Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Univerzalni kalibar kod karabina

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Univerzalni kalibar kod karabina
7x57

Podunavac kaže:

Што се тиче калибара 7x64 и 270 Win. ту ствари ипак стоје мало другачије. Пошто се калибар заокружује на једну децималу, а калибар је промер цеви између два поља, онда је ипак један 7 мм а други 6,9 мм. Ја не тврдим да калибар 270 Win. није добар за одстрел ДС и јеленске дивљачи, али је по нашем закону споран због калибра. Далеко би боље било да се закон базирао на кинетичку енергију него на калибар. Јер на пример законску норму пролази анемични 7,62 x39 а не пролазе много јачи 6,5x68 и 25-06.

Kalibar se zaokružuje na jednu decimalu???

Nikad čuo.

Koliko je onda 7,62 mm ustvari?

I da li je .243 Win. dozvoljen u lovu odraslih jedinki lopatara, muflona i divokoze, s obzirom da mu je prečnik cevi između polja 6,02 mm, a zakon propisuje 6,2 mm?

Kako tumačiš u zakonu naglašeno "kalibrom municije", a ne kalibrom cevi?

Kako se kod .243 Win. zaokruživanjem kalibra između žlebova, 6,17 u 6,2 mm, dobija prolaz na divokozu, a to isto ne važi kod .270 Win. pa se kod njega gleda onaj "manji" kalibar, između polja?

Upravo iz ovog primera se jasno vidi da je zakonodavac mislio na kalibar zrna, prečnik zrna, ne uzimajući u obzir nikakve prečnike unutar cevi. Složićete se da divljač odstreljuje zrno, sa svojim prečnikom, brzinom i težinom, a ne cev sa svojim osobinama.

Pozdrav.
Draško

AcaNik
 Зар 270 није у ствари .277? То је онда преко 7мм, зар не?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Slob
 U nekim od ranijih upisa pomenut je "pad zrna" pa evo podataka za razlicite kalibre na 200m:
(iz kataloga PPU 2014)
7x64 SP 11,2g -8,3cm 2391 J
308 Win SP 11,7g -8,6cm 2363 J
30-06 Spf SP 11,7g -7,5cm 2672 J
8x57 IS SP 12,7g -9,4cm 2255 J
Lisica

Djurovic Djordje
 Na sajtu ppu lepo pise da je zrno za 270win .277inch ×25.4 dobijemo 7.03, sto znaci preko 7mm.
Tj ako je .30 x25.4 =7.62
Onda je isto tako
270win preko 7mm...
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.

kolega_LOVEc
 .30cal je 7,82mm...ako uporedjujes precnike zrna
inace nije bas sve onako kako pise, da jeste ko bi jos pucao .38 special iz .357 cevi
ni ruski 7.62mm nije 7.62mm nego 7.92mm ...7mm rem i 7mm mauser nisu isti, a ni 7mm i tako dalje, sve u krugGrin
C.I.P. ko da je sastavljan na buvljaku...
Vim vi repellere licet

Podunavac

7x57 kaže:

Podunavac kaže:

Што се тиче калибара 7x64 и 270 Win. ту ствари ипак стоје мало другачије. Пошто се калибар заокружује на једну децималу, а калибар је промер цеви између два поља, онда је ипак један 7 мм а други 6,9 мм. Ја не тврдим да калибар 270 Win. није добар за одстрел ДС и јеленске дивљачи, али је по нашем закону споран због калибра. Далеко би боље било да се закон базирао на кинетичку енергију него на калибар. Јер на пример законску норму пролази анемични 7,62 x39 а не пролазе много јачи 6,5x68 и 25-06.

Kalibar se zaokružuje na jednu decimalu???

Nikad čuo.

Koliko je onda 7,62 mm ustvari?

I da li je .243 Win. dozvoljen u lovu odraslih jedinki lopatara, muflona i divokoze, s obzirom da mu je prečnik cevi između polja 6,02 mm, a zakon propisuje 6,2 mm?

Kako tumačiš u zakonu naglašeno "kalibrom municije", a ne kalibrom cevi?

Kako se kod .243 Win. zaokruživanjem kalibra između žlebova, 6,17 u 6,2 mm, dobija prolaz na divokozu, a to isto ne važi kod .270 Win. pa se kod njega gleda onaj "manji" kalibar, između polja?

Upravo iz ovog primera se jasno vidi da je zakonodavac mislio na kalibar zrna, prečnik zrna, ne uzimajući u obzir nikakve prečnike unutar cevi. Složićete se da divljač odstreljuje zrno, sa svojim prečnikom, brzinom i težinom, a ne cev sa svojim osobinama.

Pozdrav.
.

