Po svemu ovomo sto smo diiskutovali a naravno da bi ispostovali zakon najbolje je seljaku- ranceru da proda sve svoje stado sto ima da nebi imao stetu. A ja da prodjem kroz moje loviste i da naidjem na pse lutalice i da ih bas tako pustim da odu bez predhodne rasprave e to nece moci pa da vidim te dobrotvore i dusebriznike pasa i macaka lutalica sto znaju samo da kritikuju , kude i tuze .
A da moze i F L U R E D A N . 1 kubik .
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja.
Lala kaže:
Pa psi se i hvataju mrežama, valjda. Ali je problem što im baš ne možeš prići, naročito ne u ataru. Jedino što mi pada na pamet, kad je hvatanje u pitanju, jeste ona puška sa strelicama kojima se na kratko omamljuju životinje. A nemam pojma ko to uopšte ima, samo valjda stručne službe. To sam video, te puške, samo na TV, nikad uživo. Struja u ogradu nisam siguran baš da sme. Uginule domaće životinje se takodje moraju uklanjati na propisan način - u kafileriju. Ne smeju se neovlašćeno zakopavati ili bacati kojekuda.
Cobanica propucava kao i teletakt i nemoze da ubije ali nauci pameti.Vredi pokusati.Posmatrao sam kako krave reaguju kad ih jednom odalami,vise ogradi ne prilaze i cobanica vise nije ni potrebna.
Brzina 22 bombone Long je oko 325-330 m/s tolika je i brzina zvuka ovisno o uslovima trenutnim pa pre nego kuce ponudiš sa bombonom kupiš koji šareni balončić ili onaj balon što koriste velike čike sa ukusom višnje, staviš na usta (ne svoja nego od pljuckalice) i kao na nemom filmu vidiš a ne čuješ. Kuce će se toliko razveseliti da mogu da crknu od smeha
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
goranqw kaže:
a zasto lovacko drustvo ne organizuje lepo akciju na stetocine !!!
kako se po zakonu o lovstvu postupa sa napustenim psima ili psima bez prisustva vlasnika zatecenim u lovistu ??? ODSTRELE SE !!!!
Pročitaj zakon o dobrobiti životinja.
a da procitamo i onaj zakon gde po ustavu drzava garantuje za tebe i tvoju imovinu?kako odjednom postoji zakon samo za lutalice?zna se sta treba da se uradi u takvim slucajevima,odstrel ne odstrel to nije plemenita zivotinja UBITI!
za taj stres i stetu rancera po "zakonu" treba da ga zaboli patka za zakon o lutalicama..
Pored sve ove priče, malo smo se dotakli i štete na divljači. Nemoguće je utvrditi tačan broj divljači, najčešće mladih krznašica, koje psi lutalice unište, a neće propustiti ni pernatu divljač.
Jednom prilikom, kada sam se vraćao iz Bača iz lova, na izlazu iz mesta pored puta vidim kako lutalice kidaju do pola pojeden leš neke životinje, iz kola mi se činilo da se radi o srni. Stanem da pogledam, ali kako sam izašao iz kola tako jedan od džukaca krene prema meni sa jedno 30-40 m, da laje i reži. Šta ću, vratim se u kola, ne mogu ništa, a srna (valjda) ionako već stradala. Javio sam to našem predsedniku LD, šta vredi, opština nema službu za hvatanje pasa i nema azil, kao uostalom i velika većina drugih opština. Ali zato imamo zakon za sve, koji kaže da psu lutalici ne smeš nauditi. A psi lutalice smeju tebi da naude! Krunski dokaz da pravo i pravda često ne idu zajedno.
Razmišljam samo, koliko puta sam u zadnjih godin dana čitao članke, da su psi lutalice napadali ljude, da su izujedali decu, da su načinili štetu na divljim i domaćim životinjama. Pa svaki pas lutalica bi napao čoveka, ako bi recimo neko dirao njegove kučiće. Ali ako pas napadne moje dete, ne daj Bože, ja ne smem da ga napadnem u samoodbrani? Pa čak i ako bih to uradio, posle moram da uklonim dokaz, pa bih time činio još par kažnjivih dela.
Mslm da je stvarno krajnje vreme, da se zakon promeni, barem neki od članova zakona.
