Mauser
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 14:41
|
Član
Upisa: 120
Pristupio: 17.01.2015. 01:13
|
nidzamotocross kaže:
Možda je kolega pod ''Sava Kranj'' mislio na gumeni amortizer na kundaku...
verovatno da je to mislio, jer jedino sto pise na srpskom na mom mauseru jeste neka firma iz podgorice...moguce da je sava pravila gumu, jer to umeju
smirenost+dobar pogled+mauser werke oberdorf 8x57+Burris fulfield 2-7x35=samo jedan je dovoljan
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
rk |
Objavljen 25.01.2015. 19:14
|
Stari član
Upisa: 496
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Ovo sto si opisao astra hunteru, ja mislim da je ubpitanju zastava, m48 radjena za izvoz ukoliko ima leptir kočnicu. No trebalo bi pogledati slike, cim su jel. Rogovi to je Naš zig. Kad je reč o poklanjanju iskreno ne znam u cemu se sastoji taj poklon kada si ga platio 200e, a cene takvih karabina su oko 100e u kal. 8x57
RK
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.01.2015. 19:28
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Možda je u pitanju karabin što su ga dobijala vojna lica pri odlasku u penziju. Skoro je u jednoj prodavnici u NS bio takav da kažem nov karabin u kalibru 8x57 za 150 E. Ne beri brigu kolega, taj kalibar spada u grupu univerzalnih kalibara, najbitnije je da drži dobru grupu na nekim srednjim najčešće korištenim daljinama gađanja ,sve ostalo su nijanse, vezane uglavnom za želje i potrebe pojedinaca.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 19:32
|
Član
|
rk kaže:
Ovo sto si opisao astra hunteru, ja mislim da je ubpitanju zastava, m48 radjena za izvoz ukoliko ima leptir kočnicu. No trebalo bi pogledati slike, cim su jel. Rogovi to je Naš zig. Kad je reč o poklanjanju iskreno ne znam u cemu se sastoji taj poklon kada si ga platio 200e, a cene takvih karabina su oko 100e u kal. 8x57
ima one jelense rogove i BTB, kako sam uspeo da nadjem. zig jelenski rogovi znace da je dorada radjena kod nas jer je taj zig potvrda o konacnom prijemu oruzja, kao i d je rec o domacem zigu, kaoi BTB sto znaci da je testiran bedimnim barutnim gasovima i da je to potvrda... definitivno je dorada radjena, kod nas, tu nemam nikakvu dilemu, e sad sto se tice cene, prijatelj mi kaze da sam ga jeftino uzeo, posto je potpuno nov i nekoriscen, odmastili smo ga pre 15 ak dana i jos ga nisam isprobao... navodno on tvrdi da je kvalitetniji od obicne zastave i da je to preradjeni original mauser, koji je zastava odradila za mauser za izvoz i da su se na zapadu prodavali kao originali, na sebi nemani jednu oznaku zastave, vec mauserove, izuzev ovih zigova koje sam naveo... malo meje zaintrigirala prica oko te prerade, jer nije rec o serijskoj proizvodnji, izgleda potpuno isto kao i m98 zastavin, samo sto je logo mauser na njemu, kao i natpis mauser-werke oberndorf gmbh...sve ostalo je isto kao na obicnoj zastavi.
Najvise me zanima, da li neko zna nesto vise o ovim preradjenim karabinima radjenim pod imenom mausera, a ako neko ima isti da mi kaze kako ga sluzi i kakva iskustva ima sa njim... postavicu slike kada ih budem napravio...
smirenost+dobar pogled+mauser werke oberdorf 8x57+Burris fulfield 2-7x35=samo jedan je dovoljan
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 25.01.2015. 20:54
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ti tom tvom drugu verujesh, zato shto ti ta njegova pricha odgovara. Nas gomila ti je rekla da je to najobichnija Zastava, vredna 100-150e, ali dzaba...
