Zastava M70
|
PEZ |
Objavljen 11.06.2013. 10:39
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Pa sad...uvek postoji nekakva podudarnost...tako da i za karabinske cevi postoji verovatno nesto slicno MK cevima samo sto su duzine sigurno vece...ko bi ga znao
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.06.2013. 10:44
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Nije pojenta u MK cevima, već u samoj prirodi MK metka, koji je, suštinski, jedna mašala kapisla!
Zato, valjda, i sva "sagori" za tih pomenutih cca. 15ak cm(jer je uqpna količina baruta jadna, a i u pitanju je inicijalna smesa, koja je valjda mnogo brža od baruta... nisam koPetentan, moram priznati!)... Zatim, uqpne brzine su bedne u odnosu na karabinske, a i pritisci takodje... Itd, itd...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 11.06.2013. 10:50
|
Lovčina
|
Razumem te Sheki...ali opet kazem, ko bi ga znao, jeste da se radi o mnogo jacem punjenju kod karabinske municije ali verovatno postoji i neka granica duzine cevi nakon koje zrno gubi brzinu u odnosu na recimo 600mm...tako da ne mora da znaci da ce karabinsko zrno ispaljeno iz recimo "metar i po" duge cevke imati vecu brzinu od onoga ispaljenog iz 600mm
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.06.2013. 10:56
|
Lovčina
|
To si u pravu, granica sigurno negde postoji, ali dokle god su dužine karabinske cevi RACIONALNE, brzina s dodatnom dužinom cevi RASTE!
Znači, pritčamo o razumnim dužinama, 50-60-70-80cm, + - ...
Dok je, npr., kod sačmara to mnogo manje izraženo, tj. već sa 70-80cm je brzina maximalna, posle mislim da počinje i da usporava...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 11.06.2013. 11:00
|
Lovčina
|
Naravno ako se uzmu u obzir ove da kazemo "standardne" duzine sa +/- nekoliko desetina mm onda brzina raste sa povecanjem duzine cevi i obratno...
P.S.
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 11.06.2013. 16:15
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Evo ga sve spakovano jos poodavno ali ne stize se Zastava M70 cal. 30-06 Spr. i Bushnell Elite 3200 3-9x40 na Leupold QR bazi i prstenovima slika nije bas najboljeg kvaliteta jer je telefonom slikana ali bice i boljih ...
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 11.06.2013. 17:02
|
Lovčina
Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Arnotije prelepa je puska
Engleski poenter
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.06.2013. 19:38
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
I kod MK municije ima razlike u punjenju, a samim tim i iskoristivosti tog punjenja. Nekada je MK municija bila standardnih punjenja i početnih brzina, a taj podatak koji je izneo kolega Pez možda datira još iz tih vremena (pre 50-ak godina). Namerno podvlačim možda pošto ne mogu da tvrdim sigurno. MK municija 22 LR je uvedena u upotrebu još 1884. godine, a Stinger tek 1976. godine. Ali evo nekoliko stvari iz ličnog iskustva. Posedujem MK pušku od 1996. godine, a MK pištolj od 2007. godine, a i pre toga sam dosta koristio MK oružje u raznim konfiguracijama. Naravno sve u kalibru 22 LR. Pošto je kod mene dozvoljen odstrel štetočina sa MK puškom lovio sam uglavnom lisice sa njom. Za lov sam koristio municiju RWS HV HP sa bakrenisanim zrnima, što će reći municiju visoke brzine sa šupljim vrhom. Isto tako i S&B HV HP sa bakrenisanim zrnima. Imao sam i nešta municije Remington Yelow Jacket, CCI Stinger i Winchester Super-X Xpediter. Sve je ovo municija sa pojačanim punjenjem označena kao HV.
Lisice sam odstreljivao na daljinama do 70-80 metara. A isprobavao sam različitu municiju na različitim daljinama, što se tiče pada i probojnosti. Primetan je glasniji pucanj kod HV municije iako moja puška ima cev dužine 56 cm. Iz pištolja sam ispaljivao HV municiju RWS, Winchester i S&B i redovno se pojavljivao jači pucanj, veći plamen na ustima cevi i jači udarac navlake o ram prilikom izbacivanja ispaljenih čaura. Remington municiju nikada nisam hteo da ispaljujem iz pištolja. Najugodnije je korištenje standard i subsonic (podzvučnog) punjenja iz pištolja. Razlike u početnim brzinama su poprilične. Subsonic municija postiže brzine 220-315 m/s, standard 330-360 m/s, HV 380-430 m/s, dok CCI Stinger postiže 500 m/s i spada u Hyper Velocity grupu. Iz ovoga se može zaključiti da je velika razlika i u punjenju. Kod CCI Stinger municije je čak čaura duže od standardne, a za toliko skraćeno zrno da bi ostala ista dužina celog metka, koja iznosi 25,4 mm (1 inč). Sobzirom na razliku u punjenju mora postojati i razlika u izgaranju toga punjenja. Definitivno kroz cev moga pištolja punjenje HV municije ne može da sagori u celosti do usta cevi. Primetio sam i da prilikom korištenja HV municije iz PA puške noću, dolazi do sevanja vatre iz zatvarača prilikom ubacivanja novog metka u cev. Dok je ta pojava minimalna kod korištenja standard municije ili se čak uošte ne primeti.
