako su počeli da zavijaju šakali u žbunu gloga i trnjina na samo pedeset koraka od mene. nažalost nisam ih ni video ali već sutra uveče čekanje isključivo šakala!!!!!! samo da vreme posluži.Podrka
vižlan i terier
 
canis aureus
 bela
oglasili su se po danu?(ili ste prskali noćuSmeko)

Zanimljivo!
-nisam imao tu priliku da čujem njihovo zavijanje po danu u ovo vreme(toplo proleće). Uglavnom se oglašavaju početkom noći, sada već oko 21.15 do 21.30 časova, kada kreću u lov i pretragu terena.
Po danu sam ih često čuo u vreme parenja, borba za teritoriju, naklonost ženki ali to oglašavanje se razlikovalo od ovog noćnog zavijanja- više je zvučalo režeći! I zimi kada su dani veoma hladni, kada nema uznemiravanja u potesu od strane ljudi a njihova glad postane velika, neizdrživa znaju dosta rano da krenu u lov a samim tim i da se oglašavaju.
I kada su bili uznemireni i poplašeni("podignuti" ) nisu se oglašavali ili veoma slabo što je opet bilo potpuno drugačije oglašavanje od "njihovog zavijanja".
-sad razmišljam: da li u tom žbunu gloga i trnjina, možda čak i u ovasu ili blizini nema njihovih legla sa mladima i ženkama koje su sa njima?, pa iz straha da ne budu pronađeni možda odvlače pažnju

Visoka biljna vegetacija će ti predstavljati veeliikii problem!
Skoro da su nečujni dok se kreću tako skriveni visokom travom, trnjem, poljoprivrednim usevima... tako da jedina mogućnost preostaje da se dočekuju na manjim čistinama nastalim isušivanjem bara, putevima, pokošenoj detelini... I ako se postavlja mamac-hrana treba ga postavljati u toj višoj vegetaciji(gde se oseća zaklonjeniji i zaštićeniji) ili na samoj granici sa čistinom gde bi se očekivao prelazak šakala i gde bi postojala mogućnost da bude viđen i odstreljen jer dosta su ređi slučajevi da je izašao na veće čistine, pretraživao ih i tu se zadržavao. Ako postoji mogućnost(vlažno zemljište...) da se proprate tragovi -to obavezno učiniti jer mora negde da izlaze iz njihovih gustiša i da postoje prelazi preko tih "čistih mesta" gde bi mogli biti meta!
...

bela, u svakom slučaju DOBAR POGLED!
(a i mi ćemo imati kad već sutra postaviš picturesGrin)
 
Lovac Stari
 

bela kaže:
bio sam da prskam ovas sa jednim rođakom. kako je traktor zagazio u ovas tako su počeli da zavijaju šakali u žbunu gloga i trnjina na samo pedeset koraka od mene. nažalost nisam ih ni video ali već sutra uveče čekanje isključivo šakala!!!!!! samo da vreme posluži.Podrka


Garantujem da su u blizini ili cak jako blizu bili mladi (leglo)!
Dobar pogled.
 
bela
 nažalost mrka kapa video sam samo jednu domaću mačku sa nekih 50 možda i više metara. čuo sam šakale oko 9.00 ali daleko.
mladi još nisu počeli da zavijaju . prošle god sam tačno prepoznao zavijanje mladunaca šakala.Besan
vižlan i terier
 
canis aureus
 bela
"ima dana više nego kobasica"
Dok ih ima biće i odstrela. Upornost i "strategija"B)

-mladi su još uvek mladi da bi se na taj način oglašavali. Sadašnji podmladak će da se čuje tek najesen i moći će da se prepozna od oglašavanja matorih. Dešavalo se da krajem leta mladi sa ženkama(majkama) krenu u obuku tj u lov pa da se viđaju na strnjikama i čistinama kako pretražuju teren ili samo pretrčavaju, kada mogu da budu laka meta. Tada češće dolaze na vabilicu za lisicu nego matori koji retko kad da se odazovu na takav poziv(mada je bilo odstrela i starijih).
Kažeš da su se oglasili ali daleko!
Moguće je da su imali tu u blizini legla sa mladuncima i da su ih sklonili(preneli) na sigurnije mesto jer su tu bili uznemireni. Znaju često da se sele sa "rizičnih" mesta kako bi izbegli opasnost.
...
 
Igor
 Ovaj sakal nam ometao izlazak srndaca skoro dva dana tako da nismo imali izbora i morali da ga odstrelimo. posto ja ostajem pri tome ako idem u lov na srndaca ne pucam u nista drugo tako da je ta cast pripala lovocuvaru tj. nasem novom forumacu pod nadimkom Srki, kod nas nikada i nisu placali sakala i po mom misljenju nebi trebalo da se placa jer se pojedini lovci ??????? bave raznim prevarama.
Igor priložio:
05.jpg

Budi svoj, samo svoj........
 
canis aureus
 Admine kako si mogao da mu odolišShock
Uh ja nikako ne bih mog'oConfused
šta kažu mere?
-a tvoje mišljenje oko plaćanja!? Zbog pojedinaca-prevaranata treba kazniti i veliku većinu poštenih?!
Ni meni ne treba taj vid stimulacije za lov predatora!!! ali mnogima u ovim vremenima treba i dobro dođe da se dopuni iscrpljeno stanje sa municijom, opremom... a predatori i njihovi prirodni neprijatelji...
 
bela
 [quote]canisaureus kaže:
bela
oglasili su se po danu?(ili ste prskali noćuSmeko)

kasno popodne su se oglasili oko 7.30 može se reći predveče.
baš sad krećem u obilazak jesam li nešto uradio i da vidim ima li svežih tragovaistih.Confused
vižlan i terier
 
Igor
 Neznam sta da ti kazem druze nisam stvarno imao volju da ga odstrelim bas zato sto sam izasao na srndaca, drugo sto se tice placanja to je cist lopovluk jer odstrel ovakve stetocine treba nagraditi ne novcano!!! jer ja nisam za taj vid nagrade ali na primer oni koji su odstrelili kad dodje vreme za fazana po jednog fazana u komercijali. Po meni nekada smo u selu imali dosta lisica a sada skoro nista a ja ipak mislim da je lisica kao trofej krzno ili rep mnogo lepsa.
Budi svoj, samo svoj........
 
canis aureus
 Ne bih ga ja propustioooYes
-na terenima gde se dosta predatora naselilo a interesovanje lovaca za taj lov je ravno nuliSad moralo se nekako stimulisati. Sigurno da ima boljih vidova stimulacije ali...
Lisica je lepša i od vuka ali vuk je vukConfused
 
Lala
 Pa šakali vam proterali lisice, Admine.
Po meni, tu napast od šakala treba peglati kad god je moguće! U suprotnom, ostaće lovišta i bez ovo malo srneće divljači.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
aca81
 Kod mene niko nece pucati na lisicu ako nema bonusa nekog,na vuka ce pucati zbog atrakcije i trofeja ali sakal koji je po meni najveca pretnja i najveca nepoznanica u mom LU mora se pothitno stimulisati,jer ovo pricam zbog toga sto su nekoliko steta od prosle godine prepisali vukovima i psima lutalicama a siguran sam da su u pitanju bili sakali i po opisu mestana i zato sto sam ih vidjao na tom terenu...POZ.
DOBAR POGLED
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Mali minsterlender KINOLOGIJA 10 27.08.2019. 11:32
Mali Tetreb (Ruževac) LOV NA SITNU DIVLJAČ 29 02.10.2012. 21:33
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,870,824 posete www.srbijalov.com