Inache, Zastave su samo u Srbistanu vako jeftine, te pushke mnoooogo vishe vrede, nego shto OVDE koshtaju!
U svakom sluchaju, nije ni 200e previshe, pogotovu ako ti pravi dobre grupe!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 21:10
|
Član
|
sheytan kaže:
Ti tom tvom drugu verujesh, zato shto ti ta njegova pricha odgovara. Nas gomila ti je rekla da je to najobichnija Zastava, vredna 100-150e, ali dzaba...
Inache, Zastave su samo u Srbistanu vako jeftine, te pushke mnoooogo vishe vrede, nego shto OVDE koshtaju!
U svakom sluchaju, nije ni 200e previshe, pogotovu ako ti pravi dobre grupe!
nije tacno shele ovo stosi napisao...ja samo volim da prikupim sto vise informacija, neto sam znao i pre zapocinjanja diskusije, da je obratno prvo bi pitao pa kupio karabin...ja sam svakako bio spreman da 200 eva platim dobar zastavin polovnjak, uzeo sam glanc nov mauser i kupovinom sam zadovoljan, jos ga nisam probao videcemo kakva je grupa kada ga budem probao...mada mislim da je mehanicki nisan fabricki upucan na 50m. Ono sto je Pedja rekao o mauserima je tacno 1/0,99 samoje prijatelj pronasao oznaku i rekao mi godinu proizvodnje... oberndof 1941. godina... prerada radjena kasnijeu zastavi...zanimljiva mi je ta prica cela oko preradjenih karabina...optika stize u aprilu iz majke Rusije i onda cemo da lovimo ozbiljno, srndace i kad krene sezona i svinje, pa cemovideti kakav je. ova je tema interesantna ovde. video sam dosta zanimljivih mausera i naucio dosta o ovim karabinima...iskreno da ti kazem, potajno se ndam da cu naleteti na nekog majstora koji ih je preradjivao...oni sigurno znaju najvise.... zastavini karabini su cenjeni u SAD, love ameri sa njima i ja volim sve sto je sistem mauser... sta god da pise na karabinu...ako nadjem kupicu onaj stari vojni...ali ne znam da li ih ima i mogu li da se registruju...ali ima vremena....
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 25.01.2015. 21:16
|
Lovčina
|
Vaki vojni, mislish:
?
SVE JE TO DOBRO, Zastavini Mauseri(vojni, lovni, nebitno!) su cenjeni SVUDA U SVETU, tako da na tvom mestu ne bih vishe lupao glavu... Opet, ako je neprecizna, a ima i takvih, ja je ne bih uzeo ni besplatno, jer i to koshta cca. 100e(papiri), a samo je precizna pushka - LEPA!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 21:24
|
Član
|
DakiNS kaže:
Možda je u pitanju karabin što su ga dobijala vojna lica pri odlasku u penziju. Skoro je u jednoj prodavnici u NS bio takav da kažem nov karabin u kalibru 8x57 za 150 E. Ne beri brigu kolega, taj kalibar spada u grupu univerzalnih kalibara, najbitnije je da drži dobru grupu na nekim srednjim najčešće korištenim daljinama gađanja ,sve ostalo su nijanse, vezane uglavnom za želje i potrebe pojedinaca.
ima mnogo smisla ovo sto si rekao, jer je pokojni lovac od cije sam naslednice kupio karabin, isti nabavio preko prijatelja koji je bio vojno lice i nikada ga nije nosio u lov jer je imao 30-06 zastavu i polozaru krupp-essen , mogao sam i nju da maknem za 100 evra, ali nisam tad imao para, jer sam cekao da mi se porodi zena, pa je uzeo moj kolega, zao mi za tu lepoticu sto i nju ne uzeh... ali ovo sto si napisao se uklapa u pricu...
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 21:27
|
Član
|
sheytan kaže:
Vaki vojni, mislish:
?