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 11.06.2013. 19:49
|
Veteran
Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
arnotije kaže:
Evo ga sve spakovano jos poodavno ali ne stize se Zastava M70 cal. 30-06 Spr. i Bushnell Elite 3200 3-9x40 na Leupold QR bazi i prstenovima slika nije bas najboljeg kvaliteta jer je telefonom slikana ali bice i boljih ...
Arnotije, neka te dobro i dugo služi!!!
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
BOJK |
Objavljen 11.06.2013. 21:48
|
Član
Upisa: 197
Pristupio: 28.06.2012. 08:48
|
Neca92 kaže:
BOJK kaže:
Cvele kaže:
Hm... a kak'i je zakon kod nas, tj da li moze da se napise dvojni oruzni list za jedan karabin ? Tj da mogu da koristim i ocev karabin ?
Moze otac da ti da suvlasnistvo za karabin, i tako obojica mozete da ga koristite.
Bojk, na zalost, nisi u pravu... Olucena cev moze da ima iskljucivo jednog vlasnika.
Za neolucene (sacmarice) je pre to moglo, to znam provereno jer su moj cale i deda bili suvlasnici, a da li moze sad, to stvarno ne znam, mada mislim da je i to ukinuto jer je zakon generalno poostren.
Lepo kaze kolega Kale, mozes koristiti oruzje koje je u vlasnistvu drugog lica ukoliko posedujes oruzni list za istu vrstu oruzja,uz nosenje oba oruzna lista kod sebe.
Hvala na ispravci Neco92, i fici007. Ja sam pre 6 god uzo suvlasnicki list za lovacku, i od druga cuo da moze i za karabin, i to i napisah ovde, jos jednom se izvinjavam zbog dezinformacije pozdrav |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 12.06.2013. 12:21
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Podunavac kaže:
Joe the hunter kaže:
Podunavac kaže:
Joe the hunter kaže:
Nesporazum oko duzine cevi nastao je iz Zastavinog koketiranja sa americkim trzistem.Naime kod americkih proizvodjaca oruzja postoje dva standarda duzina cevi i to za standardne(NE magnum) kalibre duzina cevi je 22" inca(56 cm) ,dok kod magnum kalibara je duzina cevi 24" inca(60 cm).Jos krajem 60-tih godina evropski proizvodjaci oruzja su zakljucili da svaka cev duza od 47 cm zadovoljava sve balisticke zahteve lova bar sto se tice standarnih kalibara, dok je kod magnum kalibara osim tropskih sasvim dovoljna cev od 51 cm.Razlog zasto se i dalje prave cevi duzina 56 i 60 cm je cisto estecke (elegancija) prirode mada se sve vise nude i "stuc" varijante sa cevima 51-53cm.Kod modernih baruta namenjenih standardnim kalibrima sagorevanje se zavrsava od 17-26cm u zavisnosti od kalibra dok kod magnum kalibara sagorevanje baruta u cevi se zavrsava do 30cm posto su ti baruti "sporiji".
Sa delom ovoga upisa se slažem, ali ne sa celim upisom. Za standardne kalibre jeste dovoljna dužina od 50 cm pa nadalje, ako ih koristimo za potrebe lova i na lovačkim distancama (po evropskim standardima). Međutim za magnum kalibre je potrebna dužina 60 i 65 cm za potpuno sagorevanje barutnih gasova i potpunu iskoristivost balističkih performansi magnum kalibara.
Definitivno se ne slažem sa tvrdnjom da se kod pušaka sa olučenim cevima sagorevanje završava od 17-26 cm ili do 30 cm kod magnum kalibara. Baruti koji se koriste za olučene cevi su progresivni koji sporije sagorevaju, i to uglavnom celom dužinom cevi. Kod kratkih cevi jednostavno ne dolazi do potpune iskorištenosti baruta, nego on sagori van cevi, što daje veliki bljesak na ustima cevi uz manju početnu brzinu (a samim tim i manju kinetičku energiju).