У случају ова два калибра заокружује се на једну децималу. А то што нам закон пишу лаици нас је дотле и довело. Ко још узима у обзир пречник зрна, кад се зна шта је калибар? То само у Србији има. Да је закон написан како треба не би било никаквих проблема, него би се тачно знало шта може а шта не може. И не би се десило да калибар који нема довољно кинетичке енергије за одстрел поједине дивљачи може да се користи, а онај који има и више него довољно не може. Кад већ нису знали да напишу закон, требали су да га препишу као што су то урадили Хрвати. Без много измишљања топле воде.
Tri prsta 2Kolce

Djurovic Djordje

canis aureus kaže:

Ta izvin'te Djoko a di izbirate municiju? Di ste uporedjivali izbor?
Hmmm

Ovako kolega, mislio sam na razlicite gramaze i tipove municije veliki je izbor za sve ali 3006 mi nudi najvise.
3006 sam odabrao zbog vece energije od ostalih, a sto se ostalih kalibara tice posto otac ima 270win i to je preovladalo jer je 270 win jaci od svih ostalih koje sam pomenuo osim od 3006, tj. ima vecu energiju pa mi ne trebaju dva 270win u kuci inace bi izabrao njega.

Planinko011
 Kolega Djordje!!!! Obratite paznju na klizavom ste terenu.
Klubovi ljubitelja 8x57, bretona i lade nive su podosta militantni kad im dirnete u prvu ljubav Palica.
Ja sam samo zato kupio 8x68s da me na terenu ne ufate sa 30-06 Dragoljupe.

Djurovic Djordje
 Znam kolega imam mitsubishi pajera, a sto se karabina tice samo sam gledao balistiku svakog kalibra pa mi ova nekako najlepsa, nemam nista protiv drugih, samo to je sve stvar ukusa.

kolega_LOVEc
 7.62 mm, poznat kao i 30. caliber ili .308

30 Carbine/ 7.798mm (.307 in)
300 AAC Blackout / 7.82mm (.308 in)
7.62×40mm Wilson Tactical /7.82mm (.308 in)
7.62×51mm NATO/ 7.82mm (.308 in)
.308 Winchester/ 7.82mm (.308 in)
.300 RSAUM / 7.82mm (.308 in)
7.5×54mm French [5] / 7.82mm(.308 in)
.30-40 Krag / 7.82mm(.308 in)
.300 Winchester Magnum / (.308 in)
.300 Weatherby Magnum [6] / 7.82mm (.308 in)
.300 H&H Magnum / 7.849mm (.309 in)
.300 RUM / 7.82 mm(.308 in)
.30-378 Weatherby Magnum [7] / 7.82mm (.308 in)
.300 WSM(Winchester Short Magnum) / 7.823mm (.308 in)
.30-06 Springfield / 7.82mm(.308 in)
.30-03 / 7.835mm(.3085 in)
.30-30 Winchester / 7.849 mm(.309 in)
7.62×45mm / 7.85mm (.309) in
7.62×54mmR / 7.92mm(.312 in)
.300 Lapua Magnum / 7.87mm (.308 in)
7.62×39mm M43 / 7.92mm(.312 in)
.303 British / 7.925mm (.312 in)
Malo "7.62" po raznim ukusima i merama
pa sad nagat ili enfild sa "velikodusnim" tolerancijama pojesce mozda celu paletu , dok nesto precizno buseno ima da se "zadavi" zrnom sopstvenog kalibra "7 ,62"
Vim vi repellere licet

Finnskogen

Slob kaže:

308 ili 7x64 za lov sa ceke u ravnici? Na prvom mestu nazimad, eventualno neki vepar, a onda lije i sakali. Iako bih verovatno cesce isao na predatore. Da napomenem da vec imam 8x57.

Poz kolega
Neces puno pogresiti ni kod jednog ni kod drugog, oba kalibra su odlican izbor na normalnim lovnim daljinama, a kao sto je Planinko011 vec pomenuo za vece daljine je vaznija dobra optika nego razlika u kvalitetu dva pomenuta.

Kao sto je Tomash rekao 7x64 ima polozeniju putanju sa izborom adekvatnog zrna, ali to isto ne znaci da je bolji sto je Canis Aureus pomenuo jer i 308 pri izboru adekvatnog zrna ima dovoljno polozenu putanju za lovne potrebe, a da ne pominjem da je 308 jedan od preciznijih kalibara sto se ocitava grupisanjem pogodaka a ne polozenijom putanjom te svakako precizniji od 7x64 ali ni to nema veze jer se ovde prica o lovu a ne streljastvu.

Ono sto je za vas izbor ovde bitno jeste cinjenica da 7x64 koristi sporogoreci a 308 brzogoreci barut u svome punjenju, sto zapravo znaci da 7x64 zahteva dugu cev ( da bi mogao "naduvati" pritisak u cevi ) duzine 60+ cantimetara da ne kazem 65 da bi izvukao svoj maksimum te da takva cev treba idealno biti teza/debja, pravljena od kvalitetnijeg metala ili cak kod modernijeg oruzja kanalirana sto je naravno skuplje.
Dok 308 zbog brzogoreceg baruta podnosi kracu cev ( neko je ovde vec pominjao da se 308 koristi pri izradi automatskog oruzja delom zbog krace caure kao sto je vec receno a delom upravo zbog cinjenice da dobro podnosi kratku cev )

Sto u sustini znaci da se za manje para moze pronaci puska koja ce kvalitetnije odraditi 308 nego 7x64
Ali cisto sumnjam da ce i to na lovnim daljinama predstavljati neki veci problem.

