drage kolege moje misljenje je da se povecan broj pasa lutalica pojavio tek otkad se smanjio broj Kineza u Srbiji, i da ce po prolasku ekonomske krize i povratku kineza u punom broju, doci i do redukcije u populaciji pasa lutaliuca. samo tada drage kolege obezbedite bolje svoje lovacke pse. a ovaj mi smajli izgleda ko da je upravo jednog smazo.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
a kad mogu kinezi, sta mislite kolege jesu li zilavi mnogo ili u cavape
samo posle na dezinfekciju stomaka
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Evo i slike ovaj srndac nije bio u necijem dvoristu vec u Vrbaskom ataru nazalost ovakvih slucajeva ima dosta i sve vise ce ih biti dok se zakon o lutalicama ne promeni bar sto se tice nas lovaca!
e ovo je najblaze receno, zalosno
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Evo još jedan primer da su džukele u lovištu štetnije od predatora. U prirodi kada predator uhvati srnu on je i pojede ili sa njom nahrani svoju mladunčad. I to je prirodni hranidbeni lanac. A ove džukeletine su se okrvile i izgleda da ubijaju iz zabave. Na ovome srndaću jedva da fali nešto malo mesa. A tako je bilo i kod kolege Rančera. Ako su te džukele bile gladne što ne zaklaše jednu ovcu da se najedu, nego rastrgaše 40 komada ili čak i više? Na predatore je bar dozvoljen lov, pa lovci imaju šta da love van sezone. Osim toga ostaju lepi trofeji krzna ili lubanje. I predatori ne napadaju ljude (izuzetno retki slučajevi). A džukeletine zaštićene, prave štetu, napadaju ljude (sve češće) a nama su ruke vezane. I to je zelenim sve normalno. Još oni nas prozivaju i napadaju.
ma reko sam ja, samo kinezi mogu da nas spasu
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Govori se o psima lutalicama, što bi otprilike trebalo da znači psi koji nemaju gazdu, kod nas nikada nije bilo toga, možda pojedinačni slučajevi i ti bi obično završavali život od gladi, metka ili toljage, problem je u puštenim psima koji se u nekom periodu okupe u čopor i obično jurcaju za nekom kujom, dok se ređe desi da nameste negde neki pomor, ali desi se, e onda niko neće da naziva te pse komšijskim već psi lutalice, da se neko ne uvredi i da nema svađe jer kako dokazati čiji su psi učestvovali u tome. Možda će se ovim čipovanjem stvari malo na bolje promenuti, samo i tu će biti problema i dokazivanja na sudu. I ovde kad se pre dve godine desio pomor ovaca mi lovci smo organizovali pozamašnu istražnu komisiju sa ciljem da pronađe pse lutalice, nismo uspeli ni jednog da vidimo a još manje da nađemo i popričamo sa njim.
Po nekom iskustvu svi psi lutalice koje smo mi ovde kod mene u LU u proteklih nekoliko godina odstranili iz lovista a ovo tvrdim , su bili bez nadzora vlasnika tj isti nisu bili cipovani . Ama bas ni jedan nije bio sa cipom. Pa koga da tuzimo kada se nezna vlasnik a stete uvek ima .
Jedan od vecih problema kod mene u LU je i taj sto u centralnom delu lovista moje sekcije pored reke Pek gde imamo najbolji deo lovista za fazansku divljac nalazi se gradska deponija na kojoj se mogu svakodnevno zateci od 10 do 15 pasa lutalica .Uzasss
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja.