Ponavljam: obožavam životinje, pored lovačkog psa u boksu, u stanu imam maltezera i persijku mačku, dečje i moje ljubimce, o ribicama, hrčkovima, papagajima, morskim prasadima, da ne govorim, koliko ih je prošlo kroz kuću.
Pa zar je tako teško, promeniti nešto što je očigledno loše postavljeno? Zašto su ljudima vezane ruke, pa da ljudi budu u nekim slučajevima (kao što je ovo u Baču, sa ovcama) dovedeni na rub egizistencije, zbog nečije tvrdoglavosti? Menjajte zakon pod hitno, samo je pitanje vremena, kada će nekom prekipeti zbog napada pasa, pa će uzeti pravdu u svoje ruke. Sve je to lepo, briga o životinjama, svako živo biće ima pravo ovo i ono, ali je u ovoj našoj situaciji primena vrlo problematična i nerealna. Milioni evra za azile, troškovi hvatanja, sterilizacije, čuvanja i hranjenja pasa, pa onda uspavljivanja i uklanjanja leševa, a sa druge strane imamo narodne kuhinje, gde ljudi koji nemaju 'leba da jedu, stoje u redovima. Malo licemereno, zar ne? Ili zeleni ne misle tako?
Ej ljudi ovo je kao u nekom filmu koji je hickok pravio,tebe nesto napada ujeda nanosi ti materijalnu stetu a ti nemas nacina da se branis... Niti bilo ko od nadleznih sluzbi moze da ti da neki savet sta da radis,situacija da blesav poludi... Ja da sam na rancerom mestu stavljao bih otrov okolo farme,ili bi ih sto kaze kolega Daki nahranio strogo nocu 22-kom... Sta drugo da radis sta nema resenja,noc ko noc odlicna za neke stvari,a posto mu je farma i udaljena od naselja mala je mogucnost da cuju prasak... Ne znam treba biti pametan u ovakvim situacijama,a kako i to kad te nesto stalno podkopava i direktno utice na tvoj materijalni zivot,nesto ti iz pira kolje ono od cega zivis na svom posedu a ti ne smes da ga diras...
Lala kaže:
Pored sve ove priče, malo smo se dotakli i štete na divljači. Nemoguće je utvrditi tačan broj divljači, najčešće mladih krznašica, koje psi lutalice unište, a neće propustiti ni pernatu divljač.
Jednom prilikom, kada sam se vraćao iz Bača iz lova, na izlazu iz mesta pored puta vidim kako lutalice kidaju do pola pojeden leš neke životinje, iz kola mi se činilo da se radi o srni. Stanem da pogledam, ali kako sam izašao iz kola tako jedan od džukaca krene prema meni sa jedno 30-40 m, da laje i reži. Šta ću, vratim se u kola, ne mogu ništa, a srna (valjda) ionako već stradala. Javio sam to našem predsedniku LD, šta vredi, opština nema službu za hvatanje pasa i nema azil, kao uostalom i velika većina drugih opština. Ali zato imamo zakon za sve, koji kaže da psu lutalici ne smeš nauditi. A psi lutalice smeju tebi da naude! Krunski dokaz da pravo i pravda često ne idu zajedno.
Razmišljam samo, koliko puta sam u zadnjih godin dana čitao članke, da su psi lutalice napadali ljude, da su izujedali decu, da su načinili štetu na divljim i domaćim životinjama. Pa svaki pas lutalica bi napao čoveka, ako bi recimo neko dirao njegove kučiće. Ali ako pas napadne moje dete, ne daj Bože, ja ne smem da ga napadnem u samoodbrani? Pa čak i ako bih to uradio, posle moram da uklonim dokaz, pa bih time činio još par kažnjivih dela.
Mslm da je stvarno krajnje vreme, da se zakon promeni, barem neki od članova zakona.
Ponavljam: obožavam životinje, pored lovačkog psa u boksu, u stanu imam maltezera i persijku mačku, dečje i moje ljubimce, o ribicama, hrčkovima, papagajima, morskim prasadima, da ne govorim, koliko ih je prošlo kroz kuću.
