Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Univerzalni kalibar kod karabina

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Univerzalni kalibar kod karabina
Sremac75
 Hunter forever
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

dusanandra
 Mislim da je najbolji izbor za nase lovne uslove 7x64 jer sa najlaksim zrnom od 8g RWS se uspesno moze odstreliti srndac i na vecim daljinama a sasvim je OK i za lisicu kao najzastupljenijeg predatora.Zrno 11.5g opet RWS je veoma delotvorno za DS narocito na standardnim daljinama u pogonu.Ko je finansijski dobrostojeci moze sebe pocastiti i odstrelom jelena sa istim zrnom bez problema.

Podunavac
 Moj izbor bi bio 308 Win. ili 30-06 Spr. Velik izbor težina zrna a dovoljno snage za odstrel sve naše krupne divljači. A i po kalibru je sredina između 7-ica koja je donja granica i 8-ica koja je gornja za univerzalni kalibar. Sve preko 8 mm ne možemo više zvati univerzalnim, nego kalibrom za odstrel krupnije visoke divljači. Isto tako sve ispod 7 mm može da se koristi (realno) samo za srndaća pa naniže, osim retkih iznimaka (npr. 6,5x68).

dusanandra
 Nije mi jasno sto mnogi pominju,citiram "veliki izbor zrna"za neki kalibar a to je najcesce uz 30-06spr kad je za svaki "univerzalni"dovoljno da imate dva.Najlakse i najteze.Sto se tice konstrukcija zrna takodje su dva dovoljna,tvrdo i meko.Garantujem da vecina korisnika karabina koristi samo jednu vrstu municije i jedan tip zrna u jednoj gramazi i za srndaca i DS.Ja poznajem bar 15 lovaca koji tako rade.

Hunter forever
 Da nije 30-06 malo jaci kalibar.On je dobar za DS i srndaca ali za lisicu mi se cini da je malo prejak.Mozda je za univerzalne bolji neki malo slabiji kao 7x64 ili 8x57 ali nije neka velika razlika izmedju 8x57 i 30-06.Za 308.Win neznam ako mi neko moze reci o tom kalibru..
marka Engleski poenter marka

meshtan
 Univerzalni kalibar ne postoji!Ali ako neko hoce ili moze samo jedan karabin onda recimo 7mm.rem.mag ili 308.

nenadx
 Nemam stav o tome da li pojam univerzalac treba ili ne koristiti.pa cu ukratko navesti neke cinjenice i razmisljanjeNeko je nekada lansirao pojam univezalni kalibar,pa je u slucajevima,kada svaki lovac poseduje vise raznih,strogo namenskih kalibara ovo obesmisljeno.Ovi namenski,nedaju mnogo prostora univerzalcima da potvrde svoj naziv i to je to.Cinjenica da bi u rasponu od najmanjih(5,6-6,5mm) do najvecih(mozda od 8mm,navise) po promeru,svoje mesto nasli takozvani srednji kalibri,pa bi po svom delovanju usli u pojam univerzalni.Znaci srednji bi se poistovetili sa univerzalnim,ili sve oko 7mm.Dalje namenu univerzalca ce ispuniti samo sa dobrim izborom tezine i konstrukcije zrna.Pisali smo o tome i na drugim temama,pa se moze videti da ce mali kalibar sa losim izborom zrna,napraviti vise stete od teskog kalibra sa dobro izabranim zrnom.Naravno ovo deluje jednostavno,ali se ne moze preneti na sve varijante..Ali za pocetak,mladim lovcima...H.forever,imas jos tema,,i o 308 i drugim, .....
Dobar pogodak

kelt
 univerzalni kalibar ne postoji. ako i kazemo da se sve moze loviti jednim kalibrom u raznim gramazama zrna onda moramo znati da stalno moramo nanovo upucavati oruzje jer razlicite gramaze pa jos i od razlicitih proizvodjaca nemaju iste putanje. AKO UZMEMO U OBZIR CENU MUNICIJE, STRELISTA VREME ITD. ZAISTA TREBA IMATI VISE CEVI. POZDRAV.srbijalov

