pa ja je ne bi sad upuco u dvoriste da mi dodje, nego bi joj usuo tople vode, a ako ocu da je ukradem oticu i necu se nikom javiti. pa neki dan sam ceko lisicu karabinom, 11 komada mi je bilo na 100tinak metara, nije mi palo na pamet da pucam.
da mi treba zec ,fazan ili srna ja bi isao kad je redovan lov na njih,godinu dana cekam-o sneg zbog lova na lisice i kad je konacno pao sad ne moze.a ove sto krivolove u zatvor i zabrana da nikad vise nemoze da bude lovac ili ima oruzje,a ne da svi posteni i korektni lovci ispastaju zbog njih.
Nikola svakako da nisam hteo da te vređam, jer taj termin se odnosi na one koji unatoč zabrani idu i tuku Guske i patke, a ne na one koji se neslažu sa tom odlukom...iako opet kažem malo mi je nerazumljivo to neslaganje iz razloga što se ovde neradi o klasičnoj zimi,već o vremenskoj nepogodi, a kako je nama nepogoda, tako je nepogoda i divljači....te Guske koje spominješ na severu se nelove iz razloga, jer se tamo legu i love se isključivo u seobi, koja opet u zavisnosti od jačine zime može biti bliže ili dalje prema jugu (što je dodatni pokazatelj nepogode, čim su do nas došle guske koje inače neidu toliko daleko), ali aj da sad nebi upadali u neke rasprave, jer su ovo sve ipak samo lična razmišljanja...nego izvini ako sam tebe ili nekog poštenog lovca uvredio mojim postom, a za one nepoštene "lovce" i dalje mislim da im je mesto iza rešetaka!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
dreger kaže:
............ u tom pravilniku sto si postavio a ja procitao pise,lovostajem zasticene vrste divljaci su: pa izmedju ostalih i lisica,sakal..a onda na kraju-prilog;trajanje lovne sezone na lovostajem zasticene vrste divljaci -odredjene vrste lovostajem zasticene divljaci love se u sledecem periodu lovne godine.LISICA,SAKAL od 1.1-31.12.,i kako su onda zasticene lovostajem ako je dozvoljen lov cele godine,e za to sa ja pitao to mi nije bilo jasno a nije ni sad.
Ja sam se malo šalio sa tobom.
Nemoj da se čudiš što ti nije jasno....nije ni meni...i verovatno nije nikom! Lovostajem zaštićene vrste divljači na koje nema lovostaja???
Ja sam na tu nelogičnost ukazivao još kada je ova novina uvedena u pravilnik o lovostaju, ali ko mene pita!
Sve u svemu, pitanje koje postavljaš je svakako opravdano, ali odgovor na to može dati samo onaj ko je pisao Pravilnik o lovostaju!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
slazem se, to su mesari, pored toga i pi.kice, koriste priliku sad po kijametu, a pokrice im lov lisice, ja nmg to da shvatim, pa to je greota od boga inace sam iz lu backa palanka, ld gajdobra.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
pozz druze, nzm ko je i nije moje da ispitujem, to trebaju da rade ljudi koji su se prifatili toga,a oni nista ne rade. kao i uvek se krije i zataskava. pa izbaci ga mamu mu ****m, kazni ga, uzmi mu oruzje. pojacaj kontrolu, pa za sta placamo lovocuvara???
lazarNKD kaže:
pozz druze, nzm ko je i nije moje da ispitujem, to trebaju da rade ljudi koji su se prifatili toga,a oni nista ne rade. kao i uvek se krije i zataskava. pa izbaci ga mamu mu ****m, kazni ga, uzmi mu oruzje. pojacaj kontrolu, pa za sta placamo lovocuvara???
Mislim da ih kod vas u BP plaćate da zayebavaju poštene ljude a istovremeno služe kao bodygard krivolovcima i lopovima dok kradu,falsifikuju krše zakon i još pride teraju iz udruženja one koji su otkrili njihove malverzacije
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Evo primera kako jedna odluka (Instrukcija) može da izazove lavinu nezadovoljstva i otvori gomilu tema i podtema koji pogađaju naše lovstvo i većinu lovaca. I dalje tvrdim da glavni problem nije u zakonima i podzakonskim aktima, nego u ljudima, odnosno u svesti ljudi. Ako neko hoće da "ubija" (divljač), radiće to i pored zabrana, apela, Instrukcija... Lovočuvari? Nemojmo se zanositi! Ipak je ovo deo sveta gde morala i svesti ima više u pričama nego na delu. I onda se pojavi Instrukcija kojom se obustavlja lov lovostajem zaštićenih vrsta divljači, a ostavlja mogućnost inteziviranja kontrole i regulisanja brojnosti predatora. Pri tom, šakal i lisica su u grupi lovostajem zaštićenih vrsta divljači, ali nisu zaštićeni lovostajem niti jedan jedini dan, kao što je i primetio kolega dreger! Ko je ovde lud?!? Pogledajte lov u inostranstvu, guske i patke se love u ogromnon broju, kod nas turisti najavljuju dolazak (neki su stigli), kad ono- zabrana. A oni koji "ubijaju" to i dalje rade nesmanjenom žestinom! Zašto ne bi moglo da se reši da makar lovci koji svesno i savesno iznose hranu za gajene vrste divljači, čime ih spasavaju od uginuća, mogu da nakon prihrane ostanu u dočeku grabljivica, kao što je pisao kolega Zlatni vuk? Ne može, jer neko nema sluha niti osećaja za ono što se u prirodi zaista dešava, nego je bitnija administracija i kancelarija. A do tada nek divljač strada i od gladi, zime, grabljivaca i "gladnih i prokletih" kojima nije bitno šta, kad i koliko "ubijaju", bitno je samo da se KOLJE!
