Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zabrana lova

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zabrana lova
apinest
 Pozdravljam Instrukciju Uprave za šume MPTŠV, ali mislim da se obustava lova nije trebala odnositi na divlje patke i guske. Jednostavno, ovo je pravo vreme za lov ove divljači. Lično retko lovim divlje plovke, ali sam nešto planirao uzeti dozvolu za jednu malu ekipu. Lov ove divljači se obično obavlja na terenima gde druga divljač ne bi bila uznemirena pucanjem, a sam lovački ugođaj zna biti fantastičan. Da ne bude zabune, nisam za uznemiravanje, plašenje i rasterivanje bilo koje divljači, pa ni ove, ali ovo vreme je bila sjajna prilika za ljubitelje ovakvih lovova, a znam ih dosta. Ipak, mislim da je poštovanje Instrukcije jedino ispravno rešenje! A kako ćemo (i da li ćemo) sledećih zima loviti guske i patke, veliko je pitanje?! Znate na šta mislim...

mirko knezevic
 Nisam za uznemiravanje divljaci jos manje za istrebljenje a najmanje za javasluk i koriscenje ovakvih vremenskih uslova za krivolov. Ali zabraniti lov na patke i guske je za mene strasno... Prvo patke i guske se love pored reka kanala itd obicno,ja bih licno voleo da vidim tu budalu koja gazi metar snega jureci srne svinje fazane i zeceve,da mu licno uplatim negde da ide na lecenje,a drugo jedini koji vrse prehranu divljaci su upravo ti lovci koji idu na reke i u ranac ponesu nekoliko klipova kukuruza ili malo psenice itd. Pa zar nije bolje pustiti ljude da love barem ovu divljac i ujedno vrse prehranu ako je vec vreme idealno za to. Ovako ce vec ogorcenom narodu zbog situacije u lovstvu sada jos vise naici na ogorcenje i razocaranja. Tacno je da je situacija vanredna i da su padavine nezapamcene,ali me zanima jos jedna stvar. U Centralnoj Zapadnoj Istocnoj Juznoj Srbiji pada sneg vec dobrih 20dana,negde je na snazi vec mesec dana proglaseno vanredno stanje,niko ni pominjao nije zabranu lova itd. U beogradu i Vojodini pada sneg dva dana,odmah se proglasava vanredno stanje u celoj drzavi zabranjuje se lov zatvaraju se skole. Tako da ja mislim da ce ovde neko debelo popiti kaznu od istog tog MPSTV jer ljudi jednostavno nece postovati odluku nego ce ici na svoju ruku u lov,i to sigurno barem 60% lovaca. Jer su to lovci koji idu logikom,ja sam platio i ima da idem ne zanima me nista...
Daj boze da to zazivi ali cisto sumnjam,i svi ce da idu a pricace kako idu samo da setaju,i naravno slike koje budu pravili a hoce nece javno prikazivati svuda...Smile Moje misljenje je da cemo doziveti tu sudbinu,e sad ostaje da sacekamo pa da vidimo...
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Lala

mirko knezevic kaže:
...su upravo ti lovci koji idu na reke i u ranac ponesu nekoliko klipova kukuruza ili malo psenice itd. Pa zar nije bolje pustiti ljude da love barem ovu divljac i ujedno vrse prehranu ako je vec vreme idealno za to. Ovako ce vec ogorcenom narodu zbog situacije u lovstvu sada jos vise naici na ogorcenje i razocaranja...

Zakon kaže: zabrana lova u vanrednoj situaciji.
Uprava za šume postupila po zakonu.
Bolje bi za lovce bilo da je moglo da se dozvoli lov na guske i patke, ali jbg., ne može po zakonu!
Jeste, Mirko, u pravu si ovo za Vojvodinu i Beograd: vanredno stanje na teritoriji države se proglašava kad veći deo ili cela država bude zahvaćena. Dotle, vanredna situacija je bila proglašena u pojedinim opštinama. Ali kao da niko iz LU, ili iz Saveza, nije našao za shodno da zaviri u Zakon o divljači i lovstvu, pa da odmah zabrani lov u tim opštinama. Ovako, svi smo sad u istom sosu, Vlada Srbije proglasila vanrednu situaciju u celoj državi.
Kijamet je počeo u južnom delu, posle se proširio severno, i to je to. Moglo je da bude i obrnuto.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

dreger
 znaci ni na lisice(predatore )nema lova?

Lala
 Ima bre, ali samo pojedinačnog lova na predatore, pročitaj Instrukciju, lepo sve piše.

Vule991
 kod mene nema ni na predatore, ne izdaju dozvole ni za njix, po meni je to greska, sad lisica i sakal caruju, tamane plemenite vrste divljaci koje su vec uveliko na izmaku snage, sneg pada vec 15 dana...

strahinja

Vule991 kaže:
kod mene nema ni na predatore, ne izdaju dozvole ni za njix, po meni je to greska, sad lisica i sakal caruju, tamane plemenite vrste divljaci koje su vec uveliko na izmaku snage, sneg pada vec 15 dana...