Treba kritikovati ovakve zakone,treba iznositi argumente protiv njih,sve je to u redu i legalno,ali hajdemo ljudi da uradimo nesto KONKRETNO!!!Ako mi ocekujemo da ce se nadlezni opametiti citajuci ono sto mi ovde pisemo,onda smo u velikoj velikoj zabludi!!!Kad kazem konkretno-ne mislim da treba uzimati pravdu u svoje ruke i krsiti zakon,bez obzira koliko los bio,vec preduzeti sva raspoloziva legalna sredstva kako bismo uticali na promenu zakona!To nam niko ne moze zabraniti i to je dozvoljeno!!!!!!Predlazem da mi lovci preduzmemo akciju prikupljanja potpisa izmedju sebe,a i medju gradjanima koji se ne bave lovom,jer na meti napada podivljalih copora nije samo divljac i nisu samo lovci,vec i zivina u kokosinjcima,ovce u torovima,ljudi na ulicama,deca u skolama...Ja tvrdim da bi potpis za izmenu ovih glupih propisa dali i ljudi koji se lovom ne bave,za lovce da i ne govorim!!!Prema tome,hajde da svako u svom lovackom udruzenju sprovede akciju prikupljanja potpisa!Svako u svom lovackom udruzenju,svom selu,svojoj opstini,svom gradu...Svako ko ulozi svoj potpis upisao bi i broj licne karte i JMBG.Pa kad se skupi ogroman broj potpisa,a ne sumnjam da hoce,onda to predati Skupstini.Predlazem da u skladu sa svojim mogucnostima svako ko moze i poznaje nekog ko radi kao novinar na TV i bavi se zurnalistikom pokusa da izdejstvije da se ovo pitanje sto cesce potencira u javnosti!Kad su u pitanju potpisi,razume da se mora onima od kojih se potpis trazi objasniti sta to treba da potpisu.Ja predlazemsledece,a vi recite sta mislite o tome,tj da li biste nesto izmenili,oduzeli dodali...:
1) Dozvoliti lovcima da tokom lova mogu u lovistu(100m od zadnje kuce u naseljenom mestu) odstreljivati pse i macke lutalice koji se krecu bez nadzora,a za koje je jasno da nemaju vlasnike i da su lutalice;
2) Problem po selima i "manjim"mestima(manjim u smislu da nema velikog broja ljudi)resavati tako sto ce lokalni lovci uz nadzor policije u ranim jutarnjim casovima tokom vikenda(kada su ulice prazne,a ljudi odmaraju svojim kucama)vrsiti odstrel copora
3) Problem po vecim mestima,npr gradovima,resavati tako sto ce se psi lutalice hvatati i uspavljivati,bez obzira sto nije proglaseno besnilo,na tom podrucju,a sto trenutni propisi izricito predvidjaju;
4) Dozvoliti vlasnicima oruzja da ukoliko pas lutalica ili macka skitnica udju na teritoriju privatnog poseda-moze ih odstreliti bez dozvole,a takodje vratiti oruzje onim ljudima ako im je iz ovog razloga oduzeto;
5) Drakonski kaznjavati ljude koji svoje pse i macke odbacuju ostavljajuci ih po poljima i po gradovima.
Primenom svega ovoga,ja verujem da bi za 5 godina problem bio resen!A da bismo do toga dosli moramo,opet kazem KONKRETNO da delamo!Ja sam,verujte,spreman da sve ovo sto sam napisao,sprovedem u delo.Medjutim,sam ne mogu nista.Moramo svi da se dobro organizujemo i da delujemo slozno!Verujem da ce taj trud dati ploda!Neko rece,ne znam ko,da mu nije jasno "kako zeni progurase Zakon o dobrobiti zivotinja"?Jako prost odgovor-prvo-deluju slozno,drugo-pravili su konkretne korake.Nema tu velike filozofije!Nas ima mnogo mnogo mnogo vise nego njih!Ima takodje puno ljudi koji podrzavaju nas lovce,a nisu lovci!Tolika masa potpisa sigurno ne bi nadlezne ostavila ravnodusnim!Ako su zeleni progurali svoje,a jesu nazalost i nastavice tako sve dotle dok lov ne bude u potpunosti zabranjen-jer to je njihov cilj,e pa verujem da ako budemo pametni,a nemamo razloga da ne budemo,mozemo i mi svoje-stvari se jos mogu vratiti u normalu!Ako su uspeli oni-mozemo i mi!Voleo bih zaista da cujem misljenja svih vas o ovome sto sam predlozio.Evo,ja sam spreman da licno prvi preduzmem korake,ali hajde da se dogovorimo prvo sta i kako...Dogovor kucu gradi!!!
Prilično zrelo razmišljanje za momka od 20 godina. Svaka čast Neco.
U ovom smislu sam hteo da predložim i našim savezima (LSS i LSV), da pokrenu neku sličnu akciju, i to sam i nagovestio u dva ili tri telefonska razgovora, ali nisam ništa pokrenuo, ili ja ne znam da jesam.