meshtan

Hunter forever kaže:
Da nije 30-06 malo jaci kalibar.On je dobar za DS i srndaca ali za lisicu mi se cini da je malo prejak.Mozda je za univerzalne bolji neki malo slabiji kao 7x64 ili 8x57 ali nije neka velika razlika izmedju 8x57 i 30-06.Za 308.Win neznam ako mi neko moze reci o tom kalibru..
308 je po meni jedan od najboljih kalibara za nase uslove lova.Vrlo "mekanog" trzaja,veliki izbor tipova zrna ,gramaze ,preciznost mu je vrhunska sto potvrdjuje i najveci broj snajperskih jedinica sirom sveta koje koriste ovaj kalibar.Sve u svemu (opet kazem po meni)najbolji metak u kalibru 30.

Podunavac

dusanandra kaže:
Nije mi jasno sto mnogi pominju,citiram "veliki izbor zrna"za neki kalibar a to je najcesce uz 30-06spr kad je za svaki "univerzalni"dovoljno da imate dva.Najlakse i najteze.Sto se tice konstrukcija zrna takodje su dva dovoljna,tvrdo i meko.Garantujem da vecina korisnika karabina koristi samo jednu vrstu municije i jedan tip zrna u jednoj gramazi i za srndaca i DS.Ja poznajem bar 15 lovaca koji tako rade.

Kad sam rekao veliki izbor zrna mislio sam i po gramaži i konstrukciji. I sam kažeš da je dovoljno najlakši i najteži. E sad vidi koji kalibar ima veći raspon gramaže od 30-06 Spr. Nije isto na primer raspon kod 30-06 Spr. od 8,1 gram do 14,3 grama i raspon kod 7x64 od 8 grama do 11,5 grama.

Podunavac
 Slažem se sa kolegama da univerzalni kalibar ne postoji. Trebalo bi posedovati barem dva kalibra, a tri bi bilo idealno. Ali činjenica je da kod nas većina lovaca to sebi ne može da priušti. Nego imaju jedan kalibar sa kojim love svu divljač. Taj kalibar treba da bude neka sredina za svu divljač našeg podneblja, pa ga uslovno rečeno ipak možemo nazivati univerzalnim.

Hunter forever
 Sa kojim kalibrom bi se mogla loviti lisica,srndac i mozda divlja svinja?
marka Engleski poenter marka

Podunavac
 Sa svim kalibrima između 7 i 8 mm. Ali bi ti preporučio 308 Win.

270
 Što se tiče raspona težine zrna ne vidim neku prednost kalibra ako ima veći raspon! Za karabin se odabere gramaža koja zadovoljava za naj težu divljač koju nameravate loviti , jednog proizvođača čiju municiju naj bolje grupiše, konstrukcije zrna takođe prema naj težoj divljači uzme se veća količina iste serije, njome se upuca karabin i to je to!
Stalno menjanje gramaža, proizvođača i serije iziskuje stalno ponovno upucavanje!
Mnogo bolje rešenje od naj lakšeg i naj težeg zrna u istom kalibru je nabavka dva karabina različitih kalibara!
Ne znam zašto se forsira da 30-06 ima naj veći raspon težina zrna (8,1-14,3), konkretno 8x57 ima veći (8-16) ali kao što rekoh to je nebitno!
Ako postoji kalibar koji možemo nazvati naj univerzalnijim za svu divljač na područiju Srbije, 8x57 sa zrnima 12-13gr. je na prvom mestu! B)

nemeza
 Samo je WC šolja univerzalna (od jedne pozadine merena a za svaku odgovara), što se tiče kalibra to svi mi znamo da nepostoji. Sama pomisao na takav kalibar i potražnja za istim proizilazi iz gore navedenog "Trebalo bi posedovati barem dva kalibra, a tri bi bilo idealno. Ali činjenica je da kod nas većina lovaca to sebi ne može da priušti." Taj problem lovci rešavaju na način kako najbolje znamu i umemeju, većina izborom kalibra prema kojim imamo najveše afiniteta , a jedadan broj i putem nasledstva pa onda kobinujemo težinu i konstrukciju zrna gde se pojavljuje već pomenuti problem upucavanja koji može da se reši dobrom skidajućom montažom i po jedna optika za svako zrno, ali tu se opet vraćamo na navedeni problem. Kako je 223 preslab za DS a 9,3 prejak za liju iako, moje mišljenje i preporuka je ako već mora da se kupi jedam kiarabin da to bude u kalibru 30-06 (iako nisam ljubitelj istog).

