Naravno da je mogućo! Mnogo nas to radi, manje ili više pedantno...
Od alata - imbus ključići, šrafcigeri, poželjno šipka za honovanje(pričasmo nedavno o tome na forumu), eventualno malo lepka za šrafove(namenski lepak!), poželjno "kilo šrafciger", i tako...
Bez konjflet alata nije savršen posao, što ne znači da neće da radi oprema dugi niz godina...
Pogledaj temu od početka, ima svašta nešto, koliko se sećam, pogotovu što se tiče samog puckanja.
Pre par dana radjen lapping. Danas sam kupio i dvokomponentni lepak da nadomestimo luft nasih prijatelja iz CZ.
Cekam jos bedding i pravac streliste
P.S. Prednji deo sanduka se krece u rasponima od 35-36mm iako je nacelno 35,8. A drugari iz Zastave su procenili da greska moze da se tolerise do 0.5mm ili ti 0,25 po jednoj ivici + konus koji nigde i ne pominju. Sve u svemu cudo se napravi kad pokusate da stavite pikatini sinu (nedaj ti boze da su rupe ukrivo busene). Pa posle sina mora na naknadnu doradu itd... Oni koji se opredele za dvodelnu montazu obavezno bi trebali da odrade lapping. Jer iz trigonometrije proizvodjaca gde bi prednji deo sanduka nacelno trebao biti 4mm stariji u odnosu na zadnji to u praksi bude za 0,4mm greska. Sve ovo govorim iz licnog iskustva.
sheytan kaže:
Evo, npr., ednog tutorijala, ima ih poono na netu, mislim:
Кад би ја имао овако лепу радионицу и ове алаткице то би се упуцавало само од себе
Шејтан,хвала на упутствима,релативно сам нов на форуму,читао доста тема али сигурно нисам ,,закачио" ону праву,зато,не замери на ,,неким" питањима.Ко пита,не скита,све ми је ово ново,па бих и ја да научим нешто,занимљиво је
E to znači da je nešto zayebano, kolko se ja razumem u "matematiku" ne bi smeo da vidiš duplu končanicu nikako. Naći će se već neko od iskusnijih kolega da ti odgovori.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
sheytan kaže:
Evo, npr., ednog tutorijala, ima ih poono na netu, mislim:
Кад би ја имао овако лепу радионицу и ове алаткице то би се упуцавало само од себе
Шејтан,хвала на упутствима,релативно сам нов на форуму,читао доста тема али сигурно нисам ,,закачио" ону праву,зато,не замери на ,,неким" питањима.Ко пита,не скита,све ми је ово ново,па бих и ја да научим нешто,занимљиво је
Nema na čemu, di da zameram na pitanjima! Forum = pitanja i odgovori!
Inače, ogledalom se ne bih zamarao. Nakon što zUtegnem otpićki, on je takav kakav jeste - zutegnut, ako nemamo montažu sa posmakom(levo-desno). Di nam je končanica, uopšte mi nije bitno. Inače, pre upucavanja možemo IZBROJATI klikEve da vidimo kolikim hodom raspolažemo od gornje/leve do donje/desne mrtve tačke, ali, opet, kad smo fixirali optiq, to nam je-što nam je! Najgore što može da nam se desi je da ne možemo prilikom upucavanja da dovoljno pomerimo končanicu, a treba izbegavati i da nam je končanica u bilo kojoj mrtvoj tačci, jer je tada sistem končanice najopterećeniji. Znači, minimalno klik-dva od mrtve tačke, ako želimo da sačuvamo otpićki...
Sledeći korak mi je da postavim pušq u kakav stalak, i da sLišanim nešto udaljeno barem dvadesetak meteri, a ako ima nešto i dalje, još bolje(ovo može i na strelištu, na 100m - npr. tabla na kojoj je zalepljena meta - izvučemo zatvarač i GLEDAMO KROZ CEVQ! Meta treba da nam je "u sred srede". Kada smo tako fixirali pušq, ondaK končanicu dovodimo nekih npr. 15-20cm NIŽE od mesta koje gledamo kroz cevq! Znači, ako je kroz cevq sredina table u centru cevke, končanicu dovodimo NIŽE OD TOGA 20ak cm. Sada upucavanje može da počme!
