Bolesti pasa i slično
|
gorskikotar |
Objavljen 02.12.2011. 13:19
|
Mlađi član
Upisa: 48
Pristupio: 03.12.2010. 12:38
|
Kod moje kuje Engleskog setera stare 5 godina pojavila se bolest "Piometra". tj upala maternice koja krvari i tome nema lijeka.Nažalost morali smo izvršiti sterilizaciju jer bi s vremenom kuja mogla uginuti od prevelike upale. Sada je dobro, ali više neće moći okotiti male radne seteriće.
Dobra kob!
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 21.12.2011. 22:47
|
Stari član
Upisa: 357
Pristupio: 02.12.2010. 20:09
|
Piometra je veoma cesta bolest kod zenki pasa - sto bi u prevodu znacilo nakupljanje gnojnog i drugog patogenog sekreta u materici , sto prati povecanje njene zapremine , otok i upalu sluznice materice i okoline . Specificnog lecenja nema i u takvim slucajevima se uglavnom pristupa hirurskom odstranjenju jajnika , jajovoda i materice u kompletu . Zivot zivotinje se spasi - ali nikada vise ne moze da ima potomstvo . Uzrok je infekcija i poremecaj hormonskog statusa zivotinje . Cak vrlo cesto moze da se javi i posle davanja hormona za trazenje (kod izostatka estrusa kuja) - pa se umesto trazenja kuje dobije gnojna upala materice ili ti piometra !
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 21.12.2011. 22:56
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
spiker-mrmosh kaže:
Piometra je veoma cesta bolest kod zenki pasa - sto bi u prevodu znacilo nakupljanje gnojnog i drugog patogenog sekreta u materici , sto prati povecanje njene zapremine , otok i upalu sluznice materice i okoline . Specificnog lecenja nema i u takvim slucajevima se uglavnom pristupa hirurskom odstranjenju jajnika , jajovoda i materice u kompletu . Zivot zivotinje se spasi - ali nikada vise ne moze da ima potomstvo . Uzrok je infekcija i poremecaj hormonskog statusa zivotinje . Cak vrlo cesto moze da se javi i posle davanja hormona za trazenje (kod izostatka estrusa kuja) - pa se umesto trazenja kuje dobije gnojna upala materice ili ti piometra !
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 21.12.2011. 23:05
|
Stari član
Upisa: 357
Pristupio: 02.12.2010. 20:09
|
mihailo kaže:
Potrebna pomoć,
kolegina keruša sama sebi jede jastučiće na šapama,starosti je 8 godina i do skora nije bilo nikakvih problema.
Dali je neko imao ovakvih problema.
Kolega ja sam imao takav slucaj u dok sam bio u vojsci i radio u ambulanti COP-a , kod odraslog nemackog ovcara . Najvetovatnij uzrok je gljivicno obpljenje jastucica na koje se kasnije nakaleme i bakterije i svasta . Uglavnom napada kozicu izmedju pestiju koja je meksa i tanja i izaziva nesnosan svrab kod psa - koji od muke pocinje da grize sopstvene jastucice .
Lek ti je svakodnevno potapanje sapa dva do tri puta u sredstva koja su u glavnom tipa dezinficijensa (koja deluju i na gljivice i na viruse i na bakterije ) tipa Joda i sl.
Ja bih ti preporucio koncentrovani Lotagen koji mozes nabaviti i u apoteci za ljude , mada je ovaj za upotrebu u Vetrini u vecoj koncentraciji !
Mada na kraju krajeva posavetuj se sa svojim veterinarom oko koncentracije - koja zavisi i od tezine ostecenja jastucica . Izuzetno sredstvo koje se izmedju ostalog koristi u koncentraciji od 2-3 posto za ispiranje materica krava (a za spoljnu upotrebu moze ici i u koncentrovanom stanju) , kao i za lecenje zarazne sepavosti ovaca .
Mislim da ce pomoci - a terapija bi trebala da traje bar 3-5 dana i nakon prestanka simptoma ! Ne bi bilo lose da pre upotrebe Lotagena sape ocistis 3%-procentnim Hidrogenom kako bi se skinula mrtva i ostecena koza , kao i gnojne naslage ukoliko ih ima - da bi sretstvo sto bolje doslo u dodir sa obolelom kozom !
Pozdrav !
