Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kako se boriti protiv KRPELJA

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kako se boriti protiv KRPELJA
AcaNik
 Цена?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Tomash
 Koliko para i za koju veličinu psa?

DakiNS
 Ide po kilaži , za psa do 15 kg 1500 dinara, na pitanje šta je najbolje , on mi reče da ima dosta novih preparata koji su bolji od..............(ne smem reći da opet ne zaskočite na vrat). Ovoga je izdvojio jer je u obliku tablete sa mirisom govedine i pas pojede , ne smeta kiša i sl. A pride ima i zaštitu od srčanog crva. inače oko 1000 dinara mesečno izađe i zaštita psa od srčanog crva.da ne zaboravim štiti i od crevnih parazita .Danas sam potrošio džepni lovački nož koji dugo priželjkujem , 4 psa po 1500 , pa pre potrošeni novci za lečenje Žuleta , i sve nešto razmišljam da sam nešto lepo na kredit mogao kupiti a da mi rata bude oko 5000 mesečno.

https://www.googl...escXk1-hOQ
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kolega_LOVEc
 https://www.youtu...CBxa2eLabc
NexGard je izgleda frontlajn proizvod, citajuci o nezadovoljstvima uzrokovanim njihovim preparatima upalo mi je ovo u oci. Takodje primetio sam da veterinari "mnogo vole" proizvode te kompanije.
Ja licno sam zadovoljan njima ali kombinujem i Neostomosan.
S* obzirom da svi znamo kako se stvari odvijaju na ovim nasim prostorima vise verujem vama kolege nego profesionalcima, a svima zelim da love i po dvadeset godinaSmile sa svojim ljubimcima.iveli
Vim vi repellere licet

DakiNS
 Nije to aplikator , nego kockica 1x1x1,5 cm arome govedine koju pas pojede , nisam ni gledao ko je proizvođač , ali pošto mi je to dugogodišnji prijatelj preporučio , nemam sumnje. Osim zaštite od krpelja najviše me je privukla zaštita od srčanog crva pošto je u okolini NS epidemija po rečima lokalnog veta.Iskreno danas sam se malo zamislio koliko košta ta moja ljubav prema psima . Iako ljubav nema cenu , račun se na kraju ipak plaća. Lečenje Žuleta 5000, zaštita za 3 bretona i rasela 6000, sada dolazi vreme i kad treba vakcinacija protiv besnila i računam da će i to koštati barem 3000 , hranu ne računam. Znači za 12 meseci samo preventiva 75 000 dinara . Malo se preznojavam dok ovo pišem da žena ne naiđe.

Tomash
 Istrčavaj opet Žuleta istom trasom pod tom zaštitom, pa javi ovde jel se šta zakačilo.
Dok nama većini ovde odrasli kerovi odmaraju u međusezoni(i šetaju dvorištem), ti ipak imaš štene sa kojim tek treba puno da radiš, i vodiš ga u teren da ga spremiš za avgust...a samim tim, trebaš ga baš dobro zaštititi od gamadi.

Zika i Aku, po mom mišljenju, ne trebaš voditi u šetnju(samim tim je i manji rizik od zaraze), a koliko ti je ono tvoje dvorište....baciš Aki lopticu na drugi kraj, izgubi pola kile dok ode po nju i vrati se Smile

DakiNS
 Znači ako preživi da javimIznenadjen

Tomash
 Ok, danas mi je ker posle 13 dana zaštite Frontline-om, zaradio krpelja u lovu.

Stoga je okupan Ektanonom, kućica i dvorište odmah posle lova...

Nemam više živaca ni za kakave zaštite, jedina pouzdana je izgleda...nedeljom posle lova okupati kera, jer ni pregledom ne možeš svakog naći...

Ovi lovovi na predatore, lovac+pratilac nisu svake nedelje, niti se uvek vodi ker....tako da neka istrpi....a do oktobra ćemo već nešto imati koliko toliko pouzdano za glavnu sezonu...

O samom, lovu danas, sreći mojoj i Medinoj, kao i frustracijama, ću otom potom na nekoj drugoj temi...(kasnije kada malo odspavamo)

AcaNik
 Мој ни један крпељ није покупио данас у лову. Нисам пре био на том терену па не знам можда ту и нема крпеља. Гостовали смо мало Smile
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

DakiNS
 Tomash da li je bio zakačen za kožu ili je bio na dlaki?

Tomash
 Viđen po pakovanju u gepek...
Izvukli kera napolje, vijali ga Stija i ja (krpelja) 10 minuta po dlaci, g*vno se zavlači, krije se....jedva smo ga uhvatili....