Koliko sam uspeo da nezvanično saznam danas, tumačenje Inspekcijske službe je da regulisanje brojnosti predatora mogu da obavljaju isključivo radnici stručne službe (lovočuvar i upravnik lovišta). Lovci ne smeju sa puškom u lovište.
Izgleda da je problem nastao u tumačenju zakonskih odredbi. Zakon, čl.76., predvidja jedno (potpuna obustava lova, pa i predatora), ali to nije u interesu divljači, lovišta i lovaca. Tumačenje onog čl.69 (lov bez odobrenja u slučaju opasnosti po imovinu) se svodi na to, da to smeju da rade samo radnici stručne službe, dok lovci ne smeju! Dakle, ako nekom stočaru vuk napadne stoku, on mora da zove lovočuvara!!! Ako vidim da šakali napadaju srnu u snegu, ja zovem upravnika lovišta, pa dok on dodje, šakali će već upola svariti srnu, itd., itd.! To možda ima pokriće u zakonu, ali na papiru. U praksi je to nesprovodivo, da jedan lovočuvar sačuva od predatora divljač na15-20.000 hektara?!? Alal vera onom ko misli da je to moguće!
Lisice će na hranilištima čekati fazane, zečeve, jarebice, uhvatiti ih i odvući u svoje jame, po principu 'što više to bolje'. A vi lovci nastavite da iznosite hranu, da bi se divljač što bolje okupila, da priredite 'švedski sto' predatorima! Kontraproduktivno, bre!
A da nas lovce naše LU proglasi radnicima stručne službe-volonterima, na odredjeno vreme, dok traje vanredna situacija? Ne može, ZODL ne poznaje volontere više... E, tu primedbu sam (izmedju ostalih) stavio još dok je Zakon bio u predlogu, kada je bilo jasno da se ukidaju lovočuvari volonteri.
Ne znam kako će se rešiti ovo.
Jednostavno, mislim da treba gledati interes divljači, lovišta, države i lovaca - mislim da nam je cilj isti (ili bi trebao biti), a to je očuvanje plemenite divljači. Zašto se zabranjuje pojedinačni lov predatora čekanjem i vabljenjem, i zašto se tako insistira na tome? Nemam logično objašnjenje!
Meteorolozi najavljuju još desetak dana ovog kijameta, a posle toga, kad otopli, pa kad krene ovo čudo da se topi, eto nama još jedne vanredne situacije, zbog poplava.
Dok se ovo ne rasčivija, želim prijatan obrok lisicama, šakalima i vukovima, i dobar apetit, sad mogu komotno da bez straha divljaju po lovištu.
Lalo ne razumem ovo ....Pa dobro majku mu!!!! Gde će duša ovim nazovi lovcima, koji koriste kijamet da strpaju par kila mesa u zamrzivač!!!
Najstrože kazniti!!!
Budala i krivih drva je uvek bilo, bacaju ljagu na sve druge lovce.[/quote] Brate zasto stalno potenciras recenicu strpaju par kila mesa u zamrzivac?Ljudi su pre mnogo mnogo godina poceli da love bas zbog mesa ako se ne varam,a i nasi stariji lovci mnogo vise cene meso divljaci od nas mladjih lovaca,i vole da odnesu kuci divljac.Prvi ja ne volim da ne odstrelim nista u toku lovu,a mozda sam tri puta odneo divljac kuci,jer ne volim da jedem divljac.ali kada bi imao penziju 15000 nosio bi je kuci samo tako,tako da ne zameram ni lovcima koji je trpaju u zamrzivac,uostalom bolje da se pojede nego baci.pa valjda placam clanarinu za taj odstrel pa neka gospoda unesu u loviste divljac. Izasto su ovi uslovi toliko ekstremni da se ne moze izaci u jedan ,dva lova na patke i odstreliti recimo 5 komada,jer to toliko lose?stvarno ne razumem zabranu lova,nije ni meni stalo do mesa cak ga ne bi ni pojeo ali ako nista drugo voleo bi bar da izadjem da se smrznem.nemoj da se ljutis zbog upisa ne mislim nista lose.
mislim sta reci ,nece nas lovocuvar i upravnica lovista maci dupe iz fotelja po ovom snegu,a ne da idu da love predatore,ili mozda nas da sve razjure a samo ovi da love.sto kaze lala ne znam sto su se toliko nakacili protiv nas koji volilmo lov predatora,umesto da upravnici lovista i drugi u LU podrze takve lovce oni nam jos podmecu nogu.sad bi mi lepo trebali da kazemo e onda vi idite da prihranite divljac kad jedino vi mozete u lov.
sabatti kaže:
Brate zasto stalno potenciras recenicu strpaju par kila mesa u zamrzivac?