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )
|
|
|
|
alex |
Objavljen 20.06.2012. 13:24
|
Lovčina
Upisa: 1413
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Primetio sam da mi pas kaslje u poslednjih tri dana i pozvao sam sada vetarinarku i izgleda da mi je pas alergican na nesto i sutra ga vodim da primi neku ampulu protiv te alergije.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
laki |
Objavljen 25.04.2013. 12:26
|
Stari član
Upisa: 464
Pristupio: 02.02.2011. 21:20
|
drage kolege lovci, zeleo bih ovom prilikom da podelim sa vama moje ne tako lepo iskustvo kao i da upozorim sve vas na "PRITAJENO ZLO" koje poslednjih godina hara nasim prostorima.
Naime, rec je o SRCANOM CRVU,http://www.alesvet.com/srcanicrv.html, pogledajte link jer ja nisam "neko" ko moze da govori o ovom.
moj pas epanjel breton TEZEJ, pozitivan je na ovu vrstu parazita a sto sam saznao pre dva dana nakon uradjenog testa putem krvi.
s druge strane, dobro je to sto je zenka KETI negativna, odmah nakon testa tretirana je odgovarajucim preparatima za preventivu ( a sto i jeste najvaznije za ovog parazita), te za nju nema bojazni.
sto se pomenutog muzjaka tice, sreca u nesreci je to sto nije u kriticnoj situaciji jer sama bolest nije u odmakloj fazi, drugim recima reagovao sam na vreme sto daje sigurnost za potpuno izlecenje bez posledica i to izlecenje u kratkom vremenskom periodu.
dakle, najbitnije u svemu ovom jeste preventiva, bolje spreciti nego leciti, ali, pre bilo kakve preventive koju biste primenili NAPOMINJEM DA JE BITNO PRVO URADITI TEST NA PARAZITA, KAKO NE BISTE NAPRAVILI VECI PROBLEM UPOTREBOM PREVENTIVE NA VEC POZITIVNOG PSA, ZBOG SAME REAKCIJE PRAZITA U PSU, NAROCITO AKO IH IMA PREVISE JER BOLEST MOZE BITI I U ODMAKLOJ FAZI.
APEL na sve vas, test i preventiva dok nije kasno.
nadam se da ce ovo sto sam napisao podstaci sve vas da na vreme preduzmete sigurne korake. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 26.04.2013. 21:01
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Jako me je iznenadilo što nema komentara na ovaj Lakijev upis. Vrlo teška bolest a lečenje preskupo. Svi mi koji imamo svoje pseće miljenike trebali bismo se zamisliti . Podmukla bolest gde vreme ikubacije traje i preko pola godine zahvatila je posebno priobalnu teritoriju gde su i komarci najbrojniji. Voleo bih da kolega Laki navede barem orjentaciono cene pojedinih faza otkrivanja i lečenja bolesti. Iako je preventiva neprikosnovena.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
laki |
Objavljen 26.04.2013. 22:56
|
Stari član
|
sto se tice otkrivanja bolesti, rade se testovi na prisustvo mikrofilarija, antigeni itd...
TEST PLOCICE oko 1500 din, metoda nakapavanja krvi na plocicu koja nakon nekoliko minuta pokazuje pozitivan ili negativan rezultat, koliko je u procentima pouzdana ova vrsta testa, to ce veterinar da saopsti
KNOTT-ov test, pouzdanija i slozenija metoda koja daje kompletmiju sliku oko 1900 din.
ja sam se odlucio za knott-ov test, ima jos nacina u sta se nisam upustao.
nakon sto test pokaze pozitivan rezultat slede dalji pregledi kojima se otkriva sama faza bolesti, tacnije da li ima odraslih jedinki koje su recimo dospele u srce, pulmonalnu arteriju, pluca... broj mikrofilarija...dakle kardioloski nalaz, kompletan (UZ) ; promene na plucima vise ili manje izrazene (snimak pluca) itd...oko 5000
terapija (nacin terapije) zavisi od opsteg stanja tj faze bolesti, samim tim postoji razlika u ceni
dalje ne bih, jer ne zelim da "neko" shvati da govorim kao veterinar jer to zapravo i nisam
na zahtev meni dragog kolege Dakija ukratko sam opisao kroz sta je prosao moj pas tokom pregleda
sto se tice navedenih cena, (pri cemu nisam detaljisao terapiju koja sledi), uvek su razlicite, negde nize, negde mozda i vise...kao i za sve drugo.
