Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja
|
ohotnik |
Objavljen 13.04.2011. 20:03
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Hunter forever kaže:
Kratko i jasno da li je za pocetnika bolji kalibar 16 ili kalibar 12??
Kratko i jasno 12 |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 13.04.2011. 20:03
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
SVEJEDNO(oba su dobra) najkrace i najjasnije.Dobar pogled |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 13.04.2011. 20:08
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Oba su odlicna...ako znas da gadjas,ako ne znas ni kalibar 10 ti ne pomaze....
Srbija do Tokija!

|
|
|
|
alex |
Objavljen 13.04.2011. 21:37
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
mirko knezevic kaže:
Oba su odlicna...ako znas da gadjas,ako ne znas ni kalibar 10 ti ne pomaze....
B)
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 14.04.2011. 15:32
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Znaci i jedna i druga su dobre,nikako nemoze da se pogresi.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 14.04.2011. 16:12
|

Veteran

|
Hunter forever kaže:
Znaci i jedna i druga su dobre,nikako nemoze da se pogresi. Moze.Ako nekada kasnije pozelis da pucas glinene golubove rekreativno ili poluprofesionalno moraces da kupis pusku kalibra 12 Jer za kalibar 16 nemas trap municije A i ako hoces da koristis kvalitetniju i mocniju municiju namenjene za razlicite vrste lova i nove proizvode neces moci jer se neproizvode u kalibru 16.Treba malo gledati i u buducnost jer kupovina puske nije kao kupovina patika Hteo neko ili ne da prizna kalibar 16 odumire zadnjih 20 godina a definitivno je umro zadnjih petnest godina I rodio se kalibar 20 koji je superioran u svemu u odnosu na kal 16. |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 14.04.2011. 16:19
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
E da i o tome se pisalo, kalibar 16 polako potiskuje kalibar 20,meni nije bitan kalibar samo mi je bitno da idem u lov jer ga obozavam kao i sve puske bilo kakva da je od one najgore pa do one najbolje..
 Engleski poenter 
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 14.04.2011. 16:38
|

