Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Trovanje pasa i prva pomoć

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Trovanje pasa i prva pomoć
spiker-mrmosh
 Samo da napomenem da sam skoro imao slucaj Pekinezera otrovanog Kreozanom kome toplomer nije mogao da izmeri temperaturu - zivin stub je otisao do kraja i ko zna dokle bi jos isao . Sto znaci da je pas imao minimum 43 stepena Celzijusa . Vlasnik je bio tvrdo zakasnio sa pozivom , tako da uz svu mogucu terapiju i potapanje u hladnu vodu vrlo brzo je uginuo u najvecim grcevima .
Za one koji ne znaju normalna telesna temperatura psa je 38-39 stepena celzijusa . Onda mozete zamisliti koliko ovaj otrov podize telesnu temperaturu . Zarad poredjenja - ne postoji skoro ni jedna infekcija tj. upal bilo cega kod koje temperatura ide ovako visoko . Kod 95 % najtezih infekcija telesna temperatura se krece oko 41 stepen .
Toliko za veceras - nastavak u iducem broju . Cuvajte svoje kerove od zlotvora ljudskih ! Bye

Bata79
 Jedno pitanje, posto sam cuo a i znam o kom psu je rec. Lecenje od kreozana je bilo transfuzijom krvi, tako da je pas uspesno izlecen. S obzirom i to da kreozan napada krvne sudove to deluje sasvim logicno. Sta mislis o tome?

spiker-mrmosh
 A da pitam ja sad tebe nesto ! Odakle je bila ta krv koja je transfuzijom data tom psu ?! Dajte bre ljudi - nemoj da ste deca ! Jel neko nekad cuo da u Srbiji ima baza krvi za pse ?! Ili su mozda ubili drugog - da bi izlecili prvog ?! I koja je ustanova tada ispitala kompatibilnost krvi prvog sa drugim ? Ili vi to mislite krv je krv - pa moze da se pretace tako iz bureta u bure ko rakija !

spiker-mrmosh
 LU Aleksandrovo - ja imam jednu falinku sto kaze nas narod - da koliko god da sam zala , lazi prevara video u zivotu , i dalje verujem u legalnost , sistem i pravdu ! Za ostalo bih ti ponovo preporucio da procitas moja pitanja ! Nigde ne pise da nije moguce , a ti mi bar odgovori na jedno od mojih pitanja i stvar ce biti jasna .
Ili da ti prevedem - kako sto rekoh : Nigde nisam rekao da nije nemoguce ubiti jednog psa uzimanjem krvi od njega i izleciti drugog !
Ali kako se to zove gospodine iz Aleksandrova ?!

spiker-mrmosh
 To mu onda dodje nekako ISTO ONO za sta mi optuzujemo Albance iz Zute kuce ! Pa nek nam je sa srecom ! Covek moze sve da uradi - ali neka se samo ne zanosi da ce prevariti Boga ! To niti je kad bilo - niti ce biti . To nek znaju i ovi koji truju , ali i ovi koji ubijaju da bi lecili . Ta famozna rec se zove ETIKA - i sve redje i redje srece !
Moguce je npr da sad Gadafi pobije 4/5-ne svog naroda da bi ostao na vlasti - a da li je moralno i eticno ! Toliko LU Aleksandrovo - da si mi ziv i zdrav !

spiker-mrmosh
 www.uddkrvi.org.r...
Recimo da o ovome pricamo - ili manje vise necem slicnom !

spiker-mrmosh
 TRANSFUZIJA KRVI

Transfuzija krvi zapravo je jednostavan oblik transplatacije organa. U ovom slučaju je organ krv koja sadrži crvena krvna zrnca nosioce kisika, proteine potrebne za zgrušavanje krvi i trombocite. Krv prenosimo iz davaoca u primatelja kojem je ona potrebna zbog jedne od njenih nabrojanih funkcija.
U našim uvjetima nemamo banku krvi za kućne ljubimce pa se cijela stvar bazira na ljudima dobre volje koji su spremni na poziv veterinara dovesti svog psa kako bi dao krv. Osobno uvijek zagnjavim prijatelje koji su srećom svi pasoljubci, a za donatore uvijek zovemo one koji imaju velike pse i to po mogućnosti mužjake. Ovom prilikom zahvaljujem svima onima čiji su psi na moj poziv spremno dali krv i spasili pse te usrećili njihove vlasnike koje nikada prije nisu vidjeli.
Krv je u nekim slučajevima neophodna kako bi spasili život psu ili mački.
Prvenstveno se tu radi o prometnim nezgodama ili drugim načinima ranjavanja gdje je ranjena životinja izgubila mnogo krvi. Drugi slučajevi su prolazna oboljenja krvotvornih organa, trovanja koja dovedu do krvarenja te teži operativni zahvati kod kojih očekujemo veći gubitak krvi.
Idealan donator krvi je mužjak star od 2 do 8 godina, zdrav, težak barem 20 kilograma, a u obzir uzimamo i karakter psa. Mora biti kooperativan kako bi vađenje krvi bilo uspješno. Nisu svi psi strpljivi do te mjere da miruju sa iglom u veni dvadesetak minuta dok se vrećica sa krvlju napuni.Velike ženke također su dobri donatori, no bolje je ako su sterilizirene zbog gubljenja krvi prilikom tjeranja. Pas koji je prebolio piroplazmozu, dirofiraliozu ili erlihiozu ne može biti donator jer može prenjeti zarazu na primatelja.
Kada govorimo o mačkama , poželjan donator je zdrav mužjak,star od 1 do 7 godina. Donatore kod mačaka obavezno predhodno testiramo na mačju leukozu i Fiv. Davanje krvi traje dvadesetak minuta i kod mačaka zahtjeva sedaciju davatelja.Kod mačaka krv uzimamo iz vratne vene, a kod većih pasa obično iz vene na prednjoj ili stražnjoj nozi. Psi obično doniraju oko 450 ml krvi, a mace oko 55.
Psi imaju 8 krvnih grupa. Krvnu grupu ne determiniramo jer do transfuzijske reakcije dođe samo kod drugog davanja krvi, ako krvna grupa nije kompatibilna. Vrlo rijetko se događa da je jednom psu ili maci potrebna transfuzija krvi više puta tokom života. Obično se radi o hitnoj intervencji i spašavanju života , a za to nam je dobra bilo koja krvna grupa. Kada imamo psa koji je već dobivao transfuziju, moramo determinirai krvnu grupu.
Kod mačaka je situacija drugačija.One imaju krvnu grupu A ili B ili pak AB.No problem je u tome što one mace koje imaju krvnu grupu A, imaju u serumu antitijela za krv grupe B pa do transfuzijeske reakcije može doći već kod prvog davanja krvi.