Municija za puške sa glatkim cevima (sačmarice) koristi brizantnije barute koji mnogo brže izgaraju i koji na 30 cm postižu skoro 90 posto brzine sačme.
Nisam rad da polemisem stvari koje je vec neko mnogo strucniji od nas definisao i utvrdio kao cinjenicu.prema tome kolega Podyunavac uz duzno postovanje pogledajte sajtove kemire, hodgona , herkulesa ,dupona (sve su to prizvodjaci baruta) pa mozda promenite misljenje a mozda i ne.To je vec stvar licnog dozivljaja.
Bbrzina sagorevanja baruta zavisi od njegove hemiske formule, vrste kapisle, zagrejanosti cevi i tako dalje.Brzina sagorevanja recimo baruta namenjenog za malo volumenske caure sa lakim zrnima (222, 223, i sl.) je veca nego kod vece volumenskih caura gde se pak koriste sporiji baruti ili kod magnum kalibara ili standardnih kalibara sa teskim zrnima gde se koriste dosta sporiji baruti.Zato proizvodjaci u svojoj ponudi imaju i po 20 vrsta baruta namenjenih upravo razlicitim kalibrima tezinama zrna i zapremnini caure.Kod savremene evropske ili americke municije namnjene lovu tesko da cete videti plamen na ustima cevi makar ona bila i kraca od 50 cm.Taj efekat je vise izrazen kod municije sa berdan kapislom i barutima namenjenim vojnoj municiji a zasto je tako morao bi da obrazlazem nadugacko.U krajnjoj liniji svrha foruma i nije da se slozimo u misljenju nego da razmenimo iskustva i saznanja.Dobar pogled
Kolega ne bih ni ja da polemišem mnogo, pogotovo stvari koje ne mogu lično da proverim i nemam čime da izmerim. Međutim struka kaže da kod pušaka sa olučenim cevima najveći pritisak nastaje na 15 cm od ležišta metka, baš zbog progresivnih baruta, dok je kod pušaka sa glatkim cevima najveći pritisak u ležištu metka, zbog brzosagorevajućeg baruta. Ista ta struka navodi da kada bi zamenili ove dve vrste baruta, puška sa olučenim cevima bi se raspala, a sačmarica bi izbacila sačmu ispred same cevi. Što se tiče bljeska na ustima cevi kraćih od standardnih u to sam se više puta sam uverio. Nauka je u današnje vreme veoma napredovala pa su proizvedene mnoge vrste različitih baruta za različite namene, ali osnove su ipak ostale iste jer je princip rada takav. Čak i kod manjih kalibara je u nekih slučajevima poželjnija duža cev, kao što je npr. 22-250. A da ne pričamo o magnum kalibrima. Slažem se da je za većinu kalibara dovoljna dužina 51 cm, ali nikako za sve. I nikako kraća od ovoga.
Nisam nigde pominjao puske sa neolucenim cevima vec sam govorio o olucenom oruzju i barutima koji se koriste za punjenje istih.Razlog zasto je na 15 cm od lezista metka tj.prelaznog konusa najveci pritisak je upravo ono o cemu sam govorio.Naime 85% baruta sagori do te daljine a ostatak ili zakasnelo sagoreva ili jedan deo 1-3% cak izadje iz cevi kao nesagorela ili delimicno sagorela cestica.Za taj efekat treba kriviti izbor kapisle u odnosu na vrstu baruta jel kapisla znacajno utice na pravilno paljenje baruta. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 12.06.2013. 13:15
|
Lovčina
|
Pozdrav Joe...ako se govori o tih 1-3% nesagorelog baruta po nekoj logici u duzoj cevi bi taj postotak bio manji odnosno iskoristenje baruta maksimalno...je l' tako ili gresAm...
P.S.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 12.06.2013. 13:18
|
Lovčina
|
Podunavac...u ovom podatku koji sam izneo je u pitanju isto zrno istog proizvodjaca(moracu da nadjem tabelu) znaci ista municija...
P.S.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 12.06.2013. 20:18
|
Veteran
|
pez kaže:
Pozdrav Joe...ako se govori o tih 1-3% nesagorelog baruta po nekoj logici u duzoj cevi bi taj postotak bio manji odnosno iskoristenje baruta maksimalno...je l' tako ili gresAm...