Mislim da mi pojedinačno nećemo moći da izguramo sami ovako nešto, jer jednostavno nemamo logistiku - organizaciju. Takodje, bilo bi dobro, da savezi upute predlog upravi za šume i upravi za veterinu ministarstva, da kao ovlašćeni predlagači, upute predlog za izmenu nekih odredbi zakona. Da u dopisu navedu izveštaje o štetama na divljači u lovištima, da podsete na broj napada na ljude ili domaće životinje, da iznesu podatke o isplaćenim štetama od strane lokalnih samouprava ljudima za napade i ujede, da iznesu podatke o štetama na domaćim životinjama itd.
Realnost niko ne može da ignoriše, pa ni zeleni!
Hvala LaloLSV i LSS trenutno imaju "precih"posla,jer su na samoj granici egzistencije.Pitanje je da li ce isplivati u ovom moru,dacu sebi dozvolu da kazem-glupih propisa,dakle,pitanje je hoce li se odrzati.Tako da mislim da trenutno oni,i pored dobre volje za koju iskreno verujem da je imaju,nemaju kad da se bave ovim pitanjem.Voleo bih da gresim,ali...Mozda i nemamo logisticku podrsku,ali hajde da radimo na tome da je obezbedimo.Ali kako drugari?...
Pa mislim da si u pravu, za te 'preče poslove'. Za LSV sigurno da su u gužvi, jer su raspisani izbori u LSV. A LSS je održao godišnju skupštinu, idu prolećni poslovi oko lovišta (brojanje divljači, distribucija lovniih karata), a postoji i ona težnja o osnivanju Saveza Šumadije i Pomoravlja, pa se dosta zatalasalo, ali sve to ne znači da se i redovni poslovi zapostavljaju.
Uostalom, ako savezi poguraju ovu ideju, steći će, siguran sam, pozitivne poene od lovaca, a to im je itekako potrebno sada.
neca90 kaže:
Treba kritikovati ovakve zakone,treba iznositi argumente protiv njih,sve je to u redu i legalno,ali hajdemo ljudi da uradimo nesto KONKRETNO!!!Ako mi ocekujemo da ce se nadlezni opametiti citajuci ono sto mi ovde pisemo,onda smo u velikoj velikoj zabludi!!!Kad kazem konkretno-ne mislim da treba uzimati pravdu u svoje ruke i krsiti zakon,bez obzira koliko los bio,vec preduzeti sva raspoloziva legalna sredstva kako bismo uticali na promenu zakona!To nam niko ne moze zabraniti i to je dozvoljeno!!!!!!Predlazem da mi lovci preduzmemo akciju prikupljanja potpisa izmedju sebe,a i medju gradjanima koji se ne bave lovom,jer na meti napada podivljalih copora nije samo divljac i nisu samo lovci,vec i zivina u kokosinjcima,ovce u torovima,ljudi na ulicama,deca u skolama...Ja tvrdim da bi potpis za izmenu ovih glupih propisa dali i ljudi koji se lovom ne bave,za lovce da i ne govorim!!!Prema tome,hajde da svako u svom lovackom udruzenju sprovede akciju prikupljanja potpisa!Svako u svom lovackom udruzenju,svom selu,svojoj opstini,svom gradu...Svako ko ulozi svoj potpis upisao bi i broj licne karte i JMBG.Pa kad se skupi ogroman broj potpisa,a ne sumnjam da hoce,onda to predati Skupstini.Predlazem da u skladu sa svojim mogucnostima svako ko moze i poznaje nekog ko radi kao novinar na TV i bavi se zurnalistikom pokusa da izdejstvije da se ovo pitanje sto cesce potencira u javnosti!Kad su u pitanju potpisi,razume da se mora onima od kojih se potpis trazi objasniti sta to treba da potpisu.Ja predlazemsledece,a vi recite sta mislite o tome,tj da li biste nesto izmenili,oduzeli dodali...:
1) Dozvoliti lovcima da tokom lova mogu u lovistu(100m od zadnje kuce u naseljenom mestu) odstreljivati pse i macke lutalice koji se krecu bez nadzora,a za koje je jasno da nemaju vlasnike i da su lutalice;
2) Problem po selima i "manjim"mestima(manjim u smislu da nema velikog broja ljudi)resavati tako sto ce lokalni lovci uz nadzor policije u ranim jutarnjim casovima tokom vikenda(kada su ulice prazne,a ljudi odmaraju svojim kucama)vrsiti odstrel copora
3) Problem po vecim mestima,npr gradovima,resavati tako sto ce se psi lutalice hvatati i uspavljivati,bez obzira sto nije proglaseno besnilo,na tom podrucju,a sto trenutni propisi izricito predvidjaju;
4) Dozvoliti vlasnicima oruzja da ukoliko pas lutalica ili macka skitnica udju na teritoriju privatnog poseda-moze ih odstreliti bez dozvole,a takodje vratiti oruzje onim ljudima ako im je iz ovog razloga oduzeto;
5) Drakonski kaznjavati ljude koji svoje pse i macke odbacuju ostavljajuci ih po poljima i po gradovima.