Ne potenciram ja kada neko u redovnom lovu nosi divljač, što je ne bi nosio? Ja osim fazana, drugo i ne ponesem, ako odstrelim zeca, predam ga nekom kolegi, jer ga u kuću ne smem uneti (žena i ćerka ni da čuju).
Ono što sam ja u mom upisu potencirao jeste ono što je neko drugi napisao, da su neki 'lovci' odstrelili dve srne sada, kada je lovostaj, i kada je zabrana lova zbog vanredne situacije, drugi primer, kada su neki veselnici iznosili hranu, a pošli izgleda na jarebice! Nisi razumeo smisao mog upisa.
A mislim da velika većina ljudi ne ide u lov samo zbog mesa. Ali, to nije tema ovde.
Što se tiče ove zabrane lova, mislim i nagadjam, da je danas u toku dana ipak nešto razjašnjeno, i da treba sačekati sutrašnji dan, kada će mnogo štošta biti jasnije.
Nadam se da će barem pojedinačni lov predatora čekanjem ipak biti dozvoljen, interes svih je da tako bude. Možda nekom i nije interes, ali ne mogu da tvrdim, mogu samo opet da nagadjam.
Dreger, i ostali koji volite lov predatora čekanjem, strpite se do sutra, možda već za vikend budete u lovištu, ko zna?
A dobar sam u nagadjanju bio do sada.
Cemu ovolika galama ko babe na zadusnicu pa ljudi ovo je samo instrukcija iliti pravila ponasanja svako LU u skladu sa svojim ovlascenjima moze doneti i drugaciju odluku i o tome malo preciznije voditi evidenciju i mere kontrole i izvestavati lovnog inspektora ,gde je ovde problem bas mi i nije jasno to je sto se tice lisice ,sakala i vuka,sto se tice plovki i guski ako sad necemo da ih lovimo pa kad cemo s obzirom da su sve one ptice selice i da se love u preletu (kad ih ima) a sad ih ima ne vidim razlog da, ako postoji saglasnost vecine u LU,samo LU ne donese drugaciju odluku i ne nastavi sa lovom e sad to sto su kod nas na vlasti u udruzenjima nepismeni u smislu neukosti i neobrazovanosti po pravnim i dr.strucnim pitanjima pa sami smo ih birali i sad po njihovom tumacenju sedimo kuci umesto da lovimo tu vam vec ne mogu pomoci jer i sam jos uvek vodim slicnu bitku tj.cekamo dodelu lovista
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
Baba Vanga reci mi da ću moći za vikend da čekam lisicu. Godinama nisam lovio lisicu čekanjem, baš sam se uželeo a sada sam dobio otvoren poziv da idem kada god hoću!!!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
sabatti kaže:
Brate zasto stalno potenciras recenicu strpaju par kila mesa u zamrzivac?
Ne potenciram ja kada neko u redovnom lovu nosi divljač, što je ne bi nosio? Ja osim fazana, drugo i ne ponesem, ako odstrelim zeca, predam ga nekom kolegi, jer ga u kuću ne smem uneti (žena i ćerka ni da čuju).
Ono što sam ja u mom upisu potencirao jeste ono što je neko drugi napisao, da su neki 'lovci' odstrelili dve srne sada, kada je lovostaj, i kada je zabrana lova zbog vanredne situacije, drugi primer, kada su neki veselnici iznosili hranu, a pošli izgleda na jarebice! Nisi razumeo smisao mog upisa.
A mislim da velika većina ljudi ne ide u lov samo zbog mesa. Ali, to nije tema ovde.
Što se tiče ove zabrane lova, mislim i nagadjam, da je danas u toku dana ipak nešto razjašnjeno, i da treba sačekati sutrašnji dan, kada će mnogo štošta biti jasnije.
Nadam se da će barem pojedinačni lov predatora čekanjem ipak biti dozvoljen, interes svih je da tako bude. Možda nekom i nije interes, ali ne mogu da tvrdim, mogu samo opet da nagadjam.
Dreger, i ostali koji volite lov predatora čekanjem, strpite se do sutra, možda već za vikend budete u lovištu.
A dobar sam u nagadjanju bio do sada.
samo komentarisemo nemoj da shvatis pogresno.a kakvo nam je lovstvo uskoro cemo i kalendar lova nagadjati.
DakiNS kaže:
Baba Vanga reci mi da ću moći za vikend da čekam lisicu. Godinama nisam lovio lisicu čekanjem, baš sam se uželeo a sada sam dobio otvoren poziv da idem kada god hoću!!!
Nešto mi zamaglila kristalna kugla, u koju gledam budućnost. Ali ne bi bilo loše da ipak očistiš onaj karabin. Čisto da budeš spreman, ako zatreba.
Strpi se do sutra. I nemoj da me provociraš da se izlajem, jer ne bi bilo fer, da ja sad tu nešto tvrdim baš.
Nisam ja taj koji donosi odluke.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?