Čokovi na sačmaricama
|
sheytan |
Objavljen 29.04.2011. 10:23
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Načelno, ako nam kažeš prečnik duše cevi i prečnik na ustima, reći ćemo ti koji je čok FORMALNO, što ne znači da ćeš imati pravu informaciju o gustini posipa.
Šta hoćem da kažem? Prijatelj je imao ZH, sa obe cevi FORMALNO čok - jedna je imala suženje, beše, 1.0, a druga ili 1.1mm, ili 0.9mm, zaboravio sam, ali obe spadaju FORMALNO u pun čok. E, sad, posip - EXTRA, po meni, tj. prilično širok! Moja Zastavina položara iz polučoka(da l je bio oko 0.7mm, bem li ga) je imala NEUPOREDIVO UŽI POSIP nego kolegine obe cevi! Znači, bitan je i oblik čoka, + uporediti sa drugim puškama posip. Tj., nebitno je kako se čok zove, bitno je kaki je u praxi!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 29.04.2011. 19:15
|
Lovčina
Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Cvele kaže:
Hahahahahahahahahaaaa hamerles... izgleda da me nisi bas shvatio, ili nisi hteo da me shvatis ;) ja ne kazem za tu jednu patku koju si vid'o da je poletela ili preletela visoko, obicno kad se ide na patke to budu preleti po nekad i po nekoliko desetina jata, zar ne ?! Shvatam ja tebe Cvele (bez ljutnjeB)) Samo mi reci gde ima toliko pataka brate da dodjemo da lovimo??? (naravno kad dodje zima) jer Sem na dunavu nisam vidjao toliko preleta pataka. Ovde kod mene na reci Jasenici ima tako prnu jedna dve pa me zato cudi natpis toliki preleti pataka. (lov na patke je zakon) Ako ti nije problem reci brate odakle si pa da dojdemo u tvoje mesto kad bude zavejalo da lovimo tolike patke a moze da bude i |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 29.04.2011. 19:22
|
Lovčina
|
sheytan kaže:
Načelno, ako nam kažeš prečnik duše cevi i prečnik na ustima, reći ćemo ti koji je čok FORMALNO, što ne znači da ćeš imati pravu informaciju o gustini posipa.
Šta hoćem da kažem? Prijatelj je imao ZH, sa obe cevi FORMALNO čok - jedna je imala suženje, beše, 1.0, a druga ili 1.1mm, ili 0.9mm, zaboravio sam, ali obe spadaju FORMALNO u pun čok. E, sad, posip - EXTRA, po meni, tj. prilično širok! Moja Zastavina položara iz polučoka(da l je bio oko 0.7mm, bem li ga) je imala NEUPOREDIVO UŽI POSIP nego kolegine obe cevi! Znači, bitan je i oblik čoka, + uporediti sa drugim puškama posip. Tj., nebitno je kako se čok zove, bitno je kaki je u praxi! Bas tako kolega praksa je bitna B) sta cok radi na terenu (ime coka nije vazno) ako ima dobar posip... Moja Zastavina polozara sa punim cokom ima najuzi posip sacme od 20 razlicitih pusaka sa kojima sam se takmicio cija puska uze bije... Ali zato polucok na njoj rastura sacmu kao da je malte ne cilindar tako je to |
|
|
|
asivica |
Objavljen 29.04.2011. 23:19
|
Stari član
Upisa: 287
Pristupio: 22.04.2010. 23:22
|
Okey merim sutra pa Vam javljam,cisto nesto formalno samo da znam,makar perdpostavka da je taj cok.