SVE JE TO DOBRO, Zastavini Mauseri(vojni, lovni, nebitno!) su cenjeni SVUDA U SVETU, tako da na tvom mestu ne bih vishe lupao glavu... Opet, ako je neprecizna, a ima i takvih, ja je ne bih uzeo ni besplatno, jer i to koshta cca. 100e(papiri), a samo je precizna pushka - LEPA!
e bash taj lutka moja vidi ga sto je lep... a ovo stonapisa za preciznost slazem se 100%
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
rk |
Objavljen 25.01.2015. 21:35
|
Stari član
|
Trebao si uzeti tu lp. Doduse nikad nisam cuo za marku oruzja krup esen, za fabtiku celika krup iz esena jesam.
kako si bas zadovoljan kara inom kada jos nisi ni probao.
RK
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 25.01.2015. 21:38
|
Lovčina
|
AstAl , evo iz te pushke grupa na 300m od dva razlichita lofca:
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 25.01.2015. 22:03
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Zastava nikada nije radila puške za Mauser, kao ni bilo kakve druge delove. Ali je u magacinima bivše JNA bilo dosta očuvanih (pa čak i nekorišćenih) nemačkih pušaka Mauser K 98, koje su se čuvale kao RR (ratna rezerva). Deo tih pušaka su podelili nama u Krajini 1991. godine, a jedan deo su 90-ih godina prepravili i prodali (ili poklonili) kao lovačke karabine. Na njima su poravnate kaskade na cevi, postavljeni lovački nišani, poskidane vojne oznake, dorađene ručice zatvarača, brunirani i napravljeni novi lovački kundaci. Nisu sve ove puške Mauser, bilo je tu i naših M 48 koje su dorađene na ovaj način. Ja sam ima dve prepravljene M 48 i jednu Mauser K 98 pušku koje su mi po mojim željama radili majstori puškari i kundačari. Sa sve tri sam bio zadovoljan. Kod ovih prepravljenih vojnih karabina jedina mana je uvodnik metka u cev, koji je prilično strm jer je puška namenjena upotrebi vojne (šiljate) municije. Tako da kod upotrebe lovačke SP municije zna vrh zrna da riba o uvodnu rampu prilikom uvođenja metka u cev. Pogotovo sa starom municijom PPU SPRN 12,7 grama koja se više ne proizvodi.
Što se tiče preciznosti Šekijeve puške ona je odlična. Evo kako je mene poslužila prošle godine.
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 22:06
|
Član
|
rk kaže:
Trebao si uzeti tu lp. Doduse nikad nisam cuo za marku oruzja krup esen, za fabtiku celika krup iz esena jesam.
kako si bas zadovoljan karabinom kada jos nisi ni probao.
u pravu si, to je pisalo u oruzanom listu pa sam je tako nazvao,mada licno mislim da je Suhl ili sauer, a krup iz esena je radio kvalitetan celik te su oznake ispisanena cevi, znam da ta puska vredi, pa kad nisam mogao ja uzeo je kolega, ja sam imao pare samo za karabin i tu se natego jer sam cekao prinovu...bogu hvala... mda za tu LP postoji mogucnost da se bas zove krupp essen...nasao sam na internetu bas tu 16/16 pod tim imenom, neki hrvat je cenio 1300evra, stara kaze 80 godina,
zadovoljan sam kupivinom novog karabina po ceni od 200 evra, ako ne budem zadovoljan grupom prodacu ga odmah za vece pare... ima interesenata
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 22:09
|
Član
|
Podunavac kaže:
Zastava nikada nije radila puške za Mauser, kao ni bilo kakve druge delove. Ali je u magacinima bivše JNA bilo dosta očuvanih (pa čak i nekorišćenih) nemačkih pušaka Mauser K 98, koje su se čuvale kao RR (ratna rezerva). Deo tih pušaka su podelili nama u Krajini 1991. godine, a jedan deo su 90-ih godina prepravili i prodali (ili poklonili) kao lovačke karabine. Na njima su poravnate kaskade na cevi, postavljeni lovački nišani, poskidane vojne oznake, dorađene ručice zatvarača, brunirani i napravljeni novi lovački kundaci. Nisu sve ove puške Mauser, bilo je tu i naših M 48 koje su dorađene na ovaj način. Ja sam ima dve prepravljene M 48 i jednu Mauser K 98 pušku koje su mi po mojim željama radili majstori puškari i kundačari. Sa sve tri sam bio zadovoljan. Kod ovih prepravljenih vojnih karabina jedina mana je uvodnik metka u cev, koji je prilično strm jer je puška namenjena upotrebi vojne (šiljate) municije. Tako da kod upotrebe lovačke SP municije zna vrh zrna da riba o uvodnu rampu prilikom uvođenja metka u cev. Pogotovo sa starom municijom PPU SPRN 12,7 grama koja se više ne proizvodi.
