Uporedi kombinaciju - nove ruske ili polovne brno
|
PEZ |
Objavljen 31.12.2013. 16:02
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
^ Kombinacija za taj model jednostavno ne postoji
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 31.12.2013. 16:32
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega xlr 5 ima takvu kombinaciju. Ali njegov ćale je puškar pa sam napravio. Puška je trenutno na prodaju pa probaj da se dogovoriš sa njim. Kombinovana cev je u kalibrima 12/7,62x54R a na njoj je i montaža i optika (sve postavljeno i upucano).
|
|
|
|
xlr 5 |
Objavljen 31.12.2013. 17:25
|
Član
Upisa: 77
Pristupio: 29.02.2012. 22:27
|
Podunavac kaže:
Kolega xlr 5 ima takvu kombinaciju. Ali njegov ćale je puškar pa sam napravio. Puška je trenutno na prodaju pa probaj da se dogovoriš sa njim. Kombinovana cev je u kalibrima 12/7,62x54R a na njoj je i montaža i optika (sve postavljeno i upucano). puske u cal. 12 i 16 se razlikuju u dimenzijama veoma je trenutno tesko zakonski nemoguce napraviti kombinovane cevi do novog zakona koji se ocekuje da firme koje su registrovane za tu delatnost moguprepravljati i proizvoditi delove oruzja.
|
|
|
|
Darko pocetnik |
Objavljen 03.01.2014. 07:58
|
Mlađi član
Upisa: 20
Pristupio: 27.11.2013. 08:02
|
Hvala kolege.Mislim da cu onda ipak uzeti neki karabin.Svidjaju mi se kip lauf.Planirao sam uzeti IZ18 30.06,sta mislite o njemu?Dosta je losa finalna obrada ali sam video negde na forumu da se daju lepo srediti.
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 03.01.2014. 09:14
|
Stari član
Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Uzmi neki zastavin karabin i uzivaj... Pouzdani su sto je najvaznije... Imam 270winchester i odlican je... |
|
|
|
Darko pocetnik |
Objavljen 03.01.2014. 09:30
|
Mlađi član
Upisa: 20
Pristupio: 27.11.2013. 08:02
|
Pa nesto ce biti videcemo nekako su mi kip lauf vise sportski daju divljaci i drugu sansu.Hvala na savetu.Dobar pogled.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 03.01.2014. 11:51
|
Lovčina
Upisa: 2437
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
a da li je sportski da ti ranjena divljač pobegne i krepa u mukama jer nemaš ti nemaš vreme da ubaciš drugi metak?
kupi lepo zastavu u bilo kom srednjaku za sitne pare i pevaj pesmu ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 03.01.2014. 12:27
|
Član
Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
zastavin karabin u odnosu na kip iz 18 ima samo prednost u pogonskom lovu svinja sve ostalo je na strani kiplaufa... |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.01.2014. 12:33
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ ... a to je npr.: ... ?
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 03.01.2014. 15:49
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Poshto mi je cenjeni kolega na PP poruchio da netje s mene da debatooje, samo da napomenem da je glavna razlika izmedju keepa i repetirke u - NEKO VOLI BABU, NEKO DEVOJQ! ;)
Inache, vetjina aduta je na strani repetirke Zastavine, pogotovu u odnosu na rusko chudo IZ18! Ali, kome je merak da prelama - poshtujem!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 22.10.2014. 09:59
|
Lovčina
Upisa: 1043
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Mislim tj znam, da uvezban lovac koji ima u ruci ili pri ruci u prsluku sa spoljne strane, drugi metak moze da prepuni kombinirku bar jednom u neki delic sekunde kao i repetirku. Doduse to vazi ako se ne radi o novoj ruskoj IZ 94 koju moras prelamati takoreci preko noge kao i novu IZ 27 ako se ne das odmah u mehanicarske radove
Ja sam bar imao i bez neke vezbe, jer nisam puno lovio sa IZ 94, drugi pucanj na divljac bas kao i sa desnorukom repetirkom koju koristim kao levoruk pa moje repetiranje podseca na ono mlataranje gardista sa parade. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.10.2014. 10:28
|
Lovčina
|
Sa ovim se nikako ne bi složio u potpunosti. Naravno da čovek kad redovno vežba dođe do brzine i preciznosti u izvođenju određenih radnji i pokreta, ali sve ima svoju granicu. Ako usporedimo dva strelca koji imaju jednako iskustvo i trening onda je onaj sa repetirajućim karabinom u velikoj prednosti. Jednostavno jer ima manji broj radnji da izvede. Lovac sa kombinirkom nakon opaljenog metka mora da uhvati ključ, pomeri ga u desnu stranu, spusti pušku da bi je prelomio, izvadi praznu čauru (jer velika većina kombinirki ima izvlakače a ne ejektore) i baci je, uzme novi metak, stavi ga u cev, zatvori pušku, otkoči je, digne u zgib ramena, nanišani i opali. Mnogo radnji od kojih su dve veoma pipave: vađenje opaljenog metka (čaure) i stavljanje drugog u cev. Kod karabina je sve mnogo brže i jednostavnije. Nakon opaljenja lovac mora manje da spusti pušku (a neki je ni ne spuštaju nego repetiraju u ramenu), digne ručicu zatvarača (odbravi) povuče je nazad, gurne napred, nanišani i opali.
