Lov na jarebice
|
lovdzij@ |
Objavljen 21.08.2011. 17:25
|
Stari član
Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Citao sam u nekim novinama,ali ne mogu da se setim u kojim tacno.Proizveli su jarebice u vestackim uslovima,i lepo ih odhranili,prstenovali pa potom pustili u loviste.Primeceno je da apsolutno nisu uspele da se naprave jata,vec su jedinke same lutale poljem,tako da su lako postali plen predatora.Te sezone su lovili na tom terenu i apsolutno ni jednu od prstenovanih ptica nisu odstrelili.Tako da je najveci problem sa jarebicom proizvedenom u vestackom uzgoju,nemogucnost da se "ujati" tj da se formiraju jata.Bar je tako pisalo u tom clanku koji sam procitao.Verovatno je to i tacno,jer Italijani i Spanci bi vec odavno proizveli i gajili za lov ovu plemenitu pticu.
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka
|
|
|
|
lisac |
Objavljen 21.08.2011. 20:49
|
Stari član
Upisa: 215
Pristupio: 12.12.2010. 19:38
|
U LU Gornja Resava Despotovac je jarebica skoro nestala, a po mom misljenju razlozi su sledeci:upotreba pesticida,predatori,nekontrolisan lov i pored zabrane,nikada nije prihranjivana zimi i td.Znaci nista nije islo u prilog tome da ona opstane.Od starih lovaca sam cuo da smo u brdskom delu lovista imali i kamenjarku koja je na zalost istrebljena.A sto se ostale divljaci tice i tu je stanje sareno zbog katastrofalnog rada uprave LU,kako prosle tako i sadasnje.
Vladan
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 22.08.2011. 18:13
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
I kod nas je takodje nekada bila jarebica kamenjarka, koja je isto tako istrebljena, a zaista prelepa ptica...
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 22.08.2011. 18:37
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Loveci prepelice ,podigli smo i nekoliko jata jarebica ,najbrojnije je brojalo 10 jedinki , druga su bila manja po 5-6 ptica odrzale se uprkos nikakvoj brizi lovaca
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 22.08.2011. 20:23
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
i kod mene je do ove godine bilo po desetak jedinki u jatu,eventualno do 20,a ove godine... mozete zamisliti osecaj kad prnu pedesetak jarebica u isto vreme! srce hoce da iskoci |
|
|
|
arnotije |
Objavljen 28.08.2011. 15:33
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Evo jedne marke na jarebice od jutros bilo je rastrkano jato na "dorucku", na zalost slikano je telefonom tako da nisam stigao da slikam kada su poletele nece slika probacu kasnije
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 28.08.2011. 16:17
|
Lovčina
Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Nije isto kad Drzava plati udruzenju planirani ostrel na ziro racun i kad kontrolise kako se taj novac trosi!!!
Problem je sto pojedinci od Italijana ili drugih stranaca stave novac u djep a udruzenja taj novac i nevide!!!
Nije problem sto Drzava planira da plati nesto sto je na prodaju ali tu nema PREDSEDNIKA koji KRADU kako stignu u pojedinim udruzenjima i ovakav vid poslovanja im nikako ne odgovara jer nema njih u kombinaciji!!!!
Zabrana sledi a Vidim da se pojedinci iz L.U. Nis debelo kaju sto su naseli na Ceranicevu pricu bar ovo nije bio stav upravnog odbora vec je predsednik sam doneo ovakvu odluku!!!To su moje informacije!!
L.U.Nis ostvaruje velika finasiska srestva na utakmicama tako da pare bar u ovom uduzenju nisu problem ali je problem nesto drugo......... |
|
|
|
alex |
Objavljen 29.08.2011. 15:08
|
Lovčina
Upisa: 1413
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Korman polje prosle zime Dve Jarebice
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 26.10.2011. 14:38
|
Stari član
Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Imao sam prilike da sa drugom Ivanom ugostim prijatelje i drugare lovce u lovu na poljsku jarebicu, ovo je vec druga godina da se druzimo u lovu na ovu veoma atraktivnu lovnu divljac! Druzenje je kao i uvek na nivou, a u lovu su svi pravi lovci u svakom smislu! Sa nama je lovila i kolegenica Mina...