Znaci ne postoji idealno(100%) sagorevanje baruta a koje bi uticalo na unutrasnju balistiku zrna bez obzira na duzinu cevi .Secam se da je Remington 80-tih godina prekinuo saradnju sa proizvodjacem baruta HODGON zbog serija barutas ciji je efikasni procenat sagorevanja bio ispod 80% i poceo saradnju sa HERKULESOM i DUPONTOM koji su garantovali 87% efektivnog sagorevanja baruta.Danas se smatra da svaki barut koji sagoreva efektivno(bez pojedinacnih zakasnelih paljenja cestica) sa vise od 92% je odlican.Uzmimo na primer 8x57 IS .Prilikom opaljenja, sagorevanje najvece kolicine(oko 90%) baruta ostvari pritisak od 3500-3700 bara zavisno od proizvodjaca ,vrste baruta,kapisle ,laboracije i tezine zrna.Posto najveci deo baruta zavrsi posao ostaci koji se duz cevi pale sporadicno ne uticu vise na unutrasnju brzinu zrna pa je samim tim i njihov ucinak nikakav.
Ovo sve naravno vazi za idealno kalibrisanu cev.U slucaju da je cev prosirena sitacija je drugacija.U tom slucaju delovi barutnih gasova prolaze izmeju zrna i cevi te samim tim se ne ostvaruje dovoljan pritisak na zrno cime se smanjuje njegova brzina a samim tim i energija. |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 12.06.2013. 20:31
|
Lovčina
|
Joe, sve je ovo mlogo komplikovano I NEODREDJENO, za prosechnog korisnika. Reci nam, konkretno, po tebi:
Kolika je brzina nekog metka, po tvom izboru, u pomenutom 8x57 kalibru, u JEDNOJ KONKRETNOJ CEVI, koja prvo ima npr. 65cm, pa je skratimo na 60, 50 i 40cm?
Zahvaljujem i pozdravljam!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 12.06.2013. 20:38
|
Veteran
|
sheytan kaže:
Joe, sve je ovo mlogo komplikovano I NEODREDJENO, za prosechnog korisnika. Reci nam, konkretno, po tebi:
Kolika je brzina nekog metka, po tvom izboru, u pomenutom 8x57 kalibru, u JEDNOJ KONKRETNOJ CEVI, koja prvo ima npr. 65cm, pa je skratimo na 60, 50 i 40cm?
Zahvaljujem i pozdravljam!
da bih ti to rekao moras da kupis dve gajbe piva da casim drugare dok napravimo merenja a srecom imamo bas sve duzine cevi mada ova zadnja nije 40 cm nego 47cm |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 12.06.2013. 20:41
|
Lovčina
|
hehehe Satju ja da izgooglam malo, a ti posle reci el mogutjo!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 12.06.2013. 21:04
|
Lovčina
|
Evo shta sam zakljuchio:
Ako je Vo sa 650mm = cca. 800m/s, ondaK je za kratje otprilike vako:
600mm = cca. 785m/s
550mm = cca. 770m/s
500mm = cca. 750m/s
470mm = cca. 740m/s
400mm = cca. 710m/s,
itd, itd...
Ili, da pretpostAvimo stvar:
Ako bismo cev pushke cal. 8x68s skratili na npr. 400mm, a 8x57 pushka nam ima npr. 600-650mm, mislim da bi uvek 8x57 bio brzi, samim time motjniji, jaci, ili kako god vetj pozelimo da to oznachimo... Pricham o mecima standardnog pretiska, neke prosechne fabrike belosveCke...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.06.2013. 18:25
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ne gubi ni sva municija jednak procenat brzine skraćivanjem cevi. Ako cev dužine 65 cm u kalibrima 8X68 S i 8x57 IS skratimo na 50 cm, više će brzine da izgubi kalibar 8X68 S nego 8X57 IS. Gubitak brzine naravno znači i gubitak energije, a krajnji rezultat je smanjenje efikasnosti metka na cilj. Ali pošto svaka puška i kalibar imaju svoju namenu onda nije problem odlučiti i odabrati ono šta je kome potrebno. Za šumski lov pogonom sigurno ne treba izabrati pušku sa cevi dužine 65 cm i u kalibru 8X68S ili 300 WM, kao što ni za planinski lov divokoza ne treba izabrati 9,3x62 ili 8x57 IS sa cevi od 47 cm.
|
|
|
|
BojanKG |
Objavljen 01.07.2013. 21:15
|
Veteran
Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
Kolege sta mislite,kakav je kvalitet pvc kundaka ne izgledaju mi lose dvoumim se sta da uzmem,dal drvo ili pvc,a ima i sa mat hromiranim cevim i pvc lepo izgleda
|
|
|