Zastava M70
|
Cvele |
Objavljen 27.05.2013. 22:34
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Hvala svima na odgovorima... opet kazem jer sam u jednoj prodavnici naisao da ga imaju samo u tom modelu u zeljenom kalibru, prodavac me ubedjuje da nema nikakve veze sto je cev kraca, ali naravno, prodavac bi' da proda
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.05.2013. 20:53
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Cvele kaže:
Pitam zato sto u jednoj prodavnici na lageru imaju samo model Mnnlicher u ovom kalibru... Podunavac, pa onda ni Zastavin Standard model ne odgovara? On ima cev od 560mm ?
Zastavin M 70 (sada označen kao Standard) je oduvek imao cev od 60 cm, a sad se u zadnje vreme nudi u dve opcije 60 i 56 cm. Za sve magnun kalibre (i neke koji se ne vode kao magnumi) je daleko bolji izbor cev od 60 cm.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.05.2013. 01:08
|
Lovčina
|
http://www.zastav...0-standard ovde pise da se za kalibar 300 Winchester Magnum nudi samo cev od 560mm.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 29.05.2013. 08:24
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ U onoj tabeli ispada da svaki kalibar pravidu u A i B varijanti, tj. i sa 560 i sa 600mm... A inače, CD(Čarls Dejli) prave uvek bez nišana, sa kraćom cevi(da l 560 ili 570, bem li ga)... Znači, možda su mislili da postoje STANDARDNI qrabeeni i CD sa kraću cevq...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.05.2013. 09:45
|
Lovčina
|
Hm... moguce da je tako, a moze da se cita i kao da je prva kolona kalibara za A kategoriju, a druga za B... sad sve zavisi kako treba da se cita...
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 29.05.2013. 09:48
|
Lovčina
|
Ne može tako kako ti kažeš, da ga ebeš!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.05.2013. 10:19
|
Lovčina
|
Hahahahaha... pa dobro onda, ako ne moze-ne moze...
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 09.06.2013. 13:23
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Nesporazum oko duzine cevi nastao je iz Zastavinog koketiranja sa americkim trzistem.Naime kod americkih proizvodjaca oruzja postoje dva standarda duzina cevi i to za standardne(NE magnum) kalibre duzina cevi je 22" inca(56 cm) ,dok kod magnum kalibara je duzina cevi 24" inca(60 cm).Jos krajem 60-tih godina evropski proizvodjaci oruzja su zakljucili da svaka cev duza od 47 cm zadovoljava sve balisticke zahteve lova bar sto se tice standarnih kalibara, dok je kod magnum kalibara osim tropskih sasvim dovoljna cev od 51 cm.Razlog zasto se i dalje prave cevi duzina 56 i 60 cm je cisto estecke (elegancija) prirode mada se sve vise nude i "stuc" varijante sa cevima 51-53cm.Kod modernih baruta namenjenih standardnim kalibrima sagorevanje se zavrsava od 17-26cm u zavisnosti od kalibra dok kod magnum kalibara sagorevanje baruta u cevi se zavrsava do 30cm posto su ti baruti "sporiji". |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 09.06.2013. 14:49
|
Lovčina
|
Hm... a kak'i je zakon kod nas, tj da li moze da se napise dvojni oruzni list za jedan karabin ? Tj da mogu da koristim i ocev karabin ?
|
|
|
|
Kale1204 |
Objavljen 09.06.2013. 14:58
|
Član
Upisa: 105
Pristupio: 18.07.2011. 08:51
|
Mozes koristiti oruzje koje je na drugom licu ukoliko posedujes oruzni list za istu vrstu oruzja,uz nosenje oba oruzna lista. Da bi koristio tudj karabin treba i da posedujes karabin.Isto je i za sacmaricu. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.06.2013. 18:27
|
Lovčina
|
Joe the hunter kaže:
Nesporazum oko duzine cevi nastao je iz Zastavinog koketiranja sa americkim trzistem.Naime kod americkih proizvodjaca oruzja postoje dva standarda duzina cevi i to za standardne(NE magnum) kalibre duzina cevi je 22" inca(56 cm) ,dok kod magnum kalibara je duzina cevi 24" inca(60 cm).Jos krajem 60-tih godina evropski proizvodjaci oruzja su zakljucili da svaka cev duza od 47 cm zadovoljava sve balisticke zahteve lova bar sto se tice standarnih kalibara, dok je kod magnum kalibara osim tropskih sasvim dovoljna cev od 51 cm.Razlog zasto se i dalje prave cevi duzina 56 i 60 cm je cisto estecke (elegancija) prirode mada se sve vise nude i "stuc" varijante sa cevima 51-53cm.Kod modernih baruta namenjenih standardnim kalibrima sagorevanje se zavrsava od 17-26cm u zavisnosti od kalibra dok kod magnum kalibara sagorevanje baruta u cevi se zavrsava do 30cm posto su ti baruti "sporiji".