Darkof i ostali, izgleda da nisam slučajno imao osećaj DEJA VU - pogledah malopre, praktično sve ovo je sažvakaTo u ovoj temi, samo je treba krenuti čitati spreda!
sheytan kaže:
Darkof i ostali, izgleda da nisam slučajno imao osećaj DEJA VU - pogledah malopre, praktično sve ovo je sažvakaTo u ovoj temi, samo je treba krenuti čitati spreda!
Тачно тако,али ови твоји последњи уписи са видеом су мало разјаснили ствари.Не могу да не поменем несебичну помоћ брата Подунавца Жив био!
Упуцавање је одрађено,али не довољно добро,+6 је на 100м,а у питању је комбинована пушка ИЖ 94 12/76 7.62x54Р,оптика Bushnell Trophy 1.5-6x44.Како ми је брат Подунавац објаснио мора на +4 на 100-ку да би било ок.Можда би са ласерским метком било лакше
PEZ kaže:
E to znači da je nešto zayebano, kolko se ja razumem u "matematiku" ne bi smeo da vidiš duplu končanicu nikako. Naći će se već neko od iskusnijih kolega da ti odgovori.
Ogledalom se nalazi nulti položaj končanice. Kad je optika skinuta i priprema se za montažu i upucavanje nasloni se objektiv na ogledalo. Mora da budu dobri svetlosni uslovi da se jasno vidi končanica. Ako se na ogledalu vide dve končanice onda se na turetima pomera levo-desno i gore-dole dok se te dve končanice ne poklope u jednu. Kada se poklope to je nulti (početni) položaj končanice i onda je optika spremna za montažu i upucavanje. Ako se vide dve končanice kod optike koja je montirana i upucana na puški to je sasvim normalno jer nikada optika i cev nisu u idealnom položaju (osi).
sheytan kaže:
Naravno da je mogućo! Mnogo nas to radi, manje ili više pedantno...
Od alata - imbus ključići, šrafcigeri, poželjno šipka za honovanje(pričasmo nedavno o tome na forumu), eventualno malo lepka za šrafove(namenski lepak!), poželjno "kilo šrafciger", i tako...
Bez konjflet alata nije savršen posao, što ne znači da neće da radi oprema dugi niz godina...
Pogledaj temu od početka, ima svašta nešto, koliko se sećam, pogotovu što se tiče samog puckanja.
sheytan kaže:
^ PEZ, mislim da je kolega postavio sasvim logichno pitanje, di odgovor uopshte nije lahk! Npr., ja ne znam di da ga poshaljem, a da mu taj korektno smontira optiq(sa "kilo-shrafcigerom", honovanjem prstena i sl.), upuca na 100m i da on sam pukne par kom na istoj daljini, uz eventualnu naknadnu korekciju konchanice...
Bata Šeki da to nije onaj kolega što izvodi završne radove u medicini? Reko bi da čovek zna šta radi, a koliko sam video ima i lepog alata.
sheytan kaže:
^ PEZ, mislim da je kolega postavio sasvim logichno pitanje, di odgovor uopshte nije lahk! Npr., ja ne znam di da ga poshaljem, a da mu taj korektno smontira optiq(sa "kilo-shrafcigerom", honovanjem prstena i sl.), upuca na 100m i da on sam pukne par kom na istoj daljini, uz eventualnu naknadnu korekciju konchanice...
Bata Šeki da to nije onaj kolega što izvodi završne radove u medicini? Reko bi da čovek zna šta radi, a koliko sam video ima i lepog alata.
Naravno da zna(mo), ali ne radi čovek to po qćama, tj. ne radi "profesionalno"...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?