270
 A koje su mu to prednosti nad 8x57??? Ja ih nisam primetio, samo mane! Posedovao sam i lovio sa oba i zadržah 8x57 i to ne iz sentimentalnih razloga, ovaj koji sad posedujem mi je treća 8-mica!

canis aureus

270 kaže:
A koje su mu to prednosti nad 8x57??? Ja ih nisam primetio, samo mane! Posedovao sam i lovio sa oba i zadržah 8x57 i to ne iz sentimentalnih razloga, ovaj koji sad posedujem mi je treća 8-mica!

Aplauz
potpuno se slažem jer takođe sam posedovao oba navedena i iste koristio a 8x57JS mi je još uvek u službi dok "sprinfildskog" otuđih.
Primetio sam i vrline i mane i jednog i drugog te zato onaj ode!

preporuka "od lisice pa do možda i DS"
pored .308Win i 7x64 bi bio OK koji mi je daleko draži od .308ice

nemeza
 270 nisam naveo da je bolji ili gori niti da ima prednosti ili mane 30-06 u odnosu na 8x57, kao i da je gore iznešeno moje mišljenje i preporuka. Neverujem da ćeš ni ti ni bilo ko zameniti svoj 8x57 za 30-06 zbog mog mišljenja. Pozdrav.

Podunavac

270 kaže:
Što se tiče raspona težine zrna ne vidim neku prednost kalibra ako ima veći raspon! Za karabin se odabere gramaža koja zadovoljava za naj težu divljač koju nameravate loviti , jednog proizvođača čiju municiju naj bolje grupiše, konstrukcije zrna takođe prema naj težoj divljači uzme se veća količina iste serije, njome se upuca karabin i to je to!
Stalno menjanje gramaža, proizvođača i serije iziskuje stalno ponovno upucavanje!
Mnogo bolje rešenje od naj lakšeg i naj težeg zrna u istom kalibru je nabavka dva karabina različitih kalibara!
Ne znam zašto se forsira da 30-06 ima naj veći raspon težina zrna (8,1-14,3), konkretno 8x57 ima veći (8-16) ali kao što rekoh to je nebitno!
Ako postoji kalibar koji možemo nazvati naj univerzalnijim za svu divljač na područiju Srbije, 8x57 sa zrnima 12-13gr. je na prvom mestu! B)

Za tebe kolega možda raspon težina zrna nema prednost ali za mene ima. I ja sam moju optiku upucao sa jednim tipom zrna, sa jednom gramažom i od jednog proizvođača. Ali lepo skinem optiku (švenk montaža) pa pucam preko mehaničkog mišana drugi tip i težinu zrna. Druga stvar nemaju svi lovci optike. Neki iz financijskih razloga a neki ih jednostavno ne vole. A ne slažem se ni da je uvek najteže zrno najbolji izbor. Najteža zrna su i najtromija sa najvećim padom. Uglavnom su nepovoljnog balističkog oblika pa na većim daljinama brže gube i brzinu i snagu. Što se tiče dva karabina zato i raspravljamo o univerzalnom kalibru što većina lovaca ne može da ih si priušti.
Što se tiče raspona težine zrna za 8x57 ja niti sam video niti čuo za zrno teže od 14,3 grama za verziju 8x57 IS (JS). Ne znam odakle ti podatak o 16 grama?Confused A što se tiče najlakšeg jedino Igman Konjic pravi zrno od 8 grama, svi ostali renomirani (uglavnom evropski) proizvođači municije počinju od 11,2 grama, jedino naš PPU počinje sa 9 grama. Norma pravi zrno od 8 grama ali sa punom košuljicom za streljaštvo a ne za lov. Nikada nisam rekao de je metak 8x57 loš, čak naprotiv smatram ga odličnim. Ali ako govorimo o univerzalnom metku smatram da je tu 30-06 Spr. u blagoj prednosti.

darkon
 A koje su to tolike prednosti kalibra 8x57 u odnosu na 30-06?Confused

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,990 posete www.srbijalov.com