Lovčina

Upisa: 1296
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Tornado M90 pravi trap metak za cal 16 koji je dosta dobar i brz metak,a krusik semi magnum 33gr za 16cal jedino za guske na vecim visinama 12cal je bolji jer raspolaze vecom paletom gramaze sacme! Tako da su oba kalibra dobri e sad sve je na onome ko kupuje pusku,ja sam poceo sa 16cal i to IZ18e i nista nisam zaostajao za ostalim lovcima koji su imali 12cal! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 14.04.2011. 17:32
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ne tvrdim da je 16-ica loša. Ali onaj ko kupuje novu pušku naj bolji mu je izbor 12/76 mag. sa izmenjivim čokovima. Kupovinom ovakve puške u ovome kalibru ima pušku za svu našu divljač (koja sme da se lovi puškama sa glatkim cevima) i po potrebi za gađanje glinenih golubova (amaterski). A izbor municije je ogroman (od 12/65 do 12/76).
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.04.2011. 10:19
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Imam i 16ticu i 12ticu veliko iskustvo u pucanju iz oba kalibra i nekako mi je milije i draze da pucam iz 16tice neznam zasto ali kad uzimam pusku u ruke prvo uzimam 16ticu volim taj kalibar.... kalibar 20 je samo marketinski trik koje zamlacuje ljude po novinama pa i ovde na sajtu za 20ticu hajde sto nema municije ima samo Krusik i Belom. nego sto je i najskuplja municija za nju.. kad udjete u prosecnu prodavnicu u Sumadiji u bilo kom gradu za kalibar 12 imate ceo jadan veliki raf pun municije sirok izbor svega od proizvodjaca do gramaza itd. Za kalibar 16 malo manji izbor ali takodje bogat municijom. A za 20ticu nekoliko kutija krusikove i belom municije jadan izbor a jos i najskuplji. Da se 20tica prodaje i da je zastupljena trgovci bi nebavljali municiju(mislim na Sumadiju) neznam kako je u Vojvodini. U celoj sekciji Planka jug znam samo jednog lovca koji nosi 20ticu ostalo su 60% 12tice 40%16tice i tu nema lazi ni marketinga. 20tica jednostavno nema a ni municije za njih. Ako neko ne veruje oticicu do najboljih prodavnica u Velikoj Plani,Smederevskoj Palanci i Topoli slikacu rafove i cene sa municijom pa i sam izbor kako za koji kalibar i postavicu slike ovde da pojedini vide koliko je kalibar 20 zastupljen u ovom kraju. To mislim na Bolje opremljene prodavnice,one malo losije opremljene uopste i nemaju municiju za 20ticu... Nemam nista protiv tog kalibra ali imam protiv pisanja da izumire kalibar16.kada budem video kod nekog lovca ovde da nosi 20ticu napisacu da ih ima dotle a 16tica ima kod malte ne polovine lovaca i municije koliko hoces... (neznam kako je u Vojvodini i ostalim krajevima srbije) Kod mene je tako zato mi je i krivo kada bez razloga neki zastupljeni kalibar medijski potiskuje niki kalibar koji nepostoji u praksi jos uvek.... |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.04.2011. 10:42
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ovo jesu dileme,ali i stvar prilike i navike,igrom slučaja imam 12 cal zato što kada sam kupovao pušku nije bilo drugih kalibara, vrlo rado bih istu pušku imao u cal 16 jer mi je nekako lepša i elegantnija nekako vitkija ,gomila stvari je stvar navike , mnogi nisu birali nego im se neki kalibar nametnuo prilikom,navikli se pa im je svejedno, imam kolega koji su vrlo uspešni sa oba kalibra čak ih nose konstantno menjajući, kada si dobar strelac sve je dobro, ostalo je stvar mogućnosti, ukusa i prilike. PS ja sam loš strelac pa mi često ne bi pomogao ni kalibar dimenzija sulundara od smederevca sa sve onim šestocevni štedišom presečenim napola