Pa zar je tako teško, promeniti nešto što je očigledno loše postavljeno? Zašto su ljudima vezane ruke, pa da ljudi budu u nekim slučajevima (kao što je ovo u Baču, sa ovcama) dovedeni na rub egizistencije, zbog nečije tvrdoglavosti? Menjajte zakon pod hitno, samo je pitanje vremena, kada će nekom prekipeti zbog napada pasa, pa će uzeti pravdu u svoje ruke. Sve je to lepo, briga o životinjama, svako živo biće ima pravo ovo i ono, ali je u ovoj našoj situaciji primena vrlo problematična i nerealna. Milioni evra za azile, troškovi hvatanja, sterilizacije, čuvanja i hranjenja pasa, pa onda uspavljivanja i uklanjanja leševa, a sa druge strane imamo narodne kuhinje, gde ljudi koji nemaju 'leba da jedu, stoje u redovima. Malo licemereno, zar ne? Ili zeleni ne misle tako?
slika je sa str.1 koju je priložio Lovac Stari
-na istoj strani je priložen i "članak iz novina" SAMO TRI PREŽIVELE Guča ...
neka se zeleni podsete da nije u Baču jedinstven slučaj
Mislim da nije pametno da toliko u svoj ovoj prici spominjemo"noc i 22-jku"puno je urokljivih ociju uprto u ove nase tekstove i samo skupljaju lose poene protiv nas lovaca,pa da se nebi nasa neko pametan pa da zatrazi od vlasti da nam ih pooduzimaju! Sad bi mozda bio pravi momenat dok se prasina nije jos slegla da svako LU pocne sa pisanjem peticije o promeni zakona prema psima lutalicama koji nam pricinjavaju ogromne stete na plemenitoj divljaci i da se kroz peticije izdejstvuje bar sto se tice nas lovaca i lovista vrati na ono 200m od salasa i naselja je lutalica opasna po loviste i da smemo da ga odstrelimo!
tomo vrbas kaže:
Mislim da nije pametno da toliko u svoj ovoj prici spominjemo"noc i 22-jku"puno je urokljivih ociju uprto u ove nase tekstove i samo skupljaju lose poene protiv nas lovaca,pa da se nebi nasa neko pametan pa da zatrazi od vlasti da nam ih pooduzimaju! Sad bi mozda bio pravi momenat dok se prasina nije jos slegla da svako LU pocne sa pisanjem peticije o promeni zakona prema psima lutalicama koji nam pricinjavaju ogromne stete na plemenitoj divljaci i da se kroz peticije izdejstvuje bar sto se tice nas lovaca i lovista vrati na ono 200m od salasa i naselja je lutalica opasna po loviste i da smemo da ga odstrelimo!
Tomo je u svakom slučaju najbliži rešenju problama što se tiše naših Lovišta.....Kada bi nekako uspeli da izdejstvujemo takav zakon da se pas lutalica u lovištu smatra štetočinom što i jeste lako bismo rešili problem pasa lutalica....ovak ostaje nam samo da se molimo milom Bogu....tU.a
Tomo u pravu si samo ima jedna mala sitnica a to je -Crkni mago do zelene trave- Ja ipak mislim da postupim kao moj komšija koji potajno rani golubove pa nas ovi posraše da ipak lepo redovno hranim štetočine pa onda kada su siti neće dirati ništa i nikoga i nikada
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Lala kaže:
Lalo
[xhide]al bi ga potego ovako bas kako stoji u plecku!!![/xhide]
Ja sam pokušao da vas urazumim da ne pominjete 'sendviče' od 223 grama, ili hamburgere od 270 grama, ne vredi vam govoriti, Tomo vrbas je u pravu.
Nije to rešenje. Neko je pomenuo popis koji treba da se uradi u državi, eto prilike da se popišu i svi psi, pa da se ispoštuje obaveza čipovanja, pa kad neki pas napravi nevolju, onda vlasnik ima da se 'izuje' za debelu kaznu, ako ga je izbacio na ulicu. A podivljali psi po lovištima, po mom mišljenju, treba da budu izuzeti od obaveze hvatanja, jer je to nemoguće, i da treba dozvoliti eliminaciju podivljalih pasa u lovištima. Mislim da zeleni treba da shvate da ništa nije crno-belo, da u praksi neke odredbe zakona o dobrobiti životinja baš i nisu sprovodive, ali su zato vrlo primetne posledice nesprovodivih odredbi.