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 29.04.2011. 23:35
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Eeeh.. hamerles... ja bi' voleo da ima toliko pataka kod mene, pa da ceo forum dodje da lovimo za toliki broj pataka sam samo cuo od drugova koji love na Dunavu i Moravi, na zalost jos nisam doziveo, ali nadam se da hocu... B)
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 30.04.2011. 13:12
|
Veteran
Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
hamerles zasto mislis da sve ispod polucoka nema smisla koristiti, recimo cilindar za lov u sumi na fazana ili sljuku ili prepelice dok ih pas markira... sve su to male distance i cilindar sve resava bez ostecenja po divljac... |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 23.05.2011. 17:08
|
Lovčina
|
vuk71 kaže:
hamerles zasto mislis da sve ispod polucoka nema smisla koristiti, recimo cilindar za lov u sumi na fazana ili sljuku ili prepelice dok ih pas markira... sve su to male distance i cilindar sve resava bez ostecenja po divljac... Vuce za ove lovne situacije koje si naveo cilindar je koristan. Ali za lov na otvorenom oranje itd stvarno nema koristi kad je mali broj divljaci u opticaju. Gde ima dosta divljaci moze da se koristi i cilindar jer se divljac blize dize. Ovde kod mene u brdskom lovu cilindar nije od neke koristi jer se dalje gadja. B) |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.05.2011. 17:32
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Hajde ovako, jedno pitanje za diskusiju:
Imam 2 Pa, jedan ima cev pun čok, 66 cm, inercioni, a drugi je pola čoka, 71 cm, gasni.
Prvi (inercioni) je dosta lakši, i guta svu municiju, za nijansu je pouzdaniji od gasnog, i hoću da ga koristim za prepeLJic, ali me muči uzan snop, pa kad pogodim divljač, razbije je, a i češće promašujem (uzan snop).
Kakvu municiju da koristim? Sa korpicom ili bez?
I načelno, za mladje lovce, kakav je uticaj dužine cevi, na snop sačme? Ja mislim da znam odgovor, ali čisto da pokrenem diskusiju malo.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 23.05.2011. 17:40
|
Lovčina
Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
moje misljenje municiju bez korpice
UZIVAM U LOVU
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 23.05.2011. 17:50
|
Lovčina
|
Duzina cevi ne igra neku vaznu ulogu na posip sacme... Posip sacme iskljucivo zavisi od coka. Duzina cevi utice jedino na preciznost jedinacnih zrna moze se malo dalje preciznije pogoditi ali ni to nije presudno jer je to mala razlika u duzini cevi 5cm.Kod znatno kracih cevi u odnosu na 71cm oseti se razlika u preciznosti jedinacnih zrna. Posto je to inercioni PA probaj sa trapom na prepelice mislim da je to dobar izbor bar po mom misljenju.B) |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.05.2011. 18:04
|
Moderator
|
Sa trap municijom? Kroz pun čok? Pa šta će ostati, TEBRA, kad ono malo 'tičice dobije pun šus od trapa (2,4mm) i trap korpice, kroz pun čok, čoveče?
Mslm da si nešto pogrešio u razmišljanju...
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 23.05.2011. 18:10
|
Lovčina
|
Pustis je malo da odmakne dalje a to se kod prepelice desi za sekundu pa onda pucasB). Ima dobrih bez korpice 1,75 ako je trap prekrupan. Ali po mom misljenju nije jer ima manje grama sacme |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 23.05.2011. 18:58
|
Veteran
Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Lala kaže:
Hajde ovako, jedno pitanje za diskusiju:
Imam 2 Pa, jedan ima cev pun čok, 66 cm, inercioni, a drugi je pola čoka, 71 cm, gasni.
Prvi (inercioni) je dosta lakši, i guta svu municiju, za nijansu je pouzdaniji od gasnog, i hoću da ga koristim za prepeLJic, ali me muči uzan snop, pa kad pogodim divljač, razbije je, a i češće promašujem (uzan snop).
Kakvu municiju da koristim? Sa korpicom ili bez?