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 15.04.2011. 11:05
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
DakiNS kaže:
PS ja sam loš strelac pa mi često ne bi pomogao ni kalibar dimenzija sulundara od smederevca sa sve onim šestocevni štedišom presečenim napola

I za mene isto važi!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 15.04.2011. 12:06
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
hamerles kaže:
Imam i 16ticu i 12ticu veliko iskustvo u pucanju iz oba kalibra i nekako mi je milije i draze da pucam iz 16tice neznam zasto ali kad uzimam pusku u ruke prvo uzimam 16ticu volim taj kalibar.... kalibar 20 je samo marketinski trik koje zamlacuje ljude po novinama pa i ovde na sajtu za 20ticu hajde sto nema municije ima samo Krusik i Belom. nego sto je i najskuplja municija za nju.. kad udjete u prosecnu prodavnicu u Sumadiji u bilo kom gradu za kalibar 12 imate ceo jadan veliki raf pun municije sirok izbor svega od proizvodjaca do gramaza itd. Za kalibar 16 malo manji izbor ali takodje bogat municijom. A za 20ticu nekoliko kutija krusikove i belom municije jadan izbor a jos i najskuplji. Da se 20tica prodaje i da je zastupljena trgovci bi nebavljali municiju(mislim na Sumadiju) neznam kako je u Vojvodini. U celoj sekciji Planka jug znam samo jednog lovca koji nosi 20ticu ostalo su 60% 12tice 40%16tice i tu nema lazi ni marketinga. 20tica jednostavno nema a ni municije za njih. Ako neko ne veruje oticicu do najboljih prodavnica u Velikoj Plani,Smederevskoj Palanci i Topoli slikacu rafove i cene sa municijom pa i sam izbor kako za koji kalibar i postavicu slike ovde da pojedini vide koliko je kalibar 20 zastupljen u ovom kraju. To mislim na Bolje opremljene prodavnice,one malo losije opremljene uopste i nemaju municiju za 20ticu... Nemam nista protiv tog kalibra ali imam protiv pisanja da izumire kalibar16.kada budem video kod nekog lovca ovde da nosi 20ticu napisacu da ih ima dotle  a 16tica ima kod malte ne polovine lovaca i municije koliko hoces... (neznam kako je u Vojvodini i ostalim krajevima srbije) Kod mene je tako zato mi je i krivo kada bez razloga neki zastupljeni kalibar medijski potiskuje niki kalibar koji nepostoji u praksi jos uvek....
B)Kolega Hamerles,to sto kazes o populaciji 20-ice na teritoriji,kako bi neki rekli "uze"Srbije,si sto posto u pravu!Ja ne znam licno nikoga,ne samo u mojoj sekciji,vec i u siroj okolini,da nosi 20-icu.Vise od pola su 12-ice,ostalo16-ice.Ne sporeci kvalitete 20-ice,ipak bih uvek radije lovio 16-icom,pa jos ako je orozara...Prava milina!Dakle,16 ili 20...svakako 16!;) |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 15.04.2011. 12:12
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
sheytan kaže:
DakiNS kaže:
PS ja sam loš strelac pa mi često ne bi pomogao ni kalibar dimenzija sulundara od smederevca sa sve onim šestocevni štedišom presečenim napola
I za mene isto važi! 