Teško da bi dva uzastopna metka opalili istom brzinom čak i ako je lovac sa kombinirkom iskusan i izvežban, a lovac sa karabinom početnik.
|
|
|
|
vojkan |
Objavljen 22.10.2014. 10:36
|
Stari član
Upisa: 203
Pristupio: 17.12.2009. 15:48
|
[quote]Podunavac kaže:
Sa ovim se nikako ne bi složio u potpunosti. Naravno da čovek kad redovno vežba dođe do brzine i preciznosti u izvođenju određenih radnji i pokreta, ali sve ima svoju granicu. Ako usporedimo dva strelca koji imaju jednako iskustvo i trening onda je onaj sa repetirajućim karabinom u velikoj prednosti. Jednostavno jer ima manji broj radnji da izvede. Lovac sa kombinirkom nakon opaljenog metka mora da uhvati ključ, pomeri ga u desnu stranu, spusti pušku da bi je prelomio, izvadi praznu čauru (jer velika većina kombinirki ima izvlakače a ne ejektore) i baci je, uzme novi metak, stavi ga u cev, zatvori pušku, otkoči je, digne u zgib ramena, nanišani i opali. Mnogo radnji od kojih su dve veoma pipave: vađenje opaljenog metka (čaure) i stavljanje drugog u cev. Kod karabina je sve mnogo brže i jednostavnije. Nakon opaljenja lovac mora manje da spusti pušku (a neki je ni ne spuštaju nego repetiraju u ramenu), digne ručicu zatvarača (odbravi) povuče je nazad, gurne napred, nanišani i opali.
Teško da bi dva uzastopna metka opalili istom brzinom čak i ako je lovac sa kombinirkom iskusan i izvežban, a lovac sa karabinom početnik.
U potpunosti se slazem
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!
|
|
|
|
Huntr |
Objavljen 22.10.2014. 12:42
|
Član
Upisa: 53
Pristupio: 05.07.2013. 14:12
|
pa ja sa mojom kombinacijom lepo lovim sitnu divljac i jednim potezom prsta mogua da prebacim na karabin i puknem lisicu.al to ne radim,zasto pa zato.ne punim karabinski da se ne bi zao.mada lepo to u praksi moze da se izvede samo moras da u lovu budes sam i imas blanko za pucati sve.
da lovim u cestaru na nekom pobrdju u vukoini i onda bas super.ili na ceki.
ostalo bezpredmetno raspravljati,bolja je ili sacmara ili karabin.
dakle ko lovi sa gonicima u terenu gde je preglednost mala ili ceka divljac,dobitna kombinacija je bilo koja kombinacija.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 22.10.2014. 12:48
|
Lovčina
|
Nisam ja ustvrdio da je brzina jednaka vec da uvezban lovac koji je koncentrisan da posle pucnja odmah prepunjava drugi metak a ne blene 3-10 sekundi u pogodjenu divljac moze uputiti potvrdni hitac.