Sa delom ovoga upisa se slažem, ali ne sa celim upisom. Za standardne kalibre jeste dovoljna dužina od 50 cm pa nadalje, ako ih koristimo za potrebe lova i na lovačkim distancama (po evropskim standardima). Međutim za magnum kalibre je potrebna dužina 60 i 65 cm za potpuno sagorevanje barutnih gasova i potpunu iskoristivost balističkih performansi magnum kalibara.
Definitivno se ne slažem sa tvrdnjom da se kod pušaka sa olučenim cevima sagorevanje završava od 17-26 cm ili do 30 cm kod magnum kalibara. Baruti koji se koriste za olučene cevi su progresivni koji sporije sagorevaju, i to uglavnom celom dužinom cevi. Kod kratkih cevi jednostavno ne dolazi do potpune iskorištenosti baruta, nego on sagori van cevi, što daje veliki bljesak na ustima cevi uz manju početnu brzinu (a samim tim i manju kinetičku energiju).
Municija za puške sa glatkim cevima (sačmarice) koristi brizantnije barute koji mnogo brže izgaraju i koji na 30 cm postižu skoro 90 posto brzine sačme.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 09.06.2013. 19:00
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Podunavac kaže:
Joe the hunter kaže:
Nesporazum oko duzine cevi nastao je iz Zastavinog koketiranja sa americkim trzistem.Naime kod americkih proizvodjaca oruzja postoje dva standarda duzina cevi i to za standardne(NE magnum) kalibre duzina cevi je 22" inca(56 cm) ,dok kod magnum kalibara je duzina cevi 24" inca(60 cm).Jos krajem 60-tih godina evropski proizvodjaci oruzja su zakljucili da svaka cev duza od 47 cm zadovoljava sve balisticke zahteve lova bar sto se tice standarnih kalibara, dok je kod magnum kalibara osim tropskih sasvim dovoljna cev od 51 cm.Razlog zasto se i dalje prave cevi duzina 56 i 60 cm je cisto estecke (elegancija) prirode mada se sve vise nude i "stuc" varijante sa cevima 51-53cm.Kod modernih baruta namenjenih standardnim kalibrima sagorevanje se zavrsava od 17-26cm u zavisnosti od kalibra dok kod magnum kalibara sagorevanje baruta u cevi se zavrsava do 30cm posto su ti baruti "sporiji".
Sa delom ovoga upisa se slažem, ali ne sa celim upisom. Za standardne kalibre jeste dovoljna dužina od 50 cm pa nadalje, ako ih koristimo za potrebe lova i na lovačkim distancama (po evropskim standardima). Međutim za magnum kalibre je potrebna dužina 60 i 65 cm za potpuno sagorevanje barutnih gasova i potpunu iskoristivost balističkih performansi magnum kalibara.
Definitivno se ne slažem sa tvrdnjom da se kod pušaka sa olučenim cevima sagorevanje završava od 17-26 cm ili do 30 cm kod magnum kalibara. Baruti koji se koriste za olučene cevi su progresivni koji sporije sagorevaju, i to uglavnom celom dužinom cevi. Kod kratkih cevi jednostavno ne dolazi do potpune iskorištenosti baruta, nego on sagori van cevi, što daje veliki bljesak na ustima cevi uz manju početnu brzinu (a samim tim i manju kinetičku energiju).
Municija za puške sa glatkim cevima (sačmarice) koristi brizantnije barute koji mnogo brže izgaraju i koji na 30 cm postižu skoro 90 posto brzine sačme.
Nisam rad da polemisem stvari koje je vec neko mnogo strucniji od nas definisao i utvrdio kao cinjenicu.prema tome kolega Podyunavac uz duzno postovanje pogledajte sajtove kemire, hodgona , herkulesa ,dupona (sve su to prizvodjaci baruta) pa mozda promenite misljenje a mozda i ne.To je vec stvar licnog dozivljaja.