Primenom svega ovoga,ja verujem da bi za 5 godina problem bio resen!A da bismo do toga dosli moramo,opet kazem KONKRETNO da delamo!Ja sam,verujte,spreman da sve ovo sto sam napisao,sprovedem u delo.Medjutim,sam ne mogu nista.Moramo svi da se dobro organizujemo i da delujemo slozno!Verujem da ce taj trud dati ploda!Neko rece,ne znam ko,da mu nije jasno "kako zeni progurase Zakon o dobrobiti zivotinja"?Jako prost odgovor-prvo-deluju slozno,drugo-pravili su konkretne korake.Nema tu velike filozofije!Nas ima mnogo mnogo mnogo vise nego njih!Ima takodje puno ljudi koji podrzavaju nas lovce,a nisu lovci!Tolika masa potpisa sigurno ne bi nadlezne ostavila ravnodusnim!Ako su zeleni progurali svoje,a jesu nazalost i nastavice tako sve dotle dok lov ne bude u potpunosti zabranjen-jer to je njihov cilj,e pa verujem da ako budemo pametni,a nemamo razloga da ne budemo,mozemo i mi svoje-stvari se jos mogu vratiti u normalu!Ako su uspeli oni-mozemo i mi!Voleo bih zaista da cujem misljenja svih vas o ovome sto sam predlozio.Evo,ja sam spreman da licno prvi preduzmem korake,ali hajde da se dogovorimo prvo sta i kako...Dogovor kucu gradi!!!
Bravo prezimenjace, ali Lala je na zalost u pravu, tesko ce mo mi odavde moci nesto da napravimo, a znaju ci koliko su moji lovci skepticni prema nekim ovakvim akcijama, tesko da bi se neko osim mene i par istomisljenika ukljucio u nju! NAZALOST, moracemo ljudima prvo da promenimo pamet!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Sve sve,ali menjati pamet i mentalitet ljudima je teze nego lutalicu ubiti vazdusnom puskomSalu na stranu,ja sam to zamislio da svako u lovackom udruzenju sprovede takvu akciju,a ja posto to predlazem,spreman sam prvi da krenem!Ako "svako"podrazumeva dva lovca u jednom udruzenju-molim!I to je nesto!Mada verujem da ce ih biti i vise kad shvate da je to u njihovom interesu!Kazi ti njima lepo "Ako ovo ne proguramo,mojega cemo i ja i ti da imamo sta da lovimo ako lutalice istrebe sve"...Pa da vidis!Ja mislim da neki ljudi verovatno toga nisu ni svesni!Mozemo onih 5 principa koje sam naveo(izmenjene,dopunjene...)da postavimo kao nasem sajtu tako da svako moze da se sa njima upozna!Takodje ne bi bilo lose,a bilo bi izvodljivo,da svako na sebe preuzme da u svom udruzenju ili mestu sprovede takvu akciju,zatim da se ti papiri sa potpisima cuvaju na jednom mestu,bilo kod koga,i kad potpisa bude dovoljno-da se daju Skupstini na usvajanje!Ako prezimenjace,mi energicni budemo cekali da se svest onih pasivnih promeni sama od sebe-onda od svega ovoga nema nista!Neko to mora da pokrene sa mrtve tacke!Ako svi cekaju da neko drugi preduzme nesto-desice se nekoliko losih stvari.Prvo,lovista ce opusteti jer ce lutalice sve da istrebe.Drugo,lutalica ce biti sve vise i po naseljenim mestima,pa ce da napadnu mene,tebe,Janka,Branka,Marka,nasu decu...Trece,lov ima da bude zabranjen,ako se ne izborimo za svoja prava!Ja sam rekao i kazem opet-HAJDE LJUDI DA DELAMO!!!!!!Da se dogovorimo kome cemo od nas sa portala da predajemo spiskove sa potpisima-ja predlazem da to budu nasi administratori,naravno,ukoliko im nije tesko da se prihvate tog posla?A mozemo i da se sastanemo pa da uzivo ugovorimo detalje...Pojedinac nista ne moze,ali grupa je druga prica!Zeleni tako rade pa im ne ide nesto lose...Ajde i mi isto!Sto