Što se tiče preciznosti Šekijeve puške ona je odlična. Evo kako je mene poslužila prošle godine.
hvala na dobrom komentaru...ovo je neko novo misljenje koje sam cekao...ako moja sprvica bude ovako gadjala necu nikad da je prodam
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 22:13
|
Član
|
sheytan kaže:
AstAl , evo iz te pushke grupa na 300m od dva razlichita lofca:
super!!!
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
rk |
Objavljen 25.01.2015. 22:14
|
Stari član
|
Iskreno ti sto traze 1300e za LP da ne budem grub i ne vaspitan fantaziraju, Merkel 16 u top stanju ne mogu da se prodaju 500e(govorim o polozarama).
U svim stanjima ispod top, ne vrede ni pola od toga.
RK
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 25.01.2015. 22:21
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
rk kaže:
Krupp je fabrika čelika iz Essena. Počeli su kao čeličana i proizvođači železničkih šina, ali su se brzo prebacili na oružje i postali najveća nemačka fabrika oružja u oba Svetska rata. Čuveni su po svojem kvalitetnom čeliku Krup stahl. Osim vojnog oružja poizvodili su i lovačko oružje i puščane cevi za druge proizvođače oružja. Krupp lovačke sačmarice su najsličnije Merkel puškama, i odličnog su kvaliteta.
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 22:23
|
Član
|
rk kaže:
Iskreno ti sto traze 1300e za LP da ne budem grub i ne vaspitan fantaziraju, Merkel 16 u top stanju ne mogu da se prodaju 500e(govorim o polozarama).
U svim stanjima ispod top, ne vrede ni pola od toga.
slazem se, ja nikada nebih dao vise od 300 evra za polovnu pusku
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
astral hunter |
Objavljen 25.01.2015. 22:29
|
Član
|
Podunavac kaže:
rk kaže:
Krupp je fabrika čelika iz Essena. Počeli su kao čeličana i proizvođači železničkih šina, ali su se brzo prebacili na oružje i postali najveća nemačka fabrika oružja u oba Svetska rata. Čuveni su po svojem kvalitetnom čeliku Krup stahl. Osim vojnog oružja poizvodili su i lovačko oružje i puščane cevi za druge proizvođače oružja. Krupp lovačke sačmarice su najsličnije Merkel puškama, i odličnog su kvaliteta.
znaci ipak jeste krupp? na ovoj nema oznaka drugih osim krupp essen, zato i tako pise u pruzanom listu... ja sam nasao podatke da su radili za sauer i suhl, kao i informacije da su u svoje vreme pravili najbolji celik i cevi za oruzje koje je ubrzo postalo standard u proizvodnji...no da ne odemo dalje od teme, ipak se prica o mauserima...ali eto jos jedne dobre informacije
ONLY BUCK & BOAR!!!
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 28.01.2015. 17:50
|
Stari član
Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Sava je model karabina radjen u Kranju. Vrlo cest je unosen u oruzani list kao Sava-Kranj. Model Orbis takodje je upisivan kao Orbis-Kranj.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|