Bbrzina sagorevanja baruta zavisi od njegove hemiske formule, vrste kapisle, zagrejanosti cevi i tako dalje.Brzina sagorevanja recimo baruta namenjenog za malo volumenske caure sa lakim zrnima (222, 223, i sl.) je veca nego kod vece volumenskih caura gde se pak koriste sporiji baruti ili kod magnum kalibara ili standardnih kalibara sa teskim zrnima gde se koriste dosta sporiji baruti.Zato proizvodjaci u svojoj ponudi imaju i po 20 vrsta baruta namenjenih upravo razlicitim kalibrima tezinama zrna i zapremnini caure.Kod savremene evropske ili americke municije namnjene lovu tesko da cete videti plamen na ustima cevi makar ona bila i kraca od 50 cm.Taj efekat je vise izrazen kod municije sa berdan kapislom i barutima namenjenim vojnoj municiji a zasto je tako morao bi da obrazlazem nadugacko.U krajnjoj liniji svrha foruma i nije da se slozimo u misljenju nego da razmenimo iskustva i saznanja.Dobar pogled |
|
|
|
BOJK |
Objavljen 09.06.2013. 22:42
|
Član
Upisa: 197
Pristupio: 28.06.2012. 08:48
|
Cvele kaže:
Hm... a kak'i je zakon kod nas, tj da li moze da se napise dvojni oruzni list za jedan karabin ? Tj da mogu da koristim i ocev karabin ?
Moze otac da ti da suvlasnistvo za karabin, i tako obojica mozete da ga koristite. |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 09.06.2013. 23:04
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
BOJK kaže:
Cvele kaže:
Moze otac da ti da suvlasnistvo za karabin, i tako obojica mozete da ga koristite.
Bojk, na zalost, nisi u pravu... Olucena cev moze da ima iskljucivo jednog vlasnika.
Za neolucene (sacmarice) je pre to moglo, to znam provereno jer su moj cale i deda bili suvlasnici, a da li moze sad, to stvarno ne znam, mada mislim da je i to ukinuto jer je zakon generalno poostren.
Lepo kaze kolega Kale, mozes koristiti oruzje koje je u vlasnistvu drugog lica ukoliko posedujes oruzni list za istu vrstu oruzja,uz nosenje oba oruzna lista kod sebe.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 10.06.2013. 13:06
|
Lovčina
Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Član 9. važećeg Zakona o oružju i municiji
Lice kome je izdato odobrenje za nabavljanje oružja, podnosi zahtev nadležnom organu radi izdavanja oružnog lista u roku od osam dana od dana izvršene nabavke oružja.
Oružni list neće se izdati samo u slučajevima iz člana 8. st. 1. i 2. ovog zakona.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, za isto lovačko oružje sa neolučenim cevima mogu se izdati do tri oružna lista koja glase na različita lica, uz prethodno priloženu i overenu pismenu saglasnost vlasnika oružja.
Dakle jasno je kao dan da se radi samo o tandžari sa neolučenim cevima. Karabin ne spada tu.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 10.06.2013. 18:08
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
koliko ja znam, karabin nikad nije ni mogao da ima suvlasnika... a koliko mi se cini, nije mogao ni da se pozajmljuje, bez obzira dal imate svoj karabin, ili ne... tako da je bolje da se raspitate u lokalnu policijsku stanicu, pre nego sto bilo sta uradite. kako nebiste napravili probleme sebi, a i drugima! narocito zbog toga sto svaki policajac tumaci zakon na svoj nacin... kad smo vec kod tumacenja zakona, kad je bilo predavanje u kraljevu za licencirane lovocuvare i upravnike, covek iz policije, koji je govorio o zakonu za oruzje(i sam je ucestvovao u pisanju istog), tvrdio je da mozes da pozajmis bilo koju lovacku pusku(pa i lovacki karabin), ako imas oruzani list, barem za sacmaricu... ja nisam bio na tom predavanju, ali mi je tu pricu ispricalo par ljudi koji su prisustvovali... ja sam nakon toga proverio u dve policijske stanice i oni su mi demantovali to... tako da bih se ja drzao onoga sto vazi u mom mestu, bez obzira sta drugi kazu, jer su manje glavobolje... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.06.2013. 19:24
|
Lovčina
|
Joe the hunter kaže:
Podunavac kaže:
Joe the hunter kaže:
Nisam rad da polemisem stvari koje je vec neko mnogo strucniji od nas definisao i utvrdio kao cinjenicu.prema tome kolega Podyunavac uz duzno postovanje pogledajte sajtove kemire, hodgona , herkulesa ,dupona (sve su to prizvodjaci baruta) pa mozda promenite misljenje a mozda i ne.To je vec stvar licnog dozivljaja.