da ih pustimo da rade sta hoce i da nas poklapaju u svim zakonskim resenjima???Zar smo zaista toliko nesposobni da se organizujemo,aman ljudi????Ovo nije pitanje samo lutalica,ovo je pitanje egzistencije lovstva u srbiji u buducnosti!Zar treba da ih pustimo da zauzmu sve vazne pozicije i da nas potpuno marginalizuju?Ja pozivam na LOVACKO JEDINSTVO!!!Za sebe ne trazim nikakvu ulogu-angazovacu se maksimalno,a istaknuta lica naseg lovstva neka nas predvode!!!Imamo privatne poruke,pa ako neko prihvata saradnju-neka javi!Ja hocu da saradjujem i da se zakoni koji regulisu ovu oblast menjaju,a od toga ce koristi da imaju svi lovci,divljac i priroda,a ne samo ja!Svako odlaganje nase akcije znaci jacanje zelenih!Sto ih vise pustimo da jacaju-vise cemo problema posle imati!Pozivam iskljucivo na mirno i legitimno resenje problema!Ako mi zivimo u nekoj "demokratiji" treba da znamo da je to vladavina vecine!A lovci su vecina u odnosu na zelene-to sigurno!Znaci,papire i olovke u ruke i trazenje da se zakon promeni!Ovo pisem ne samo zbog sebe,vec zbog svih nas ovde!A vi razmislite-nije neizvodljivo,a u interesu je svih!Ovo sam 100%ozbiljan!
Neca je u pravu treba da se udruzimo i postanemo svesni da jedino ako postanemo slozni imamo sanse za opstanak lova i nas kao lovaca, jer sve dok se mi budemo svadjali delili drugi ce to da iskoriste protiv nas kao sto i sada koriste i namecu nam koje kakve zakone i uredbe da bi nas sto vise odustalo od lova. Nisu tu u pitanju samo zeleni oni su saka jada koja je nasom greskom dobila na popularnosti, jer nesloga i neljudsko ponasanje nas lovaca dovela nas je do ruba propasti zato sada hoce da nam uzmu lovista i nas tradicionalni indetitet kao lovaca.Pa ta amerika kojoj mi pokusavamo da se uvucemo u d... ima toliko jake asocijacije ljubitelji oruzja i lova da ni jedan predsednik do sada nije smeo da im se suprodstavi jer bi odma bilo"fik,i gotovo"sa njegovim predsednikovanjem.A posto nas ima 85000 lovaca i duplo vise vlasnika oruzija uz slogu koju naravno nemamo i mi bi mogli da vedrimo i oblacimo u ovoj nasoj Srbiji.I stvarno bi vec jednom trebali da se opametimo i pokusamo sa Necinim predlogom nista nas nekosta jedino moze da nam pomogne! Ja sam za i ako se odlucite za ovakav potez znajte da cu ija maksimalno pomoci u tome!B)
Ocigledno je i vidljivo da Balkanski sindrom ili pojavu prenamnozenosti Pasa i Macaka u Srbiji pa tako i drugim okolinim drzavama, moze se resiti samo uz pomoc redukovanog odstrela na teritoriji cele drzave.
Svima je jasno da ovoliki broj Lutalica ili zivotinja bez nadzora i vlasnika nemoze ukloniti nijedna organizacija(zeleni itd) sa nasih ulica i polja!
Drzava mora ovaj problem shvatiti vrlo ozbiljno, jedan deo odgovornosti(akcije) pao bi na pleca veterinarske sluzbe,dok drugi pripao bi Lovcima. Posle jedne vece zajednicko kordinirane akcije sigurno bi bili vidljiviji rezultati i manji broj ovih Lutalica(pasa i macaka)!
Sto se da smestiti u Azile da se smesti, nesto bi se udomilo, a neki broj bi mogao da se da na udomljavanje u strane drzave. Resto bi moralo da se neutralise na neki nacin.
Problem se da resiti za sva vremena ali treba svi da zavrnu rukave i da se pozabave ovim problem,normalno od Drzave se ocekuje da otvori kasu .
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?