pa što ne probate sa cJelokupnim smederevcOm na vašeMU mestu ja biJ probao pa kom' opancE ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 15.04.2011. 12:40
|

Lovčina

|
Imenjače CaEnis, nije lepo smejati se tudjoj nesreći! 
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 15.04.2011. 12:46
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|

htedo' samo pomoći imenjaCe i zemljaCe a i tako biJ ja -smedereVo pa ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 15.04.2011. 12:59
|

Lovčina

|
Ma, ne plači, dragi imenjače, vid'o si, nadam se, smajlija donjeg, kako se kidam od smeja...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 15.04.2011. 13:14
|

Veteran

|
hamerles kaže:
Imam i 16ticu i 12ticu veliko iskustvo u pucanju iz oba kalibra i nekako mi je milije i draze da pucam iz 16tice neznam zasto ali kad uzimam pusku u ruke prvo uzimam 16ticu volim taj kalibar.... kalibar 20 je samo marketinski trik koje zamlacuje ljude po novinama pa i ovde na sajtu za 20ticu hajde sto nema municije ima samo Krusik i Belom. nego sto je i najskuplja municija za nju.. kad udjete u prosecnu prodavnicu u Sumadiji u bilo kom gradu za kalibar 12 imate ceo jadan veliki raf pun municije sirok izbor svega od proizvodjaca do gramaza itd. Za kalibar 16 malo manji izbor ali takodje bogat municijom. A za 20ticu nekoliko kutija krusikove i belom municije jadan izbor a jos i najskuplji. Da se 20tica prodaje i da je zastupljena trgovci bi nebavljali municiju(mislim na Sumadiju) neznam kako je u Vojvodini. U celoj sekciji Planka jug znam samo jednog lovca koji nosi 20ticu ostalo su 60% 12tice 40%16tice i tu nema lazi ni marketinga. 20tica jednostavno nema a ni municije za njih. Ako neko ne veruje oticicu do najboljih prodavnica u Velikoj Plani,Smederevskoj Palanci i Topoli slikacu rafove i cene sa municijom pa i sam izbor kako za koji kalibar i postavicu slike ovde da pojedini vide koliko je kalibar 20 zastupljen u ovom kraju. To mislim na Bolje opremljene prodavnice,one malo losije opremljene uopste i nemaju municiju za 20ticu... Nemam nista protiv tog kalibra ali imam protiv pisanja da izumire kalibar16.kada budem video kod nekog lovca ovde da nosi 20ticu napisacu da ih ima dotle :D a 16tica ima kod malte ne polovine lovaca i municije koliko hoces... (neznam kako je u Vojvodini i ostalim krajevima srbije) Kod mene je tako zato mi je i krivo kada bez razloga neki zastupljeni kalibar medijski potiskuje niki kalibar koji nepostoji u praksi jos uvek.... Kolega da bi nesto komentarisao trebalo bi da imas znanje iskustvo i praksu o necemu sto pises Za kalibar 20 kazes da je marketinski trik i da nema municije za nju Da bi tako nesto izjavio treba NAJMANJE par lovova da izlovis sa takvom puskom i ispucas tri cetri kutije municije da bih uopste mogao o necemu da pricas i to vrlo stidljivo jer da bi iznosio neke zakljucke trebalo bi da lovis celu sezonu i ispucas jedno petsto patrona u lovu i na strelistu.A pomeri se malo iz te palanke da otvoris oci i vidis u renomiranim prodavnicama lovacke opreme da za kalibar 20 ima isti izbor kao za kalibar 12 a 80% vise nego za kalibar 16 Prodavnice su Grof Pozarevac uvoznik miraza,belota,nobel sport.Capriolo uvoznik Bornaghi Metalija komerc[kovilovo] uvoznik RC,BP.Lovac uvoznik Fiocci.I takodje ces videti da municija za kalibar 20 je iste cene kao za kalibar 12 a i jeftinija. Niko nekaze da je kalibar 16 los samo da je taj kalibar izumire A sto malo lovaca kod nas lovi sa kalibrom 20 nego u evropi gde 60% lovac lovi sa njim je u tome da su to vecinom nove puske i navikom nasih lovaca koji su navikli na kalibar 12.A kakva je situacija sa prodajom novog oruzja kod nas vecina zna. |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 15.04.2011. 13:45
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Ohotnice druze nisi me razumeo!!! Nisam ja rekao da ne valja kalibar 20. nego nema pusaka tog kalibra kod nasih lovaca. (pisem za Sumadiju) (neznam kako je u Vojvodini) i DR... Znam jednog jedinog lovca koji ima pusku kalibra 20 i to je sve... zato mi smeta kad mi neko kaze da kalibar 16 izumire a preovladava kalibar20. GDE IZUMIRE???OVDE NA FORUMU??? GDE PREOVLADAVA 20tica NA INTERNETU??? Ako od 1000 lovaca znam jednog sa 20ticom to nije preovladavanje tog kalibra. U Sumadiji jos uvek se koriste 16tice doduse malo manje nego 12tice ali ih ima skoro 40%lovaca ih nosi. znam mnogo lovaca koji koriste Zastavinu polozaru 16ticu i samo nju imaju i love vec 30 godina bez problema uporedo sa 12ticama i PA ne menjaju je... Kad izumre neki kalibar treba videti kod lovaca a ne na internetu!!! Kad budu u lovu masovno poceli da nose 20tice videce se pa cemo pisati... I ja imam zelju da je kupim jos mi 20tica fali pa cisto da probam. Inace po prodavnicama lovacke opreme trazio sam bar da vidim magnum 20/76 nigde ga nisam nasao,20/70 samo krusik i belom... Mozda su u BGu bolje snabdevene prodavnice ali ja pricam za svoj kraj... |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 15.04.2011. 14:02
|

Veteran

|
Kada se kaze da neki kalibar izumire To neznaci da nasi lovci koji imaju puske u tom kalibru ih ostavljaju iza coska ili bacaju.To znaci koliko se novoga oruzja proda u tome kalibru Ako znamo da cak i ruske fabrike oruzja skoro da neproizvode puske u kalibru 16 proizvode ih u veoma malim kolicinama.A strano oruzje u kalibru 16 se mora narucivati Dok u prodavnicama novo oruzje odredjenog modela ces obavezno naci u kalibru 12-20 i ponekad 28 Prosto zakon ponude i potraznje.Nasi lovci ce jos dugo godinama loviti kalibrom 16 jer imaju te puske i nemaju potrebe po njima da ih menjaju. |
|
|