I načelno, za mladje lovce, kakav je uticaj dužine cevi, na snop sačme? Ja mislim da znam odgovor, ali čisto da pokrenem diskusiju malo. Moraces za lov na prepelica da koristis poluautomat gasni sa cevi od 71 cm i polu cokom jer i ako je u drugoga cev 66 cm u njemu je pun cok i da koristis municiju namenjenu za prepelice od 1,7mm koja je disperzante opet ces imati razbijenu divljac i promasaja vise nego sto treba.A posto sebe smatram starijim lovcem ostavicu mladjima da odgovore na pitanje uticaja duzine cevi na snop sacme. |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 23.05.2011. 19:01
|
Veteran
Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
hamerles kaže:
Pustis je malo da odmakne dalje a to se kod prepelice desi za sekundu pa onda pucasB). Ima dobrih bez korpice 1,75 ako je trap prekrupan. Ali po mom misljenju nije jer ima manje grama sacme Nebih rekao da ima manje sacme. Takva municija se vecinom puni sa 28-30-32-34 gr sacme |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.05.2011. 19:23
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Lalo moglo bi tu da se odradi kombinacija sa dve granulacije sacme u patroni kao sto francuzi rade za sumske sljuke gde se puca na 12-15m najdalje ali treba da se puni i eksperimentise npr uzmes 12g 2mm i 12g 2.4mm pa napunis u istu cauru samo kartoncic izmedju citao sam o tome u jednom casopisu lovackom iz Francuske pa sa mesavinom nepravilnog olova razlicitog precnika ...ima tu kombinacija nacicemo Laki odgovarajucu ne brini
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.05.2011. 19:24
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Lalo
municija bez korpice je u svakom slučaju bolje rešenje za širi posip od municije sa korpicom(koncentratorom)
tebra she je već dao zanimljivu ideju za punioce municije, sečenje korpice koncentratora te iskorišćenje ostatka kao "dugog" čepa, što je siguran sam i u praksi vrlo korisno za to što tebi treba.
Ali pošto nisi još uvek osposobio svoj proizvodni program i proizvodne linije još nisu pokrenute ...(e jedino ako Sniper i she čuju za tvoju muku pa skinu neki komad sa svojih proizvodnih linija pa doture do NS)
Kod naših prodavaca nije neka preterana ponuda tako da ti uglavnom preostaje mundža bez korpice a ako si u mogućnosti da nabaviš Francusku municiju TUNET (Disco, Croisillon, Dispersante, Super Croisillon, Super Dispersante, ARX) koja je baš namenjena za gađanje na najkraćim razdaljinama i najbližim odstojanjima, koja ima ubedljivo najširi posip i samim tim manje oštećuje divljač ... rešio bi sve probleme koje si naveo u lovu na prepelizze!!
(inače ta France ammunition se pini s diskovi, s kockice, s različitu krupnoću sačme, sa čepovi sa pregrade, čepovi sa povijena krilca, sa filcani čepovi i plastik pregrade ...)
Ono sa TRAP municijom zaobiđi pogotovo iz punog čoka jer je sušta suprotnost onome što tebi treba! Taj metak je konstruisan i pravljen za sasvim suprotnu svrhu od gađanja na blizu i što većeg rasipanja sačme ... mislim da to i sam znaš pa ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 23.05.2011. 19:31
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
canis B) i ja mu to predlazem a imam sacmu ko preporucenu za to jedna serija kada sam lio prva ili druga je malo deformisana ima repici itd "kartec" kad to napunim bez korpice pa dve granulacije ima samo da leti perije od prepeljiccB)
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.05.2011. 19:49
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
SniperB)
nisam ni sumnjao;)
kao što ne sumnjam ni da tebra she ima svojstveno rešenje
(karteč nam zabraniše još posle Iww iako je radio perfektno)
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 23.05.2011. 19:57
|
Lovčina
|
ohotnik kaže:
hamerles kaže:
Pustis je malo da odmakne dalje a to se kod prepelice desi za sekundu pa onda pucasB). Ima dobrih bez korpice 1,75 ako je trap prekrupan. Ali po mom misljenju nije jer ima manje grama sacme Nebih rekao da ima manje sacme. Takva municija se vecinom puni sa 28-30-32-34 gr sacme Kolega nisi me razumeo. Mislio sam na trap municiju za prepelicuB) ima manje sacme jos ako je pustis malo da odmakne eto ti ne razbijene citave prepelkeB) Ili sacma 1,75mm neko lakse punjenje 28g bez korpiceB) |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.05.2011. 20:14
|
Moderator
|
Ovo što tebra Sniper predlaže mož' da bidne dobro rešenje, a i ona ideja Sheytanovitj što kaže, sa sečenjem korpice mi izgleda logično, ali nisam nikad pucao tako nešto.
Video sam te patrone sa 2 kartončića ukrštena, pa se dobiju 4 komore, u u koje se stavlja različita granulacija sačme (naizmenično krupnija i sitnija), jedino što to bi to morao biti vrlo pipav posao.
Trap municija za prepelice?!? To neka specijalizovana municija 2,4 za prepelice, a zove se trap? Deder mi pojasni to, tebra Hamerles? Ne sumnjam da će objašnjenje biti vrlo zanimljivo.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|