Druze i pomeni je to najveca greska,sad predatori caruju,zec po meni sada najvise strada..

Lala
 Kolege, vi ili niste čitali instrukciju, ili vaši iz uprava LU sami odlučili da zabrane bilo kakav lov, pa i lov na predatore (što je moguće, imaju pravo na to, oni gazduju lovištem). Instrukcija ne kaže tako, i mislim da svako LU treba da se pridržava ove Instrukcije.
Dakle, u Instrukciji, u tački 4. piše:
'Korisnici lovišta mogu u periodu trajanja vanredne situacije, radi sprečavanja mogućih šteta na divljači, da intenziviraju kontrolu i regulisanje brojnosti predatora: vuka, šakala i lisice, u skladu sa tačkom 1. ove Instrukcije.'

A u tački 1. piše slično, da ne ponavljam, uz ogradu da se to čini u meri u kojoj je neophodno. Procenu mere vrše LU koji gazduju lovištem, koliko ja razumem.

Kopletan tekst instrukcije možete pogledati klikom na link u vesti na naslovnoj strani.
Jasno je da ne samo da je dozvoljen lov predatora, i da nema govora o zabrani tog lova, nego se daje instrukcija da se taj lov čak intenzivira! Ali, nema grupnog lova (hajke), nego pojedinačni lov čekanjem.
Nemojte pisati napamet, prvo pročitajte šta piše u tom dokumentu.
Proverite prvo da li je vaše LU samostalno odlučilo da ne izdaje nikakve dozvole; ako tako postupe, onda ne poštuju instrukciju Ministarstva, od kojeg očekuju da za koji mesec dobiju lovišta! Pa onda nek uprave LU dobro procene, kako će postupiti. Ako LU zabrane lov na predatore, šta će napisati u izveštaju koji su dužni da podnesu Upravi za šume? Da nisu intenzivirali lov na predatore, nego ga obustavili?

Djura33
 Lalo, pozdravljam sto se o ovoj temi ovde prica, i sigurno je potrebna neka zastita za ugrozenu divljac u ovim okolnostima, medjutim, u pravu su i oni koji pisu, da lov na divlje patke i guske tek sada ima draz, i tek sada valja koristiti sredstva i opremu i loviti ovu divljac, a ona ce da traze vodu, i da je nadje, itd.

Ali, pre svega, odakle ti informacija, koju vise puta ponavljas, da je lov na predatore dozvoljen samo u pojedinacnom lovu, a ne u grupnom.

I molim te, bez pametovanja, u stilu: procitaj instrukciju, ili slicno, jer tamo to ne pise.
Mozda si to na nekom drugom mestu procitao, pa me molim te dopuni?

Pozdrav.

Lala

Djura33 kaže:
I molim te, bez pametovanja, u stilu: procitaj instrukciju, ili slicno, jer tamo to ne pise.
Mozda si to na nekom drugom mestu procitao, pa me molim te dopuni?

Pozdrav.

Grupni lov pokreće svu divljač, i uznemirava je, tera je da beži, i da se lomi i povredjuje po ataru na snegu i ledu, ili da upadne kroz led u kanale i bare prekrivene ledom i snegom odozgo, tokom bežanije. A po dubokom snegu srna ne može da se kreće bez ogromnog napora, a često i slomi nogu; krmače koje su suprasne sada, još teže idu po dubokom snegu, jednostavno propadaju.
Takvo tumačenje sam dobio iz Uprave za šume, i zvuči mi logično. U hajkama se podigne sva divljač na koju se naidje, to se valjda slažeš?
Pametovao ja ili ne, nazovi Upravu za šume pa pitaj. Ja sam tako uradio, što mi nije jasno, ja pitam. I molim ja tebe, da tim tonom i rečima (pametovanje) ne razgovaraš sa mnom, nisi fer prema meni, očekuješ da vam pomognem informacijama i tumačenjima koje iskopam kako znam i umem, pa to onda nazoveš 'pametovanjem'?!?
Pa šta ja treba, da takav i slične upise nazovem 'glupiranjem'? Naravno da neću to uraditi.

Pametujem onima koji pišu i tvrde da je potpuno zabranjen lov na predatore, a to uopšte nije tačno.
Časna reč, tražiću od Uprave za šume dnevnicu za sve ovo što objašnjavam i raspravljam, oko ove Instrukcije njihove! Smile

Djura33
 Pa dobro sad, mozda je "pametovanje" moglo i lepse da se opise, al jbg, nemoj se ljutis, i ti si cesto tako direktno, pa eto...