Pripreme za lov...
Krenuli smo!
Bilo je i fazana...
A i zeceva
A i jarebica!
Pa pauza za dorucak
Pa onda dalje do rucka...
Bilo je marki i aporta...
Tereni u celom svetu poznati po jarebici!
Slika za uspomenu iz prelepog lova!
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 26.10.2011. 14:44
|
Stari član
|
Hvala svim drugarima na prelepom druzenju i lovu, bilo je zadovoljstvo ugostiti takvu ekipu, sve je islo kao da svake nedelje lovimo zajedno! A kako i ne bi kad se radi o iskusnim i pravim lovcima!
Druzenje je zavrseno u kafani...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Sale Zr |
Objavljen 26.10.2011. 16:54
|
Mlađi član
Upisa: 16
Pristupio: 21.08.2010. 12:48
|
Ovi naši susreti odavno prevazilaze obično druženje i lov...Članove ove ekipe doživljavam kao familiju..Domaćinima svaka čast! Vidimo se u Banatu, uskoro... |
|
|
|
Mladjan |
Objavljen 27.10.2011. 20:30
|
Mlađi član
Upisa: 19
Pristupio: 30.11.2009. 19:29
|
Sale Zr kaže:
Ovi naši susreti odavno prevazilaze obično druženje i lov...Članove ove ekipe doživljavam kao familiju..Domaćinima svaka čast! Vidimo se u Banatu, uskoro...
Bas tako Sale, kao jedna familja, tako i ja dozivljavam!!!
Inace i ovim putem bih se zahvalio Nislijama na pozivu u ovaj vrlo redak lov na poljsku Jarebicu i da su mi ukazali cast da budem deo toga, sta jos reci svaka cast!!!! |
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 30.10.2011. 17:35
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
danas sam bio na pecanje i proletelo mi jedno jato od okolo 30 jarebice iznad glave. Ako Bog da od iduce godine idem i ja da ih malo lovim
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve
|
|
|
|
Natureman |
Objavljen 31.10.2011. 19:07
|
Mlađi član
Upisa: 38
Pristupio: 26.06.2011. 19:57
|
Juce sam odstrelio jednu jarebicu...a to mi je ujedno bila prva divljac,prvog dana u lovu.... Neverovatan osecaj... Slike cu sutra da ubacim...
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 27.11.2011. 20:46
|
Veteran
|
Danas opet isao na pecanje pa malo setao po polju. Ima je nenormalno mnogo. Ove godine kod nas je zabranjen lov(lovacko drustvo u Prilepu nije dobilo koncesiju) pa valjda ce se malo i divljac osveziti i rehabilitirati. Pokusao sam da ih slikam kad sam ih podigao ali neuspesno. Valjda ce biti prilike.
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 30.11.2011. 11:09
|
Veteran
|
Podunavac kaže:
Kod tebe Arnotije ima svakakvih ptičica. Ima i puno Kalimera. Lovite li ih i sa kojom municijom?
Kod mene u MK ih ima i previse. kad bude vremena zovem vas kolege na hajku. Oruzje i municiju mi obezbedjujemo
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 25.10.2012. 21:24
|
Stari član
|
LU Nis ove godine nece loviti jarebicu!
Odluka je domacinska!
Trpecemo kritike nekih nezadovoljnih lovaca, ali mislim da je bolje da je sada ne lovimo jednu sezonu nego narednih deset...
Bio sam siguran da je situacija bolja, kukali su dreseri da je nema, ali ja njima ne verujem preterano, oni uvek kukaju da je ne bi lovili! Najvise verujem svojim ocima i svom iskustvu...
