Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Razlika izmedju vojnih i lovačkih zrna

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Razlika izmedju vojnih i lovačkih zrna
draza
 Zrna sa gore zatvorenom košuljicom su mahom vojna zrna
Zrna sa gore otvorenom košuljicom su lovačka zrna koja su višestruko ubojitija.

Lala
 Zrna sa zatvorenom košuljicom se zovu FMJ zrna, od engleskog 'Full Metal Jacket', u prevodu: potpuno presvučena zrna.
U vojnoj upotrebi je zabranjeno korišćenje drugih vrsta zrna (sa otvorenim vrhom košuljice, sa zasečenim vrhom zrna, poznatijim kao dum-dum metak), baš zbog toga što se prilikom udara u tkivo mete, zrno sa otvorenom košuljicom rasprskava i pravi stravične rane, pa se tretira kao nehumana municija (kao da je ova druga humana)
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Ajde da dodamo,kao prilog prethodno recenom FMJ ili svapski Vollmantel,koriste uglavnom profi lovci na krznasice(Rusija...)Zatim kada se lovi za prodaju mesa.Najcesce u Africi,kada veliki zemljoposednici,koji je registruju kao farmu,pobiju nocu pod farove po stotinak raznih gazela isl. za izvoz mesa(mada uglavnom se gadja u glavu i vrat)pa kupci naravno traze neosteceno meso.I opet uglavnom u Africi za odstrel krupnih zivotinja,tvrde koze.Znaci ova humana se koriste uglavnom u najmanjim i najvecim kalibrima.

Kile_
 nije mi jasno zasto je u opste otvorena ova tema,ali ajde.
svi vrlo dobro znaju da se municija sa siljatim zrnom ne koristi u lovne svrhe,nego vojne.i obrnuto.
jer siljato zrno bi samo ranilo divljac.
Lala je objasnio detalje tako da ne moram ja.
Samo 300 i 4x4

draza
 neki kazu da se takozvana humana zrna (humana za ljude ) nehumana za zivotinje i obratno .
mada se za divljc u africi kao sto rece nenadx koriste monolitna to jest jednodelna ili potpuno oklopljena zrna

draza
  Svi proizvodjaci municije teze ka tome da za lov naprave zrno koje ce pri udarcu u cilj doboti oblik pecurke, I pri tome sto vise energije predati divljaci

draza
 Kile _vs gresisi pucaju ljudi sa cim stignu .
nerazmisljajuci o posledicama po divljac
I zato smatram da tema nije pogresnaYes

nenadx
 Nije losa tema,slazem se.kile...vs je upotrebio termin siljati vrh,a mi smo ako se nevaram govorili o FMJ.Pa jedno asocira na vojnu municiju a u drugom slucaju se radi o lovackim konstrukcijama.A treca je stvar koriscenje vojnih u lovacke svrhe.

draza
 evo i jedne slicice

draza
 i jos jedne
draza priložio:
bullet.png

draza
 Na ovoj semi su razlike dovoljno vidljiveBye

nenadx
 drazo,mozda nevidim najbolje.Ovde su vidljive razlike,ali ova lovacka zrna imaju otvoren vrh i plasticni vrh,A postoje i zrna sa potpuno zatvorenim metalnim vrhom.Za Africku krupnu divljac se koriste takva,mada sa zaobljenim vrhom.Moguce je da su legure razlicite,jer i one uticu na deformaciju,kao i unutrasnjost zrna i sve ranije receno.

draza
 Upravu si druze ! Napisacu jos nesto i o tim zrnima koja se koriste u lovu na crnom kontientu,Smile samo dok nadjem malo vremenaConfused

nenadx
 Odlicno.pa cemo malo komentarisati.
Dobar pogodak

draza
 takodje

aca81
 Zna li neko vise o vojnoj municiji iz '28g cija je tezina preko 14gr i pise CXC sto bi trebalo da bude Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca...Confused
DOBAR POGLED

DakiNS
 Ajde da se i ja priključim. Zrna sa zatvorenim vrhom ili kako kažemo vojna zrna namenjena su ranjavanju protivnika jer u vojnoj doktrini više vredi ranjen vojnik nego mrtav, zašto? Zato što ranjavajući neprijatelja prvo se postiže šok efekat sa moralne strane , zatim potrebna s barem dva vojnika koja će biti zauzeta izvlačenju ranjenika, zatim financijski nepovoljan efekat na protivničku stranu(dugotrajna skupa lečenja). Sa druge strane posle okončanja sukoba manje teških invalida. Dok u lovu za humano se smatra odstrel divljači u vatri , znači bez patnje ili što je moguće manje patnji.Da nazovem krajnji ili ekstremni lovovi gde je u pitanju samo ekonomska korist to jest neoštećeno meso ili koža dovode do upotrebe šiljatih zrna gde se ne obraća pažnja na dugotrajnost patnji divljači. Kako Lala reče lovačko zrno je dum-dum zrno, baš se ne bi složio sa njim pravo dum-dum zrno je u stvari kao mala granata , znači zrno je punjeno malom količinom eksploziva i kod penetracije u telo ono eksplodira. Nadam se da sam pomogao , a vi me ispravite ako grešimGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

aca81
 Sve je to OK B) nego znas li sta o zrnu sa posta iznad,vise me interesuje kao exponat nego za prakticnu primenuSmile
DOBAR POGLED

bela
 [quote]DakiNS kaže:
Ajde da se i ja priključim. Zrna sa zatvorenim vrhom ili kako kažemo vojna zrna namenjena su ranjavanju protivnika jer u vojnoj doktrini više vredi ranjen vojnik nego mrtav, zašto? Zato što ranjavajući neprijatelja prvo se postiže šok efekat sa moralne strane , ......

E ovo sad čujem po prvi put , a nikad mi nije bilo jasno doduše nikad nisam ni stavio prst na čelo zbog toga.
Jaooo
vižlan i terier

vlada lovac
 Zatvoren mesingani vrh ima i Belotov HPC, legura pri vrhu je dosta mekša nego na ostatku zrna

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Razlika izmedju kontinentalnih i britanskih ptičara KINOLOGIJA 22 22.11.2024. 09:27
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,952,638 posete www.srbijalov.com