Na kraju, pravac kuća, fajtalica(ona prskalica) sa ektanonom, poprskan ker, gepek, kućica i prskalica malo i po dvorištu, pošto klinci danas nisu bili napolju, pa u Zec na po jednu Smile

DakiNS
 Jesi li ti siguran da je krpelj u pitanju , da nije možda u pitanju

arnotije

Tomash kaže:

Viđen po pakovanju u gepek...
Izvukli kera napolje, vijali ga Stija i ja (krpelja) 10 minuta po dlaci, g*vno se zavlači, krije se....jedva smo ga uhvatili....

Na kraju, pravac kuća, fajtalica(ona prskalica) sa ektanonom, poprskan ker, gepek, kućica i prskalica malo i po dvorištu, pošto klinci danas nisu bili napolju, pa u Zec na po jednu Smile

U kom odnosu prskas ektanon, u onom koji je na ambalazi ili imas neku svoju razmeru? Znam dosta lovaca koji pre pustanja lagano pofajtaju kera ektanonom, a licno msm da to bas i nije naj zdravije za kera.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

Tomash
 @Daki:
Krpelj je bio, izvađen je i ubijen.

@Arnotije:
Odnos sa ambalaže, ali ga pojačam za pola. Znači ako ide 2,5ml na litar, ja stavim 3ml na litar.
Jedna fajtalica od pola litre (ne ode baš cela) na kera, dobro ga okupam (sem glave), on pola odmah otrese, druga fajtalica na kućicu, gepek kola i šta ostane to onda ide po dvorištu.

Kada nije lepo vreme (znači kada mi klinci ne izlaze napolje da se igraju), uzmem od komšije onu veliku prskalicu na pumpanje (leđnu), pa pršćem celo dvorište, prilaz, staze, iza dvorišta i kod komšija zajednički deo gde parkiram kola. Onda komšija preuzme i prska dalje svoje dvorište. Drugi komšija je neki bogataš pa zove one komercijalne da rade za njega, dok mi obični to odradimo sami, s'vremena na vreme.

Nisam primetio nikakve nus pojave na keru, nos, rad, volja za radom, volja za hranom....
Primetio sam samo da taj ektanon pobije i paukove u kućici Smile

arnotije
 Isto to ja radim, sad kad malo bude lepše vreme, detaljno operem bokseve i kućice, kada se osuši kerove isflitam onom pumpom za ruže od 1,5 l i vežem ih uz ogradu na kratko da ne mogu da se otresu ili da se ližu, nije im baš zgodno ali strpe se. Kućice isprskam odmah ali onom velikom za voće (brže ide)i ne puštam unutra dok se ne sušne. A dvorište isprskam pred mrak. Danas sam puštao mladu kuju, pregledah je detaljno. Nisam našao ni jednog još izgleda nisu krenuli kod nas. Mada ima dosta parcela koje su paljene i krenula je mlada trava.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

DakiNS
 Ajde da razbijemo neke zablude i predrasude. Kolege , da li ste sigurni da mnogi od preparata ne deluju . Da li znate kako upotrebljeni repelant uopšte deluje i kada ? Da li znate razliku između krpelja koji se čvrsto ubušio u kožu , od krpelja koji je pao sa travke ili grane sa psa i traži mesto gde će se pričvrstiti . Voleo bih da neko od kolega forumaša koji su veterinari se javi , da da puno objašnjenje , pošto vidim da se neki pojmovi brljaju .
Pokušaću da dam laičko objašnjenje za navedene stvari. Elem mnogi od nas ne znaju koliko im je pas težak , šacometrijska procena je uglavnom pogrešna . Da ne bi pogrešili koristimo srpsku proverenu formulu , koja glasi: staviću više , neće da škodi. To je prva greška , preparat koji se stavlja sa uvećanim procentom , ne deluje bolje , (proizvođač je sigurno zbog brže potrošnje stavio procenat koji je najviši dozvoljen) ali višestruko sa odloženim dejstvom štetno deluje na okolinu i na psa . Mnogi repelenti deluju tek kada krpelj pokuša da se ubuši u kožu , što ne znači da je već zarazio psa (to se dešava tek kada počne da se hrani , jer ispušta pljuvačku u kojoj osim antikoagulanata ima i zaraznih bakterija i virusa). Kada se pokušava ubušiti tada repelant počinje delovati pa možemo naći ubušenog ali mrtvog krpelja na koži . Neki preparati deluju površinski , kao ektanon , a neki se apsorbuju u kožu i tek kod ugriza deluju. Znači kada stavimo psu Advantix ili Frontlajn ili sličan preparat , prvo moramo ispoštovati uputstvo oko težine psa , način nanošenja preparata i sigurnosne mere ( da se pas ne kvasi ili kisne narednih nekoliko dana ,dok koža ne upije). Kod ogrlica je slično samo što i one najčešće deluju površinski . Upotrebom ektanona na duže vreme štetimo kako psu tako i sebi (to se najviše vidi kad pas ostari , pa se počnu pojavljivati problemi sa jetrom , bubrezima i ostalim unutrašnjim organima). Do sada nisam imao nikada problema , ukoliko sam ispoštovao uputstvo , a znalo mi je promaći pa pored razbolevanja psa , sam imao i višestruko uvećane troškove.