Bbrzina sagorevanja baruta zavisi od njegove hemiske formule, vrste kapisle, zagrejanosti cevi i tako dalje.Brzina sagorevanja recimo baruta namenjenog za malo volumenske caure sa lakim zrnima (222, 223, i sl.) je veca nego kod vece volumenskih caura gde se pak koriste sporiji baruti ili kod magnum kalibara ili standardnih kalibara sa teskim zrnima gde se koriste dosta sporiji baruti.Zato proizvodjaci u svojoj ponudi imaju i po 20 vrsta baruta namenjenih upravo razlicitim kalibrima tezinama zrna i zapremnini caure.Kod savremene evropske ili americke municije namnjene lovu tesko da cete videti plamen na ustima cevi makar ona bila i kraca od 50 cm.Taj efekat je vise izrazen kod municije sa berdan kapislom i barutima namenjenim vojnoj municiji a zasto je tako morao bi da obrazlazem nadugacko.U krajnjoj liniji svrha foruma i nije da se slozimo u misljenju nego da razmenimo iskustva i saznanja.Dobar pogled
Kolega ne bih ni ja da polemišem mnogo, pogotovo stvari koje ne mogu lično da proverim i nemam čime da izmerim. Međutim struka kaže da kod pušaka sa olučenim cevima najveći pritisak nastaje na 15 cm od ležišta metka, baš zbog progresivnih baruta, dok je kod pušaka sa glatkim cevima najveći pritisak u ležištu metka, zbog brzosagorevajućeg baruta. Ista ta struka navodi da kada bi zamenili ove dve vrste baruta, puška sa olučenim cevima bi se raspala, a sačmarica bi izbacila sačmu ispred same cevi. Što se tiče bljeska na ustima cevi kraćih od standardnih u to sam se više puta sam uverio. Nauka je u današnje vreme veoma napredovala pa su proizvedene mnoge vrste različitih baruta za različite namene, ali osnove su ipak ostale iste jer je princip rada takav. Čak i kod manjih kalibara je u nekih slučajevima poželjnija duža cev, kao što je npr. 22-250. A da ne pričamo o magnum kalibrima. Slažem se da je za većinu kalibara dovoljna dužina 51 cm, ali nikako za sve. I nikako kraća od ovoga.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 10.06.2013. 23:14
|
Lovčina
|
Uz duzno poshtovanje prema cenjenim kolezama Joe-u i Podunavtzu, ja bih da rezimiramo ukratko ono shto je 100% istina, a svodi se na sledetje:
Kada sam pre nekoliko jahre pazarivao vernoga i nikad prezaljenog Argova, zeleo sam 300wm qliber. E, sad, uzeti ZGODNU, KRATQ PUSHQ, A U QLIBERU 300wm? Gledao, razmisljao, dvoumio se... Plamen nisam mogao da merim, ali kazu da je zestok, kod kratkih cevi u magnum qliberima. Ali, shta sam mogao da izgooglam - 300wm iz 51cm cevke je bio tek neznatno jachi(brzi, da budem precizniji), negro 30-06 iz 61cm cevke! Konkretnih cifara se, naravno, ne setjam, ali shta hotju da kazem - bez obzira na vrstu baruta i kalibar, dodatna duzina kod oluchenih cevi UVEK donosi brzinu! Kod nekih baruta vishe m/s po cm, kod drugih malo manje, ali UVEK donosi brzinu! Ako se dobro setjam, priche su ishle cca. 10m/s po inchu za neke prosechne qlibere... Npr., 4" duza cev = 40m/s vetja brezina, i obratno... Itd, itd...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 10.06.2013. 23:23
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
U pravu si Sheki da se gubi nesto brzine(i energije) skracivanjem cevi ali praksa kaze da nije uvek tako...pokusacu da nadjem tablicu koja prikazuje da .22lr daje istu brzinu iz recimo "130"mm i "520"mm duge cevi sve ispod, izmedju i preko je u minusu
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 10.06.2013. 23:31
|
Lovčina
|
Ne morash da trazish, MK nema veze nikakve sa qrabinskim mecima!
edit: Da budem iskren, ovo za 22lr nisam znao, i zahvaljujem za info!
Znachi, ono moje gore di pominjem oluchene cevi, treba shvatiti kao KARABINSKE CEVI! Shto duza karabinska cevka, to vetja brezina!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|