Ako hoces daj informacije, ako neces nemoras, samo sam te lepo pitao odakle ti to. E sad, ako jedan radnik Sumske Uprave to objasnio na telefonu, to bas i nije najpouzdanije, da budem iskren.
Sve sto kazes zvuci logicno, i ima smisla, ali po meni nije zabranjen grupni lov predatora (lisice) po meni. Ti si prvi koji tako reaguje, kad neko nesto kaze, da tako nemoze, nego treba izricito da pise negde kako sme i treba, ne? Nemoze da lupi neki radnik SU nesto preko telefona, i sad je to amin!!

Al ajd, nek ostavimo to da pricamo o tome.

Nikola Vojinovic
 U Nisu od danas zabranjen lov, sta da vam kazem, nebuloza! U februaru se lovile samo plovka i guska, kojih sada ima u izobilju! Takodje je planirano i odradjeno nekoliko akcija lova na predatore, intezivno se prihranjuje sva divljac a narocito jarebica!

Od prvog snega do danas, u loviste je izneseno samo od strane lovocuvarske sluzbe oko 2 tone lomljenog zrna + neka kolicina kukuruza (nemam tacnu cifru) i naruceno je jos oko tona psenice, koja danas stize... a gde su akcije ostalih lovaca...
Kosevi sa kukuruzom za srnu i ds su puni jos od novembra! oko 30 koseva sa po 300 kg kukuruza!

Zasto je neko imao potrebu da se pravi pametan i da izmislja toplu vodu?! Sada je bila prilika da se sa sto manje uznemiravanja ostale divljaci lociraju predatori i izvrsi se redukcija! A sto se tice plovki i guski, one se love neposredno uz vodu, gde nema jarebice, zeca, eventualno poneki fazan...

Znaci strasno!
Priroda, kerovi i lov!

lazarNKD
 ljudi ja sam zvao predsednika mog ld, da se javim da idem na lisicu, on isto covek cesto lovi lisicu, mlad lovac, posten, voli lov!!! kaze ovi iz lu ne izdaju nikakve dozvole, od juce ujutru. i sta raditi kome se obratiti???

lazarNKD
 A taman sam kupio vabilicu... zmija da me ujede, otrovala bi se od mene, kolko sam ljut!!!

spiki
 I kod mene zabrana na sve pa i na predatore.Sinoc bio sastanak i tako su resili moze se samo vrsiti prihrana a od lova nista.Sutra idemo da prihranjujemo pa u nedelju ponovo,to ce biti 3-4 put kako je zazimilo ovako zesce u ovoj nedelji.A lisica ne da ima nego!!!

Limun
 Kod mene od jutros zabrana na sve i na predatore!!!
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

tomo vrbas
 I kod nas od danas zabrana i na predatore poludeo sam svadjao sam se pola dana i sa upravnikom i sa predsednikom i sa pola LU ali dzabe!

sabatti
 stvarno su nasli resenje ne koristeci mozak kao i uvek.definitivno i kod mene nema lova,samo mi nije jasno kakve veze ima lov patke i guske sa ostalom divljaci<KOGA PROGONIMO>definitivno necu platiti clanarinu za ovu godinu,i lovicu za svoje pare u komercijali sta hocu i kad hocu.stvarno ne razumem potez,mogao je jednostavno da se zabrani lov pogonom.

DakiNS
 Po vašim reakcijama mislim da je zabrana postigla cilj , kao uostalom i prethodni postupci vlade i LSS, a to je raspad lovačkih organizacija da bi se mogla lovišta što brže i bezbolnije privatizovatiStari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sabatti

DakiNS kaže:
Po vašim reakcijama mislim da je zabrana postigla cilj , kao uostalom i prethodni postupci vlade i LSS, a to je raspad lovačkih organizacija da bi se mogla lovišta što brže i bezbolnije privatizovatiStari
Mozda su to i hteli kao i u svemu sto su uradili u drzavi.DakiNS cenim tvoje misljenje stari si lovac ja ne idem dugo u lov i ne zanima me politika ovih u vrhu lovstva,ali me je ovo stvarno razocaralo,ovo je slicno onome sto rade ribolovcima ljudi plate dozvole i oni ti odredjuju sta ces da radis za svoje pare.onda neka lepo vrate ljudima deo novca od dozvole zato sto nisu mogli da idu u lov.prosto je.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Beogradski sajam lova, ribolova i nautike LOVAČKI SAJMOVI 89 17.05.2024. 14:07
Umetnost na temu lova, slike i ostalo. GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 102 26.04.2019. 17:04
Smešni video na temu lova SVAŠTARA 314 24.02.2018. 01:43
Umetničke slike na temu lova SVAŠTARA 47 09.08.2017. 22:40
Metode i načini lova kod drugih... METODE LOVA 45 24.12.2016. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,477,604 posete www.srbijalov.com