Većina naših domaćih mačaka ima krvnu grupu A, sijamske sve imaju krvnu grupu A.Krvna grupa B česta je kod perzijskih mačaka, a krvna grupa AB iznimno je rijetka. Dakle ako dajemo transfuziju domaćoj mački ili sijamki velika je vjerojatnost da će biti sve u redu. Perzijske bi trebale dobiti krv od druge perzijske kako bi bili što sigurniji da smo pogodili pravu krvnu grupu.

Evo jos malo podataka !

Bata79
 Spiker-mrmosh kako je meni nas lokalni veterinar iz drzavne sluzbe rekao to je bilo direktno od kera na kera! A ti mi reci zasto je to nemoguce posto si bolje upoznat sa tim stvarima. Pozz

spiker-mrmosh
 Vidi , vidi - gospodin LU Aleksandrovo obrisa svoj komentar da bas sve moze da se kupi ! Bas steta sad ljudi nece u potpunosti razumeti o cemu sam pricao i na sta sam odgovarao !
Bata79- ovde smo govorili konkretno o KREOZANU , a ne o bilo kom otrovu ili trovanju pokvarenom hranom ili toksinima bakterija !
Tako da ne bih ponovo pisao iste stvari - vrati se i ponovo procitaj sta sam pisao , i obavezno pogledaj onaj link na strani 2 koji sam postavio - gde moje kolege objasnjavaju postupak kod trovanja kreozanom i mogucnost izlecenja ( gotovo ravna 0 ) , pa ce ti verovatno mnoge stvari biti jasnije .
Kad to pogledas pricacenmo o detaljima .

Milos88-Ivanjica
 Evo juce izvedem kera na trening i sta dobih...uzaludnu obuku godinu dana,hranjenje i pune oci suza.Otrovao se kreozanom i posle veterinarske intervencije i kupanja u hladnoj vodi...ostao sam bez pomocnika i prijatelja.Cry
LOV JE Passrbijaloviveli

DakiNS
 Saosećam sa tobom Miloše meni nije bio problem vreme i uložena sredstva nego emocije
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Milos88-Ivanjica
 Znam Daki i meni su emocije velike prema psima,ali i vreme provedeno da se ker obuci i postane pravi pomocnik i lovac a on nastrada od podlih ljudi koji bacaju otrove,ali znam ko je to uradio,nemam dokaza za policiju ali nema veze,ja cu mu suditi gore nego haski tribunal.
LOV JE Passrbijaloviveli

aca81
 HITNO POTREBNA POMOC !!!
Sumnjam da sam predozirao psa tabletama koje sadrze kalcijum i fosfor........psu su paralisane zadnje noge,oci krvave,malo naduven stomak ali nije toliko klonuo na momente cvili i pomalo pije vodu i mleko na spric.....svaka pomoc i misljenje je dobrodoslo.....hvala unapred
DOBAR POGLED

alex
 Kolega zovi vetarinara sto pre sve osatali zavisi od njega 
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

aca81
 alex vozio sam kerica u vet.stanicu i dolazio je jedan veterinar ali su mi rekli isto da tu oni nemogu nista i da mogu samo da cekam,ako ima jako srce izdrzace ako ne onda.....Shock Cry
star je deset meseci i vec goni i exterijer je solidan ali ono najvaznije je sto smo se svi vezali za njega i gledamo ga na drugaciji nacin od ostalih pasa....Cry
DOBAR POGLED

nidzamotocross
 Svakakvi ljudi postoje. Besan

''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

DakiNS
 Toga trovača bih osudio da bar 5 godina radi u nekom azilu na poslovima čišćenja a pola njegovih prihoda da mu se presudom oduzme i upotrebi za ishranu istih.

nidzamotocross
 Ne postoji broj godina zatvora na koji će ovaj biti osudjen, koji će ublažiti bol vlasnika pasa kojeg je otrovao. Godine i godine čuvanja, uloženog truda i milioni tona emocija padnu u vodu jednim potezom ruke ovakvog čoveka. Na goli otok!

DakiNS
 Zbog pravila foruma ,nisam napisao šta sam mu stvarno poželeo.Besan

nidzamotocross
 Ne smem ni da zamislim, jer polazim od sebe. Angry

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Potrebna pomoć! SVAŠTARA 223 11.12.2023. 20:03
parazitske bolesti pasa KINOLOGIJA 60 04.09.2020. 09:16
Ishrana pasa KINOLOGIJA 19 20.04.2019. 23:12
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Izložbe i utakmice pasa KINOLOGIJA 707 18.09.2018. 18:44
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,080,969 posete www.srbijalov.com