Patke najrađe volim u paprikašu sa rezancima.Što veća koliličina to bolje i nevalja ih derati jer se skine sva masnoća i tada nebudu tako ukusne kao kada se očerupaju.A posle dobrog paprikaša mora i dobro crno vino.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Srneće šnicle ili šnicle od divokoze
Potrebno:
osam šnicli od buta
100 g suve slanine,
1/2 l crnog vina,
dva dl kisele pavlake,
100 g masti,
3-4 čena belog luka
dva sveža paradajza ili dl kuvanog
glavica crnog luka
so, biber mleveni i u zrnu, aleva paprika, dva karanfilića, majčina dušica, grančica ruzmarina, muskatni oraščić
Priprema:
Od srnećeg ili divoza buta ili leđa isjeći šnicle teške oko 100 grama. Zagrijati mast, pa posoljene i pobiberene šnicle naglo ispeći, sa obe strane. Izvaditi ih na topli tanjir, a na ostatku masnoće propržiti sitno seckani luk i kockice od slanine. Kada luk porumeni, vratiti šnicle, pa sve zajedno dinstati dok tečnost ne ispari. Dodati paradajz, seckani beli luk, karanfilić, majčinu dušicu, ruzmarin, biber u zrnu, malo struganog muskatnog oraščića, alevu papriku i sve zaliti crnim vinom. Omekšale šnicle izvaditi i poređati u vatrostalnu činiju, a u sos dodati kisjelu pavlaku, prokuvati i preliti preko šnicli. Služiti uz bareni krompir i blitvu.
kako spremiti divljeg zeca a da bude ukusan:
Potrebno je:
Jedan zec , 2-3 glavice crnog luka, malo ulja, 5-6 kiselih paprika(turšija ili tegla kupovna-domaća),1 glavica belog luka,300g slanine, 300g šargarepe, 7dl belog vina,kesica mlevenog bibera,so, začin C, supena kašika brašna ,2dl vode.
Priprema:
Držati zeca 24h u hladnoj vodi. Nakon toga iseći ga i staviti ga da se kuva, kada prokuva i izadje pjena, prosuti tu vodu, oprati ga i staviti u drugu vodu da se kuva iz početka dok se meso ne počne odvajati od kostiju.Oprati ga i skinuti sve kosti sa zeca i iseći na kockice.
U šerpu staviti malo ulja (masti), 2-3 glavice crnog luka i malo vode, i dinstati dok luk ne postane staklast. U to dodati 5-6 kisjelih paprika sitno isjeckanih na kockice, glavicu belog luka (sitno isjeckati ili ispasirati), 300g slanine isjeckanih na kockice, 300g šargarepe takodje isjeckanog na kockice i dinstati oko 30 min. U to dodati meso zeca, 7dl belog vina,so, kesicu bibera, zači C. Kuvati dok na ispari miris vina (oko 20 minuta). Na kraju umešati kašiku brašna u 2dl vode i polako sipati u šerpu da bi se dobila gustina. Posluži sve to uz kuvani krompir, ili pire.
Divlja patka u sirćetu
POTREBNO: za 4 osobe
2 x grudi divlje patke
4 glavice luka
4 dkg šećera
0,5 decilitara crvenog vina
0,8 dl svijetloga vinskog sirćeta
1 dl kokošje supe
2 kašičice ulja
25 g maslaca
so
papar
NAČIN PRIPREME:
Grudi prepolovite pa ih ispržite na ulju. Posolite, popaprite, pospite 20 g šećera i stavite 5-10 minuta u rernu od šporeta na drva, zagrijanu na 180 C. Luk nasjeckajte i ispržite na masnoći od prženja pačetine. Pošećerite i pržite 5 minuta. Zalijte sirćetom i kuvajte da napola ispari. Zalijte vinom i kuvajte još 5 minuta.
Izvadite pečeno meso pa preostali sok dodajte sosu. Smrvite sos mikserom, vratite na šporet na drva i umiješajte maslac. Izmiješajte. Narežite pačetinu na tanke kriške, podijelite na zagrijane tanjire i ulijte sa strane sos. Kao prilog dodajte kuvani krompir i rijetki džem od brusnica.
Prepelice s narandžama
POTREBNO:
6 prepelica
5 neprskanih naranadži
60 g maslaca
1 kocka instant-kokošje juhe
0,5 dl likera od narandže
1 kašika kima
1 kašika kleke
so
papar
NAČIN PRIPREME:
Kore opranih naranadži sitno narendajte. Ogulite narandže tako da oštrim nožem zahvatite i bijelu potkožicu. Vodoravno narežite narandže na tanke kriške, dodajte malo tucanu kleku i zalijte sosom; neka se marinira 15 minuta. U međuvremenu ispržite prepelice sa 3 dkg maslaca da sa svih strana dobiju boju (otprilike 10 minuta). Posolite, popaprite, zalijte sokom od mariniranja narandža, dodajte kore i zalijte supom. Kuvajte da omekšaju. Podijelite na zagrijane tanjire i pospite kimom.
Zaokružite ih narandžama. Prokuvajte narandžin sok sa supom da se zgusne. Umiješajte preostali maslac, nakapajte na prepelice i ostatak ponudite u posudici.
Način pripreme:
Pržiti fazane na maslacu desetak minuta. Izvaditi ih privremeno, pa na istom maslacu pržiti pečurke desetak minuta, dok ne porumene. Vratiti fazane u posudu, dodati vino, limunov sok i crni luk. Posoliti, zapapriti, poklopiti i kuvati tiho jedan sat, ili dok fazani ne omekšaju.
Zdravo kolege,
Interesuje me ima li neko recept za srnetinu ispod saca?
Najvise me interesuje priprema mesa, u kakvoj marinadi treba da odstoji i koliko dugo?
Iseče se u šnicle, stavi se u plastičnu posudu i preliti mlekom da prekrije meso...vremenski oko 24h...dal u frižider ili u špajz neznam... Tako sam čuo ali proveri jer nisam lično imao prilike da vidim to....
Zdravo kolege,
Interesuje me ima li neko recept za srnetinu ispod saca?
Najvise me interesuje priprema mesa, u kakvoj marinadi treba da odstoji i koliko dugo?
Poz
Divljac je meso kao i svako drugo, ne treba ti nikakva posebna priprema. Meso divljaci ima naravno specifican miris i ukus u zavisnosti od koje zivotinjske vrste dolazi, ali to i jeste poenta.
Marinadu pripremi kao i svaku drugu i zacini meso po sopstvenom ukusu, isto kao sto bi radio sa janjetinom ili govedinom.
Ukus divljaci je specifican i varira u zavisnosti od vrste zivotinje, pola i starosti, bas kao i kod domace stoke.
Tako da naravno nije svako meso za svaku uptrebu, ako meso dolazi od "matorog vepra" neugodan miris veprovine treba zamaskirati, tj staviti ga u nekakav "pac" ili marinadu. Jos bolje u dobro zacinjene kobasice ili nesto slicno. Takvo meso i nije za neke vece kulinarske podvige, ali kada su u pitanju mlade jedinke situacija je obrnuta i meso divljaci postaje jedno od najcenjenijih kulinarskih specijaliteta.
Tako da je vrlo vazno znati koju vrstu mesa divljaci treba koristiti u koje svrhe i ponasati se u skladu sa tim. Bas kao i kod konzumacije mesa domace stoke nije svako meso za svaku upotrebu.
Ne treba pripremati srnetinu i ocekivati da ima ukus janjetine, srnetina ce uvek biti srnetina bas kao sto ce janjetina uvek biti janjetina
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?