DakiNS kaže:
Brzina 22 bombone Long je oko 325-330 m/s tolika je i brzina zvuka ovisno o uslovima trenutnim pa pre nego kuce ponudiš sa bombonom kupiš koji šareni balončić ili onaj balon što koriste velike čike sa ukusom višnje, staviš na usta (ne svoja nego od pljuckalice) i kao na nemom filmu vidiš a ne čuješ. Kuce će se toliko razveseliti da mogu da crknu od smeha
Daki alal ti vera. Umalo i ja da ne crkoh od smeha kao kuce. Ima bonbončića i subsonic sa oko 290 m/s. To su oni sa manje šećera za zdravije zube.
Lala kaže:
Ja sam pokušao da vas urazumim da ne pominjete 'sendviče' od 223 grama, ili hamburgere od 270 grama, ne vredi vam govoriti, Tomo vrbas je u pravu.
Nije to rešenje. Neko je pomenuo popis koji treba da se uradi u državi, eto prilike da se popišu i svi psi, pa da se ispoštuje obaveza čipovanja, pa kad neki pas napravi nevolju, onda vlasnik ima da se 'izuje' za debelu kaznu, ako ga je izbacio na ulicu. A podivljali psi po lovištima, po mom mišljenju, treba da budu izuzeti od obaveze hvatanja, jer je to nemoguće, i da treba dozvoliti eliminaciju podivljalih pasa u lovištima. Mislim da zeleni treba da shvate da ništa nije crno-belo, da u praksi neke odredbe zakona o dobrobiti životinja baš i nisu sprovodive, ali su zato vrlo primetne posledice nesprovodivih odredbi.
Ne treba mnogo da se preti i spominje oružje i ja se slažem. Ali zar smo došli dotle da lovci mogu da odgovaraju i za verbalni delikt? Pa ovo je valda demokratska država gde svako može da kaže šta hoće, ili možda nije? Mi smo lovci izgleda naj ugroženija vrsta, ali ko će nas da zaštiti? Teško je popisati sve životinje, a kamoli posle voditi evidenciju o leglima, pa nisu to deca pa da se upisuju u knjigu rođenih. Možda bi to upalilo prvu godinu, a posle Jovo nanovo. Naj bolje bi bilo da se lovcima vrati pravo odstrela lutalica pošto nisu ništa drugo nego štetočine. Država treba da vodi računa o građanima i materijalnim dobrima, a ne o zelenima, pederima i ostalim ološem.
Podunavac = odlicno receno,ali Lala bi reko da nije po zakonu ?! da li mi to ne smemo ni da razmisljamo da zashtitimo sebe kad nam je zivot ugrozen ? ,a sta da su onog radnika osakatili i napravili invalida od njega,a sta da je tvoje ili moje dete LALO bilo na tom salashu? Ja znam sta bih uradio a uradio bih isto sto i svaki normalan covek iako nije po zakonu. Svako nek cuva svoje kako zna i ume,nek postavi pastira za 100 evra i sve sto udje bez pristanka i dozvole vlasnika nek vlasnik sam resava,jer taj salash ionako nije dostupan vidiku sa javnog mesta(citirano iz zakona).
Pa u nekom od prethodnih upisa sam rekao isto što i ti, KREC. Ne daj Bože, da nasrne na mene ili na nekog od mojih, znam šta bih radio.
Inače, moj najmladji sin je nekoliko puta bio baš na tom salašu, i uživao sa Rančerovim sinom, pecao na tim Rančerovim ribnjacima, bio sam i ja dosta puta. Koliko smo samo lovačkih doručaka i kotlića baš tamo pravili!
Znam sve, ljudi, ali se trudim da nemamo problem sa zakonima, ali kad neki zakon veže ruke ljudima, onda je to druga vrsta problema. Onda nije problem u ljudima, nego u nekim odredbama zakona. I treba se boriti, da se predlože izmene tih odredbi. Tu vidim ulogu i nas lovaca, i naše organizacije-saveza, i Uprava ministarstva (za šume i za veterinu), koje mogu da iniciraju izmene. Zaštita životinja, svakako, ali ne po svaku cenu. Jer cena zaštite podivljalih pasa može da bude previsoka!!!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?