Panika me uhvatila pre neki dan kada sam izasao u setnju da "ispitam" teren gde treba da love zene lovci, na tom terenu nije lovljeno 3 godine, a tipicno je staniste jarebice i zeca, u setnji od oko sat vremena nasli smo 4 zeca i jedno "mrsavo" jato jarebice od 6 komada!!! To me iskreno uplasilo, dodatno me uplasilo to sto se nisu cule okolo, da se dozivaju pred spavanje, sto je cesta pojava u nasem lovistu...
Sve vreme sam se tesio da je susa ucinila svoje, i da je jarebica malo migrirala uz vodu, trnje... Hitno smo za danas zakazali izlazak na teren i to zorski, pravo u "centar", nasli smo 7 jata, najvece je brojalo 11 ptica, najmanje 6! Daleko od toga da je nema, ima je opet vise nego bilo gde, samo je "naceta" jedno je kada je 90% jata 10+ ptica, a opasno je kada je 90% jata 6 do 10 ptica! Ako se iz jata od vise ptica odstreli nekoliko, opet ostaje dovoljno da se sacuvaju utoku zime, ali kada se od 6 odstrele 2 - 3, onda je mala sansa za preostale 2 - 3 da prezive!
Molim Boga da ova zima ne uzme svoj danak, a zatim da najzad imamo normalno prolece i leto, sto ce na kraju dati rezultate, pa cemo vidjati ovakav prizor!
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 25.10.2012. 21:53
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nikola Vojinovic kaže:
LU Nis ove godine nece loviti jarebicu!
Odluka je domacinska!
Trpecemo kritike nekih nezadovoljnih lovaca, ali mislim da je bolje da je sada ne lovimo jednu sezonu nego narednih deset...
Svaka čast!
Bilo je priče, čuo sam i ja, da je smanjen broj jarebica na jugu Srbije, a Nikola je sad to potvrdio. Jedina ispravna odluka u ovakvoj situaciji je obustava lova; a ako se ne daj Bože ponovi ona ciča zima od prošle godine, onda samo ostaje da se iznosi hrana, i da se nadate da će jarebica izdržati nedaće.
Oni koji budu gundjali, a biće ih sigurno, neka prvo stave prst na čelo i razmisle.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 25.10.2012. 23:28
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
i kod mene na terenu je jadno...na terenu gde setam kera,prosle godine je bilo jedno jato od 20-tak komada,jedno od 30-tak i jedno verovali ili ne od 50-tak komada..kada se podigne,znaci ja lepsi prizor nisam video...i cisto da se zna da sam stalno na tom terenu i da sam ga redovno vidjao,tako da nisu se sastavljala ova dva..i plus su bila jos nekoliko jata od po 10-tak komada.. ali ova zima i gladan narod,predatori i susna godina su ostavili jasno vidljiv trag! u prolece sam na sve strane nalazio pojedene jarebice,a i ove sto su bile ostale,bile su vidno oslabljene..kada se podignu,polete 20-tak metara pa slete..ali u svakom slucaju,imalo je 10-tak para koji su se odvojili i spremali da lezu jaja,ali nakon toga dugo nisam izlazio u polje,i kada sam izasao,nasao sam jedno jato od 20-tak komada,jedno od 10 i jedno od 6 jarebica.. a cujem i da na ostalom terenima nije nista bolje..ali bez obzira lovice se prve nedelje i svaki lovac imace pravo da odstreli po jednu jarebicu! ali sam siguran da onaj gladan narod,bice i dalje gladan i da ce da strada dosta vise..tako da neka nam je bog u pomoci sledece godine! a inace imamo predivne terene za jarebicu i od kako ja znam za sebe,uvek smo je imali dosta..italijani kada dolaze na prepelicu,odusevljavaju se koliko je imamo! ali pitanje je jos koliko cemo je imati ako se ovako nastavi! |
|
|
|
lile |
Objavljen 18.11.2012. 19:37
|
Član
Upisa: 59
Pristupio: 20.04.2011. 11:58
|
Posto je ova tema malo zamrla, a ova divljac jedna je od bar za mene od najzanimljivih za lov doduse kod mene je jarebica kamenjarka ali da pokazem i ja koju sliku iz mojih lovova!!!
|
|
|