Tomash

DakiNS kaže:
Do sada nisam imao nikada problema , ukoliko sam ispoštovao uputstvo , a znalo mi je promaći pa pored razbolevanja psa , sam imao i višestruko uvećane troškove.

Hajde da pogledamo činjenice, za početak.

Evo Daki.....prvi primer je od juče, manje od dve nedelje Frontline, krpelji na keru.
Naše gostovanje kod Mrwe....krpelji i na mom, i na TVOM keru!

Mrwina iskustva, isto kažu.

A kada pogledamo činjenice....
NIKO OD NAUČNIKA I PROIZVOĐAČA, VETERINARA , itd....NE MOŽE POUZDANO DA GARANTUJE KADA DO ZARAZE DOLAZI, od trenutka ubadanja....

Ja još jednu ampulu potrošim što imam, pa menjam,

Sredstvo koje je i repelent, je jedino pouzdano protiv krpelja. Nema rasprave.
Neću da čekam da ujede, pa da ga Frontline otruje. Šta ako ga zarazi kada ga ujede?

Ne sumnjam ja da je Medu Frontline nesumnjivo sačuvao, odbio ih je gomilu, ali hebiga.....neki su se i provukli pa moje opsesivno zaštitničko ponašanje ga sačuvalo...
Ok, svi smo takvi, nisam samo ja takav...

Ali bre neću više da mi se zabode, pa da te panično zovem više puta ove sezone i smaram tebe i druge, i preko telefona proveravam sve varijante šta raditi jer sam izvadio krpelja iz kera posle par dana. Otakuda ja da znam da li je bljucnuo u kera bakterije....

Samo ja budala ustanem i ispušim 5 cigara na minusima čekajući kera da mokri, a ker ko za onu stvar, čim vidi da ga gledam neće da mokri......ma ludilo....

DakiNS
 Očigledno si prevideo deo upisa.
citat:
Mnogi repelenti deluju tek kada krpelj pokuša da se ubuši u kožu , što ne znači da je već zarazio psa (to se dešava tek kada počne da se hrani , jer ispušta pljuvačku u kojoj osim antikoagulanata ima i zaraznih bakterija i virusa). Kada se pokušava ubušiti tada repelant počinje delovati pa možemo naći ubušenog ali mrtvog krpelja na koži .
Da dodam hranjenje krpelja počinje nekoliko sati od početka ubušivanja , a do tada je preparat već delovao i otrovao krpelja.Gmizanje krpelja po psu ne znači da ga je već zarazio , kako je pao , na psa , mnogi i spadnu . Ali svako neka misli i radi kako hoće, smatrao sam da treba da razjasnim neke stvari , pa sami zaključite da li sam uspeo.

Tomash

DakiNS kaže:

Očigledno si prevideo deo upisa.
Mnogi repelenti deluju tek kada krpelj pokuša da se ubuši u kožu

Daki,
Frontline Nije REPELENT!

Repelent je u prevodu sredstvo odvraćanja, a Frontline to nije. Kakav crni ujed, ako dozvoli da ga ujede, e to nije repelent, ili je neuspešni pokušaj.
Frontline deluje kada se krpelj zarije. I oni to ne kriju.

A To koliko treba da se zarazi kada se zarije...e pa to tek ne zna NIKO, ni jedna farmaceutska firma niti univerzitet, naučnik niti bilo ko NE ZNA!
To par sati, 48 sati itd....baci u vodu.

Repelent je zakon, bilo ogrlica, bilo ampula, bitno je da se ne zarije,e a to je Repelent....
Frontline je ok, što se tiče ubijanja, ali tek kada se zariju...a onda može biti već kasno. Nekoliko puta kada se zaCenzurisanoš....onda je ok, ali toliko puta....onda smo budale

DakiNS
 A gde sam ja to napisao da je frontlajn repelent , ako jesam onda mi je promaklo.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Krivolov - kako se boriti protiv? METODE LOVA 624 19.09.2021. 07:54
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima? LOV PREDATORA 853 14.01.2021. 22:03
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Borba protiv KRIVOLOVA! PROPISI O LOVU 365 06.11.2018. 03:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 29
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,953,453 posete www.srbijalov.com