metode preventive su razlicite, mene su savetovali da koristim ADVOCATE rastvor za lokalno nakapavanje na kozu (jednom mesecno)
po recima strucnih lica iz ove oblasti, navedeni preparat se pokazao najbolje
postoje i drugi preparati, jeftiniji od ovog koji kosta 1200-1500 din. ali kod drugih preparata moze da se dogodi, CITIRAM:"da padne koncentracija preparata u krvi", pa je samim tim efekat preparata znatno smanjen.
postoje tablete koje se daju jednom mesecno, ali sta ako pas uzgred pojede travu pa nakon pola sata povrati sadrzaj pa samim tim izbaci tabletu???
ove savete i meni je neko nesebicno delio, neko ko je prosao kroz sve pomenuto, neko cija je ovo struka, i u svemu pomenutom uvek postoji razlika u misljenjima |
|
|
|
laki |
Objavljen 28.04.2013. 23:24
|
Stari član
|
http://prntscr.co...
ovde je sve lepo i detaljno opisano, nacin prenosenja, temperaturni uslovi (oscilacije) koje pogoduju ili ne pogoduju...
postovano je aprila meseca 2004 godine, sto znaci da je pomenuti problem tad bio nesto sasvim novo, ali od tad je proslo X godina...
mislim da bi trebalo da se svako od nas barem malo zapita...
inace, moze i ovako da izgleda: http://prntscr.co... |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 23.05.2013. 15:48
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Da li je neko mozda imao problem sa hormonskim poremecajem kod pasa? Vodio sam kerusu kod raznoraznih veterinara, neki nisu ni znali sta je u pitanju dok su neki nagadjali da je tumor ili sta vec, medjutim vodio sam je kod jednog prijatelja mog kolege koji je uradio dijagnozu i rekao da je to u stvari hormonski poremecaj kod keruse koji, moguce da je nastao sam od sebe ili ga je izazvao neki poremecaj na jajnicima, poput ciste. Naime kod keruse se na vaginalnom otvoru pojavila kuglica u vidu ciste ili izrastaja koji cesto izaziva krvarenje. Kerusa kao da je u teranju ali nije, cak ima i malo mleka sto ukazuje na taj hormonski poremecaj.
Koliko ja znam kod pasa bas cesto ne uspevaju vestacka pomagala za izazivanje teranja kod zenke kao sto je to slucaj sa domacim zivotinjama. Cak nisam siguran ni da postoje.
Kao terapiju odredili su joj hormonske injekcije koje se daju intermuskularno, ali koje, kako kazu, nece bas da joj pomognu, jer je to teze regulisati kod pasa. Kao drugu soluciju za resavanje problema odredjena je sterilizacija, sto meni nikako ne odgovara jer je kerusa plodna i u punoj snazi, a isto tako i radna i eksterijerno lepa pa bi mi jako znacilo da ostane i dalje plodna.
Zato me zanima da li je neko imao posla sa ovakvim hormonskim poremecajem kod svog psa ili bar mozda nesto malo zna o ovome?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 23.05.2013. 16:45
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Ne znam da li je pravo mesto tj tema ... Kakva su vam iskustva kod uklanjanja petog prsta kod pasa ...konkretno kod posavskog gonica? Pozz i hvala
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 23.05.2013. 18:25
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
arnotije kaže:
Ne znam da li je pravo mesto tj tema ... Kakva su vam iskustva kod uklanjanja petog prsta kod pasa ...konkretno kod posavskog gonica? Pozz i hvala
Peti prst zna da pravi velike probleme odraslom goniču u radu, naročito po snijegu. Zbog toga mislim da je najbezbolnije i najbolje to ukloniti dok je pas mlađi. Imao sam davno jednu balkanku koja je imala peti prst i tata joj je to odsjekao žiletom ili kliještima za orezivanje voća (ne sjećam se tačno) kad je ona imala oko četiti-pet mjeseci. Mislim da je poslije posuo rane praškom za brže zarastanje koje koriste ljudi. Kuja je to lizala nekoliko dana i relativno brzo to prebolila. Ostao je jedva primjetan ožiljak.