Kolega Vajsmiler je ranije pomenu 270 i njegovu superiornost te postavio internet adresu
https://www.youtu...
Ja cu se na to nadovezati. Franz ili momak koji stoji iza puske u kalibru 270 i rusi divlje svinje nije dobar zato sto koristi 270.
On je dobar zato sto trenira.
Igrom slucaja imao sam priliku loviti sa momkom.
Njegov otac poseduje kino streljanu ( za one koji ne znaju to je kino gde se na platnu prikazuju sekvense lovne divljaci u pokretu te se na te sekvense puca pravom municijom dok visoko frekventne kamere registruju pogodke i na trenutak naznacuju promasaj ili pogodak tako da se strelac moze korigovati )
Franz od malih nogu trenira i puca.

Sto u stvari znaci izaberi bilo koji od dva neces pogresiti, ali ni sa jednim neces postati majstor dok sa njim ne razlokas prvu cev.
Sretno

Podunavac

Finnskogen kaže:

Kolega Vajsmiler je ranije pomenu 270 i njegovu superiornost te postavio internet adresu
https://www.youtu...
Ja cu se na to nadovezati. Franz ili momak koji stoji iza puske u kalibru 270 i rusi divlje svinje nije dobar zato sto koristi 270.
On je dobar zato sto trenira.
Igrom slucaja imao sam priliku loviti sa momkom.
Njegov otac poseduje kino streljanu ( za one koji ne znaju to je kino gde se na platnu prikazuju sekvense lovne divljaci u pokretu te se na te sekvense puca pravom municijom dok visoko frekventne kamere registruju pogodke i na trenutak naznacuju promasaj ili pogodak tako da se strelac moze korigovati )
Franz od malih nogu trenira i puca.

Sto u stvari znaci izaberi bilo koji od dva neces pogresiti, ali ni sa jednim neces postati majstor dok sa njim ne razlokas prvu cev.
Sretno

Tačno tako. Taj Franz za jedan dan ispali više metaka nego kod nas prosečan lovac u celoj sezoni. I to što on uspešno lovi sa kalibrom 270 ne znači da bi sa njim uspešno lovio i svaki drugi prosečan lovac. Čak šta više, tvrdim da za pogonske lovove kalibar 270 nije dobar. Ne sad da se sa njim ne može loviti, nego da ima mnogo boljih za tu namenu.
Što se tiče superiornosti kalibra 270 Win. u odnosu na ostale srednjake iz grupe 7-8 mm (izuzev magnuma), ona postoji samo ako se koriste zrna ispod 9 grama težine. Sa zrnima težine preko 9 grama postaje prosečan kao i svi ostali. A sa zrnima ispod 9 grama težine odličnu trajektoriju i veću početnu brzinu imaju i kalibri 7x64 i 30-06 Spr.
Tri prsta 2Kolce

Finnskogen
 Kada neko puca kao Franz manje vise nije ni bitno koji kalibar koristi doklegod je odabrani kalibar adekvatan nameni.
Rutina je mnogo vaznija, a rutina proizlazi iz treninga
Mene su odavno naucili da rame a ne oko odradjuje najveci posao, pogotovo za pogonske i lovove na sitnu divljac.

Moj savet mladjim kolegama je da vise paze da im puska koju su odabrali odgovara ili kako se to kod nas kaze "lezi" nego da se opterecuju izborom kalibara.
Pa cak ako je moguce da pusku upasu ili prilagode svojim potrebama.
Ne sarati po gramazama i proizvodjacima, vaznije je odabrati jedan metak u odabranom kalibru i navici se na njega umesto sarati gore dole levo i desno.
I trenirati sto je moguce vise.
Na streljani ali sto je jos vaznije i kod kuce, na "suvo" ubacivati u rame. Cim uhvatite vremena. Trening, trening, trening sve dok vam to ubacivanje ne postane rutina.
Cak i kada je karabin u pitanju, sto je posebno vazno kod pogonskih lovova.
Primera radi ja gotovo da nemam ili retko kada imam potrebu za korekcijom kod ubacivanja puske u rame bez obzira da li puska ima montiran opticki nisan ili ne.
Da ne objasnjavam dalje sta to predstavlja u praksi.
Nabaviti pufer patrone i trenirati okidanje na metu, disanje, kontrolu okidanja, sa naslonom bez naslona.
Jednostavno upoznati svoje oruzje.
Kada odete do streljane pustite kolegi da vam puni pusku bez da vi gledate kako on to radi, sa tim da vam je sa vremena na vreme prosledi praznu.
Na taj nacin ce te videti kakvu reakciju imate na pucanj, vecina ce otkriti da iz "straha od pucnja" nesvesno reaguju.
Naucite korigovati reakciju.
Ako imate prilike pucajte na mete u pokretru.

Cak i Franz-u ucinak opadne kada se dohvati oruzja na koje nije navikao.
Necu reci da je kalibar sporedna stvar, ali bih rekao da je to finesa.
Puno je vaznije pravilno pogoditi, jer niti jedan kalibar ne moze kompenzirati los pogodak.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,975 posete www.srbijalov.com