Ali kao sto sam vec pisao protivnik sam oslanjanja na drugi metak ako prvi nije bio u potrebnu regiju (sto je priznajem tesko kada je DS u trku). Neka svako sam razmisli da li je vezani drugi pucanj poluautomatom zaista ima obavljene predradnje kao prvi metak a pogotovo kad rame vec istrpi udar kundaka da li je nisanjenje ponovljeno kako treba. Iskustva sam imao i ovakvih i onakvih. Kada pogodite DS u punom trku u predleu srca, pluca ona u istom takvom trku nastavi i nema sanse za ozbiljan pucanj ni poluautomatom. Medjutim ako zakacite neku kost, vrat pa ona poklekne za lovca sa prelamacom je to sansa da prepuni. E sad i sa repetrikom meni se desilo da silas padne u mestu, sidjem sa lovocuvarom sa ceke, iscestitamo i divljac odskoci i ode na nas uzas a da ja nisam repetirao karabin Jednom je potrega bila 2 km a jednom je bio na 50m. A cak i u grupnim lovovima sa psima i pogonicima imamo u kombinaciji 2 kugle za 2 sekunde sto ne mozete repetirkom osim ako niste neki sampion.
Za mene je sve to dobro i sve pije vodu. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 22.10.2014. 12:57
|
Lovčina
|
NEKO VOLI BABU, NEKO DEVOJQ! ;)
Pa dok sam bio mladjan lovac ni bake nisam begeniso ali sad kako stizu godine sve vise licim na Boba iz Vruceg vetra (na 2.0min)
http://www.youtub...G5Cg_H4IvU |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 22.10.2014. 15:16
|
Lovčina
|
причати да је скоро једнако брзо испалити метак из репетирке и из једнометке (поготово преламаче) је илузорно. још у другој половини 19. века пушке магацинке потиснуле су једнометке управо због брзине паљбе. као што су у другом светском рату полуаутоматске пушке потисле репетирку. не знам чему уопште ова полемика кад је све јасно већ деценијама једино се може расправљати да ли ће неко брже испалити други метак из полуаутомата или из двокугларе. а из чега год погодили свињу, исто ће бити ако је погодак на истом месту (и истог зрна,наравно). само вам вишеметне пушке дају могућност везаног другог метка, што, мора се признати, у "послу" са веприном може да значи и главу на раменима
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.10.2014. 16:34
|
Lovčina
|
Zavisi o kakvom lovu je reč svaka puška ima svoje prednosti i mane. Za lov sa čeke kada lovac ima dovoljno vremena da dobro osmotri i nanišani divljač koja stoji, odlično će da posluži i jednometna prelamača ili kombinovana puška sačma-karabin. Premda uvek može da se desi da zbog loše procene daljine i položaja divljači pogodak ne legne na pravo mesto, pa je potreban drugi metak za dostrel ranjene divljači. Znači repetirka je sigurno u prednosti. Ako je u pitanju pogonski lov onda po mome mišljenju tu jednocevne prelamače nemaju šta da traže. A kombinovane puške imaju smisla samo na kratkim distancama, kada je u jednoj cevi karabinski metak a u drugoj (glatkoj) jedinačni projektil. Premda je često problem kod ovakvih pušaka što projektili iz olučene i glatke cevi ne nose na isto mesto, što u onoj brzini uvelike otežava nišanjenje drugim metkom. Uvežban strelac sa obrtno-čepnim karabinom nekada može da ispali drugi metak na isto grlo a nekada ne. To zavisi od veličine čistog prostora i brzine kojom se divljač (DS) kreće. Znači u ovakvom lovu su PA karabini i expres dvokuglare u velikoj prednosti. Problem kod PA karabina u rukama početnika je što se nekontrolisano puca bez pravog nišanjenja. Ali to nije mana puške, nego strelca. PA karabin je univerzalan za upotrebu u svim situacijama, jer na lovačkim daljinama postiže istu preciznost kao i ostali sistemi (obrtno-čepni karabin ili jednocevna prelamača), tako da ne mora biti namenjen samo za lov pogonom nego može i dočekom.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 22.10.2014. 19:58
|
Lovčina
|
право збориш, друже подунавац!
|
|
|