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 23.05.2013. 18:33
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Znam da smeta ...to je ok ...nego me interesuje kakva su iskustva sa skidanjem, pas 45 dana, vlasnik bivsi nemaran, pa sada da li veterinar ili moze i u kucnoj reziji i kako, nedostatak veterinara je glavni razlog. Hvala na odgovoru
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
laki |
Objavljen 25.05.2013. 09:45
|
Stari član
|
konacno pobedismo srcanog crva, u slucaju mog psa trajalo je nesto krace nego li inace...BOGU HVALA DA JE TAKO!
ovako izgledaju negativni testovi:
mnogo je vazno otkriti bolest na vreme, tad je sve drugacije, veruj te. |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 06.08.2013. 11:02
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Da li postoji neka preventiva za zastitu psa od suge, neka zastita od nje i slicnih bolesti? Pas mi je bio u neposrednoj blizini bolesne lutalice koja je zivi les, ne znam kako jos uvek hoda! Zivim pored glavnog puta, pored osnovne skole, mesto idealno za ostavljanje nepozeljnih (bolesnih) kucnih ''ljubimaca''...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Acke |
Objavljen 16.08.2013. 16:30
|
Član
Upisa: 158
Pristupio: 25.10.2012. 21:59
|
Ima li još neko loše iskustvo sa vakcinom protiv štenećaka? Pošto se trenutno u Mladenovcu ljudi žale na neku ,češku' vakcinu nakon koje, 24 časa kasnije štenad uginjava. Uzeo sam štene, koje nije vakcinisano i apsolutno sam zbunjen. Ni da ga vakcinišem ni da ga ne vakcinišem. Zna li neko štogod o ovome? |
|
|
|
Bzena |
Objavljen 28.08.2014. 10:28
|
Član
Upisa: 83
Pristupio: 02.10.2011. 11:54
|
Pozdrav kolege, ne znam da li je prava tema ali imam jedan problem sa mojim kerom, posavac star 3 godine. Naime kada god krenem da ga izvedem na teren i cim mu prikacim povodac nakon 20-tak metara hoda on krene da kašlje kao blesav i tera ga kao da povraća ali ne povraća i to traje nekih 5-10min.i posle se ponasa normalno. Ne verujem da je neka bolest, jer se samo tad to desava kada krećem na teren,a dok je na terenu, dok goni ili kad se vraćamo kući kad mu stavim povodac nista se ne desava sve je normalno. I kad je kući u dvoristu sve je normalno, pas je veseo i normalno se ponasa. Desavalo se to i pre ne bas stalno ali jeste, pa ako je neko imao slican problem neka napise,mozda nije nista opasno, hvala.
Budi lovac, budi džentlmen
Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!!
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 29.08.2014. 00:45
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Bzena kaže:
Pozdrav kolege, ne znam da li je prava tema ali imam jedan problem sa mojim kerom, posavac star 3 godine. Naime kada god krenem da ga izvedem na teren i cim mu prikacim povodac nakon 20-tak metara hoda on krene da kašlje kao blesav i tera ga kao da povraća ali ne povraća i to traje nekih 5-10min.i posle se ponasa normalno. Ne verujem da je neka bolest, jer se samo tad to desava kada krećem na teren,a dok je na terenu, dok goni ili kad se vraćamo kući kad mu stavim povodac nista se ne desava sve je normalno. I kad je kući u dvoristu sve je normalno, pas je veseo i normalno se ponasa. Desavalo se to i pre ne bas stalno ali jeste, pa ako je neko imao slican problem neka napise,mozda nije nista opasno, hvala.
Оковратник је вероватно танак, а он вуче као бик јер зна где иде, па му то притиска врат и због тога отежано дише. Кад је на терену нема оковратник (или га има, али га не стеже), а кад идеш кући, он је уморан и не вуче као кад креће на терен.
То је нека моја теорија, дешава се понекад и мојим псима, али искључиво кад вуку као мазге!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 29.08.2014. 09:55
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Neca je u pravu, samo pazi jer to može da utiče na glas. Nekada se kod takvih pasa javlja promuklost u gonu i isprekidan glas tokom gona. Vežbaj vodljivost sa njim. Treniraj ga da ti hoda uz nogu dok je vezan i nećeš imati problema.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Bzena |
Objavljen 29.08.2014. 09:56
|
Član
Upisa: 83
Pristupio: 02.10.2011. 11:54
|
Ma vuce kao tenk pogotovo ako nije izvodjen neko vreme, nikako nisam mogao to da mu iskorenim,gonic je... I ja sam mislio da je zbog okovratnika, znaci da mu stavim deblji okovratnik, kako si ti to resio?
Budi lovac, budi džentlmen
Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!!
|
|
|